Onnistuneiden juhlien valmistelun kolme vankkaa perusohjetta kuuluvat: suunnittele, aikatauluta, aloita ajoissa. Loppukevät ja kesä ovat vilkkainta juhla-aikaa, joten viisas järjestäjä alkaa tehdä suunnitelmia niitä varten jo nyt.
Lähestyvät perhejuhlat tarkoittavat onnea ja odotusta, mutta usein myös loppumetreillä kiristyvää stressiä. Sitä helpottaa tieto, että osan järjestelyistä voi hoitaa jopa kuukausia etukäteen.
– Ensimmäiseksi kannattaa miettiä juhlien teema ja ajankohta ja se, mitä kukin niiltä toivoo. Sitten laaditaan aikataulu ja suunnitelma, neuvoo kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitosta.
– Jonkinlainen loppukiire on joka tapauksessa odotettavissa. Melkein aina juhlissa tapahtuu jotakin, mitä ei ole osattu ennakoida. Siksi kannattaa valmistautua huolellisesti kaikkeen, mihin voi, hän muistuttaa.
On ensimmäinen juhlakevät vuosiin, kun koronapandemiaan liittyvät rajoitukset eivät rajoita ja hallitse juhlien järjestämistä. Nyt moni ihmettelee, millä tavoin terveysturvallisuus tulisi ottaa huomioon. Saako kätellä vieraita ja kuuluuko käsidesi yhä kahvipöytään?
– Parantunut käsihygienia saisi jäädä pysyvästi arkeen, sillä jos korona on tuonut jotain hyvää, se on nimenomaan ymmärrys käsihygieniasta ja tartuntojen leviämisestä, Silander sanoo.
Muuten kättelykieltoa, turvavälejä ja muita rajoituksia kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Mitään THL:n ohjeistusta tai muita yleisiä suosituksia kotijuhliin ei ole, mutta terveen järjen käytöllä pääsee pitkälle. Terveiden ihmisten kesken merkittäviä rajoituksia tuskin enää tarvitaan, mutta jos joukossa on riskiryhmiin kuuluvia, heidän tarpeensa pitää huomiooon. Jos järjestäjän toive on, että juhlissa ei kätellä, se on hyvä ilmoittaa kutsussa.
– Muuten on hyvä kuunnella vierasta ja käyttää tilannetajua. Kaikki tietävät, että kättelyt ja halaamiset eivät ole aina toivottuja terveysturvallisuuden vuoksi, mutta toisaalta joku voi oikein odottaa niitä, Silander sanoo.
Tavallisen kodin juhlat
Kun tavalliseen kerrostalo- tai rivitalokotiin pitäisi järjestää vaikka muutaman kymmenen hengen valmistujaisjuhlat, pelkkä ajatus voi tuntua toivottomalta. Juhlien järjestäminen onnistuu kuitenkin myös pienessä kodissa, ja hyvästä ennakkosuunnittelusta on silloin erityisen paljon apua. Joskus esimerkiksi taloyhtiön kerhohuonetta tai yhteisiä ulkotiloja voi käyttää hyväksi, mutta kodin omatkin tilat saa luovilla ratkaisuilla riittämään.
Niina Silander neuvoo, että esimerkiksi noutopöytä voi olla muualla kuin keittiön vieressä – vaikka makuuhuoneessa, jos se näyttää sopivimmalta paikalta. On hyvä keskittyä miettimään, miten kaikki sujuisi yksinkertaisimmin ja vähimmillä työvaiheilla. Tarjottavatkin on järkevää valita sen mukaan, miten paljon säilytystilaa niille on ja miten helposti ne saa pöytään asti. On aina parempi, mitä vähemmän ahtaassa keittiössä pitää juhlan aikana laittaa jotakin lisää.
Ahtautta helpottaa myös, jos juhlan luonne sallii porrastaa vieraiden saapumista. Esimerkiksi ristiäisiin vieraita on vaikea kutsua eri kellonaikoihin, mutta syntymäpäiville ja valmistujaisiin porrastus usein sopii ja helpottaa juhlimista kaikkien kannalta.
Apua kodin ulkopuolelta
Pitopalvelun käyttö maksaa, mutta se yksinkertaistaa juhlan järjestelyä. Joistakin pitopalveluista kotiin saa koko paketin astioita ja tarjoilijaa myöten, mutta useimmiten kotijuhliin tilataan vain tarjottavat tai osa niistä. Palvelun kanssa voi sopia ja neuvotella kaikesta siitä, mitä tehdään itse ja mitä tilataan ulkopuolelta.
– Pitopalvelu kannattaa valita, jos siitä on niin iso apu, että se on rahan arvoista. Yleensä kaikki se, mitä itse ei osaa tehdä, mihin tarvitaan erikoisaineita ja mikä vie paljon aikaa, kannattaa tilata, Silander tiivistää.
Tarjottavien lisäksi juhliin täytyy usein hankkia ylimääräisiä astioita, kalusteita, telttoja ynnä muita tarvikkeita. On olemassa juhlatarvikevuokraamoja, joista löytää mitä vain tarvitsee, ja esimerkiksi useilla Marttojen ja Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja. Niina Silander huomauttaa, että teltan tai puutarhakalusteet voi helposti saada tuttavien kautta lainaksikin.
– Kaikkea ei löydä edes netistä. Kannattaa kysellä naapureilta ja työkavereilta, sillä joku voi tietää astioita, kalusteita tai vaikka kahvinkeittimiä, joita saisi lainata, jos osaisi kysyä, hän muistuttaa. Jos tavaroita lainaa monesta paikasta, on hyvä merkitä muistiin, mikä on tullut mistäkin.
Mahdollinen esiintyjä pitää myös huomioida jo suunnitteluvaiheessa: paljonko tilaa esitykseen tarvitaan, entä tarvitaanko taukohuone tai tila tarvikkeille, onko esiintyjä läsnä koko juhlien ajan, ja miten esitys ajoitetaan. Taloyhtiöissä on hyvä tehdä naapureille ilmoitus esityksestä ja noudattaa aikataulussa yhtiön hiljaisuussääntöjä. Jos esiintymiseen käytetään yhteistä piha-aluetta, siihen on syytä kysyä taloyhtiön lupa.
Tärkein perussääntö niin esiintyjien kuin astioiden, kalusteiden ja juhlatilojen hankkimisessa kuuluu joka tapauksessa: tee se ajoissa. Varsinkin keväällä ja kesällä kysyntää on paljon, joten varaukset kannattaa tehdä niin varhain kuin mahdollista.
Tarjoiluliikenne kotioloissa
Isoissa juhlissa kotiin täytyy yleensä järjestää ylimääräisiä ruoka- ja kahvipöytäryhmiä. Sieltä täältä kerätyt tuolit ja pikkupöydät tai matalien kaappien päällykset kelpaavat hyvin siihen tarkoitukseen, sillä useimmille vieraille on pääasia löytää lautaselle ja kahvikupille jonkinlainen taso tuolinsa läheltä. Jokaisen pöytäryhmän ei tarvitse olla ergonomisesti tai esteettisesti täydellinen, mutta niiden sijoittamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska tiloissa liikkuu yhtä aikaa paljon ihmisiä.
– Jokaiselle ei aina löydy tuolia pyödän äärestä, eikä sekään ole vaarallista. Tarjoilua suunnitellessa voi miettiä, missä vieraat syövät ja juovat. Jos jotkut mahdollisesti syövät seisaallaan tai ilman pöytää, tarjottavan kannattaa olla sellaista, ettei sen syömiseen tarvita veistä ja haarukkaa, Niina Silander neuvoo.
Ruuan ja kahvileivän hakeminen noutopöydästä aiheuttaa edestakaista kulkemista, ja myös kahvinkaatajan on päästävä liikkumaan sujuvasti. Hyvä keino yksinkertaistaa kahvitarjoilua on asettaa kerma- ja sokeriastiat valmiiksi pöytiin. Siten vältetään vieraille kiusallinen täysinäisen kahvikupin kanniskelu ja läikkymisvaara.
Kylmäsäilytys kannattaa suunnitella huolella, ja varsinkin jos tilaa on vähän, suosia lämpimässä säilyviä ruokia. Niina Silander neuvoo kysymään lisätilaa vaikka seinänaapurin kaapista. Esimerkiksi täytekakku voi olla liian korkea tai sen muotoinen, että sitä on vaikea sovittaa jääkaappiin. Myös pakastimeen varatut kylmäkallet auttavat muutaman tunnin ajan säilyttämisessä ja esimerkiksi juomien pitämisessä viileinä.
Jälkisiivouksenkin voi suunnitella
Jos juhlien jälkisiivous jää suunnittelematta, päädytään helposti ongelmiin ja kaaokseen, sillä pelkästään roskamäärä voi yllättää. Roska-astiat on syytä hankkia etukäteen kukkapapereille, mahdollisille kertakäyttöastioille, kakkujen kartonkilaatikoille, tyhjille pulloille ja tölkeille, tupakannatsoille ja muulle jätteelle. Jos roskille ei ole omia paikkoja, niitä työnnetään helposti vähimmin vieraille näkyvään paikkaan, usein keittiöön. On hankala työskennellä, jos työtasot ovat täynnä ajelehtivia kukkapapereita ja likaisia astioita.
Pulloille ja tölkeille on järkevää suunnitella omatoimisesti käytettävät palautusastiat, esimerkiksi saavit, jotka on valmiiksi vuorattu jätesäkillä. Siten myös lopullinen matka kaupan pullopalautuspisteelle on heti juhlan jälkeen hyvässä alussa. Käytetyille astioille voi hyvin varata palautuspisteen kuten kahvilassa. Astianpalautuspisteen käyttö on pieni pyyntö, mutta se helpottaa suuresti juhlan järjestäjää.
Niina Silander muistuttaa, että roskille ja tiskeille varattavien astioiden ei tarvitse olla rumia. Niidenkin suunnittelussa voi käyttää mielikuvitusta ja muokata ne osaksi juhlan kokonaisuutta. Ne voi kätkeä vaikka siisteihin koreihin tai yhdenmukaisiin paperikasseihin.
Hyvä järjestys on kauneutta
Siivous ja koristelu kuuluvat juhlan valmisteluihin, mutta kaunis ja siisti kokonaisuus syntyy ilman näyttäviä koristuksiakin. Joskus voi olla parempi viedä esineitä pois kuin lisätä niitä. Varsinkin pienissä tiloissa ylimääräistä tavaraa voi kerätä pois pöydiltä ja kaappien päältä. Se tuo tilaan väljyyden tuntua ja samalla järjestyy tilaa esimerkiksi kukkamaljakoille.
– Juhlan teemaan sovitetut servetit ja pöytäliinat ovat itsessään osa koristelua. Pelkistä luonnonkukista saa jo kauniin koristelun, mutta jos halutaan käyttää ilmapalloja, viirejä tai vastaavia koristeita, niiden sijoittamista kannattaa miettiä tilan kannalta, Silander sanoo.
Sekalaisista kodin kalusteista koottuja pöytäryhmiä voi yhdenmukaistaa asettamalla jokaiselle samanvärisen liinan – esimerkiksi tabletin tai lautasliinan – ja pienen kukka-asetelman tai led-tuikun vaikka juomalasissa. Yksinkertaiset ratkaisut vaativat usein enemmän kekseliäisyyttä kuin rahaa. Ja ennen kaikkea: vaikka tekemistä tuntuu olevan paljon, kodin järjestämisestä juhlatilaksi ei pitäisi stressaantua liikaa.
– Vieraat tietävät tulevansa yksityiskotiin ja osaavat toimia sen mukaan. Kukaan ei odota, että kaikki toimisi täydellisesti, joten ei juhlan järjestäjänkään tarvitse odottaa sitä, Niina Silander muistuttaa.
Kotijuhlia järjestettäessä päävastuullinen henkilö, usein päivänsankarin vanhempi tai puoliso rehkii toisinaan niin paljon, että ei jaksa itse nauttia juhlapäivästä saati sitten laittautua mieleisellään tavalla sitä varten. Kukaan ei silti haluaisi näyttää uupuneelta ja kulahtaneelta kauan odotetussa juhlassa. Myös siinä asiassa suunnittelu ja selkeä työnjako auttavat.
– Oma valmistautuminen sen mukaan, mikä kenestäkin tuntuu tärkeältä, kuuluu ehdottomasti samaan listaan ja tärkeysjärjestykseen kuin muutkin asiat. Erillinen lista jää helposti huomiotta, Niina Silander painottaa.
Teksti: Ulla Sirén
Kuvat: Freepik