Ilmettä lattioihin ja seiniin laatoilla

Laatta tekee tuloaan suomalaisiin koteihin sisustuselementtinä. Muotisuuntauksia ja ideoita seurataan mediasta ja loppujen lopuksi on vain kuluttajan mieltymyksistä kiinni miltä lopputulos näyttää, sillä villeimmätkin ideat ovat toteutettavissa.

Sisustuksen suuntaukset muuttuvat siinä, missä muukin muoti. Muutoksen tuulet vaikuttavat myös sisustuksessa käytettäviin materiaaleihin – kuten laattoihin. Nykyään käytännöllisyyden ohella tavoitellaan näyttävyyttä.

Monesti laattaan päätyminen on ensisijaisesti varsin pragmaattinen ratkaisu sen hyvien ominaisuuksien vuoksi, mutta kun siihen on päädytty niin yhä enemmän käytetään aikaa ja vaivaa, jotta myös sisustuksellinen aspekti tulee kuvaan mukaan, kertoo tuotepäällikkö Hannu Jussila RTV:stä.

Ammattilaiset näyttävät suuntaa sisustuksessa

Vanhanaikaiset boordit ja tehosteseinät ovat jo poistuneet ammattilaisten laattamaailmasta, kertoo sisustusarkkitehti Petra-Miisa Juusenaho Interiorista.

Kuluttajien sisustuksessa suuntaus on samankaltainen.

Yksityisille menee vielä jonkin verran tehosteseiniä, esimerkiksi kylpyhuoneisiin, mutta näyttää siltä, että korostuksia halutaan tehdä yhä enemmän pienemmillä yksityiskohdilla. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi käyttämällä kuviollista laattaa samasta laattasarjasta, kuvailee sisustussuunnittelija Kirsi Hacklin Pukkilasta.

Jo pidemmän aikaa on suomalaisten laattamaku ollut hyvin minimalistinen, sekä seinissä että lattioissa. Seinälaattapuolella valkoisia laattoja piristellään erilaisilla tehostelaatoilla kuten vaikka mosaiikkilaatoilla. Perinteiset vaakasuuntaiset boordit ovat jääneet jo taka-alalle, vahvistaa Jussila.

Mosaiikkilaatat ovat suuressa suosiossa tällä hetkellä, sillä kaikki haastatellut nostavat ne esille.

Tällä hetkellä todella suosittuja ovat itämaiset ja marrakech-tyyliset kuvioinnit, mutta hillityissä maanläheisissä sävyissä, kertoo esimerkiksi Laattapisteen markkinointipäällikkö Iiris Keinänen.

Hacklin kuitenkin huomauttaa, että jatkuvasti kysytään myös rohkeampia sävyjä, erityisesti lattialaattoihin.

Suuria laattoja ja maanläheisiä värejä

Sekä RTV:n, Pukkilan että Laattapisteen mukaan tällä hetkellä kuluttajat toivovat suuria laattoja ja maanläheisiä värejä.

Yksiväristen laattojen suosio on vieläkin korkealla, mutta yhä enemmän löytyy valistuneita kuluttajia, jotka rohkenevat käyttää mielikuvitusta valitessaan laattoja. Laattojen koko sekä seinälaatoituksessa että lattialaatoituksessa on jo useita vuosia kasvanut, sanoo Jussila.

Märkätilojen laattakoot ovat kasvaneet huomattavasti, lisäksi halutaan pois kliinisestä, kylmästä, valkoisesta väristä, ja tilalle tulee lämpimiä maanläheisiä sävyjä, kertoo Keinänen.

Kaikessa muussakin muodissa parhaillaan esillä oleva retrohenkisyys ulottuu myös laattatrendeihin.

Märkätiloissa käytettävät perinteiset, pienemmät koot ovat tekemässä tuloaan takaisin seiniin. Myös hyvin retrohenkinen 6-kulmaisuus houkuttelee kuluttajia tällä hetkellä, kertoo Hacklin.

Myös Starkin kategoriapäällikkö Pia Flink nostaa kuusikulmaiset laatat esille.

Ne ovat kokeneet uuden tulemisen ja viehättävät kuluttajien silmää, hän sanoo.

Inspiraatiota sisustukseen luonnosta

Luonnonmateriaaleja jäljittelevät laatat ovat tällä hetkellä nousevin trendi laattakuoseissa ja ne sopivat käytännössä kaikkiin huoneisiin.

Kestosuosikkeja ovat edelleen betonimaiset ja luonnonkiviä jäljittelevät laatat, mutta niiden rinnalle ovat kovassa nousussa puukuosiset laatat. Uusina luonnonkivisinä kuoseina on tarjolla voimakkaampia, eri kivilajien kuviointeja, Keinänen kuvailee.

Euroopassa suositut puulattiaa taitavasti jäljittelevät rouheat lattialaatat tekevät meillä vielä tuloaan, ja sopivat kodin kaikkiin tiloihin, Flink mainitsee.

Puu- ja kivikuosiset seinät ovat suosittuja erityisesti takkahuoneissa, mutta ovat yleistymässä muissakin tiloissa, Hacklin huomauttaa.