Jätä sähkötyöt suosiolla ammattilaiselle

Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoitteli keväällä ovelta ovelle kiertävistä tai puhelinmyyntiä tekevistä henkilöistä, jotka tarjoavat sähkösaneerauksia ja -tarkastuksia. Toisinaan henkilö saattaa jopa väittää olevansa Tukesin asialla. Älä usko – oikeat sähkömiehet löytyvät ihan muualta. 

– Oikeasti tarpeelliset sähkömiehet eivät yleensä kiertele ovelta ovelle tai soittele – heillä riittää töitä kyllä muutenkin. Jos siis joku tulee ovelle ja aika aggressiivisestikin tarjoaa ”sähkötarkastusta”, pitää hälytyskellojen soida, vakuuttaa tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä. 

– Pientaloille ei muutenkaan ole pakollisia tarkastuksia talon valmistumisen jälkeen. Toki aika ajoin pitää sähköjä tarkastella kriittisesti aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi käyttövesiputkistoa, viemäreitä ja IV-kanavia tutkitaan.

Jos siis sinä tai läheisesi joudutte tällaisen huijausyrityksen kohteeksi ja ovella kolkutteleva tyyppi vielä väittää olevansa Tukesin asialla, kannattaa siitä ilmoittaa myös Tukesiin. Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa ”tarkastuksen” tekijä ei ole ollut edes sähköalan ammattilainen, vaan kyse on ollut pääsääntöisesti tarpeettoman sähkösaneerauksen myynnin edistämisestä. 

Kun tarvitset sähköasennusten korjaustöitä ja niitä tekemään ”oikean” sähkömiehen, kannattaa selvittää Tukesin rekisteristä, että yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet.

Myös STUL ry ylläpitää Löydä sähkömies (loydasahkomies.fi) -hakupalvelua, josta voit etsiä lähelläsi toimivia, luotettavia ammattilaisia. Palveluun päästäkseen on yritykseltä vaadittu myös tiettyjen tiukkojen sääntöjen noudattamista ja yhdistyksen valmennuksen suorittamista.  

Hakupalvelun lisäksi sivustolle on koottu monipuolista tietoa siitä, miten ja millä keinoilla kotisi energiatehokkuutta, asumismukavuutta sekä sähköturvallisuutta voidaan parantaa. Siellä on myös hyödyllisiä linkkejä ja tietoa sähköalasta.

Tarkastuta sähköasennukset aika ajoin

Asuinkohteille pakollisia tarkastuksia ovat vain asentajan käyttöönottotarkastus ja paritaloa suuremmissa kohteissa sähkötarkastajan tekemä varmennustarkastus kohteen valmistuttua. Määräaikaistarkastuksia ei siis velvoiteta. 

Aika ajoin on omakotitalon sähköasennukset kuitenkin syytä tarkastaa ja tarvittaessa uusia tai korjata. Sähkölaitteisto kuluu siinä missä kaikki muukin talotekniikka. 

Alan ammattilainen suosittelee 10 – 20 vuoden välein tarkistuttamaan ainakin eri liitosten ja muun muassa valaisinkytkimien kunnon. Yhtä tärkeää on kutsua ammattilainen paikalle, jos kotona esiintyy epämääräisiä sähkön aiheuttamia ääniä, kuten sirinää tai surinaa, sulakkeet palavat usein, valot välkkyvät oudosti, tuntuu ”palaneen” käryä tai pistotulppa tuntuu kuumalta.

– Kun sähköjärjestelmällä on ikää 40 – 60 vuotta, on jo korkea aika miettiä koko systeemin uusimista. Materiaalien laatu on vaihdellut vuosien varrella ja osa halvemmista kaapeleista kuluu nopeammin tai haurastuu, jolloin riskit lisääntyvät ja eristeet saattavat heikentyä. 

Joissakin kohteissa voi olla vielä takavuosina käytettyä kangas- tai metallipäällysteistä johtoa. Nuo ikiaikaiset johdot ovat väistämättä jo niin vanhoja, että ne on syytä vaihtaa. Riskit kasvavat koko ajan varsinkin, jos johonkin kohtaan kohdistuu poikkeuksellinen kuorma vaikka vesivahingon kuivattelun takia tai sähköauton latausta varten. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että johto kuumenee liikaa, heikko eriste pettää ja syntyy tulipalon vaara.

Muuten esimerkiksi vanhaa, mutta hyväkuntoista ja toimivaa järjestelmää ei tarvitse uusia vain siksi, että se on vanha. Vanhoissa taloissa yleinen pulma on puutteellinen määrä pistorasioita ja kun niitä pitää asentaa lisää, voi samalla kertaa parantaa järjestelmää muutenkin. Usein myös useampi huone on ryhmitelty yhden suojalaitteen taakse ja ne kannattaa saneerauksen yhteydessä ryhmitellä uudelleen niin, että joka huoneella on omansa.  

Asuntokauppaa suunnittelevan on syytä tarkastuttaa myös sähköjärjestelmä

Myös asuntokauppaa suunnittelevan kannattaa kuntotarkastuksen yhteydessä varmistaa, että sähköille tehdään kattava tarkastus – ja nimenomaan sähköalan ammattilaisen toimesta. Tavallinen kuntotarkastus ei juurikaan ota sähköasioihin kantaa eivätkä kuntotarkastajat saa esimerkiksi avata sähkökeskuksen työkalulla avattavia koteloita. 

Mitään rakenteita tai vastaavia avaamatta saadaan selville helposti merkittävimmät piilevät vaarat, vaikka yksinkertaisen pistorasiaan kytkettävän testilaitteen avulla. Sen käyttäjän pitää kuitenkin olla ammattilainen, joka osaa tulkita tulokset oikein.  

Nykyajan muuttuneet vaatimukset tuovat oman lisänsä sähköasioihin. Yksi sellainen on sähköauton lataaminen kotipihassa. Vakuutusyhtiöt ovat alkaneet vaatia, että reititys pihapistorasialta liittymälle saakka on tarkistettava, että siitä ulkorasiasta on varmasti mahdollista ja turvallista ottaa autolle latausvirta.

– Ei ole tavatonta, että pihapistorasia on otettu jatkona vaikka keittiön viimeisestä rasiasta. Kun siitä sitten aletaan autoa lataamaan, on matkalla useampi pistorasia jo ketjutettu ja voi helposti käydä niin, että keittiön rasiat saattavat sulaa ja aiheuttaa palovaaraa. 

– Iso riskitekijä on myös se, että on laitettu eristeitä vanhojen kaapelien päälle tai ne ovat jääneet puhallusvillan alle. Sellaisten kaapelien kuormitettavuus on todella heikkoa ja niissä on iso tulipalon riski. 

Sähkötöitä saa tehdä vain ja ainoastaan ammattilainen

Sähkön kanssa ei ole leikkimistä. Siksi on tarkoin määritelty, mitä saa tehdä itse ja mitkä tehtävät on jätettävä ammattilaiselle. Itse voi käytännössä asentaa valaisimet katossa valmiina olevaan sokeripalaan tai asennuspistorasiaan ja vaihtaa pistotulpan jatkojohtoon rikkoutuneen tilalle. Myös seinärasioiden kannet saa poistaa itse esimerkiksi maalausta tai tapetointia varten tai vaihtaa mieleisikseen – kunhan muistaa ensin huolehtia siitä, että rasiat ovat työtä tehdessä jännitteettömiä. 

Lisäksi luotettavasti kokonaan jännitteettömiksi tehdyt sähköasennukset saa purkaa itse. 

– Yksi yleinen myytti on se, että maallikko voi itse vetää kaapelit raksalla putkiin ja sähkäri tulee sitten vaan kytkemään ne. Se ei pidä paikkaansa, koska kaapelin käsittelykin on ammattityötä. Sitä pitää osata käsitellä oikeassa lämpötilassa, oikealla voimalla ja taivutussäteellä sekä oikeilla työkaluilla niin, etteivät esimerkiksi vaipan eristeet naarmuunnu tai jää hinkkaamaan mitään reunoja vasten. Siksi ne ovat kaikki ammattilaisen työtä.

– Kun asennukset vielä kaiken lisäksi ovat rakenteiden sisällä piilossa, niin sitä suuremmalla syyllä ne pitää ymmärtää jättää ammattilaisen asennettaviksi.

Yleinen luulo on sekin, että aurinkosähköjärjestelmän saa asentaa itse. Ei saa. Väärin asennettuna paneelin liitokset voivat sytyttää katon alusrakenteet. 

Lisäksi aurinkosähköjärjestelmälle, aivan kuten muillekin sähköasennuksille on järjestelmän asentajan tehtävä sähköturvallisuuslain vaatima käyttöönottotarkastus. Sen osaa ja saa tehdä vain säädetyt luvat omaava ammattilainen. 

Jos nyt kumminkin kovasti polttelee säästää ja tehdä itse, niin pitää muistaa, että satasen säästöllä saadaan helposti aikaan korvaamaton vahinko – etenkin kun on sähköasennuksista kyse. Jos nimittäin itse laittomasti tehtyjen sähkötöiden vuoksi syttyy tulipalo tai joku saa sähköiskun, niin erittäin todennäköisesti vakuutus ei korvaa vahinkoja lainkaan tai yhtiö vähintäänkin alentaa korvausta merkittävästi.

Jätä siis sähkötyöt suosiolla ammattilaiselle.  

Lähteet: tukes.fi, stul.fi

Teksti: Elina Salmi
Kuva: STUL ry