Siivous on jatkuva arkinen toimi, joka aiheuttaa helposti stressiä ja kireyttä kiireisessä arjessa. Siivousta voi kuitenkin helpottaa pilkkomalla siivousta pienempiin osiin. Myös siivouspalvelun käyttämistä kannattaa harkita, sillä se saattaa helpottaa arkea tuntuvassa määrin.
Moni haluaa, että kotona on puhdasta. Toistuva vaivannäkö siivouksesta voi kuitenkin käydä välillä voimille, varsinkin kun perussiivouksen lisäksi pitäisi välillä myös pestä mattoja tai ikkunoita tai puhdistaa tahraantunut sohva. Miten sitten siivousstressistä voisi hankkiutua eroon?
Siivoa vähän kerrallaan
Ylläpitosiivoukseksi riittää usein siivous, jossa ainakin näkyvimmät pölyt on pyyhitty, lattiat ja imuroitu ja mopattu, wc ja lavuaari puhdistettu ja peilit pyyhitty. Pelkän ylläpitosiivouksen lisäksi kotona pitäisi kuitenkin laittaa välillä kuntoon myös niitä paikkoja, joihin harvemmin tarvitsee koskea. Tällaisia ovat esimerkiksi saunan siivous ja kaappien järjestäminen.
Joskus jo pelkkä kerralla tehtävä ylläpitosiivous voi kuitenkin tuntua raskaalta, jos tilaa ja erillisiä huoneita on paljon.
Yksi keino keventää hommaa on jakaa siivoustöitä eri päiville. Kun siivoustöitä tekee useammassa erässä, siivous tuntuu huomattavasti kevyemmältä. Yhtenä tai kahtena päivänä voi esimerkiksi viedä lehdet lehtiroskikseen, pullot ja tölkit pullopalautukseen sekä tehdä muita ”roinan” hallitsemisen toimenpiteitä.
Tavaroiden järjestely aina säännöllisin väliajoin auttaa muutenkin harmonisen tunnelman ylläpidossa. Monilla meillä on kodeissaan paikkoja, pöytiä, tuoleja ja nurkkauksia, joihin tahtoo kerääntyä tavaraa. Kun tavarakasat siivoaa vaikka kerran viikossa paikoilleen, tekee se jo kodista siistimmän tuntuisen. Tavarakasojen muodostumista voi myös estää, jos opettelee laittamaan tavarat paikoilleen saman tien.
Kodin likaantumisen estämiseksi eteiseen kannattaa laittaa kunnollinen ovimatto, joka kerää pahimmat liat ulkoa sisään tullessa, ammattilaisten arvion mukaan jopa yli 80%. Ulkojalkineiden jättämisestä eteiseen kannattaa myös tehdä koko perheelle pakollinen tapa. Ei saapastella ympäriinsä ulkojalkineissa!
Välineitä avuksi
Robotti-imuri on hyvä apu juuri ylläpitosiivoukseen, ja etenkin lemmikkitalouksissa se auttaa taistelemaan kodin karvoittumista vastaan. Pääsääntöisesti kaikissa robotti-imureissa on riittävä imuteho ylläpitoimurointiin, koska puhdistusharja tekee puolet työstä.
Tärkeimpiä tekijöitä robotti-imurin valinnassa on imuroitavan alueen pinta-ala. Toiset robotti-imurit sopivat paremmin pienempiin tiloihin, kun taas toiset pystyvät imuroimaan isonkin omakotitalon. Navigoinnin älykkyys ja akun kesto ovat puolestaan tärkeimmät tekijät, jotka määrittävät, kuinka ison alueen robotti pystyy imuroimaan.
Matalammat robotit mahtuvat useampien huonekalujen alle, ja näin asunto tulee imuroitua perusteellisemmin.
Robotti-imuria hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös suodattimeen. Yksikerrossuodatin riittää näkyvän pölyn poistamiseen, mutta allergia- ja lemmikkiperheiden olisi hyvä valita tehokkaampi suodatin, joka suodattaa allergeenit, eläinten hilseen ja kesä-kevätaikaan myös siitepölyn.
Siivousta varten voi myös vuokrata laitteita, kuten tekstiilipesurin tai painehuuhtelulaitteen. Ne sopivat erinomaisesti tekstiilien, kuten sohvien, mattojen ja auton penkkien puhdistukseen – paremmin kuin höyrypesuri, joka puolestaan on mainio esimerkiksi kaakelisaumojen puhdistukseen.
Sohvan ja mattojen puhdistus tekstiilipesurilla tai painehuuhtelulaitteella on erinomainen tapa raikastaa ja siistiä kodin ilmettä helposti ja edullisesti. Laitteita vuokraavat liikkeet opastavat niiden käytössä, ja laitteet on helppo kuljettaa kotiin henkilöautolla.
Mattoja voi tietenkin myös pesettää pesulassa tai käydä itsepalvelupesulassa pesemässä itse.
Valmiiksi siivotun kodin ilo
Siivouksen voi teetättää myös kotipalveluyrityksellä ja saada siitä verotuksessa kotitalousvähennyksen. Ammattilaisen käyttö voi tuoda suuren helpotuksen arkeen. Siivous voidaan sopia esimerkiksi viikoittaiseksi tai joka toinen viikko tapahtuvaksi. Ammattimaisen kotisiivouksen etu on muun muassa siinä, että ammattimaisella siivoojalla on tietotaitoa siitä, miten eri puhdistusaineita käytetään eri pinnoilla ja millä kikoilla pahojakin pinttymiä on mahdollista saada pois.
Tekstiilit raikastuvat pakkasessa
Pakkanen on oiva keli raikastaa kodin tekstiileitä: mattoja, vuodevaatteita, pehmoleluja, villavaatteita ja niin edelleen. Matoille voi tehdä myös pakkaspesun, jossa matto tampataan nukkapuoli alaspäin lumessa ja harjataan sitten lumesta puhtaaksi. Matto kannattaa kuitenkin laittaa ensiksi vähäksi aikaa telineelle viilentymään, jottei lämmin matto aiheuta sen kostumista lumessa.
Vinkkejä siivoukseen
- Älä pese lattioita liian märällä. Etenkin puu- ja laminaattilattiat pitäisi pestä nihkeällä, eikä vettä pitäisi missään nimessä seisottaa lattialla.
- Älä käytä liikaa pesuainetta, vaan aina annostusohjeen mukaan. Ajatus, että mitä enemmän pesuainetta, sitä tehokkaampi pesu, ei pidä paikkaansa. Itse asiassa päinvastoin. Puhdistetulle pinnalle jäävät pesuainejäämät kun tahtovat sitoa itseensä likaa entistä enemmän.
- WC:n siivoukseen ei tarvitse aina käyttää varsinaista wc:n puhdistusainetta, vaan yleispuhdistusaine riittää. WC kannattaa kuitenkin pestä joka viikko, ja roiskeet poistaa heti niiden ilmaantumisen jälkeen.
- Älä unohda lattiakaivojen pesua. Ne voi puhdistaa aina silloin tällöin kylpyhuoneen lattian pesun yhteydessä. Lattiakaivoja puhdistettaessa pitää käyttää aina suojakäsineitä. Nosta ritilä ja poista irtonaiset roskat. Laske lattiakaivoon vettä ja pesuliuosta. Pese ritilä ja kaivo vanhalla astianpesuharjalla. Huuhtele.
Kotitalousvähennystä voi saada
- remonttitöistä
- siivouksesta ja muista kotitaloustöistä
- hoito- ja hoivatyöstä
- vain työn osuudesta, ei esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista
- vain ulkopuolisen tekemästä työstä
Kotitalousvähennystä voi saada, kun työ tehdään
- omassa kodissasi
- vapaa-ajan asunnossasi
- vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa
Lähteet: Martat, Vero.fi
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik