Tuntuuko joskus siltä, että juhlavalmistelut ovat vielä aivan kesken, kakku on koristelematta ja vaatteet vaihtamatta, kun ensimmäiset vieraat jo soittelevat ovikelloa?
Juhlien järjestäminen on monen mielestä mukavaa puuhaa, mutta kiire voi kuitenkin yllättää. Hyvällä suunnittelulla etukäteisvalmistelut sujuvat jouheasti ja juhlien järjestäjäkin ehtii nauttia juhlapäivästä.
Marttaliitto ry:n kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen muistuttaa, että turhalta paniikilta välttyy, kun päättää hyvissä ajoin juhlien ajankohdan, ketä kutsutaan, mitä tarjotaan ja mistä tarjottavat hankitaan. Myös juhlien teema, koristelut ja mahdollinen ohjelma kannattaa suunnitella ajoissa.
– Ensiksi kannattaa katsoa, mitä kotoa löytyy jo valmiiksi, ettei hanki mitään turhaa. Onko esimerkiksi tarpeeksi istumapaikkoja ja astioita? Voisiko ostamisen sijaan lainata tutuilta tai vuokrata?
Siivoamisen voi hoitaa samalla viikolla hyvissä ajoin, ettei se jää juhlapäivän aamulle. Myös monia tarjottavia voi tehdä etukäteen pakastimeen valmiiksi.
– Loput tarjottavat kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan edellisenä päivänä ja kattaa myös pöytää valmiiksi. Ei kannata stressata liikaa, vieraat ymmärtävät kyllä, että kotona näkyy asumisen jäljet, Kinnunen sanoo.
Tarjoilut pitopalvelusta
Isompien juhlien järjestämisessä tarjottavat ja niiden määrän arvioiminen voi tuottaa pään vaivaa. Pitopalvelu voi olla silloin hyvä vaihtoehto, jos haluaa päästä helpommalla ja keskittyä itse muihin järjestelyihin. Pitopalvelusta voi tilata myös vain osan tarjoiluista.
Kinnusen mukaan kaikkien tarjottavien tilaaminen pitopalvelusta kotona pidettäviin juhliin ei ole enää nykyään niin yleistä, paitsi isompiin tilaisuuksiin, kuten ylioppilasjuhliin tai kun täytetään pyöreitä.
– Nykyään pienempiinkin juhliin käytetään osittaista pitopalvelua, ja saatetaan tilata esimerkiksi vain kakut tai hienompaa ruokaa ja loput tehdään itse.
Jos kaipaa muuten apukäsiä, naapurin teini-ikäinen voisi olla kiinnostunut taskurahojen tienaamisesta ja tulla mielellään pariksi tunniksi keittelemään kahvia ja huolehtimaan tarjottavista kahvittelun ajan. Tällöin juhlien järjestäjä ehtii paremmin viettämään aikaa vieraiden kanssa.
Halloween – piristystä pimeyteen
Halloweeniin kuuluvat kurpitsalyhdyt, hämähäkit, seitit, kummitukset, luurangot, noidat ja ylipäätään kaikki pelottava ja jännittävä. Juhla on yleistynyt suomalaiskodeissakin pikku hiljaa ja etenkin lapsiperheet ja nuoret aikuiset viettävät halloween-juhlia, joissa pukeudutaan teeman mukaisesti.
– Valmiita koristeita löytyy paljon kaupoista, mutta jos haluaa mennä kestävällä pohjalla, kannattaa hyödyntää jotakin, mitä kotoa löytyy jo valmiiksi. Erilaiset valot sekä kynttilät tuovat tunnelmaa, ja kotona voi askarrella esimerkiksi kummituksia, hämähäkkejä ja seittiä koristeeksi, Kinnunen sanoo.
Kurpitsalyhdyn tekeminen onnistuu hänen mukaansa myös helposti.
– Ensin leikataan hattu pois, koverrettaan hedelmäliha, merkitään kynällä kaiverruskohdat ja tehdään terävällä veitsellä aukot. Hedelmälihaa ei kannata heittää pois, vaan sen voi käyttää esimerkiksi kurpitsapiirakkaan tai keittoon.
Leivonta- ja ruokasivustot ovat pullollaan hullunkurisia halloween-aiheisia tarjoiluideoita, muun muassa silmämuna- ja hämähäkkimuffineja tai banaani- ja vaahtokarkkikummituksia.
– Lehti- tai voitaikinasta saa tehtyä helposti kaikenlaista, esimerkiksi hauskoja muumioita, kun kieputtaa taikinaa nakin ympärille ja paistaa uunissa. Porkkanamuffinit sopivat myös halloweeniin ja ne voi koristella värjätyllä kreemillä, Kinnunen vinkkaa.
Oranssia väriä voi käyttää muutenkin koristeluissa ja kattauksessa tuomaan halloween-tunnelmaa.
Itsenäisyyspäiväjuhlissa herkutellaan juhlavasti
Suomessa itsenäisyyspäivä on juhlana usein arvokas ja hillitty ja monet viettävät sitä kotona. Aattonakin juhlitaan, koska monilla on seuraava päivä vapaata. Kinnunen kertoo, että kodeissa itsenäisyyspäivää juhlitaan usein pienemmällä porukalla, laitetaan hienompaa ruokaa ja ehkä pukeudutaankin juhlavammin.
– Alkupalaksi sopisi esimerkiksi ruokaisa salaatti tai graavilohileivät, pääruuaksi juhlava sienirisotto ja jälkiruuaksi herkullinen mousse tai valkosuklaa-pannacotta, joihin saa raikkautta marjoilla. Tarjottaviksi käyvät hyvin myös joulun maut, ja silloin voi vaikkapa testailla etukäteen jouluksi suunniteltuja ruokia.
Kattaukseen voi käyttää esimerkiksi sinivalkoisia servettejä ja kynttilöitä.
– Hopeanväriset koristeet sopivat hyvin sinivalkoisen kanssa. Monilla on jo joulukuun alkupuolella jouluvaloja ja nekin tuovat tunnelmaa, Kinnunen lisää.
Rennot pikkujoulut kotona
Pikkujoulukausi on mukava piristys pitkän syksyn jälkeen. Pikkujoulut voi järjestää jo hyvissä ajoin ennen varsinaisten joulukiireiden alkamista, jolloin vieraillakin on paremmin tilaa kalenterissa. Sopiva ajankohta onkin Kinnusen mukaan marras-joulukuun vaihteessa.
Hän kertoo, että pikkujoulutunnelmaa saa pienilläkin jutuilla, esimerkiksi jouluvaloilla, kynttilöillä ja joulupalloilla lasimaljassa sekä musiikilla. Punaista väriä voi käyttää kattauksessa.
– Marraskuun lopulla hankitut joulukukatkin säilyvät hyvänä vaikka uuteen vuoteen asti, jos niitä hoitaa oikein.
Tarjottaviksi sopivat pienet tarjoilupalat, joita on helppo syödä eikä lämmintä ruokaa tarvita.
– Valmistaikinoista saa tehtyä esimerkiksi pestokierteitä tai pieniä joulutorttuja. Helppoja ja hyviä vaihtoehtoja ovat myös joulukonvehdit, juustolautanen ja piparkakut homejuustolla sekä glögi.
Kotona järjestettäviin rentoihin pikkujouluihin sopii ohjelmaksi vaikkapa lautapelien pelaaminen.
Kinnunen muistuttaa, että jos haluaa perinteisen lahjojen vaihdon, sen voisi tehdä myös aineettomilla lahjoilla ja ostaa esimerkiksi elokuvalipun tai muuta tekemistä tavaran sijaan.
Luo omat jouluperinteesi ja kokeile uutta!
Joulun viettoon liittyy paljon perinteitä jouluruokien ja koristelun osalta, ja monilla on vakiintuneet tavat viettää joulua eikä näitä perinteitä haluta tai uskalleta välttämättä muuttaa.
Kinnunen muistuttaa, että joulu kannattaisi viettää juuri siten, kuinka perhe oikeasti haluaa ja tarvittaessa osattaisiin luopua perinteistä ja aikatauluista.
– Olisi hyvä käydä yhdessä keskustelu siitä, mitä halutaan tehdä eikä vain noudattaa vuodesta toiseen samaa kaavaa.
Hän kehottaa kiinnittämään huomiota myös joulun muuttamiseen kestävämpään suuntaan.
– Joulu ei saisi olla ylikulutusjuhla, ja ruokaa ei kannata hankkia niin paljon, että sitä menee hävikkiin.
Perinteisten herkkujen tilalle Kinnunen ehdottaa luonnonkalaa sekä kasvisvaihtoehtoja ja kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja.
– Joulupöytään sopii vaikkapa porkkala eli porkkanasta valmistettu vegaaninen ”kylmäsavulohi” tai seitanpaisti kinkun tilalle.
Joululahjoissa kannattaa hänen mukaansa suosia aineettomia lahjoja tai itse tehtyä, tai kysyä etukäteen, mitä toinen oikeasti tarvitsee.
Shampanjaputouksella näyttävyyttä
Uuden vuoden juhlat ovat monelle tärkeä kalenterivuoden juhla, ja vuoden vaihtumista seurataan ympäri maailmaa näyttävästi juhlien. Kotona voi järjestää vähän pienimuotoisemmat kekkerit ja juhlatunnelmaa voi Kinnusen mukaan luoda tarjoilujen ja kattauksen avulla.
– Hienosti taitellut servetit ja juhlijoille nimikoidut paikat antavat juhlavampaa vaikutelmaa. Erilaiset fonduet ovat kivoja ja samppanjaputouksella saa näyttävyyttä eli kasaa lasit pyramidiksi ja kaataa juoman päältä, jolloin se valuu laseihin, hän naurahtaa.
Marttojen tärpit juhlien järjestäjälle
- Aloita suunnittelu hyvissä ajoin, niin vältät viime hetken paniikin.
- Laadi budjetti, ettei tule tehtyä hutiostoksia, eikä rahaa mene vahingossa liikaa.
- Käytä hyödyksi kotoa jo löytyvää, lainaa tutuilta tai vuokraa.
- Tee tarjottavia vain sen verran, ettei ruokaa joudu heittämään pois.
- Muista myös itse nauttia juhlista, että vieraat näkevät sinut muuallakin kuin keittiössä!
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik