Syksy on flunssaista aikaa, ja pimeä vuodenaika saa miettimään lisäpotkun hakemista ravintolisistä. Mitä kodin lääkekaapissa kannattaisi olla aina valmiina ja mitä ravintolisiä suositellaan otettaviksi?
Kodin lääkekaappi kuuluisi ensinnäkin perata säännöllisin väliajoin, noin pari kolme kertaa vuodessa, ja poistaa sieltä vanhentuneet lääkkeet ja tarpeettomiksi käyneet reseptilääkkeet.
– Vaikka itse alalla olenkin, niin yllättävän vanhaa tavaraa löytyy joskus omastakin lääkekaapista, myöntää viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Suomen Apteekkariliitosta.
Vanhala muistuttaa, että poistettavia lääkkeitä ei saisi laittaa roskikseen tai viemäriin, vaan ne tulisi viedä aina apteekkiin. Apteekkiin pitäisi palauttaa käytetyt lääkelaastarit, tuubit, joissa on vielä lääkettä, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit sekä inhalaattorit. Perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei sen sijaan tarvitse palauttaa apteekkiin, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen.
Lääkkeitä voi palauttaa kaikkiin apteekkeihin. Tarkempia ohjeita lääkkeiden palauttamisesta löytyy apteekki.fi-sivustolta. Omasta apteekista voi tiedustella alueellisia ohjeita ruiskujen ja neulojen palauttamiseen.
Flunssalääkkeet ennen flunssaa
Kodin lääkekaapin sisältöä määrittävät omat ja perheen tarpeet. On kuitenkin perustuotteita, joita kannattaisi hankkia valmiiksi jokaiseen kotiapteekkiin.
– Kuume- ja särkylääkettä tulisi olla aina valmiina, varsinkin näin pandemia-aikana, jolloin oireellisena asiointi apteekissa ei ole suotavaa. Ja tietenkin lääkekaapista olisi hyvä löytyä myös kuumemittari, Vanhala sanoo.
Myös vatsatautiin ja ripuliin kannattaa Vanhalan mukaan varautua etukäteen, ihan vain siksi, että apteekissa asioiminen voi olla hankalaa, kun tauti on akuutisti päällä.
– Varustautumisessa tulee huomioida, että esimerkiksi suolen toimintaa rauhoittavia lääkkeitä ei voi antaa pienille lapsille.
Ihoärsytyksiä varten kannattaa hankkia kortisonivoidetta ja perusvoidetta. Kortisonivoiteen kohdalla tulisi kuitenkin ottaa huomioon käyttötarkoitus.
– Sitä käytetään helposti vaivaan kuin vaivaan, vaikka sitä ei pitäisi käyttää esimerkiksi haavojen hoitoon. Allergisiin ihottumiin ja hyttysten puremiin se sen sijaan sopii, Vanhala neuvoo.
Haavereiden varalta
Vanhala suosittelee panostamaan myös hyvään valikoimaan laastareita ja sideharsoa sekä hankkimaan vähän isomman haavataitoksen tai haavalapun, jota voi käyttää silloin, kun laastari ei riitä. Vanhalalla itsellään on kaapissa aina myös kirurgista ihoteippiä. Se sopii hellävaraisuutensa vuoksi esimerkiksi kasvoilla tai silmien ympäristössä käytettäväksi.
Myös kylmäpakkaus olisi hyvä olla valmiina.
– Niistä on olemassa kahta vaihtoehtoa: uudelleen käytettävä, joka laitetaan pakastimeen ja kertakäyttöinen pakkaus, joka puristettaessa aktivoituu ja viilenee. Tokihan hätätilanteessa ihan hernemaissipaprikapussikin käy, mutta apteekin kylmäpakkaukset ovat yleensä miellyttävämpi käyttää.
Aktiiviliikkujia Vanhala neuvoo lisäksi hankkimaan ideaalisiteen, varsinkin, jos pelaa pelejä, jossa on paljon edestakaisia ja äkillisiä liikkeitä.
Lääkehiiltä tulisi etenkin lapsiperheissä pitää aina myrkytysten varalta kodin lääkekaapissa.
Kesäkauteen tulisi puolestaan varautua hyvissä ajoin kyypakkauksella ja antihistamiinilla, vaikkei varsinainen allergikko olisikaan. Antihistamiinilla voi rauhoittaa esimerkiksi kutiavia hyttystenpuremia.
Punkkipihdit myös tikkujen poistoon
Myös punkkipihdit kuuluvat joka kodin lääkekaapin varustukseen. Punkkeja on nykyään lähes koko maassa, ja myös punkkikausi on pidentynyt.
– Suosittelen teräväkärkistä pinsettimallia. Sillä voi poistaa myös tiukkuja kynnen alta ja jalkapohjista, Vanhala vinkkaa.
Jokaisesta kotiapteekista tulisi löytyä lisäksi joditabletteja. Vanhala korostaa kuitenkin, että niitä pitäisi ottaa aina vain viranomaisen suosituksesta.
– Niitä ei pitäisi oma-aloitteisesti napsia, jos jossain päin maailmaa sattuu ydinvoimalaonnettomuus.
Ihan kaikkeen ei tarvitse varautua. Esimerkiksi närästys- ja ummetuslääkkeitä ei Vanhalan mukaan ole järkeä hankkia kaiken varalta, jos kyseisistä vaivoista ei kärsi usein.
Entäs lemmikit?
Myös lemmikkien kohdalla kannattaa varautua vatsatautiin tai ripuliin, ainakin jos perheessä on koira tai kissa, jolla on taipumusta niihin.
– Ihorikkoihin voi varautua eläimille sopivalla desinfiointiaineella sekä haavasuihkeilla tai haavavoiteilla, jotka edesauttavat haavojen paranemista.
Sen sijaan mitään reseptivapaita kipulääkkeitä ei lemmikeille ole tarjolla, vaikka niitä paljon apteekeissa kyselläänkin.
– Jos on esimerkiksi vanha koira, jolla on kipuja, kannattaa pyytää eläinlääkäriltä varoille kipulääkeresepti. Lemmikin vaivoista ja lääkityksestä tulisi ylipäänsäkin keskustella eläinlääkärin kanssa ja jos yhtään on epämääräisiä oireita, tutkituttaa asia aina eläinlääkärillä.
Lisäravinteilla parempaan yleiskuntoon?
Flunssan torjunnassa vastustuskykyä lisäävät parhaiten hyvä yleiskunto, liikunta ja monipuolinen ruokavalio.
– D-vitamiini on ainut ravintolisä, mitä suositellaan kaikille. Normaali suositusten mukainen annos riittää tukemaan vastustuskykyä. C-vitamiinia ostetaan varsinkin syksyllä samasta syystä, mutta näyttö sen tehosta flunssan ehkäisyssä on melko heikko. C-vitamiinivalmisteiden vahvuudet ovat aika korkeita, joten kourakaupalla tabletteja ei ainakaan kannata popsia. C-vitamiini on vesiliukoinen eli se ei varastoidu elimistöön, Vanhala toteaa.
Moni yhdistää väsymyksen raudan puutteeseen. Rautavalmistetta ei Vanhalan mukaan tule ottaa ”kaiken varalta” ennen kuin tarve on todettu verikokeilla.
– Ravintoaineet tulisi ensisijaisesti pyrkiä saamaan monipuolisesta ruokavaliosta. Ravintolisät ovat nimensä mukaisesti vain ravintolisiä. Niillä ei ole tarkoitus korvata monipuolista ruokavaliota.
Lääkkeet verkosta
Lääkkeitä ja itsehoitovalmisteita voi tilata myös verkon kautta. Suomessa on tällä hetkellä noin 150 verkkoapteekkia. Toimitustavat vaihtelevat apteekeittain, mutta myös kotiovelle toimitus onnistuu.
– Lääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden ostamisen lisäksi verkkoapteekissa saa lääkeneuvontaa samalla tavalla kuin apteekissa yleensäkin. Apteekkituotteiden osto ei ole sama asia kuin vaikkapa ruokaostoksilla käynti. Oikean kipulääkkeen tai voiteen ostamisessa kannattaa aina hyödyntää farmaseutin osaamista myös verkkopuolella, viestintäfarmaseutti Taru Vanhala toteaa.
Myös reseptilääkkeen voi tilata verkkoapteekin kautta. Reseptilääkkeen tilaus vaatii vahvan sähköisen tunnistuksen suomi.fi-tunnuksilla. Asiakas esittää tilauspyynnön reseptilääkkeestä, minkä jälkeen farmaseutti käy puhelimitse tai chatin kautta tilauksen läpi asiakkaan kanssa ja antaa lääkeneuvonnan. Reseptilääkeostos lisätään ostoskoriin, ja loppu menee kuin missä tahansa verkkokaupassa.
– Verkkoapteekkien käytön on havaittu olevan aktiivisinta niillä alueilla, joissa ihmiset ovat tottuneet käyttämään ruokakauppojen verkkopalveluita. Koronapandemian myötä apteekkien verkkoasiointi on kuitenkin lisääntynyt koko Suomessa ja myös iäkkäämmät asiakkaat ovat löytäneet tämän asiointimuodon.
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik