Eteinen on kodin käyntikortti ja toivottaa vieraan tervetulleeksi. Miten eteistilasta voisi saada edustavan ja käytännöllisen?
Eteinen on ensimmäinen tila, johon vieras astuu huoneistoon tai taloon tullessaan. Se antaa välittömästi ensivaikutelman asunnon yleisestä siisteydestä.
Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset rakensivat taloihinsa eteistilaksi suuren atrium-sisäpihan, josta oli käynti muihin huoneisiin. Atriumissa vastaanotettiin vieraat ja järjestettiin juhlia. Atriumin koko oli suoraan verrannollinen talon kokoon ja asukkaan vaurauteen.
Keskiajalla kirkkojen eteistiloiksi rakennettiin asehuoneita, joihin jätettiin aseet jumalanpalveluksen ajaksi. Asehuoneessa kirkonmenoja saattoivat myös seurata kastamattomat ja muut, joilla ei ollut pääsyä sisälle kirkkoon.
Vielä 1910–1930-luvuilla Helsingin keskustaan rakennetuissa porvarisasunnoissa oli suuria eteishalleja, joista oli sisäänkäynti palvelijan huoneeseen, keittiöön ja muihin asuintiloihin. Eteishallissa saatettiin nauttia vieraiden kanssa cocktailpaloja ennen siirtymistä ruokasaliin.
Kaupungistumisen myötä asuntojen koot ovat pienentyneet ja eteisestä on pyritty saamaan mahdollisimman tehokas välttämällä hukkaneliöitä. Eteiseltä vaaditaan kuitenkin monipuolista mukautuvuutta ulkovaatteiden ja jalkineiden varastointiin, pukeutumiseen, avaimien ja puhelimien säilytykseen sekä vieraiden tyylikkääseen vastaanottamiseen. Yhtä hyvin eteisen pitää toimia kurakeleillä lasten ja lemmikkien kanssa. Avainasemaan eteisen toimivuudessa nousevatkin oikeat ja tehokkaat kalusteet sekä kekseliäs valaistus.
Kalusteet ja valaistus
Eteisessä kannattaa suosia liukuovellisia kaappeja, jolloin ovien aukaiseminen ei vaadi tilaa kapeassa eteiskäytävässä. Kaapistojen tulisi olla täyskorkeita, jolloin koko huonekorkeus voidaan hyödyntää säilytystilana. Jos eteiskäytävä on kapea, kaapiston syvyys valitaan normaalia pienemmäksi, syvyys voi olla esimerkiksi 40 cm 60 cm:n sijaan, kuitenkin niin että jalkineet ja ulkotakit mahtuvat.
Liukuoviksi voidaan valita peiliovet, jotka toimivat myös pukeutumispeilinä ja lisäävät tilan tuntua sekä heijastavat valoa. Kenkätelineillä saadaan vaatekaapin sisään kenkiä useaan kerrokseen. Jos eteiseen mahtuu pukeutumispenkki tai tuoli, markkinoilla on malleja, joiden istuimen alaosa toimii myös säilytystilana. Kalusteiden pintamateriaalien tulisi olla helposti puhdistettavia ja kolhuja kestäviä.
Säilytä eteisen kaapeissa vain aktiivisessa käytössä olevia kausivaatteita ja jalkineita. Sijoita käyttämättömät vaatteet vaatehuoneeseen tai varastoon. Lastenvaatteita varten kannattaa kalusteet sijoittaa lasten korkeudelle.
Määritä pikkutavaroille, autonavaimille, matkakorteille ja kotiavaimille oma paikka, ja opettele laskemaan tavarat paikoilleen heti kotiovesta sisään tullessa. Näin ne löytyvät eteisestä aina omilta paikoiltaan.
Eteisessä tarvitaan hyvä valaistus, jotta sitä voidaan käyttää myös pukeutumiseen. Yleensä eteiseen ei ole saatavilla luonnonvaloa, joten valaistussuunnitelmaan kannattaa käyttää aikaa. Säädettävällä valaistuksella eteinen saadaan tarvittaessa himmennettyä tunnelmalliseksi esimerkiksi vieraiden vastaanottohetkellä ja sen jälkeen kun on siirrytty seurustelemaan muualle huoneistoon. Vieraiden vaatteet saattavat pursuilla eteisen naulakossa, valaistusta säätämällä ne eivät paista silmään muihin oleskelutiloihin.
Turvallisuuden kannalta tulija pitäisi kyetä tunnistamaan ovea avaamatta, joten ulko-ovessa pitäisi olla pieni ikkuna tai ovisilmä. Nykyisin on myös kameralla varustettuja ovipuhelimia.
Estä lian kulkeutuminen
Eteistilaan kulkeutuu ulkoa hiekkaa, kuraa ja lunta, joten lattiamateriaalin tulisi olla helposti puhdistettava ja eteiskalusteiden alta olisi päästävä imuroimaan vaivattomasti. Valitsemalla sopivat materiaalit seiniin, lattialle ja kalusteisiin, voidaan siivoustyötä helpottaa.
Koira- ja kissakodeissa eteiseen kannattaa valita sileä puuvillakuramatto, joka pysäyttää tehokkaasti lian ja imee kosteuden. Maton kuivuttua lika lähtee imuroimalla. Ulko-oven ulkopuolella voidaan käyttää karkeaa metritavarana myytävää kuramattoa. Parhaita käytävämattoja lapsi- ja eläinkoteihin ovat sileät, tasaiset ja vesipestävät matot, joita on helppo imuroida. Kaikissa matoissa tulee olla kumipohja tai liukuesteet.
Eteisen seinämateriaaleissa kannattaa käyttää joko pesua kestävää kostean tilan maalia tai vinyylipintaista, harjapesun kestävää tapettia.
Kuraeteinen
Uudisrakennuksiin rakennetaan usein erillinen kuraeteinen arkisäänkäynniksi, jossa sijaitsee lattia-allas ja harjapäinen suihku saappaiden, lasten kuravaatteiden ja kotieläinten pesua varten. Tilaan sijoitetaan myös kuivauskaappi ja naulakkotilaa harrastusvälineille ja varusteille. Kuraeteinen sijoitetaan keittiön tai pääsisäänkäynnin välittömään läheisyyteen. Siitä on hyvä olla yhteys myös vaatehuoltohuoneeseen ja WC-tilaan. Siivousvälineiden säilytykselle kuraeteinen on vaatehuoltotilaa parempi paikka. Reilu teräsallas toimii käsien pesupaikkana ja siivouksen vesipisteenä.
Eteisen ja kuraeteisen suunnittelu
☒ koko vähintään 8–10 m²
☒ naulakkotilaa ulkovaatteille ja kengille
☒ avonaulakkoa ja ovellista naulakkoa
☒ kengille kaappi
☒ huiveille, hatuille ja hansikkaille laatikosto
☒ tilaa istuimelle ja peilille
☒ lasku- ja säilytystilaa avaimille, puhelimille
☒ ikkuna ja riittävä valaistus
☒ riittävästi tilaa, jotta koko perhe voi samanaikaisesti tulla ulkoa eteistiloihin
☒ WC eteisen yhteydessä, sijoitus siten, että ei suoraa näköyhteyttä sohvalle tai ruokapöytään
☒ erillinen kuraeteinen
☒ kuraeteiseen erillinen sisäänkäynti, mielellään lähelle pääsisäänkäyntiä
☒ kurapiste, vaatenaulakko, avoin korihyllykkö kengille ja kuivauskaappi
☒ siivouskomero voidaan sijoittaa kuraeteiseen
☒ kuraeteisen yhteydessä komeroita tai erillinen vaatehuone harrastusvaatteille ja -varusteille
(Lähde: Työtehoseura)
Teksti: Mikko Reinikka
Kuvat: Dreamstime