Keidas kotona

Sauna löytyy jokaisesta suomalaistalosta, mutta täydelliseen kotikylpylään tarvitaan lisäksi poreallas. Varsinkin ulkona tähtitaivaan alla allas on lämmin keidas, jossa viihtyy koko perhe.

talvikeidas
talvikeidas

Kesällä on hetken aikaa kiva uida, mutta poreallas on lämmin ympäri vuoden. Kuva: Polarwell KuumaLähde

Kuumissa lähteissä kylpeminen on ollut suosittua läpi ihmiskunnan historian. Esimerkiksi Islannissa ja Japanissa saadaan nauttia kuumien luonnonlähteiden lämmöstä.

Vaan entäpä jos ja todennäköisesti kun omalle tontille ei ole osunut tällaista lähdettä? Eipä hätää, sillä markkinoilla on laaja valikoima porealtaita sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Markkinointipäällikkö Katja-Maria Tiittanen Polarwell KuumaLähteestä kertoo vesi- eli hydroterapialla olevan lukuisia suotuisia terveysvaikutuksia. Hän kertoo lämpimän veden tehostavan verenkiertoa sekä nopeuttavan rasittuneen lihaskudoksen paranemista. Veden tuoma painoton olotila helpottaa jännitystä sekä rentouttaa. Porealtaan hierontasuuttimet laukaisevat lihas- ja niveljännitystä sekä lievittävät stressiä.

– On arvioitu, että 80 prosenttia sairauksista on stressin aiheuttamia. Porealtaan kylpy rentouttaa ja lisää kehon oman särkylääkkeen eli endorfiinin vapautumista. Säännöllinen hydroterapia auttaa myös univaikeuksiin, sanoo Tiittanen.

Internetissä alkuun, jatkot kaupassa

Poreallas on arjen luksusta, jonka yhä useampi laittaa kotiinsa – joko valmiiksi uuteen tai jälkikäteen vanhaan. Suosiota kuvaa, että Tiittanen kertoo jo yksin hänen edustamansa yrityksensä toimittaneen porealtaan tämän vuoden Asuntomessuille viiteen taloon.

– Saunan kanssa Suomessa ei pysty kilpailemaan, mutta poreallas täydentää kotikylpylää kokonaisuutena.

Moni allasta halajava lähtee ensiksi tutkimusmatkalle internetin ihmeelliseen maailmaan. Siellä saa kohtalaisen käsityksen altaan teknisistä tiedoista. Altaan koko on asialistan kärjessä. Ylärajan asettavat altaan sijoituspaikan mitat, alarajan taas se ihmismäärä, jonka altaaseen halutaan mahtuvan kerralla.

Koeajo ei netissä onnistu.

– Suosittelen tutustumaan altaisiin paikan päällä myymälässä. Kuivaan altaaseen voi hypätä perheen kanssa ja katsoa, miten sinne mahtuu. Jos hakee altaalta erityisesti hyviä hierontaominaisuuksia, kannattaa koekylpeä allas vesissä.

Hierontaominaisuuksissa on eroja

Netistä ja katalogeista ei huomaa esimerkiksi sitä, että markkinoilla on toisaalta altaita, joissa vesi vain hieman poreilee ja toisaalta täysiverisiä hydroterapialaitteita, joissa on monipuoliset hierontaominaisuudet.

Altaissa on eroja paitsi hierontaominaisuuksissa, myös varustelussa. Joidenkin altaiden lisävarustelistalta voi poimia jopa kosteussuojatun television.

– Ulkoporealtaiden suosituimmat lisävarusteet ovat porras sekä kannen kippimekanismi. Jotkut laittavat äänentoistolaitteet, harvat television. Yleensä altaassa halutaan rentoutua ja päästä pois hälystä.

Uusinta uutta ovat etäohjausjärjestelmät, joiden avulla porealtaan toiminnasta, kuten lämpötilasta, saa tietoa älypuhelimella vaikkapa etelänlomalta. Etähallinnan kautta voi varmistaa, ettei allas ole sähkökatkon vuoksi jäätymisvaarassa.

Ulkona on halpoja neliöitä

Porealtaan voi sijoittaa mieltymystensä mukaan joko sisään tai ulos. Varsinkin valmiissa talossa tila löytyy helpoimmin ulkoa.

– Neliöt ovat halvempia ulkona. Raikkaassa ulkoilmassa tähtitaivaan alla on mukava nautiskella ja kesällä altaan vieressä voi grillailla.

Ulkoaltaan asentaminen on nopea toimitus, oikeastaan asentaminen on väärä sana. Allas mieluumminkin vain kannetaan routimattomalle, tasaiselle alustalle.

– Jotkut ajattelevat ulkoporealtaan asennusta turhankin monimutkaisesti ja miettivät esimerkiksi altaan upotusta rakenteisiin. Tavallisesti allas on paras laittaa terassille sellaisenaan ilman upotuksia. Allas kannetaan paikoilleen, täytetään puutarhaletkulla, kytketään sähköt ja laitetaan vesi lämpenemään.

Jotkin altaat voi periaatteessa kytkeä sähköverkkoon pistotulpalla, mutta Tiittanen suosittelee niin sanottua puolikiinteää kytkentää.

– Kun sähkömies vetää sulakkeelta kiinteän kaapelin, ei voi käydä niin, että joku nyppää talvella vahingossa johdon seinästä ja allas jäätyy.

Porealtaan asentaminen sisään on mittavampi urakka kuin ulos. Altaan painon aiheuttama rasitus rakenteille on huomioitava. Projekti onkin syytä hoitaa rakentamisen ammattilaisen ohjauksessa.

Sähkönkulutus saunan luokkaa

Ulkoporealtaan lämpötila pidetään sähkölämmityksellä vakiona, tavallisesti noin 35–40 asteessa. Henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat lämpötilan valintaan ja talvella lämmin kylpy on mukava siinä missä kesällä viilennys on paikallaan.

Kun allasta ei käytetä, se suljetaan eristetyllä kannella lämmönhukan minimoimiseksi.

Tiittanen kertoo laadukkaan, hyvin eristetyn ulkoporealtaan kuluttavan tavanomaisessa käytössä sähköä 150–400 eurolla vuodessa. Kustannus vastaa suunnilleen sähkösaunan lämmittämistä viikoittain.

– ”Halpa” allas voi koitua kalliiksi, sillä olen kuullut sellaisen vievän sähköä kahdellakin tonnilla vuodessa.

Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan vain pari kertaa vuodessa. Hygienian takaamiseksi vesi on puhdistettava tavalla tai toisella. Yksi keino on kloorin käyttö, joskin markkinoilla on myös muita vaihtoehtoja.

– Jos veden puhdistamiseen käytetään klooria, sitä laitetaan veteen käytön jälkeen. Kloori haihtuu pois, joten kloorin hajuisessa vedessä ei tarvitse kylpeä.

Kloorin sijaan kylvyssä tuoksuvat mieluumminkin ruusunnuput – veteen voi lisätä hyväntuoksuista hajustetta kylpynautinnon kruunaamiseksi.