Keittiön sanotaan olevan kodin sydän. Siellä vietetään kieltämättä paljon aikaa, joten sen toivoisi olevan yhtä lailla viihtyisä ja toimiva. Jos nykytilanne on kuitenkin jotain aivan muuta, keittiön päivittämiseen on saatavilla niin pieniä kuin isompiakin niksejä.
Sisustusmieltymykset voivat ajan saatossa vaihdella melkoisesti, mutta myös monet käytännön tarpeet ovat keittiöiden osalta muuttuneet vuosien mittaan.
– Keittiösuunnittelussa käytännöllisyyteen panostetaan nykyisin enemmän. Värimaailma on nykyään hillitympää, summaavat rakennus- ja sisustusalan kouluttajat Eeva Riihiviita ja Veli Salakari Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.
Vanhassa keittiössä uudistamista voivat heidän mukaansa kaivata esimerkiksi välitilat, kalusteet, seinä- ja lattiapinnat, liesituulettimet ja muut kodinkoneet. Etenkin säilytysratkaisujen osalta onkin helppo havaita, millaisen muodonmuutoksen keittiöt ovat käyneet läpi:
– Jos verrataan esimerkiksi kalusteita, nykyään alakaapit ovat korvattu vetolaatikoilla. Kuivauskaapit ovat vähentyneet huimasti.
Sähkölaitteiden määrä keittiöissä on kasvanut
Keittiökalusteissa on tapahtunut myös muunlaisia muutoksia. Riihiviita ja Salakari huomauttavat, että kalusteita ei enää koteloida ylätäytteillä kattoon asti. Samalla integroidut kodinkoneet ovat yleistyneet. Niiden avulla keittiön ilmeestä saadaan rauhallisempi ja yhtenäisempi.
Työtasojen korkeudet ovat myös muuttuneet vuosien saatossa ja keittiön välitilastakin tullut korkeampi. Toisen konkreettisen muutoksen voi huomata keittiöiden valaistuksessa.
Kouluttajien mukaan vuosien saatossa erilaisten valaisimien ja valotehon määrä keittiöissä on kasvanut. Samalla suomalaisiin keittiöihin on tullut monenmoisia uusia sähkölaitteita, joita ei vielä 1980-luvulla osannut ajatellakaan tarvitsevansa.
– Pistorasioiden tarve on nykyään suurempi ja niiden paikat pitää olla mietittynä, he huomauttavat.
Keittiön ilme uusiksi maalaamalla
Pelkästään keittiön toimintojen uudistaminen ei aina riitä. Keittiön ilmettä voi uudistaa vähällä vaivalla ja pienellä budjetilla jo esimerkiksi vaihtamalla kaapiston vetimet tai maalaamalla kaappien ovet, vinkkaavat Riihiviita ja Salakari.
Keittiön välitilan vanhan kaakelipinnankin voi uudistaa monella tavalla. Helppo ratkaisu on yksinkertaisesti vain maalata kaakelit uudelleen.
– Kaakelien maalaukseen on nykyään saatavilla siihen tarkoitettuja tuotteita, Riihiviita ja Salakari kertovat.
Aivan mikä tahansa seinämaali ei kaakeleille siis sovi. Lisäksi erityisesti maalauksen pohjatyöt on tehtävä huolella, jotta lopputuloksesta saadaan silmää miellyttävä.
Jos vanhojen kaakeleiden tilalle halutaan kuitenkin jo jotain aivan muuta, ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä on tehtävä vielä haitta-ainekartoitus eli asbestitutkimus kiinnitys- saumaus- ja tasoitelaastista.
– Jos asbestia ei löydy, helpoin tapa on poistaa kaakelit, kouluttajat toteavat.
Välitilaan tarjolla monia vaihtoehtoja
Eri kokoiset, väriset ja muotoiset kaakelit ovat yleinen näky keittiöiden välitilassa, olipa kyseessä sitten vanha tai uusi keittiö. Erilaista ilmettä niille saadaan myös eri ladonnoilla.
Viime vuosina keittiöissä on nähty kuitenkin myös muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Riihiviita ja Salakari mainitsevat vaihtoehdoksi kaakeleille esimerkiksi tapetin ja lasin, maalin ja lasin, pelkän maalin tai välitilalaminaatin.
Lasilevy välitilassa on kestävä ja helppo pitää puhtaana. Lasin alle voi myös laittaa liki mitä vain: tapettia, kuvasuurennoksen, maalin… Kirkkaan lasin sijaan voidaan käyttää myös esimerkiksi vaaleaa maitolasia.
Lasilevyn mitoitus ja asentaminen vaativat kuitenkin tarkkuutta. Hutiloidusti asennettu lasi, jonka reunoja ei ole tiivistetty silikonisaumalla, voi päästää alleen likaa. Varsinkin vaaleaa taustaa vasten lika erottuu sitten piinallisen selvästi.
Välitilaan voi laittaa myös akryylilevyn eli pleksin. Se näyttää lasilta, mutta on sitä kevyempi ja edullisempi vaihtoehto. Haittapuolena muovilevy naarmuuntuu herkästi ja saattaa vääntyillä. Lisäksi ajan myötä sen kiilto voi himmentyä.
Maalipensseli loihtii keittiöön uuden kaapiston
Maalilla voi uudistaa kuitenkin myös muutakin kuin välitilan kaakelit. Keittiön vanhat kaapit on suhteellisen helppoa maalata itse niiden ilmeen muuttamiseksi. Riihiviita ja Salakari painottavat, että maalin pitää olla kalusteisiin soveltuvaa.
– Pintojen tulee olla puhtaita, hiottuja ja rasvattomia, jotta uusi maali tarttuu ja pysyy.
Tasaista jälkeä saa heidän mukaansa huopatelalla ja kalustemaalilla. Kaapinovia ei tarvitse välttämättä irrottaa maalaamista varten, mutta se helpottaa kyllä työtä. He neuvovat irrottamaan ainakin vetimet ennen maalausta.
Jos tarpeeksi tasaista maalausjälkeä ei vain saa omin käsin mitenkään aikaiseksi, ovet voi myös viedä maalattavaksi muualle.
– Löytyy kalustemaalaamoja, jotka ruiskumaalaavat kalusteita, kouluttajat vinkkaavat.
Ammattilainen tarvittaessa avuksi asentamiseen
Jos uusi kaapisto on välttämätön, vanhojen kaappien purkaminen on kouluttajien mukaan helppoa – kunhan varmistaa, etteivät seinät lähde mukaan.
– Vesijohdot pitää olla kytkettynä pois ennen purkamisen aloittamista, samoin sähköt.
Jos aikaa on vähän, he kehottavat hankkimaan rungot valmiiksi kasattuina.
Ammattilaisen ottaminen avuksi kaapiston asentamiseen ei ole Riihiviidan ja Salakarin mukaan suinkaan kallista. Sitä kannattaa heidän mukaansa harkita – varsinkin jos homma ei ole itsellä ihan hallussa.
– Ammattilaisen apua käytettäessä varmistetaan, että kalusteet pysyvät ehjinä, he huomauttavat.
Kouluttajat neuvovat huomioimaan uuden kaapiston hankinnassa kuitenkin sen, että eri kalustevalmistajilla on erilaiset mitoitukset kaapistojen korkeuksissa, syvyyksissä ja leveyksissä.
Työtaso voi olla kaunis ja kestävä
Työtasomateriaalit vaikuttavat paljon koko keittiön ilmeeseen. Lisäksi niiden on kuitenkin kestettävä kovaakin kohtelua, niin terävät veitset kuin kuumat pannutkin.
TAKKin kouluttajat neuvovat ottamaan työtasojen valinnassa huomioon materiaalin lämmön- ja kosteudenkeston, muuta myös tasojen mitoituksen ja työstettävyyden sekä upotuksien määrän.
– Materiaalien valinta on käyttäjästä ja käyttäjän tarpeista kiinni, he kuitenkin toteavat.
Esimerkiksi laminaatti on edullinen ja helppohoitoinen, mutta kova käsittely saattaa vaurioittaa sen pintaa. Luonnonkivi puolestaan on arvokkaampi materiaali, joka kestää oikein hoidettuna vuosia, mutta voi imeä itseensä tahroja. Massiivipuu on usein ilmeeltään tyylikäs, mutta niin sen ominaisuudet kuin hoitokin vaihtelevat puulajin mukaan.
Jos ei halua uusia aivan koko keittiötä, pelkät uudet tasot voi aina hankkia vanhan keittiön mittojen mukaan, vakuuttavat Riihiviita ja Salakari. Keittiön lattiamateriaalin valinnassa he puolestaan neuvovat huomioimaan kosteuden- ja kulutuksenkeston.
– Kelluvat lattiat ovat helppoja asentaa. Pohjaan liimattavat tai kiinnitettävät lattiamateriaalit vaativat enemmän ammattitaitoa.
Lähde: www.rakentaja.fi
Kaakeleiden maalaamisen työvaiheet
Keittiön kaakelit uudistuvat helposti maalaamalla. Riihiviita ja Salakari muistuttavat, että huolellisilla pohjatöillä varmistetaan maalin mahdollisimman hyvä tarttuminen alustaansa ja sitä kautta pinnan kestävyys.
1. Esikäsittely ennen maalausta
Poista kaakeleista silikonit ja muut tiivisteet ja pese pinta alkalisella maalarinpesuaineella. Pesun jälkeen poista kaakeleista pesuaine, lika ja rasva nukkaamattomalla mikrokuituliinalla. Huuhtele liina säännöllisesti lämpimällä vedellä, ettei lika siirry paikasta toiseen.
2. Kaakeleiden maalaus
Suojaa teipillä ja suojamuovilla alueet, joihin ei haluta maalia. Noudata maalinvalmistajan ohjeita esimerkiksi maalin sekoittamisen osalta. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta maalatessa.
Maalaa ensin reunat ja saumat keinokuitusiveltimellä. Jatka huopatelalla, jonka nukkapituus on 5–8 mm. Maalaa ristikkäin vedoin, ja raitojen välttämiseksi viimeistele viimeinen veto aina samaan suuntaan. Maalaa muutama neliö kerrallaan, jotta maalipinta ei kuivu ennen viimeistelyvetoa.
Anna maalin kuivua vähintään 24 tuntia ja maalaa sitten toinen kerros samalla tavalla. Anna maalattujen kaakeleiden kuivua vielä vähintään 24 tuntia ennen tilan käyttöönottoa.
3. Maalauksen jälkeen
Kun olet maalannut kaakelit, poista teippi heti kun maali on pintakuiva. Tee teippaus uudelleen ennen toisen kerroksen maalausta. Teippiä ei saa asettaa vastamaalattuun pintaan.
Uudelleentiivistä silikonit tai muut tiivisteet vasta kun toinen pintakerros on kuivunut 24 tuntia.
Vettä saa päästää maalatulle pinnalle vasta 72 tuntia toisen kerroksen maalauksen jälkeen.
Maali saavuttaa lopullisen kovuutensa noin kaksi viikkoa maalauksen jälkeen, joten vältä mekaanista rasitusta tuona aikana.
Lisävinkki: K-Rauta neuvoo nettisivuillaan, että sileämmän lopputuloksen saa tekemällä ensimmäisen maalikerroksen jälkeen kevyen välihionnan 240-karhealla hiomapaperilla. Pintakerroksen voi myös viimeistellä telanvedon jälkeen tuuhealla siveltimellä, jotta telan kuvio ei jää pintaan maalin kuivuttua. Huomioi, että lattiakaakeleita ei voi maalata seinäkaakelimaalilla. Seinämaali on lattiassa liian liukas.
Lähteet: www.k-rauta.fi, www.tikkurila.fi
Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Freepik