Keittiöremontti haltuun suunnittelulla ja ammattitaidolla

Kodin haastavin remontti on mahdollisesti keittiöremontti. Omakotitaloissa uusittavat keittiöt voivat olla vanhoja ja vaatia paljon uudistamista. Siksi hyvä lähtöidea ja yleissuunnitelma ovat tärkeitä.

Keittiöremontti on tarpeen, kun jotain halutaan muuttaa. Keittiösuunnittelun lähtökohtia ovat käyttäjän toiveet ja tarpeet. Tavoitteena on ergonominen tila, jossa asukas viihtyy. Suunnittelu remonttikohteeseen kannattaa tehdä yhdessä tarvittavien ammattilaisten, eli keittiösuunnittelijan tai sisustusarkkitehdin, LVIS-asentajan tai sähkö- ja LVI-asentajien kanssa. Suunnittelun pitää kattaa kaikki remonttiin liittyvät aspektit säilytysratkaisuista kodinkoneiden valintaan ja budjetointiin.

– Se, miten keittiötä käytetään, vaikuttaa siihen, mitä keittiöön valitaan. Keittiöille ei ole olemassa standardileimasinta. Keittiösuunnittelussa on oleellista saada tilan tärkeimmät toiminnot kohdalleen –  liesi tarvitsee voimavirtaa ja vettä pitää tulla. Tapauksesta riippuen vanhojen toimintojen paikkoja pystyy jonkin verran siirtämään. Jos remontissa halutaan avata vanhaa, erillistä keittiötä tupakeittiöksi ja lisätä mahdollisesti saareke, myös se päätös pitää tehdä heti alussa. Ammattilainen auttaa myös mittojen hallinnassa ja ulkonäön suunnittelussa. Voi hyvin sanoa, että remontin kannalta tärkeintä ovat hyvät, aikataulussa pysyvät ja luotettavat asentajat ja tavarantoimittajat, sanoo arkkitehti, sisustusarkkitehti Hanna Ranto.

Kolmiomalli tuo ergonomiaa liikkumiseen

Ergonomia on yksi hyvän keittiösuunnittelun kulmakivistä. Huono ergonomia eli tilan kehno käytettävyys voi olla yksi syy remontille.

– Ihmisten keskipituus on kasvanut. Nykyisten keittiötasojen korkeus on 900 mm, kun se vielä 1950-luvulla saattoi olla 750 mm. Näitä matalia tasoja voi olla esimerkiksi rintamamiestaloissa, sanoo Ranto.

Ranto painottaa, että työtasoja kannattaa varata riittävästi, sillä keittiössä tarvitaan paljon lasku- ja työtilaa.

Ergonomisen keittiön lähtökohtia ovat käyttäjän tai käyttäjien ulottuvuudet, tilan käytettävyys sekä kalusteiden ja kodinkoneiden mitoitus ja sijoituskorkeudet.

– Tasasivuinen kolmio on yleinen suunnittelun apuna käytetty malli. Kolmion kärjet ovat keittiön käytetyimmät pisteet: vesipiste, työtaso ja hella. Näiden kolmen välimatkan pitäisi olla suhteellisen lyhyt ja esteetön. Kolmiolla ajetaan takaa sitä, että käyttäjän ei tarvitse kauhean kauas niiden yleisimpien toimintoja kanssa juosta. Malli toimii myös, jos keittiössä on saareke.

Kodinkoneiden sijoitus hyvälle käyttökorkeudelle, usein irti lattianrajasta, vähentää kumartelua ja on ergonomista. Samoin palvelee myös säilytysjärjestelmien ja tavaroiden käytännöllinen sijoitus. Esimerkiksi mausteiden fiksuin säilytyspaikka on lieden vieressä ja päivittäin käytettävien kodinkoneiden sija työtasolla. Laskutilaa on hyvä jättää ainakin uunin, mikroaaltouunin, kylmäsäilytyslaitteen sekä altaan kupeeseen tai alapuolelle, kohteen sijoituksesta riippuen.

Ammattilainen palkataan tekemään asennuksia

Keittiöremontissa tarvitaan yleensä sähkö- ja LVI-asentajat tai sähkö-, vesi-, lämpö- ja ilmastointiasiat hallitseva LVIS-asentaja. LVIS-asentaja voi esimerkiksi lisätä pistorasioita, asentaa hellan uuteen paikkaan tai tarkastaa ilmanvaihdon toimivuuden.

– Vanhoissa taloissa on tosi vähän töpselinpaikkoja. Ei 1950- tai 1960-luvuilla voitu kuvitella, mikä määrä siellä keittiössä nykyään on koneita. Jopa sähkötauluissa voi olla liian vähän tilaa. Remontin yhteydessä kannattaa ehdottomasta laittaa lisää pistorasioita, sillä niitä ei ole ikinä liikaa, sanoo Ranto.

Paikoillaan olevien keittiökoneiden pistorasioiden sijoitusvinkkejä on saatavilla esimerkiksi TSS Työtehoseuran verkkosivuilta. Nyrkkisääntö keittiön pienkoneille on yksi pistorasia kohti 600 mm leveää työtasoaluetta.

Hyvä ilmanvaihto on terveen rakennuksen edellytys. Siksi keittiön ilmanvaihto tarvitsee liesituulettimen tai -kuvun. Tehokas ja fiksusti sijoitettu liesituuletin ja hella ovat oleelliset etenkin silloin, jos remontissa valmistuu tupa- eli avokeittiö. Toimiva ilmanvaihtoratkaisu estää ruoanvalmituksessa kehittyvien tuoksujen ja käryjen leviämisen muihin tiloihin.

– Liesituulettimien ulkonäkö on viime vuosina kehittynyt kovasti. Jos keittiö on kovin matala, liesituulettimen siirtäminen voi vaatia vähän miettimistä, mutta kyllä hormin siirto normaalisti mahtuu hyvin kaappien ylätilaan.

Pintamateriaaleissa on valinnanvaraa

Keittiössä pintamateriaalit näyttelevät suurta roolia. Ne vaikuttavat koko tilan ulkonäköön, mutta myös siivouksen sujuvuuteen. Pintamateriaali- ja värivalintoja tehdään työtasojen, kaapinovien, välitilan, lattian ja seinien kohdalla. Valintoja ohjaavat makuasiat ja käytännöllisyys, mutta myös raha.

Budjetin rajoja koetellaan usein työtasojen kohdalla, sillä niiden paras materiaali, monipuolinen kivi, on samalla kallein. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi helposti puhdistettava laminaatti ja tunnelmallinen puu.

– Eihän kaikkien tasojen tarvitse olla samaa materiaalia, voi ottaa kalliimpaa ja edullisempaa, vinkkaa Ranto.

– Keittiön lattiaan voi valita kalliimman materiaalin, koska kyseessä on yleensä aika pienet neliöt. Laattalattia, jossa on lattialämmitys, on helppohoitoinen, samoin muovimatto. Puulattian laittaisin pienellä varauksella.

Välitilan materiaaliksi voi valita laminaatin, joka jatkaa työtason linjaa, lasilla suojatun valokuvan, laatan tai vaikka saman tapetin kuin seinillä. Roiskeita materiaalin on hyvä sietää. Välitilan vaihtoehdot lisääntyvät koko ajan. Samaa valinnanvapautta ja -vaikeutta on seinämateriaalien kanssa. Maali, tapetti tai esiin kuorittu vanha seinäpinta ovat kaikki hyviä ratkaisuja – makuasioita, niin kuin Ranto tiivistää.

Keittiössä tarvitaan monta valonlähdettä

Keittiössä tarvitaan useita eri valonlähteitä, joiden paikat valitaan jo suunnitteluvaiheessa. Eri tarpeisiin vastaavat tehokas yleisvalaistus, hyvä työskentelyvalaistus ja ruokapöydän valaistus. Yleisvalaistus voi tulla katosta tai vaikka kaappien yläreunoista. Työskentelyvalaistus sijoittuu usein piiloon yläkaappien alle suoraan työtasojen päällä.

– Loisteputkia en suosittele, vaan käyttäisin paikallisia valoja, jotka voi napsauttaa päälle juuri siihen kohtaan missä työskentelee. Kun sitten siirrytään pöytään, työvalot voi laittaa pois päältä ja jättää tasot hämärään. Näin saa huomion siirrettyä pois mahdollisista sotkuista. Ledit ovat hyvä vaihtoehto työskentelyvaloiksi. Ne ovat hinnakkaampia, mutta palkitsevat.

Ruokapöydän päälle voi valita unelmien valaisimen. Ranto vinkkaa, että jos valo on suoraan pöydän päällä, se kannattaa asentaa himmentimellä, jotta se ei häikäise pöydässä istuvia. Himmentimen sopivuus valittuun valaisimeen kannattaa tarkastaa ajoissa, sillä kaikki valaisimet eivät toimi himmentimen kanssa. Perusvalaisun lisäksi tunnelmavalaistukselle on aina tilausta.

– Valoa voi laittaa vaikka keittiön lasioviseen kaappiin. Se on oikein nätti tapa luoda tunnelmaa ja samalla vie huomion siihen pisteeseen, jossa tavarat ovat paraatikunnossa.

Teksti: Anna-Kaisa Talvitie
Kuva: Pixabay