Kivipihaa tekemässä

Pihakivet ja –laatat ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille, mutta käyvät hyvin myös autotallien edustoille. Kiveyksellä pihasta saadaan paitsi näyttävä, myös helppohoitoinen.

Laattojen koossa on aikaisempaa enemmän vaihtelua, sillä suuret laatat ovat kasvattaneet suosiotaan pienempien laattojen ohella. Kotipihoissa yleisimpiä ovat neliön ja suorakaiteen muotoiset.

– Sileäpintaisten betonikivien- ja laattojen rinnalle on tullut niin profiloituja kuin rummutettujakin vaihtoehtoja. Näillä saadaan kiveykseen luonnollisempaa ilmettä, kun ei haluta graniittia. Rummutetut pihakivet, niin kutsutut antiikkikivet, näyttävät kuluneilta ja niissä on usein hyvin hienostuneet luonnolliset värit. Keskieuroopassa suositut piha- ja katutiilet ovat tekemässä tuloaan Suomeenkin, kertoo pihasuunnittelija Eva Wuite.

Pihalaatoitusta tehtäessä ei tarvitse taipua kompromisseihin käytännöllisyyden ja näyttävyyden välillä.

– Kiviä valitessa huomioon pitää ottaa kiveyksen käyttötapa. Mikäli pihassa liikutaan autolla, pitää kivien olla noin 50-100 millimetriä paksuja, jotta ne kestävät auton painon.

Näyttävyyttä tavoittelevalle laatoituksessa on useampiakin vaihtoehtoja. Vain mielikuvitus on rajana.

– Nykyään laattoja saa monissa väreissä sekä eri kokoisina ja muotoisina, joita yhdistelemällä saadaan aikaan hyvinkin näyttäviä kuvioita.

Pihakivien käyttö ei rajoitu vain patioiden tai autotallien edustoihin.

– Pihakiviä voidaan käyttää esimerkiksi istutusten reunoilla, jotta saadaan aikaan siisti ja huoliteltu kuva, Wuite sanoo.

Jotta kiviä voi käyttää uudelleen, on ne puhdistettava huolellisesti.

– Puhdistaminen on hidasta ja ulkopuolisella taholla teetettynä hintakin saattaa kohota odottamattomasti. Näin ollen säästöä ei välttämättä synnykään halutulla tavalla, vaan samalla hinnalla saa uudet laatat.

Kaatopaikalle ei käytettyjä laattoja kuitenkaan kannata toimittaa, sillä muuta uusiokäyttöä niille löytyy.

– Käytetyt betonilaatat voi toimittaa murskattavaksi betoniteollisuuteen, jossa niistä valmistetaan betonimursketta maanrakennustöitä varten.

Mikäli pihalaatoitus tehdään esimerkiksi autotallin eteen, voi laatat pintasuojata asentamisen jälkeen.

– Autoista saattaa päästä laatoille valumaan öljyä ja käsittely estää sen imeytymisen laattoihin sisälle, Wuite huomauttaa.

Pohjassa sen salaisuus

Hyvän pihalaatoituksen salaisuus on huolellisesti tehty pohjatyö. Ennen kuin pohjatöitä aletaan tehdä pitää selvittää pihassa vallitsevat rakenteet.

– Jotta yllätyksiä ei tulisi, pitää olla tiedossa pihassa kulkevat putkistot ja kaapelit. Lisäksi pitää tietää vallitsevat keliolosuhteet ja tuleva käyttö, selittää maanrakennuksen osastopäällikkö Esa Martonen JAKK:sta.

Suomessa tyypillisimpiä pihaongelmia on routiva pohjamaa. Routaisuuteen vaikuttaa kolme tekijää, hienorakeinen maalaji, vetisyys ja pakkanen.

– Mikäli näistä poistetaan yksi, routaongelma poistuu. Esimerkiksi salaojittamalla laatoituksen alle tuleva maa, saadaan poistettua vesi, eikä routa pääse rikkomaan laatoitusta. sanoo Martonen.

Routivaan ympäristöön kannattaa ennen muita pohjatöitä asentaa myös suodatinkangas, joka estää kiviaineksen ja pohjamaan sekoittumisen.

– Kerrosten rakennusmateriaaliksi kannattaa valita karkearakeisia maalajeja, jotta vesi suodattuu helpommin maa-aineksen läpi, eikä pääse aiheuttamaan routimista.

Pohjustusten tekemisen laajuuteen vaikuttaa myös pihan käyttötarkoitus.

– Autotallien edustalle kannattaa tehdä paksummat rakennekerrokset, kuin muualle pihaan. Lisäksi pitää muistaa, että pohjustusten tulee ulottua vähintään 30 senttimetriä laatoituksen ulkopuolelle.

Kerroksittain tehty pohjustus varmistaa sen kestävyyden.

– Suodatinkankaan päälle lisätään noin 40 senttimetrin kerros kivetöntä soraa. Tätä kerrosta voidaan ohentaa lisäämällä väliin 5-10 senttimetriä solumuovia. Tämän päälle levitetään 10-20 senttimetrin murskekerros, jossa raekoko on 0-32 millimetriä, ja viimeisenä lisätään asennushiekka tai kivituhka.

Oikeat työkalut varmistavat halutun lopputuloksen

Kun kunnon pohjatyöt on tehty, voidaan aloittaa itse kiveyksen asentaminen.

– Kivien latominen kannattaa aloittaa jostain kiinteästä kohdasta, kuten talon seinustalta. Asennukseen paras väline on kumivasara. Linjalangan avulla voi helpottaa suorien reunojen tekemistä ja pintojen tasaisuuden voi varmistaa vatupassilla. Kivitoimittajilta on saatavana asennusoppaita, joissa kaikki työvaiheet neuvotaan varsin hyvin, Martonen kertoo.

Joskus pihaan on aiheellista tehdä kallistuksia käyttömukavuuden varmistamiseksi.

– Kallistuksilla saadaan pintavedet ohjattua pois pihasta, mutta muuta vaikutusta asukas ei juuri havaitse.

Kestävyyden varmistamiseksi kiveys kannattaa reunustaa.

– Kevyet reunatuet voidaan asentaa kiveyksen teon jälkeen, mutta raskaat maahan upotettavat reunatuet asennetaan maakostean betonin avulla jo ennen kiveyksen asentamista.

Kiviä käsiteltäessä täytyy pitää huoli asianmukaisesta suojauksesta.

– Varsinkin, jos leikataan kiviä timanttiterällä, pitää käyttää silmä-, kuulo- ja hengityssuojia, mutta ne ovat suositeltuja kivitöissä muutenkin, muistuttaa Martonen.