Kun omakotitalosta muutetaan pois

Omakotitalosta muuton syyt vaihtelevat, mutta yleisimpiä syitä on ikääntyminen ja se, että halutaan muuttaa helpompihoitoiseen asumismuotoon. Omakotitalosta muuttajia houkuttelevat kerrostaloasuntojen lisäksi erityisesti rivitalot, joissa ei tarvitse luopua kokonaan omasta pihasta. 

Ikääntyminen on yksi yleisimpiä syitä siihen, miksi omakotitaloista halutaan muuttaa pois. 

– Syynä voi olla kuitenkin mikä tahansa muukin elämänmuutoksiin liittyvä asia, kuten avioero, perhekoon pieneneminen tai muutto toiselle paikkakunnalle, Jussi Malmberg Suomen Kiinteistövälittäjien Liitosta SKVL:sta toteaa.

– Pariskunta, jonka lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, saattaa esimerkiksi haluta muuttaa kerrostaloon keskustaan kulttuuripalvelujen äärelle. Tarve muuttaa lähemmäs aikuisia lapsia ja lapsenlapsia on myös monella yleinen syy muutolle.

Ei enää lumitöitä

Omakotitalosta muuttajat haluavat usein myös muuttaa helpompihoitoiseen asumistyyppiin. Esimerkiksi rivitalo omakotitalomaisine piirteineen miellyttää monia iäkkäämpiä ihmisiä.

– Yksitasoisuus ja pieni oma piha viehättävät eikä lämmityksestä ja kunnossapitoasioista tarvitse huolehtia itse. Iäkkäämpien ihmisten kannalta hankalampia voivat olla kuitenkin sellaiset rivitaloyhtiöt, jotka eivät käytä huoltoyhtiöiden palveluja, vaan kiinteistön pihatyöt, kuten nurmikonleikkuu ja lumityöt, tehdään asukkaiden toimesta vuorotellen. 

Jos perheellä on kesämökki, voidaan myös kokea, että siinä on jo ihan tarpeeksi tekemistä sinänsä ja että siellä vietetty aika korvaa omakotitalon tarpeen. 

Omakotitaloja myyvät usein myös kuolinpesät, sillä monet haluavat nykyään asua loppuun saakka omassa kodissaan, mikä on tietenkin ymmärrettävää. 

Malmberg sanoo, että ainakaan vielä sähkönhinnan nousu ei ole vaikuttanut asuntokauppaan omakotitalojen osalta.

– On kyse niin isosta investoinnista, ettei sellaisen kohdalla lähdetä hevin hätiköimään. Toisaalta energiakustannusten nousu vaikuttaa kaikkeen asumiseen. Tilanteet muuttuvat, ja tämäkin tilanne vielä varmasti helpottuu, kun maailmantilanne rauhoittuu. 

Ensin vanha pois, sitten uusi tilalle

Ennen kuin hankkii uuden asunnon, kannattaa Malmbergin mukaan ensiksi myydä oma talo pois ja sitten katsoa, miten paljon rahaa on käytettävissä seuraavaan asuntoon.

– Varsinkin, jos talo on aueella, jossa ei ole kova kysyntä, kannattaa toimia ehdottomasti näin eikä tehdä mitään hätiköityjä ratkaisuja.

Malmbergin mukaan talvella omakotitalon ostajia on paljon vähemmän liikkeellä. Keväällä, viimeistään maaliskuussa omakotimarkkinoilla alkaa kuitenkin tapahtua, ja kevät onkin myyjän kannalta parasta aikaa.

– Toisaalta ostajan markkinat ovat juuri talvella, kun kysyntää on paljon vähemmän. Viisas ostaakin omakotitalon talvella. Pihaahan silloin ei niin näe, mutta muuten se on ostamisen kannalta parasta aikaa, Malmberg vinkkaa. 

Vaikka omakotitalokauppa onkin talvella hiljasta, kannattaa talo kuitenkin laittaa myyntiin, kun myyntitarvetta on ja käyttää hyväkseen myös hiljaiset hetket.

– Joulun jälkeen on voitu joissakin perheessä todeta, että tilaa tarvittaisiin enemmän ja mitäpä, jos vaihdettaisiinkin omakotitaloon. Liikkeellä kannattaa siis olla silloinkin, kun markkinoilla on hiljaista. 

Miten edetä myynnissä?

Omakotitalon myyminen kannattaa aloittaa aina kuntotarkastuksella. Sen kautta osataan arvioida, mitä ollaan oikeasti myymässä ja määrittää talon arvo. 

– Ostajat ovat tällä hetkellä hyvin tarkkoina. He haluavat tietää energiankulutuksesta ja talon teknisestä kunnosta. Huoltotoimenpiteet pitäisi olla dokumentoituina. Jos on ilmiselvää, että talossa ei ole tehty tiettyjä remontteja, jotka olisi pitänyt tehdä, ei se vakuuta ostajia. Esimerkiksi salaojat kannattaisi olla kunnossa, silloin syntyy vähemmän jälkikeskustelua.

Ennen myyntiä kannattaa hoitaa tietyt huolto- ja korjaustoimenpiteet kuntoon, jos tarvetta on. Se, kannattaako esimerkiksi pientä pintaremonttia lähteä tekemään, riippuu millaisesta talosta on kyse.

– Sillä on enemmän merkitystä uudemmissa taloissa. Niissä arvostetaan uudenveroisuutta, ja raikkaammat talot myyvät paremmin. Vanhoissa taloissa sillä taas ei ole niin suurta merkitystä, Malmberg toteaa.

– Uudistettua kylpyhuonetta arvostetaan aina. Keittiö on puolestaan persoonallisempi asia, ja makuja sen suhteen on hyvin erilaisia. Yksi miellyttää toista ja toinen toista. Jos tekee keittiöön pintaremontin, joka ei miellytäkään uutta asukasta, saattaa tulla tehneeksi turhaa työtä.

Malmbergin mukaan talokauppaa auttaa, kun tekninen puoli on huollettu ja pidetty ajan tasalla. Pari ilmalämpöpumppua on myös myyntivaltti, koska niillä saa säästöä talvella ja asumismukavuutta kesällä. Myös varaavia tulisijoja arvostetaan. 

Kiinteistövälittäjää valittaessa kannattaa Malmbergin mukaan kiinnittää huomiota välittäjän referensseihin ja kokemukseen. On tärkeää, että tekijä osaa asiansa ja alueensa. 

– Kiinteistön myyminen on monimutkainen asia, kokemusta ja osaamista tarvitaan paljon. 

Minne muutetaan?

Etenkin iäkkäämmät ihmiset suosivat siis rivitaloja, ja niissä onkin jopa pulaa tarjonnasta. 

– Iäkkäämmät muuttavat mielellään myös uusiin kerrostaloihin, koska niissä on huomioitu uudet rakennusmääräykset muun muassa helppokulkuisuudesta. 

Kysyttyjä ovat myös asunnot taloyhtiöissä, joissa on yhteiskäyttötiloja ja palveluita, kuten ruokapalveluja, saatavilla. 

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik