Persoonallisuus saa näkyä myös keittiössä

Keittiössä, kuten muussakin sisustuksessa, on suosittu jo pitkään luonnollisia ja harmonisia sävyjä, mutta rinnalle ovat tulleet myös värikkäämmät ja persoonallisemmat keittiöt. Myös pantry, nykyajan ruokakomero, kasvattaa suosiotaan.

Keittiökalusteiden väreissä luonnon omat sävyt ovat yhä hyvin suosittuja ja moni luottaa edelleen vaaleaan värimaailmaan. Erilaiset vaaleat ruskean ja harmaan sävyt tuovat kotiin rauhallista tunnelmaa, ja erityisesti lämmin harmaan ja beigen yhdistelmä, greige on suosiossa. Moni haluaa kuitenkin keittiöön myös väriä ja mustille sekä valkoisille keittiöillekin löytyy kannattajansa.

– Kaapinovien vakiosävyistä löytyy esimerkiksi vihreän ja roosan sävyjä. Ovia voidaan kuitenkin myös sävyttää ja silloin saadaan mitä tahansa. Persoonallisuus on tämän hetken juttu ja siihen kannustetaan. En suosittele valitsemaan keittiöön vain sellaisia värejä, jotka ovat sillä hetkellä suosittuja vaan niitä, joista itse pitää, sisustus- ja keittiösuunnittelijana työskentelevä Pia Lahti kannustaa.

– Suomalaiset ovat usein aika arkoja tekemään erikoisempia ratkaisuja, mutta kekseliäisyyttä ja luovuutta on tullut lisää.

Korkeakiiltoinen on jäänyt aika lailla pois ja nykyisin valitaan pääasiassa mattaa. Ovissa käytetään materiaaleja, joihin ei jää niin helposti sormenjälkiä ja hanoissa ja vetimissä näkee nyt paljon messinkiä.

– Musta keittiö on paljon näkyvillä esimerkiksi lehdissä ja muussa mediassa, mutta todellisuudessa sitä menee vähemmän kuin mitä medianäkyvyyden perusteella voisi luulla. Sen sijaan tummaa puuta on alettu käyttää yhä enemmän ja valkoinen on edelleen kestosuosikki.

Välitila voi toimia keittiön katseenvangitsijana

Työtasoiksi valitaan edelleen eniten laminaattitasoja, sillä ne ovat edullisia, helppohoitoisia ja värivalikoima on laaja.

– Erilaisia kivitasoja laitetaan myös, kuten keraamisia sekä dekton-tasoja. Eri materiaaleja myös yhdistellään ja valitaan esimerkiksi kivitaso saarekkeeseen ja muille tasoille muuta materiaalia. Keittiöaltaiksi menee paljon komposiittialtaita, mutta myös rosteria. Lisäksi nyt menee myös perinteisiä rosterisia tiskipöytiäkin, Lahti kertoo.

Jos keittiö on muuten pelkistetty, voi välitilan väri- ja materiaalivalinnalla tuoda mielenkiintoa ja piristää keittiön yleisilmettä. Laatoista löytyy paljon koko-, malli- ja värivaihtoehtoja.

– Laataksi voidaan valita esimerkiksi upea vihreän sävy, joka tuo keittiöön väriä tai laatta voi olla myös suurempaa kokoa, jolloin saumojen puhdistamisen kanssa pääsee helpommalla.

Myös ladonta sekä sauma-aineen väri vaikuttavat lopputulokseen. Laattojen suosio on kuitenkin laskenut, sillä vaihtoehtoja on paljon muitakin.

– Välitilaan laitetaan nyt paljon sisustuslevyjä eli välitilalaminaattia sekä alumiinipintaista levyä tai värillistä lasia. Kirkasta lasia menee myös ja sen alle voidaan laittaa tapetti tai maali, Lahti vinkkaa.

Tasoliesituulettimia ja siirreltäviä keittolevyjä

Kodinkonepuolella yksi näkyvimmistä trendeistä on tällä hetkellä tasoon integroitavat liesituulettimet. Ne ovat huomaamattomia ja sopivat hyvin myös saarekkeisiin.

– Keittotason yhteyteen valitaan usein tasotuuletin, joka on osa keittotasoa tai nousee ylös tason takaa. Kaasuliesiäkin kysytään joskus, etenkin uudiskohteisiin, Lahti sanoo.

Perhekoko, elämäntyyli ja ruoanlaittotottumukset vaikuttavat siihen, mihin toimintoihin keittiössä halutaan panostaa. Keittiötoimintoja varten ei tarvita aina suurta tilaa ja minikeittiölläkin pärjää. Kuten muutkin pienet kodinkoneet, keittolevytkin voi ottaa esiin vain tarvittaessa.

Lahti kertoo, että esimerkiksi liikuteltavia, kahden keittotason keittolevyjä kysytään, sillä ne voidaan nostaa sivuun, eivätkä ne vie jatkuvasti tilaa tasoilta pienessä keittiössä. Keittotasoja löytyy niin valurautaisena kuin keraamisena sekä induktiolevyinäkin.

Ruokakomeroiden suosio kasvussa

Pantry eli ruokakomero on viime vuosina hiipinyt vähitellen takaisin suomalaisten keittiöihin. Ruokakomerot pysyivät pitkään pois, mutta nyt niistä halutaan taas helpotusta ruokahuoltoon. Viime vuosina on puhuttu paljon myös kotivarasta, mikä on saattanut lisätä kiinnostusta asiaa kohtaan.

– Suomalaiset keittiöt ovat pääsääntöisesti aika pieniä ja asiakkaat saattavat näyttää netistä löytämiään kuvia esimerkiksi amerikkalaisista, suurista ruokakomeroista, joissa on paljon tavaraa hyllyillä ja joissa on käytetty mekanismeja, joita ei ole välttämättä helppo saada Suomesta, Lahti sanoo.

– Ruokakomeron ei kuitenkaan tarvitse olla kovin iso – esimerkiksi 80 cm leveä ja 40 cm syvä komero riittää ja siihen voi laittaa lasiovet.

Modernin ilmeen ruokakomeroon saakin aikaan esimerkiksi käyttämällä lasia ja komeron voi sijoittaa vaikkapa keittiön nurkkaan, jolloin hankala kulmatila tulee käytettyä tehokkaasti.

Kuinka paljon säilytystilaa on tarpeeksi?

Keittiön säilytystilat voivat tuntua usein liian pieniltä, kun tavaraa helposti kertyy vuosien saatossa, mutta oikeanlaisella suunnittelulla voidaan vaikuttaa asiaan.

– Yläkaapittomuus on ollut suositumpaa ennen, mutta nykyään suurin osa asiakkaistamme laittaa yläkaapit. Ne voivat olla matalatkin, esimerkiksi 45 cm korkeat.

Edelleen tehdään usein myös alhaalta ylös asti olevia komeroseiniä.

– Aamiaiskaappeihin laitettiin ennen paljon ovia, jotka kääntyvät sisään kaapin sivuille, mutta nyt niihin menee usein myös tavallisia ovia, mikä onkin edullisempi ratkaisu.

Keittiösuunnitteluun haetaan paljon ideoita netistä eikä aina tyydytä perinteisiin ratkaisuihin.

Lahti kertookin, että kun ennen vaihtoehtoina oli alakaappien lisäksi yläkaapit kahdella eri korkeudella, nykyään keittiömalleja, toimintoja, mekanismeja ja säilytysratkaisuja on valtavat määrät, joista valita.

Luksusta keittiöön

Jos keittiöön haluaa hieman luksuksen tuntua, sitä saa muun muassa kivitasoilla, valaistuksella ja erilaisilla keittiön toiminnoilla. Älykkäät kodinkoneet helpottavat arkea ja erilaiset mekanismit kaapinovissa lisäävät käyttömukavuutta.

– Valaistuksella saadaan paljon aikaan ja esimerkiksi kaappien päälle voidaan laittaa valot tai liiketunnistimella toimivat valot komeron sisälle. Myös himmentimiä käytetään keittiöissä, Lahti sanoo.

– Keittiöaltaaksi voidaan valita iso allas tai laittaa toinen allas esimerkiksi saarekkeeseen. Marmorikuviontia menee sekä välitilaan että työtasoihin ja messinki hanoissa ja muissa yksityiskohdissa tuo ylellisyyden tuntua.

Toimiva lajittelupiste ja avoin tilaratkaisu

Keittiösuunnittelussa halutaan tänä päivänä panostaa erityisesti lajitteluun ja kierrätykseen, sillä kunnollinen ja siisti lajittelupiste vaatii melko paljon tilaa esimerkiksi laatikostoista.

Lahti kertoo, että työtasojen alle laitetaankin pääsääntöisesti laatikoita käytännöllisyyden takia ja kaappeja vain harvoin.

Koska tänä päivänä suositaan paljon open concept -ratkaisua eli avointa olohuone-keittiötilaa, keittiön toivotaan sulautuvan hyvin muuhun sisustukseen ja tiloihin.

– Keittiöstä toivotaan vähemmän keittiömäistä, ja se saadaan aikaan esimerkiksi integroitavilla kodinkoneilla ja piilottamalla toimintoja saarekkeen taakse. Myös välitilan materiaalivalinnalla voidaan vaikuttaa ja laatan tilalle voidaan laittaa esimerkiksi maali.

Vetimettömyydellä saadaan aikaan rauhallisempaa ilmettä keittiöön ja ovissa voidaan käyttää esimerkiksi vedinuraa tai laatikon etusarjan tai kaapin oven taakse kiinnitettävää lippavedintä. Myös samojen värien käyttäminen keittiössä ja olohuoneessa tuo yhtenäisyyttä.

Valituilla materiaaleilla pystyy vaikuttamaan paljon keittiön hintalappuun.

– Materiaalien kestävyys on asia, jota kysytään paljon. Pääasiassa kaikki Suomessa myytävät keittiössä käytettävät materiaalit ovat kestäviä, mutta kestävyys riippuu paljon siitä, miten niitä hoidetaan ja millaista elämää siellä kotona eletään, Lahti muistuttaa.

Haastateltava työskentelee sisustus- ja keittiösuunnittelijana nokialaisessa yrityksessä Artelli Keittiöt Oy.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Titta Brunfeldt / Artelli Keittiöt Oy, Nokia