Laiskan miehen katto kuntoon

Tasakattoja remontoidaan sekä säilyttämällä rakenneratkaisu että uusimalla se harjakatoksi. Harjakatolla on puolensa, vaikka kustannus on suurempi. Vanhaa vesikatetta ei tule jättää sellaisenaan uuden rakenteen sisään.

Tasakatto tuli rakenneratkaisuna muotiin 1970-luvulla, ja niitä tehtiin uusiin taloihin vielä 1980-luvulla asti. Hyvin tehty tasakatto voi huonosta maineestaan huolimatta toimia moitteettomasti, joskin vesivuodon riski on tasakatossa aina hieman suurempi. Nykyaikaiset pulpetti- ja harjakatot ovat varmempia valintoja. Moni onkin remontoinut tasakattonsa myöhemmin harjakatoksi.

Vesikaton alla voi piillä yllätyksiä

Rakennusmestari Ari Lappalaisella AR-KI Rakennus Oy:stä on kokemusta sekä tasakattoremonteista että tasakaton muutostöistä harjakatoksi. Suurin tekijä vuotavien kattojen taustalla on hänen mukaansa se, että valitaan halvin mahdollinen ratkaisu. Hän peräänkuuluttaa hyvää työmoraalia. Myöskään asukkaan ei kannata hosua projektiin ryhtyessään.
– Kyse on sen verran suuresta hankkeesta, että siihen kannattaa käyttää aikaa ja valita ammattilainen toteuttamaan työ.
Lappalainen on kattoja remontoidessaan törmännyt edellisten tekijöiden virheisiin, jotka saadaan uuden katon myötä kunnostettua.
– Höyrynsuluissa on puutteita, on lämpö- ja ilmavuotoja ja IV-kanavat on eristetty huonosti. Myös käytettävät rakennusmateriaalit ja rakennusmääräykset ovat ajan saatossa muuttuneet. Vaatimustaso monien rakennusosien kuten ilmansulun, lämpöeristyksen, rakenteen tuuletuksen ja palokatkojen osalta ovat muuttuneet selkeästi kuluneiden vuosikymmenten aikana.

Jo 30-vuotias tasakatto vaatii remonttia

Huopakaton käyttöikä on 30 vuotta, joten 1970-luvulla tehty tasakatto on ollut jo pitkään jatkoajalla. Olosuhteet, kuten puuston läheisyys vaikuttavat siihen, miten katto kestää aikaa ja rasitusta. Jos haluaa säilyttää tasakattomallin, on vaihtoehtona uusi huopakate, bitumi tai PVC-kate, jonka etuna on keveys ja palamattomuus.
– Remontissa voidaan lisätä vedenpoistoa lisäämällä kattokaivoja, tarvittaessa laitetaan kaadot kuntoon ja eristys nykyvaatimusten mukaiseksi korottamalla kattoa hieman. Samalla tuuletusväliä eristeen ja vesikatteen välissä voidaan tarvittaessa kasvattaa.
Hyvä huolto pitää tasakatonkin vedenpoiston toiminnassa. Jos rappeutumista näkyy esimerkiksi läpivienneissä tai bitumikatteessa, pitää asukkaan reagoida heti.
– Tasakaton ehkä kuvitellaan olevan laiskan miehen katto, mutta katon keskellä sijaitseva kattokaivo peittyy lehdistä ja roskasta, jos niitä ei siivota pois. Tulviva vesi synnyttää painetta ja jäätyessään rasitus on vielä kovempi. Katto kuin katto tulee huoltaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tasakatolla tulee käydä useammin tarkastamassa, etteivät kaivot ole päässeet tukkeutumaan.

Vanha katto on purettava pois

Harjakattoon päädytään esimerkiksi tarpeesta saada lisää tilaa tai halusta muuttaa kiinteistön ulkonäköä. Harjakatto voi kohottaa talon arvoa. Valitettavan yleinen virhe on jättää vanha kattohuopa uuden katon alle. Vanhan katon paino jää rasittamaan rakenteita ja kastunut katto muhimaan ja tuottamaan mikrobiongelmia sisäilmaan.
– Vanha katto jättää rakenteisiin myös valtavan palokuorman, jos huopakerroksia on useita päällekkäin aikaisemman remontin jäljiltä. Nykyään viranomaiset eivät pääsääntöisesti edes hyväksy, että vanha bitumikate jätettäisiin uuden rakenteen alle.
Harjakaton huolettomuus verrattuna tasakattoon tulee siitä, että kattokaivot ja sadeveden poistoputket eivät kulje talon rakenteissa, vaan sen ulkopuolella. Tasakattoon voidaan tehdä useampi kattokaivo, mutta periaatteessa vuotoriski on harjakatossa pienempi.

Investointi asumiseen

Kattomuodonmuutoksen kustannus edullisimpaan tasakattoremonttiin nähden on kolmin- tai nelinkertainen. Koska tasakattoakin usein korotetaan eristävyyden ja tuulettuvuuden parantamiseksi, ei harjakaton kustannus välttämättä muodostu niin paljon suuremmaksi.
– Lisätilan saaminen on iso plussa ja asuintilalle kannattaa tehdä ainakin varaus, mikäli rakennusoikeutta riittää.
Harjakaton pinnoittamisessa vesikatteeksi on useita vaihtoehtoja. Neliömäärä ei suoraan ratkaise hintaa.
– Pieni ja monimuotoinen voi olla suhteessa kalliimpi kuin suuri ja selkeän muotoinen katto.
Kohteesta riippuen kattoremontti kestää muutamasta viikosta kahteen kuukauteen, riippuen täysin työn sisällöstä. Lupien hakemiseen menee pidempi aika, ja sekin on kuntakohtaista. Kattomuodon muutos on aina luvanvaraista rakentamista.
Remontin aikana talossa voi asua. Vuodenaika on valittava niin, että talo ei kylmene vanhojen eristeiden poiston aikana. Lappalainen suosittelee sääsuojan käyttämistä, sillä vaikka se on lisäkustannus, se suojaa rakenteita ja tiivistää aikataulua.
– Töitä voidaan sääsuojan alla tehdä säästä riippumatta.

Huono tasakatto on asennettu väärin

Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö kertoo, että vielä 1970–1980-luvuilla kaavoitettiin kokonaisia alueita, joiden taloihin rakennettiin tasakatto. Kaikki eivät hallinneet teknistä ratkaisua, mistä on seurannut ongelmia. Toisaalta Asumisterveysliiton asiakaskunta koostuu tapauksista, joissa tasakatto ei nouse esiin suurimpana ongelmatalona. Pieleen remontoituja rintamamiestaloja riittää yhtä lailla.
– Tasakatto on oikein tehtynä hyvä ratkaisu. Huonosti tehdyt ovat vuotaneet ja niitä on muutettu harjakatoiksi siten, että kaikki vanhat rakenteet on jätetty alle.

Asennusvirheet taustalla

Huonosti toimivan tasakaton resepti koostuu usein liian vähäisestä määrästä kattokaivoja, jotka on asennettu korkealle, jolloin vesi ei pääse valumaan niihin. Myös kattokallistukset on saatettu tehdä väärin.
Asuntokaupoilla hälytyskellojen tulisi Rämön mielestä soida, jos harjakatto on tehty tasakaton päälle ”huvin vuoksi”. Syynä vanhan tasakattorakenteen säilömiseen on se, että purkaminen vaatii paljon työtä.
– Purkukustannukset painavat vaa’assa.
Harjakaton hyviä puolia on se, että lumi-ja vesikuorma saadaan rännien ja syöksykourujen avulla alas katolta. Harjakattoa onkin helpompi ja edullisempi huoltaa.
– Lisäksi vesikatteen alle jää enemmän ilmakuutioita, joten ilma vaihtuu siellä hyvin.