Laminaatilla näyttävää seinäpintaa

Kaipaavatko seinäsi uutta väriä ja piristystä, mutta maalaaminen on tylsä vaihtoehto ja erilaiset tapetit on jo nähty tuhanteen kertaan. Rohkea sisustaja voi kokeilla jotain yllättävää ja valita seiniinsä lattioista tutun materiaalin, laminaatin.

Julkisissa tiloissa laminoituja seiniä ollaan käytetty sisustusmateriaalina jo jonkin aikaa. Kuva: Kaindl

Laminaatti on meille jokaiselle tuttu lattiamateriaali. Sitä käytetään paljon sen helpon asennustekniikan ja suhteellisen edullisuutensa vuoksi. Mutta laminaattia voidaan käyttää muutenkin kodin sisustamisessa. Esimerkiksi seinässä laminaatti saa aikaan yllättävän tyylikkään vaikutelman.

‒ Vielä ei ainakaan hirveän paljon laminaattia käytetä seinämateriaalina. Ihmettelen kyllä, että miksi näin on. Sillä tänä päivänä laminaattien uudet kuosit antaisivat valtavasti mahdollisuuksia visuaalisesti näyttäviin, pohtii Keudan ammattiopiston sisustuksen tuntiopettaja Raine-Markus Perdén.

Asennuksessa monta hyvää vaihtoehtoa

Kun laminaattia asennetaan seinään, ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vaan monta hyvää vaihtoehtoa. Perdénin mielestä kuitenkin ehkä koolaaminen ja laminaatin ampuminen ponteista kannattomia nauloja käyttämällä olisi varteenotettava vaihtoehto.

‒ Kannattomat naulat, eli niin sanotut hengettömät, ovat sen verran pieniä, että ne eivät halkaise laminaattia. Mutta esimerkiksi uppokantanaula, eli drycket-naula, on jo sen verran jykevämpi, että sellainen todennäköisesti halkaisee laminaatin runkona olevan MDF- tai HDF-levyn, Perdén kuvailee.

Toisaalta jos laminaattia halutaan käyttää puolipaneelin tyyliin, voidaan se asentaa uivaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että laminaatti kiinnitetään pelkästään jalkalistan ja ylälistan kohdalta seinään.

Myös liimaaminen onnistuu

Laminaatin liimaaminen seinään onnistuu myös. Tällöin olisi hyvä, jos seinäpinta olisi mahdollisimman suora ja sileä. Jos seinässä on merkittäviä epätasaisuuksia, saattavat laminaatin lukkopontit ruveta irvistelemään. Laminaatin etu on kuitenkin siinä, että sen avulla voidaan peittää seinän pienempiä kauneusvirheitä, eli täysin millinsuora ei pinnan tarvitse olla.

‒ Asennusohjeissa, joihin on aina syytä huolellisesti tutustua, mainitaan laminaatin suositeltu vaihteluväli eli se määrä, miten paljon lattia tai muu pinta voi ”heittää” ennen kuin pontit alkavat paukkua.

Kun seinä on suora, puhdas ja kuiva, on liiman tartuntapinta optimaalisin. Sen vuoksi tapetit olisi hyvä poistaa ennen kuin seinään aletaan liimata laminaattia. Raine-Markus Perdén on kuitenkin sitä mieltä, että laminaatin asentaminen tapetin päälle voi olla mahdollista.

‒ Ei se asentaminen tapetin päälle mahdotonta ole, mutta siinä täytyy ottaa huomioon, millaisesta tapetista on kyse. Yksikerrostapetti on sellaista, että siinä liima kyllä pysyy kiinni. Mutta jos kyseessä on laadukkaampi monikerroksinen tapetti, voi olla, että sellaisessa liimaus tarttuu vain ensimmäiseen kerrokseen. Silloin on vaarana, että laminaatti saattaa tulla seinästä alas.

Perdén ohjeistaa, että jos laminaatin haluaa liimata suoraan seinään, kannattaisi tarvikkeita ostettaessa keskustella aiheesta myyjän kanssa. Lisäksi olisi hyvä tutustua myös liiman valmistajan ohjeisiin. Ja jotta laminaatin kiinnittymisestä voitaisiin olla aivan varmoja, olisi hyvä myös tehdä pieni testi ennen kuin aloittaa koko seinän työstämisen.

Kovan materiaalin hyvät ja huonot puolet

Laminaatti on kova materiaali. Lattiassa tämä ei tuota sen suurempia ongelmia, mutta kun kovaa materiaalia käytetään seinäelementtinä, voi ilmestyä yllättäviä sivuvaikutuksia.

‒ Kova pinta vaikuttaa huoneen akustiikkaan. Kun seinä on päällystetty tällaisella materiaalilla, äänisignaalit kimpoilevat siitä. Siinä mielessä ajatellen laminaatin käytössä on omat haasteensa, Raine-Markus Perdén paljastaa.

Kuitenkin useimmat sisustustekstiilit, kuten matot, verhot ja muut pehmeät materiaalit, tuovat akustiikkaan liittyviin ongelmiin mukavan ratkaisun.

Kova pinta on myös laminaatin hyvä puoli. Koska seinässä sen kulutus on lattiaa vähäisempää, on laminoitu seinä kestävä ratkaisu. Näin esimerkiksi eteisessä ja muissa kovan kulutuksen huoneissa seiniin saadaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen pinta.

Jos kuitenkin käy niin, että laminaatti seinässä alkaa kyllästyttää, saattaa sen poistaminen olla kiinnitystavasta riippuen hieman hankalaa.

‒ Jos laminaatti on asennettu uivaksi tai jos se on koolattu, poistamisen pitäisi olla helppo homma. Mutta liimaaminen saattaa ollakin sitten toinen juttu. Nykyään rakennusliimat ovat jo sen verran tehokkaita, että ne tarttuvat kiinni todella ärhäkästi. Jos laminaatti on esimerkiksi kipsilevyseinässä, sieltä saattaa tulla maalia tai kartonkia mukana. Mutta ei tämä mikään ongelma sinänsä ole, koska ainahan reiät voi kitata umpeen, Perdén opastaa.