Lattian vaihdolla uusi ilme kotiin

Huolellinen suunnittelu ja lattiamateriaalien vertailu auttaa valitsemaan oikeanlaisen lattian omaan kotiin. 

Kaunis ja käytännöllinen lattia tuo viihtyisyyttä kotiin ja esimerkiksi oleskelutilojen upea puulattia tai tyylikkäällä ladonnalla toteutettu parkettilattia voi toimia katseenvangitsijana. 

Lattian materiaalilla ja värillä voikin vaikuttaa paljon koko kodin tunnelmaan.

– Lattiamateriaali on kodin tärkein ja usein myös arvokkain materiaalivalinta ja siksi lattia kannattaisi valita ensimmäisenä. Lattioita suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon rakennuksen arkkitehtuuri ja aikakausi sekä kodin tyyli, kertoo sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola Sisustussuunnittelijat SI ry:stä.

Lukuisia vaihtoehtoja

Lattioissa, kuten myös muussa sisustuksessa, näkyy tällä hetkellä yhtenäisyys ja luonnollisuus.

– Yhtenäinen pinta antaa kodista avaramman ja tasapainoisemman vaikutelman, Silvola sanoo.

Markkinoilla on valtavasti vaihtoehtoja, sillä materiaaleja on paljon ja samoin myös erilaisia pintakäsittelyjä ja sävyjä.

Lattian valinnassa on hyvä huomioida lattian ulkonäön lisäksi muun muassa käytännöllisyys, kestävyys, turvallisuus sekä helppohoitoisuus. Materiaalien hinnat vaihtelevat suuresti, joten käytettävissä oleva budjetti kannattaa miettiä etukäteen.

Materiaalivalinnalla voidaan vaikuttaa myös tilan akustiikkaan. Kovat materiaalit aiheuttavat enemmän ääntä kuin pehmeät.

– Lattian valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös alusmateriaaliin ja käyttää valmistajan suosittelemaa vaihtoehtoa, jotta takuu säilyy.

Ekologiset materiaalit

Ekologisuutta pystyy ottamaan huomioon valitsemalla lattiaksi kestävän materiaalin ja perehtymällä tuotteen elinkaareen. Esimerkiksi puulattiat tai parketit ovat pitkäikäisiä, sillä niitä pystyy hiomaan ja käsittelemään pintakäsittelyaineilla uudelleen.

– Valmistajien verkkosivuilla on yleensä kerrottu tuotteen elinkaaresta sekä materiaalin kierrätettävyydestä. Useat materiaalit voidaan kierrättää toiseksi tuotteeksi sen jälkeen, kun ne on poistetettu käytöstä, Silvola kertoo.

Lauta- ja parkettilattiat 

Puulattialle voi tehdä erilaisia pintakäsittelyjä, eli se voidaan lakata, vahata, öljytä tai maalata. Ennen käsittelyä lattia aina hiotaan.

– Jos ostaa asunnon, jossa on vanha lauta- tai parkettilattia, kannattaa ensiksi selvittää, mitä sille on tehtävissä ennen kuin vaihtaa lattiaa uuteen, Silvola suosittelee.

Parketin voi lankkulattian tapaan kunnostaa hiomalla ja käsittelemällä pintakäsittelyaineella mieleisekseen. Uv-suoja lakassa vähentää auringonvalon aiheuttamia värimuutoksia, jolloin parketti säilyttää paremmin alkuperäisen värinsä.

– Parketeista valkomattalakattu on tällä hetkellä suosituin ja sen rinnalla neutraalit ja luonnolliset puun sävyt. Tammi on aikaa kestävä ikisuosikki luonnonvärisenä, mutta sitä voi myös sävyttää monella eri tavalla.

Lattiasta saa persoonallisen erilaisilla ladonnoilla.

– Parkettilattioissa klassisia ovat olleet sauvakuvion lisäksi kalanruoto ja mosaiikkikuvio, mutta on olemassa paljon muitakin upeita kuviovaihtoehtoja.

Vaihtoehtoihin voi tutustua valmistajien verkkosivuilla ja kokeilla suunnitteluohjelmalla, millaisilta erilaiset lattiat näyttävät.

Laminaatti

Laminaatti on lattiamateriaalina edullinen. Se sopii kaikkiin kuiviin tiloihin ja elää vähemmän kuin parketti. Sen suosio on kuitenkin laskenut viime aikoina, sillä muut materiaalit ovat alkaneet syrjäyttää sitä paremmilla ominaisuuksillaan.

Luonnonmateriaalit korkki ja linoleum

Pehmeä ja lämmin korkki on luonnonmateriaalia ja ekologinen lattiavaihtoehto. Sillä on myös ääntä vaimentava vaikutus.

– Nykyaikaiset korkkilattiat ovat kestäviä sekä miellyttäviä pinnaltaan ja sopivat kaikkiin kodin kuiviin tiloihin. Jos haluaa keittiöön muuta kuin puulattiaa, korkki on hyvä valinta, Silvola toteaa.

Yksi hyvä vaihtoehto on myös vinyylikorkkilattia, jonka päällys on muovia eli vinyyliä, runko on usein HDF-levyä tai täysvinyyliä ja pohja on tehty korkista.

Linoleum on materiaalina kestävä ja sopii kuiviin tiloihin. Se valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja sitä myydään sekä laattoina että mattona.

Vinyylin suosio nousussa

Vinyylilattiaa saa sekä lankkuina että mattona. Silvola kertoo, että vinyylilankun suosio on kasvanut viime aikoina ja se on korvannut muun muassa laminaattia.

– Vinyylilankku on akustiikan kannalta sekä pinnaltaan miellyttävämpi kuin laminaatti ja se on useimmiten myös täysin kierrätettävä. Useimmissa vinyylipäällysteissä käytettävä muovi on täysin stalaattivapaata eli pehmitinaineina on käytetty kasvipohjaisia öljyjä.

Etenkin ravintoloissa vinyylilattioita suositaan Silvolan mukaan helpon puhtaanapidon, kestävyysominaisuuksien sekä puulattiaa jäljittelevän ulkonäön takia.

– Vinyyleissä on eri luokituksia ja niiden paksuus vaihtelee. Osa on kotikäyttöön ja osa julkisiin tiloihin tarkoitettuja. Valikoimista löytyy paljon kivoja värejä ja kuviointeja, muun muassa tällä hetkellä trendikästä terrazzo-kuviota.

Kestävää ja helppohoitoista perinteisempää muovimattoa käytetään Silvolan mukaan hyvin vähän.

–Tyyliltään se sopii kuitenkin hyvin vaikkapa 70-luvun asuntoon. Esimerkiksi kolikkomatoista löytyy monia kirkkaita värejä.

Vinyylimatto on paljon käytetty ja hyväksi havaittu materiaali julkisissa tiloissa, esimerkiksi liikuntatiloissa.

– Myös kotikuntoilutiloihin voidaan käyttää urheilumattoa ja sitä ei tarvitse välttämättä liimata lattiaan vaan kiinnitys tapahtuu lattialistoilla, jolloin maton saa tarvittaessa helposti pois.

Pehmeyttä kokolattiamatolla tai tekstiililaatalla

Kokolattiamattoa käytetään sekä käytävä- että oleskelutiloissa. Matto voi olla esimerkiksi sisal- tai villamatto tai keinokuidusta valmistettu nukkamatto. 

– Vuosia meni niin, että kokolattiamattoja ei juuri käytetty, kun koettiin, että ne aiheuttavat allergioita, mutta nyt ne ovat tulleet takaisin, Silvola kertoo.

Maton voi asentaa irtoasennuksena eli matto on kiinni vain lattialistoilla, jolloin sen saa vietyä tarvittaessa pesulaan.

– Kannattaa tutustua myös tekstiililaattoihin. Niistä saa koottua koko huoneen lattian peittävän maton ja nukkamatossa saumoja ei erota. Jos matolle sattuu kaatumaan jotakin, yhden laatan saa kätevästi irti pesua varten.

Monikäyttöiset laatat

Keraaminen laatta on materiaalina hyvin kulutusta kestävä ja helppo pitää puhtaana. Keittiössä kannattaa kuitenkin aina miettiä myös putoilevia tavaroita. Astia rikkoutuu helpommin pudotessaan laattalattialle.

Suuret laatat ovat Silvolan mukaan hyvin suosittuja.

–  Nykyään halutaan yhtenäistä pintaa ja isoilla laatoilla saa sellaisen vaikutelman aikaan. Laattoja voidaan käyttää monella muullakin tavalla: niistä voidaan tehdä esimerkiksi keraamisia tasoja tai käyttää tehosteseinässä.

Märkätiloihinkin voidaan asentaa suurta laattaa, sillä lattiakaivoista löytyy vaihtoehtoja, jotka sopivat niiden kanssa.

Mikrosementillä saumatonta pintaa

Silvola suosittelee mikrosementtiä tiloihin, joihin halutaan ehjää ja saumatonta pintaa. Tasainen ja tiivis pinta on helppo pitää puhtaana.

–  Mikrosementti käy sekä kosteaan että kuivaan tilaan, ja sitä voi käyttää lattian lisäksi esimerkiksi seiniin ja työtasoihin.

– Materiaali on asentamisen kannalta melko työläs, kerroksia on paljon, ja asentamisessa on monia työvaiheita ja tekniikoita, joten kannattaa käyttää ammattilaista.

Muista lattiaa valitessa ainakin nämä!

Sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola SI kehottaa ottamaan huomioon muutaman perusasian lattiamateriaalia valitessa:

  • Visuaalisuus: millainen talon arkkitehtuuri on ja mitä aikakautta se edustaa sekä minkälaista sisustustyyliä kodissa tavoitellaan?
  • Käytännöllisyys: millaista arkea kodissa eletään?
  • Ekologisuus: kuinka kestävä materiaali on, missä ja miten se on tuotettu ja onko se kierrätettävissä myöhemmin?
  • Materiaalien toimitusajat saattavat tällä hetkellä olla melko pitkiä.
  • Sisustussuunnittelijasta on apua kodin lattioiden valinnassa – ammattilaiselta saa tietoa materiaalien ominaisuuksista, vinkkejä oman kodin tyyliin sopivista vaihtoehdoista sekä apua yhtenäisen kokonaisuuden luomiseen.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Dreamstime