Lisää kuljetuskapasiteettia suksiboksin ja perävaunun avulla

Suksiboksit, kevytperävaunut ja erilaiset taakkatelineisiin kiinnitettävät lisävarusteet mahdollistavat monenlaisten tavaroiden kuljettamisen turvallisesti, kunhan pakkaamisen hoitaa oikein. Lisätilasta on iloa niin lomamatkoilla, remonttitarvikkeiden ja koneiden kuljetuksessa kuin huonekaluostoksilla.

Kun auton tavaratila ei riitä lomareissuun lähtiessä, tulee helposti laitettua osa tavaroista auton istuimille ja lattialle. Sisällä autossa on usein muulloinkin irtonaisia esineitä, kuten puhelin, tabletti tai vesipullo. Pienetkin tavarat voivat kuitenkin äkkipysähdyksessä sinkoutua matkustajien tai kuljettajan päälle kovalla voimalla ja aiheuttaa vakavia vammoja, sillä kevyemmästäkin esineestä tulee silloin liike-energian ansiosta vaarallinen.

Matkustamon puolella oleville puhelimille ja tabletille voi hankkia autoon tarkoitut telineet ja lasten irtotavaroita varten on olemassa esimerkiksi takapenkin järjestelijöitä eli etuistuimen taakse kiinnitettäviä taskullisia potkusuojia.

Myöskään takaikkunalla eli hattuhyllyllä ei Autoliiton mukaan suositella pitämään tavaraa ajon aikana – korkeintaan vaatteita tai muuta vaaratonta.

Turvavöitä voi käyttää myös autossa sisällä kuljetettavien tavaroiden kiinnittämiseen. Jos takapenkillä on esimerkiksi lasten turvavyöistuin, joka ei ole auton istuimessa kiinni isofix-kiinnityksellä, se on hyvä kiinnittää turvavöillä paikalleen myös tyhjänä.

Pakkaa tavaratila oikein

Autoissa, joissa tavaratila on yhteydessä matkustamoon eikä välillä ole esimerkiksi suojaverkkoja tai väliseiniä, kannattaa olla tarkkana pakatessa, jotta päällimmäisenä tavaratilassa olevat kassit ja muut tavarat eivät pääse lentämään matkustamoon äkkipysähdyksessä.

Autoliiton verkkosivuilla muistutetaan, että tavaratilaa pakatessa on hyvä laittaa ensiksi painavimmat tavarat ja sijoittaa ne keskelle tavaratilan perälle, jolloin kuorman paino vaikuttaa vähiten ajettavuuteen. Tavaroiden kiinnittämisessä voi käyttää apuna kuormaverkkoa tai -liinoja.

Kun auton tavaratila ei riitä, kannattaa turvautua suksiboksin, peräkärryn tai kuljetuslaatikon tuomaan lisätilaan.

Monikäyttöiset suksiboksit 

Kattotelineiden ja niiden lisävarusteiden avulla auton katolla voidaan kuljettaa muun muassa polkupyöriä, kajakkia tai sup-lautaa. Erilaisiin talviurheilutelineisiin saa kiinnitettyä sukset ja lumilaudat, ja kattotelineeseen asennettava kuormakori mahdollistaa suurempienkin tavaroiden kuljettamisen turvallisesti.

Suksiboksi on monikäyttöinen kuljetusväline, sillä siellä voi kuljettaa suksien lisäksi monenlaista muutakin. Boksiin ei suositella laitettavan kovin painavaa tavaraa, sillä se saattaa muuttaa auton painopistettä, mikä taas vaikuttaa auton hallittavuuteen. Liikenneturvan verkkosivujen mukaan henkilöauton katolla kuljetettavan tavaran massa saa olla enintään 10 prosenttia auton omamassasta, mutta valmistaja on voinut määritellä kattokuormalle tätäkin pienemmän mahdollisen massan, joten asia kannattaa tarkistaa oman auton ohjekirjasta.

Suksiboksin valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi boksin materiaali, muotoilu, lukitus sekä kiinnityksen helppous ja kuinka monta hiihto- tai laskettelusuksiparia tai lumilautaa sinne mahtuu. Jos autossa on jo valmiina kattotelineet, suksiboksia hankkiessa on hyvä ottaa huomioon myös niiden yhteensopivuus.

Suksiboksin korkeus on myös tärkeää huomioida, etenkin jos oma auto on hieman korkeampaa mallia. Boksi katolla pitäisi pystyä ajamaan autokatokseen tai -talliin ja pysäköintihalleissakin on hyvä olla tietoinen, mikä auton korkeus on, kun siihen on laskettu mukaan kattotelineet ja suksiboksi. Jos boksia aikoo säilyttää autokatoksen tai -tallin katossa kiinnikkeissä, alle pitäisi myös mahtua pysäköimään.

Kuljetuslaatikko vetokoukkuun

Auton kuljetuskapasiteettia voidaan lisätä myös vetokoukkuun kiinnitettävällä, lukittavalla kuljetuslaatikolla. Kuljetuslaatikkoon voi laittaa isokokoisiakin tavaroita ja kallistettava laatikko ei haittaa auton tavaratilan käyttöä. Laatikon irrottaminen on helppoa ja kokoontaitettava malli ei vie paljoa tilaa varastossa.

Polkupyörienkin kuljetus onnistuu vetokoukkuun kiinnitettävällä telineellä, ja markkinoilla on malleja, joihin mahtuu jopa neljä polkupyörää samanaikaisesti. Jos vetokoukkua ei ole, kannattaa tarkistaa, löytyykö omaan autoon sopivaa mallia auton takaluukkuun kiinnitettävistä ripustusmallisista polkupyörätelineistä.

Kätevät kevytperävaunut

Jos perävaunulle alkaa olemaan tarvetta eikä vuokraaminen ole vaihtoehto, kannattaa vertailla markkinoilla olevia malleja ja miettiä, mikä olisi omaan käyttötarkoitukseen sopiva. 

Henkilö- ja pakettiautoilla vedettävistä perävaunuista kevytperävaunuiksi luokitellaan ne, joiden kokonaismassa on enintään 750 kg. Vaunut kuuluvat O1-luokkaan, ne ovat yleensä jarruttomia ja suurin sallittu nopeus on 100 km/h.

Auton rekisteröintitiedoista selviää, miten painavaa perävaunua sillä valmistajan mukaan saa vetää. On hyvä muistaa, että perävaunun kuomu ei välttämättä sisälly vaunun omamassaan, vaan silloin se on laskettava osaksi kuormaa.

Perävaunun valintaan voivat hinnan lisäksi vaikuttaa esimerkiksi lavan koko, perävaunun leveys, onko tarvetta kippiominaisuudelle tai tarvitaanko kuomua. Lisävarusteina myydään esimerkiksi lavapeitteitä, lisälaitoja ja ajosiltoja. Rakennustarvikkeiden, puutarhajätteiden ja koneiden kuljetus on perävaunulla helppoa ja kippaavaan lavamalliin saa ajettua esimerkiksi ruohonleikkurit ja moottorikelkat.

Perävaunusta pitää löytyä myös hyvät kuormankiinnityspisteet, sillä kuorma on aina sidottava hyvin, vaikka käytössä olisikin kuomullinen malli.

Vaihtoehtona perävaunun vuokraus

Jos tarvetta perävaunulle on harvoin, voi olla järkevämpää vuokrata kuin ostaa oma, jos vuokrauspalvelua on saatavilla kohtalaisen matkan päässä. Oma vaunu ei välttämättä mahdu säilytykseen etupihalle tai se olisi pihan muiden toimintojen tiellä, joten silloin vuokravaunu on hyvä vaihtoehto.

Useat liikkeet tarjoavat perävaunuja vuokralle edullisesti – vuorokausihinta ei ole välttämättä paria kymppiä enempää. Perävaunuja voi vuokrata esimerkiksi monista rautakaupoista, perävaunuja myyvistä yrityksistä, autotarvikeliikkeistä sekä joistakin autotarvikkeita myyvistä tavarataloista, huoltoasemilta, konevuokraamoista sekä muista siirtokalusteita vuokraavista yrityksistä.

Tarkista kunto ja pakkaa oikein

Perävaunu voi olla välillä pidempiä aikoja käyttämättä, jolloin sen kunto on hyvä tarkistaa, jotta vaunun käyttö olisi turvallista niin itselle kuin muillekin tiellä liikkujille. Vanhemmassa perävaunussa renkaat saattavat olla ikänsä puolesta vaihdon tarpeessa ja lisäksi rengaspaineet sekä valot on syytä tarkistaa säännöllisesti.

Perävaunu tulee kuormata tasaisesti, mutta vetokoukulle saisi tulla vain vähän painoa. Vaunua pitäisi pystyä nostamaan helposti vetokoukkuun ja takaisin. Liikenneturvan verkkosivuilla muistutetaan, että painavimmat tavarat tulee laittaa akselin päälle ja painopisteen pitäisi pysyä mahdollisimman keskellä ja alhaalla.

Turvallista ja taloudellista ajoa kuorman kanssa

Koska suksiboksi lisää ilmanvastusta ja täyteen pakattu auto ja boksi nostavat auton kokonaismassaa, polttoaineen kulutus kasvaa. Myös sähköautoissa kulutus lisääntyy ja auton toimintamatka lyhenee, kun suksiboksi on mukana. Taloudellinen ajo, ilman turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia, on hyvä muistaa, oli sitten kuormaa tai ei.

Autonrenkaiden ilmanpainesuositukset riippuvat myös kuormasta, joten eri kuormitustilanteiden suositukset kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta tai auton ovessa tai polttoainetankin luukussa olevasta tarrasta. Raskaampi kuorma vaatii isommat rengaspaineet. Jos rengaspaineet ovat liian pienet, se lisää polttoaineen kulutusta ja kasvattaa renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaatkin kuluvat nopeammin.

On myös hyvä muistaa, että auton hallinta voi olla vaikeampaa liukkaalla tiellä, jos kuormaa on paljon. Täyteen lastattu kevytperävaunu voi vaikuttaa ajoneuvoyhdistelmän hallintaan hyvälläkin kelillä. Suuremmilla nopeuksilla ajettaessa yhdistelmän vakaus heikentyy ja pysähtymismatka kasvaa. Täynnä oleva, epätasapainoisesti pakattu suksiboksi vaikuttaa myös paljon auton hallittavuuteen, etenkin väistötilanteissa.

Lähteet: autoliitto.fi, liikenneturva.fi, thule.com, trailertukku.fi

Koirakin matkustaa turvallisesti

Lemmikkieläinten kuljetuksessa on hyvä huomioida turvallisuus, sekä lemmikin että matkustajien ja kuljettajan. Tärkeintä on, että eläin ei matkusta irrallaan, jolloin kuljettaja pystyy keskittymään ajamiseen, eikä mahdollisissa äkkijarrutuksissa synny vaaratilanteita.

Lemmikkieläimille on markkinoilla monenlaisia kuljetusvälineitä, joissa lemmikki matkustaa autossa mukavasti ja turvallisesti.

Esimerkiksi koira voi matkustaa takapenkillä turvavyövaljaissa auton turvavöihin kytkettynä tai asianmukaisessa kuljetuslaatikossa, joka kiinnitetään istuimeen auton turvavöillä. Kuljetuslaatikot sopivat hyvin myös pienemmille eläimille.

Markkinoilla on myös pienille koirille tarkoitettuja autonistuimia, jotka on tarkoitettu käytettäväksi turvavyövaljaiden tai y-mallisten valjaiden kanssa. Vahvarakenteiset, autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tehty esimerkiksi kestävästä ja leveästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta.

Jos koiraa kuljetetaan auton tavaratilassa, pitää sieltä olla avoin yhteys matkustajatilaan. Auton matkustamon ja tavaratilan väliin voidaan asentaa auto- eli koirakalteri tai hankkia tavaratilaan kuljetushäkki, joka kiinnitetään auton rakenteisiin. Esimerkiksi alumiinirunkoinen häkki on kestävä, mutta kevyt. Kuljetushäkissä on koiralle turvallista matkustaa ja auton sisätilatkin pysyvät silloin siistimpinä.

Lähteet: liikenneturva.fi, petenkoiratarvike.com

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik