Kun arjen haasteet kuormittavat ja pimeän osuus päivästä kasvaa päivä päivältä suuremmaksi, kannattaa kodista tehdä lempeän rauhoittava tukikohta.
Muutama vuosi sitten pinnalle noussut hyggeily puoltaa edelleenkin paikkaansa etenkin näin loppuvuodesta, kun valon määrä vähenee ja sade vihmoo päin kasvoja. Silloin on ihanaa tulla kotiin, jossa on harmoninen tunnelma, lempeä valaistus ja pehmeitä huopia, joihin kääriytyä ja mukavia tyynyjä, joihin nojata.
Tanskalais-norjalaista alkuperää olevan hyggen on selitetty tarkoittavan muun muassa sielun viihtyisyyttä ja rauhoittavista asioista nauttimista. Keskeistä hyggelle ovat joka tapauksessa kodikkuus ja turvallisuuden tunne.
Kun kodissa on hyggeä, siellä voi laskea suojauksensa alas ja olla oma itsensä ilman minkäänlaista esittämisen tarvetta. Voi vain olla, viettää aikaa läheisten kanssa tai yksin teekupposen ääreellä, ilman pakonomaista suorittamisen tarvetta.
Hyggeen kuuluva hiljentyminen, tahdin hidastaminen ja mukavien asioiden tekeminen tuottavat hyvää oloa niin itselle kuin muille.
Oikeaan tunnelmaan valaistuksella
Hyggeä edistävään mielentilaan voi vaikuttaa valoilla, tekstiileillä sekä pehmeyttä ja turvallisuutta luovilla sisustuselementeillä. Helpoiten hyggeä saa luotua ehkä valaistuksella.
Hyggemäinen valaistus on pehmeä, rauhoittava ja tunnelmallinen. Kirkkaiden valojen sijasta kannattaa suosia hämyisempää valaistusta, ja yhden keskellä huonetta sijaitsevan kirkkaasti valaisevan ison kattolampun sijasta rakentaa huoneiden valaistus useammilla valaistuspisteillä, pöytä- ja jalkalampuilla ja muilla kohdevalaisimilla.
Toki kattovalaisin on hyvä olla olemassa, mutta silloin, kun halutaan todella rauhoittua ja katsotaan esimerkiksi yhdessä elokuvaa tai luetaan lukunurkissa kirjaa, pehmeämpi valaistus voi olla parempi.
Kynttilöitä ja led-valoketjuja
Tärkeässä asemassa hyggessä ovat myös kynttilät, sillä elävä tuli luo aina tunnelmaa. Kynttilöiden kanssa tulee muistaa kuitenkin aina paloturvallisuus ja katsoa, että ne on sijoitettu niin, etteivät ne pääse kaatumaan tai sytyttämään tekstiilejä. Etenkin lapsi- ja lemmikkiperheissä kynttilöiden kanssa tulisi olla erityisen varovainen.
Palavia kynttilöitä turvallisempi vaihtoehto ovat led-kynttilät ja muut led-valot. Led-valoketjuilla saa luotua kotiin myös juhlavaa tunnelmaa. Led-valoja voi sijoitella esimerkiksi ikkunoihin ja erilaisille pöytä- ja hyllytasoille. Eteiseen sijoitetut led-valot voivat valaista illalla sen verran, ettei eteiseen ole aina tarvetta sytyttää muuta valoa. Paristoilla toimivista led-valoista on iloa myös silloin, kun omalle asuinalueella tulee sähkökatkos.
Kotoisuutta ja lämpöä tekstiileillä
Hyggemäisessä sisustuksessa suositaan kotoisaa ja jopa kotikutoista sisustustyyliä, rustiikkisuutta, puuta ja muita luonnonmateriaaleja, keraamisia esineitä sekä pehmeiltä tuntuvia tekstiilejä ja tyynyjä. Kyse ei ole siis pelkästään siitä, miltä jokin näyttää vaan myös siitä, miltä se tuntuu. Raskaan päivän jälkeen, sateen rummuttaessa ikkunaa vasten tuntuu hyvältä kääriytyä sohvannurkkaan pehmeään huopaan tai torkkupeitteeseen kietoutuneena.
Tekstiileillä, kuten vilteillä, torkkupeitoilla ja sisustustyynyillä, saa vaihdettua helposti myös sisustuksen ilmettä.
Hyggesisustuksessa suositaan usein pehmeitä, luonnonmukaisia sävyjä, mikä sopii hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin. Rönsyjä ja väriä voi tuodaan tilaan esimerkiksi tauluilla, kirjoilla ja viherkaveilla. Viherkasvit puhdistavat sisäilmaa, ja niillä on tutkitustikin rauhoittava vaikutus mieleen.
Kirpputorilöydöt tai perintöaarteet, kuten vintage-lamput, vanhat astiat ja kannut, valokuvakehykset, ryijyt ja raanut, keinutuolit perinteisine nuttuineen, räsymatot ja tilkkutäkit sopivat nekin hyvin hygge-henkiseen sisustukseen väriä ja rosoa tuomaan.
Hyggesisustuksessa suositaan usein myös rentoa boho-tyyliä, jota voi varioida monella tavalla pelkistetymmästä skandinaavisesta bohosta romanttiseen bohoon, joka voi tarkoittaa esimerkiksi luonnonmateriaalien, hempeän roosan ja persoonallisten seinäkoristeiden käyttöä.
Innoitusta ja lisää luettavaa: Mej Viking, Hygge, hyvän elämän kirja. The Happiness Research Institute, Kööpenhamina.
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik