Maton puhtaanapitoa kannattaa pohtia jo kaupassa

Mattoja pitää huoltaa siinä missä kodin muitakin osia. Pesua ja tekstiilin muuta ylläpitoa kannattaakin miettiä jo mattokaupoilla.

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja jo eteisessä leijuu vastaan ummehtunut tuoksu, yksi selitys voi olla, ettei kodin mattoja ole pesty vähään aikaan.

Huvin vuoksi mattoja ei kuitenkaan kannata pestä, tai pelkästään siksi, että ne pitäisi pyykätä kerran vuodessa. Järkeä kannattaa käyttää, sillä jokainen pesu myös kuluttaa mattoa.

– Matto kannattaa pestä silloin kun se on likainen. Aina kun matto pestään, pesu vie materiaalista kiiltoa ja värit haalistuvat, sanoo neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta.

Puhtaanapidon kannalta helpoimpia ovat perinteiset räsy- ja puuvillamatot. Näiden vesipesu onnistuu useimmiten kotioloissa.

Villamattojen ja eksoottisempien mattojen, kuten itämaisten mattojen kohdalla kotipesu ei välttämättä onnistu.

– Enimmäkseen näiden mattojen kotihoitona on imurointi, Jerkku toteaa.

Maton materiaaleihin ja hoito-ohjeeseen kannattaa aina perehtyä huolella, jotta tietää mikä on omalle matolle parhaaksi.

– Valmistajan antamaan hoito-ohjeeseen voi luottaa, ja sitä kannattaa noudattaa. Jos maton pesee hoito-ohjeen mukaan ja matto menee pilalle, tuotteessa on ollut virhe, ja siitä voi valittaa. Mutta jos maton pesee eri tavalla kuin hoito-ohjeessa on neuvottu ja matto menee pilalle, se on omalla vastuulla.

Tasopesu ja -kuivatus eivät ehkä onnistu kotona

Teija Jerkku kehottaa tutkimaan hoito-ohjeen tarkasti ja selvittämään kaikkien merkintöjen merkityksen. Ennen kaikkea tulee tarkistaa, kestääkö matto vesipesun.

– Jotkut matoista ovat vesipestäviä, mutta vaativat tasopesun eli laakapesun. Laakapesu on vesipesu, jossa matto on suorana vaakatasossa. Mahdollisesti matto pitää myös tasokuivattaa. Tätä voi olla vaikeampi toteuttaa kotioloissa.

Joitain pellavamattoja ja paperinarumattojakin voi pestä itse käsin, mutta huolellisuutta kannattaa noudattaa. Paperinarumattojen kanssa pitää varoa, ettei märkä matto repeä tai muuta muotoaan. Jos matto on paperi-puuvilla-sekoitusta, voi käydä niinkin, että puuvilla kutistuu, mutta paperi ei.

Vesipestävien mattojen pesuaineeksi parhaiten sopii nestemäinen mäntysuopa tai pyykinpesuaine. Myös jauhemaista pesuainetta voi käyttää, mutta se pitää liottaa veteen hyvin.

Mattojen kuivaus kotioloissa voi olla ongelma

Matonpesu on monille tuttua ja mieluisaakin puuhaa etenkin kesällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pesuvesiä saa laskea vesistöihin, vaan ne pitää imeyttää maahan. Laituripyykkikin on nykyään monessa paikassa kielletty, mutta onneksi monista kunnista löytyy hyviä matonpesupaikkoja.

– Matonpesupaikoilla on laitteita, joilla matot saa mankeloitua kuivaksi. Se helpottaa mattojen käsittelyä.

Jos ja kun mattoja pesee itse, ongelmana onkin ehkä ennemmin kuivatus kuin pesu.

– Pitää aina miettiä, mihin tukevalle tangolle tai pyykkinarulle maton saa kunnolla kuivumaan, ettei matto veny pahasti. Kuivaamispaikka kannattaa todella valita huolella.

Kuivaaminen on muutenkin usein pesun haastavin vaihe: jos matto kuivuu liian hitaasti, matto saattaa samentua tai kellastua. Jos kotona ei ole kunnon kuivausmahdollisuutta, etenkin talviaikaan voi olla viisasta pestä ja kuivattaa matot pesulassa.

Hyvä imuri helpottaa mattojen huoltoa

Kaikenlaisten mattojen helppo ja nopea perushoitotoimi on imurointi. Jos kodin agendalla on uuden imurin hankinta, kannattaa laitteeseen ja sen imutehoon satsata, jotta myös mattojen huolto on vaivatonta.

Joidenkin mattojen, kuten pitkänukkaisten ryijymattojen imurointi voi silti olla haaste.

– Hyvällä imurilla pääsee kyllä pitkälle, mutta pitkänukkaisten mattojen imurointi voi olla vaikeaa, jos matto on päässyt kovin likaiseksi ja karvojen väliin on tippunut kaikenlaista.

Matot kannattaakin imuroida säännöllisesti. Useimmille matoille hyvää tekevä ja raikastava hoitotoimi on myös ulos vieminen. Aina ulos vieminen ei kuitenkaan onnistu.

– Kaikki eivät jaksa viedä mattoja ulos, koska matot ovat painavia. Joka kodissa ei välttämättä ole myöskään olosuhteita mattojen tuulettamiseen. Senkin takia olisi tärkeää, että matot saisi imuroimalla puhtaaksi.

Teija Jerkun mukaan mattojen ulosvieminen on vähentynyt suomalaiskodeissa.

– Jos on voimia ja tuuletuspaikka matoille, osa tykkää silti edelleen viedä mattoja ulos. Mattoihin tulee näin raikas tuoksu. Jos kotipihassa on talvella puhdasta hankea, matot voi viedä myös hangelle. Etenkin villamatot puhdistuvat ja tuulettuvat hangella hyvin.

Jos matto ei saa kastua, se kannattaa viedä hangelle vasta kun mattoa on pitänyt hetken kylmässä. Matolle voi antaa myös piiskaa. Hellävaraisuus tulee kuitenkin muistaa, sillä raju tamppaus voi vaurioittaa mattoa.

Tahranpoistosta ensiapu, pesulasta järeämpi

Matonpesua voi lykätä ripeällä tahranpoistolla. Tahra kannattaa yrittää poistaa välittömästi.

– Mitä pidempään tahra on ollut matossa ja mitä kauemmin se on kuivunut, sitä vaikeampi se on saada pois. Maton tahraa voi poistaa samoin kuin muitakin tahroja, kostealla liinalla reunoilta keskelle päin hankaamalla. Apuna voi käyttää käsiastianpesuainetta.

Jos mattoa ei voi tai halua pestä itse kotona, matto on vietävä pesulaan. Jos kotona on useampia pesulapesun vaativia mattoja, kannattaa ne kaikki pesettää samaan aikaan. Pesulassa matolle voidaan tehdä muun muassa kemiallinen pesu tai emulsiopesu. Jos matto on pahoin tahriintunut, kannattaa varautua siihen, ettei pesulakaan saa ihmeitä aikaan.

– Pesula ei välttämättä saa mattoa puhtaaksi, eikä se ole pesulan vika. Matossa voi olla vaikkapa hapan tahra, esimerkiksi eläimen oksennusta, jota pesula ei saa puhtaaksi. Toisaalta kun matto on pesty puhtaaksi pesulassa, haalistumat ja kulumat voivat tulla matossa eri tavalla esiin, Jerkku sanoo.

Mattovalinnassa harkinta on valttia

Jotta mattojen pesu ja muu huolto olisi mahdollisimman vaivatonta, kannattaa valita matto, jota osaa ja jaksaa hoitaa asianmukaisella tavalla. Jo alun alkaen kannattaa miettiä, voiko maton pestä itse, vai täytyykö se viedä pesulaan, jolloin matolle tulee lisää hintaa.

Sitäkin on syytä pohtia, kuinka paljon matto kerää pölyä, ja kuinka helppo se on imuroida puhtaaksi. Allergikkojen ja pölylle herkkien kannattaa suosia helppohoitoisia sileäpintaisia mattoja ja välttää pitkäkarvaisia villa- ja lankamattoja.

Myös maton käsiteltävyys on huomionarvoinen seikka. Esimerkiksi uusien omakotitalojen avointen tilaratkaisujen myötä mattojenkin koko on kasvanut. Iso ja paksu villamatto esimerkiksi on raskas käsitellä kuivana, saati sitten märkänä.

– Hankintahetkellä kannattaa miettiä miten mattoa jaksaa käsitellä, kun se viedään ulos tai pestään. On hyvä harkita, hankkiiko tilaan yhden tosi ison maton, vai pari pienempää. Tämä on makuasia, mutta valinta kannattaa tehdä tietoisesti.

Elämäntilannekin kannattaa huomioida matoissa

Mattovalinnassa kannattaa ottaa huomioon myös elämäntilanne ja mahdollisuuksien mukaan ennakoida tulevaa. Esimerkiksi lapsi- tai lemmikkiperheessä mattojen materiaaleja, värejä sekä sijoittelua kannattaa harkita erityisen tarkkaan.

– Kannattaa harkita, laittaako mattoa esimerkiksi ruokapöydän alle lainkaan. Pikkulapsilta voi pudota matolle ruokaa ja juomamukit saattavat lennellä, joten helpommalla voi päästä, jos mattoa ei ole ollenkaan, sanoo Jerkku.

Hän arvelee, että suurimmassa osassa suomalaiskoteja mattoja käytetään edelleen. Matottomuuskin on silti tätä päivää, jos vain lattia sen kestää.

– Sehän on ihan makuasia, mistä kukin tykkää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että matot suojaavat lattioita. Siksi esimerkiksi eteisessä tai tuulikaapissa on matto, että kurat, hiekat ja vedet saa pysäytettyä ennen niiden leviämistä.

Teksti: Saara Pakaslahti