Matto tuo kodikkuutta ja on mukava jalan alla

Matto on tärkeä sisustuselementti ja siihen voidaan helposti upottaa suuriakin summia. Miten matto pitäisi valita, ja miten kallis sijoitus saadaan pysymään paraatikunnossa?

Iso matto rauhoittaa huoneen tunnelmaa ja vaikuttaa myös akustiikkaan. Kuva: VM-Carpet

Nykypäivän mattovalikoimissa on valtavasti valinnanvaraa. Yleensä matto hankitaan sen mukaan, millaista sisustuksen tyylisuuntaa koti edustaa, ja mihin tarpeeseen matto tulee.

Viime aikoina muodissa ovat olleet nukkamatot. Niiden suosio on kuitenkin hiipumassa.

– Tällä hetkellä taljat ovat kovasti pinnalla. Myös himmeästi hohtavia villamattoja käytetään paljon. Kovasti nousussa ovat myös samettimaiset, hyvin lyhytnukkaiset matot, kertaa trendisuuntauksia Tyrvään käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen sisustusalan opettaja Kaisa Kankaanpää.

Nyt ihmiset haluavat myös entistä suurempia mattoja.

– Uudet talot ovat isoja, joten niissä matot näyttävät helposti postimerkeiltä. Toisaalta ennen mattoja tehtiin paljon itse. Kangaspuut ovat tietyn levyiset, joten myös sen vuoksi matot ovat olleet pienempiä. Nyt kun matot ostetaan kaupasta, saadaan niitä vaikka kuinka leveinä tahansa, selittää Kankaanpää.

Akustiikkaa ja evoluutiota

Mattojen tehtävästä kotona voidaan olla montaa mieltä. Useimmat meistä käyttävät mattoja tuomaan väriä luonnetta kotiin. Kaisa Kankaanpäällä on aiheeseen kuitenkin käytännöllisempi näkökulma.

– Matto tuo kodikasta tunnelmaa. Erityisesti uusissa taloissa, joissa on korkeat huoneet, matot vaikuttavat akustiikkaan. Ilman pehmeitä materiaaleja näissä tiloissa äänimaalima olisi aikamoista kakofoniaa.

Kankaanpää kertoo myös, että matoilla on meihin myös niin sanottu haptinen vaikutus. Se on syntynyt ihmiselle evoluution myötä.

– Se mitä tunnemme käsillä ja jaloilla on tärkeää. Olemme tottuneet kävelemään vaihtelevan muotoisilla joustavilla pinnoilla. Se on tiedostamaton asia, että pehmeällä on mukavampi olla.

Kokoaa ja korostaa

Mattokaupoille lähtiessä kannattaa mitata tarkoin, miten suuri matto tilaan tarvitaan. Kaisa Kankaanpää painottaakin, että kaupassa maton koko on vaikea arvioida. Valtavassa myymälässä mattolavalta silmämääräisesti valittuna tulee helposti tehtyä virhearviointeja.

Oikean kokoisella matolla tuodaan sisustukseen rytmiä.

– Matto kokoaa kalusteryhmät omiksi kokonaisuuksikseen. Eli kotona olevat huonekalut ja muut elementit eivät ole sattumanvaraisesti ripoteltuna ympäriinsä, Kankaanpää opastaa.

Toisaalta matto voi toimia myös muuta sisustusta korostavana tekijänä.

– Jos olohuoneessa on vaaleat lattiat, vaaleat seinät, vaalea sohva ja vaalea matto, ei mikään erotu edukseen. Mutta jos matto olisikin selkeästi eri värinen, nostaisi se muita elementtejä mukavasti esiin.

Perä edellä puuhun

Usein mattoja ostetaan remontin yhteydessä. Kun seinät on maalattu ja lattia laitettu uusiksi, mennään kauppaan äimistelemään huonekaluja ja tekstiilejä, jotka eivät aivan sovi uusien pintojen sävyyn. Tilanne on Kaisa Kankaanpäälle tuttu.

– Sisustussuunnittelussa lähdetään usein liikkeelle eri suunnasta. Miksei myös kotisisustuksessa voitaisi siis aloittaa siitä, että ostettaisiin ensin rohkeasti tekstiilit. Niiden mukaan vasta valittaisiin maalisävyt ja tapetit, joiden valikoimat ovat valtavat. Eli jos löydät ensin aivan hurmaavan maton, niin mikä estää valitsemasta seinän väriä sen mukaan?

Aina ei tietenkään ole mahdollista laittaa kerralla koko huushollia uusiksi, vaan usein tekstiilien vaihdolla haetaan sisustukseen pientä päivitystä. Myös siihen Kaisa Kankaanpäällä olisi tarjolla niksi.

– Jos muuten koti on pelkistetty ja kokonaisuus on hallittu, niin silloin matot voivat olla näyttäviä ja kuviollisia. Mutta jos sisustus on koottu hyvin erilaisista huonekaluista ja lattiamateriaalit, katot sekä seinät vaihtelevat, niin yksinkertaisemmilla tekstiileillä voidaan rauhoittaa tunnelmaa.