Meriantiikki ohjasi kohti vahvaa ja harmonista sisustusta

Asuntomessujen yhden kohteen sisustussuunnittelun keskeisenä lähtökohtana oli asukkaan harrastama meriantiikki, joka määritteli sisustuksen tunnelman. Koteja kannattaisikin sisustaa ennen muuta haluttu tunnelma edellä.

Kun TA-yhtiöiden edustajat etsivät viime vuoden asuntomessuilla persoonallista kalustetoimittajaa tämän vuoden asuntomessukohteeseensa, totesivat he heti Snugg Livingin osastolleen astuessaan, että nyt he ovat löytäneet oikeat ihmiset hankkeeseensa. Lohjan Hiidensalmeen oli tulossa asumisoikeustalo, jonka toiseen esittelyasuntoon haettiin kalustetoimittajaa. Kyseessä olevaan kolmen huoneen asunnon kotiin olivat muuttamassa merimies ja hänen poikansa. 

Tulevan asukkaan ammatti ei ollut kuitenkaan ensisijainen lähtökohta sisustukselle vaan tämän harrastus, meriantiikki, jonka ympärille Snugg Livingin hieman jykevämpien kalusteiden katsottiin sopivan parhaiten.

Snuggilaisten aloittaessa sisustuksen suunnittelun lattia- ja seinäpintojen värit ja materiaalit olivat jo tiedossa. 

– Tiesimme muun muassa, että seinistä on tulossa perusvalkoiset. Huonekaluilla ja tekstiileillä tilaan tuotiin vahvoja värejä, kuten mustaa, messinkiä ja petrolia, Hanna Gerrits Snugg Livingistä kertoo. 

Luonnonmateriaalit kunniaan

Kalustukseen valittiin kierrätyspiikkihuonekaluja, jotka on tehty vanhojen laivojen pohjarungoista ja jotka ovat siten vahvaa ja kestävää materiaalia.

– Suosimme yleensäkin luonnonmateriaaleja, puuta, lasia ja metallia, koska ne ovat kestäviä niin silmälle kuin luonnollekin. Muovia emme juurikaan käytä, sillä haluamme olla luomassa luonnollisia ja miellyttäviä koteja, Gerrits toteaa.

Merimiehen sisustuksen kantavaksi teemaksi nousi ”kohti vahvaa ja harmonista kotia”.

– Työstimme suunnitelmasta moodboardin, jossa määrittelimme, mitä tunnelmaa eri huoneisiin halutaan ja millä eri elementeillä, kuten huonekaluilla, tekstiileillä ja niin edelleen tämä tunnelma tultaisiin luomaan.

Tunnelma edellä omannäköinen koti

Gerritsin mukaan koteja voitaisiin yleensäkin ottaen sisustaa enemmän tunnelma edellä ja niin, että pyritään luomaan kotoisia ja harmonisia koteja. 

– Ongelmana on helposti se, että ensin remontoidaan tai rakennetaan isolla rahalla ja hankitaan sitten valmiiseen kotiin joitakin kauan haaveiltuja design-huonekaluja, jotka ovat sinällään hienoja, mutta kotoisuus ja lämpö jäävät puuttumaan kokonaisuudesta.

Yksittäisten ja nopeiden ratkaisuja sijasta kannattaisikin Gerritsin mielestä miettiä rauhassa kokonaisuutta ja siihen sopivia ratkaisuja, jotta saataisiin lopulta sellainen sisustus, johon voidaan olla oikeasti tyytyväisiä.

Kotia tulisi sisustaa myös yksilöllisesti oman perheen näkökulmasta: mikä on se tunnelma, minkä me juuri meidän kotiimme haluamme. Ei niin, että seurattaisiin orjallisesti trendejä tai hankittaisiin kotiin jotakin vain siksi, että ”naapurillakin on tällainen”. 

– Toki trendejä, Instagramia ja Pinterestiä voi tutkia ja ottaa niistä talteen ideoita, jotka tuntuvat omaan kotiin sopivilta. Aina tulisi kuitenkin miettiä, miltä jokin ratkaisu näyttää omassa kodissa ja miten se toimii muun sisustuksen kanssa. Joku nojatuoli voi näyttää todella ihanalta kaupassa, mutta omassa olohuoneessa se ei ehkä toimikaan enää niin hyvin. 

Gerrits kehottaa miettimään suuria linjoja sekä unohtamaan sisustussäännöt.

– Sisustussääntöjä ei olisi pitänyt meille suomalaisille esitellä ollenkaan, sillä me olemme ihan liian lainkuuliaista porukkaa!

Kodin sisustusta kannattaa muutenkin suunnitella juuri omista lähtökohdista käsin: mitkä ovat lempivärejäni, mitä ehdottomasti haluaisin omaan kotiini, vaikkei se ehkä muiden mielestä olisikaan tyylikäs juttu.

– Jos esimerkiksi löhölasse on koko perheen suosiossa, niin silloin on vain mietittävä, miten se saadaan toimimaan muun sisustuksen kanssa. Yleensäkin kannattaa mennä rohkeasti sitä kohti, mikä tuntuu omalta jutulta, Gerrits sanoo. 

Viihtyisyyttä tavoiteltaessa olisi muistettava ottaa huomioon myös tekstiilit, kuten matot ja verhot, sekä seinäkoristeet ja valaisimet.

– Seinäkoristeet sopivat hyvin valkoisille seinille ja tunnelmavalolla saa luotua kivaa tilantuntua. Koska tunnelmavalo ei ole pakollinen, se kuitenkin monesti unohtuu.

Sisustussuunnittelijalta konsultaatiota?

Gerrits haluaisi rohkaista ihmisiä käyttämään enemmän myös sisustussuunnittelijaa apuna, koska tällöin löydetään usein myös parhaimmat ratkaisut. Sisustussuunnittelijan panoksesta saatava hyöty maksaa itsensä yleensä myös nopeasti takaisin järkevinä hankintoina.

Gerritsin mukaan sisustussuunnittelijan työhön liittyy valitettavasti edelleenkin turhaa glamorisointia ja mielikuvia luksuskotien sisustussuunnittelusta ja kymmenien tuhansien eurojen suunnittelupalkkioista. 

– Ihan tavallisia koteja me kuitenkin useimmiten autamme sisustusratkaisuissa. 

Ammattilaisen käyttö ei myöskään tarkoita sitä, että sisustussuunnittelijalta täytyisi tilata koko kodin sisustuksen suunnittelu.

 – Ammattilaiselta voi pyytää vaikkapa parin tunnin konsultaatiota siitä, miten esimerkiksi sohvanurkkauksesta saataisiin viihtyisämpi paikka tai millä muutoksilla kotiin saataisiin enemmän lämpöä ja harmonisuutta. Mitä enemmän me saamme asiakkaitamme auttaa, sitä tyytyväisempiä he yleensä ovat, Gerrits toteaa.

Sisustussuunnittelija auttaa usein löytämään niitä asioita, joihin moni ei sisustuksessa tule kiinnittäneeksi huomiota.

 – Asiakas saattaa ajatella, että olohuoneesta tulisi viihtyisämpi uusilla kalusteilla. Sisustussuunnittelija sen sijaan näkee, että tunnelmaa saataisiin huomattavasti viihtyisimmäksi jo tunnelmavalolla, uusilla verhoilla ja mattoon sopivilla sohvatyynyillä, Gerrits havainnollistaa. 

www.snugg.fi

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuvat: Snugg Living