Pihan ilot talviteloille

Vesijetti, mönkijä, kesäkeittiö, palju, ruohonleikkuri tai terassin oleskelukeidas – talvi koittaa niillekin väistämättä. Miten niiden kanssa tulisi toimia ennen talven lumien ja pakkasten saapumista, jotta niistä olisi iloa taas seuraavanakin kesänä?

Tänäkin vuonna useille kotipihoille toteutettiin kesää varten jos jonkinlaista viihdykettä. Esimerkiksi pizzauunit ja paljut nousivat nyt uudempina trendeinä isojen katettujen terassien ja kesäkeittiöiden rinnalle. Joku saattoi hankkia itselleen vesijetin, toinen osti pihalle kenties kaasugrillin kaveriksi hiiligrillin ja perehtyi hiiligrillaamisen saloihin. 

Mutta mitä sitten, kun kesä on ohi ja syksyn sateet ja niiden jälkeen talven lumet ja pakkaset taas koittavat? 

Vaikka aurinkoa ja lämpöä vielä riittää – ainakin jonkin aikaa – kartoitimme jo hieman, miten talventuloon kannattaisi varautua. 

Huomioi materiaali pihakalusteiden varastoinnissa

Ulkomaanmatkan sijaan kesää on saatettu viettää vielä tänäkin vuonna enemmän omalla kotipihalla. Laajasta terassikokonaisuudesta tulee parhaimmillaan kesän paras lomakohde, jolla rentoutuminen ja viihtyminen käy tuosta vain.   

Puutarhakalusteiden valinnassa on hyvä miettiä myös niiden huoltoa ja talvivarastointia – muuten ne joutuu uusimaan nopeammin kuin olisi arvannutkaan.

Lumi, jää, liiallinen kosteus tai kuivuus saattavat materiaalista riippuen vaurioittaa kalusteita. Huonekaluliikkeet neuvovatkin puhdistamaan ja käsittelemään pihakalusteet hyvin ennen talvivarastointia. Kalusteiden säilytyspaikaksi suositellaan esimerkiksi lämmittämätöntä autotallia. Varastotila ei saisi olla liian kuuma tai kostea, vaan mielellään viileähkö, kuiva ja ilmava. 

Terassitekstiilien talvisäilytyksessä vaarana on puolestaan homehtuminen. Ne kannattaakin säilyttää kuivissa sisätiloissa ja varmistaa, että tilassa on hyvä ilmanvaihto. 

Pihan pienkoneet säilytettävä kuivassa ja viileässä

Pihan pienmoottorikone saattaa keväällä kakoa, jos se on säilytetty talven yli kosteissa tiloissa ja vieläpä tankki täynnä bensaa, joka ei pitkää talvisäilytystä kestä. 

Jotta kone käynnistyisi vielä talven jälkeenkin, se on huollettava ja varastoitava oikein. Jos sisäsäilytykseen ei ole mahdollisuutta, esimerkiksi moottoripyörä tai skootteri on hyvä suojata talveksi lumelta ainakin pressun alle. 

Ruohonleikkuria, trimmeriä, pensasleikkuria tai mitään muuta pienmoottorilaitetta ei kannata unohtaa talveksi pihalle lumen ja pakkasen armoille. Niille paras talvisäilytyspaikka on kuiva ja viileä varasto, autotalli tai pihavaja, jossa kosteus ei pääse ruostuttamaan koneen osia. Akkukäyttöisistä puutarhatyökaluista tulee irrottaa akku talven ajaksi, ja säilyttää sitä kuivissa sisätiloissa. 

Talvisäilytystä varten esimerkiksi ruohonleikkuri on myös puhdistettava huolella ruohosilpusta ja mullasta ja kuivattava hyvin ennen varastointia. Asianmukainen pienmoottoribensiini kestää talven yli, joten tankkia ei välttämättä tarvitse tyhjentää talvisäilytystä varten. 

Grilli talvitauolle

Talvisäilytystä varten grilli kannattaa puhdistaa perusteellisesti saippuavedellä ja tiskiharjalla ja pyyhkiä myös sen ulkopinnat hyvin. Pesun jälkeen grillin on annettava kuivua kunnolla. 

Grillin irtonaiset osat on hyvä ottaa irti ja huoltaa erikseen. Grillausritilä ja parila harjataan puhtaaksi grilliharjalla ja öljytään. Lisäksi on irrotettava grillin letku ja polttimet. Irto-osat säilyvät hyvin kuivassa sisätilassa esimerkiksi sanomalehteen käärittynä. 

Grillille paras säilytyspaikka on sisätiloissa tai ainakin suojassa sateelta ja lumelta. Ulkotiloissa säilytetty grilli kannattaa suojata kunnollisella suojapeitteellä.

Vesijetin talvisäilytys

Arvokkaat vesiskootterit eli vesijetit ovat ikävä kyllä myös varkaiden mieleen, joten niiden talvisäilytyksessä kannattaa miettiä turvallisuutta. 

Mikäli vesijetti viettää talvensa pihalla trailerilla, kannattaa trailerista ainakin irrottaa pyörät ja nostaa se pukille. Irtaimet varusteet on hyvä säilyttää sisätiloissa varkaiden varalta. 

Ulkotiloissa vesijetin suojaksi riittää suojapeite tai pressu, kunhan ilma pääsee kiertämään sen alla hyvin. Varmista kuitenkin, ettei jetti pääse kaatumaan kovalla tuulella pukkeineen kaikkineen. 

Vesijetin moottori on helpoin säilyttää talven yli telakalla tai marinassa, sillä moottorin talvihuolto saattaa edellyttää erityistoimia mallista riippuen. Jos jetti on esimerkiksi varustettu lyijyhappoakulla, kannattaa akkunesteen määrä tarkistaa vielä ennen talvisäilytystä. Irrotettu akku kannattaa säilyttää hyllyssä ja ladata säännöllisesti joka toinen kuukausi.

Paljuilussa talvitauko ei ole välttämätön

Paljusta voi nauttia toki talvellakin, mutta jos paljuilu jää talvitauolle, paljusta on ensinnäkin tyhjennettävä vedet huolella. 

Paljuvalmistajat neuvovat pesemään ja huuhtelemaan paljun hyvin käyttötaukoa varten. Kamiinan yläputkesta kannattaa myös juoksuttaa vettä, jotta putkeen ei jää lymyämään epäpuhtauksia. Tyhjennysventtiilin tulppa kannattaa poistaa, jotta mahdollinen kondenssivesi pääsee valumaan tynnyristä ulos eikä jäädy pakkasilla. Paljun kansi on hyvä kiinnittää mukana tulleilla kiinnikkeillä tuulenpuuskien varalta. 

Märkä tuhka voi ruostuttaa arinaa ja arinakehtoa, joten kamiinasta on myös tyhjennettävä tuhkat. Kamiinaa korroosiolta suojaava anoditanko kannattaa myös tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa.

Valmistajat suosittelevat säilyttämään paljun suodattimen talven yli sisätiloissa. Kunhan suodatin pestään ja huuhdellaan hyvin, se on keväällä taas valmis käyttöön. Massasuodattimesta tulee tyhjentää pois hiekka, suodatinkuitu ja vedet. Mikäli paljussa käytetään kevytsuodatinta, suodatin ja suodatinpatruuna on hyvä pestä ja huuhdella, ja huonokuntoinen patruuna vaihtaa tarvittaessa uuteen.

Tilapäistä varastointitilaa talvisäilytyksen avuksi

Kuivaa, viileää varastotilaa ei ole kuitenkaan aina saatavilla tuosta vain. Kun keväällä on ensin hankittu uusia puutarhakalusteita ja muuta mukavaa kesäksi, talven yllättäessä voikin joutua ihmettelemään, mihin ne nyt sitten säilöisi? 

Erillinen suojapeite voi riittää suojaksi monille pihan kesävarusteille pihakalusteista aina grilleihin ja kesäkeittiöihin. Myös tavallinen kevytpeite ajaa usein asiansa, kunhan se vain kestää vettä, tuulta ja auringon paahdetta, eikä ole liian tiivis. Jotta kalusteet eivät homehdu, suojapeitteen tulisi olla hengittävää materiaalia, ja se pitäisi asettaa kalusteiden päälle väljästi. 

Jos kodin säilytystilat ovat jo tupaten täynnä, ainakin suuremmissa kaupungeissa on nykyään runsaasti tarjolla myös eri kokoisia vuokrattavia varastoja. Niihin säilötään niin harrastusvälineitä kuin perintökalusteitakin. 

Vuokravarastoissa on eroja, mutta useimmiten niiden hinta määräytyy varaston koon ja vuokra-ajan mukaan. Suuremmat varastot ovat useimmiten pieniä varastokoppeja suhteessa edullisempia. Hyvä pienvarasto on siisti, kuiva ja vartioitu, lämmitetty ja varustettu ilmanvaihdolla. 

Pressutallit ovat toinen kätevä ratkaisu tilapäisempään varastointitarpeeseen tai jos tontille ei voida muuten toteuttaa enempää varastotilaa. Usein niitä hyödynnetään esimerkiksi ylimääräisenä autotallina, mutta niihin voi varastoida myös pihan pienkoneet. 

Pressukatos on helppo kasata. Alan toimijat suosittelevat kuitenkin pystyttämään pressutallin tukevasti. Pohjaksi käyvät hyvin vaikkapa kestopuut, jotka ankkuroidaan vielä hyvin maahan esimerkiksi harjaterästangoilla. Pressukatoksen talvihuolloksi riittää, että tallin katolta ja sivuilta poistaa enimmät lumet lumisateen jälkeen.

Lähteet: www.alandia.fi, www.kirami.fi, www.sisustaulkona.fi, www.suomela.fi, www.vepsalainen.fi

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Dreamtime