Periaatteessa kaikkia remontteja voi tehdä talvellakin, ja joitakin jopa kannattaakin tehdä. Alkutalvi on myös hyvää aikaa remonttien suunnittelulle ja laitehankinnoille.
Kattoremontin kohdalla yleinen uskomus on, että sitä ei voisi tehdä talvella, ja jotkut urakoitsijatkin tuntuvat yhtyvän tähän. Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n neuvontainsinööri Timo Jokela tietää kuitenkin toisin.
– Kun kattoremontti teetetään ammattilaisilla, sen voi tehdä ihan hyvin myös talvella. Toki se vaatii parempaa ennakkosuunnittelua, mutta kun ammattilaiset ovat asialla, homma hoituu nopeasti ja tehokkaasti muutamassa päivässä. Omatoimista katon remontointia en kuitenkaan suosittele. Se on aina hitaampaa, jolloin myös riskit kasvavat.
Vesikaton uusiminen talvella voi tulla myös edullisemmaksi, koska monilla urakoitsijoilla on talvialennuksia. Myös resursseja eli tekijöitä on saatavilla paremmin kuin keväällä, jonne useimmat asiakkaat haluavat kattoremontin ajoittaa. Keväällä tekijöitä voi olla vaikeakin saada.
– Olisi urakoitsijoidenkin etu, että remontteja tehtäisiin pitkin vuotta, jotta he saisivat tasattua vuoden työkapasiteettiaan, Jokela sanoo.
Samoin kuin kattoremontteja, myös julkisivuremontteja voi tehdä talvella. Melkeinpä mitä tahansa remontteja voi Jokelan mukaan tehdä myös talvella. Salaojaremonttia ja esimerkiksi talon ulkomaalausta hän ei kuitenkin tekisi talvella.
– Salaojaremontinkin voi periaatteessa tehdä talvellakin, mutta se kestää kauemmin, vaatii muun muassa sadevesien ohjailuja ja tulee siten kalliimmaksi. Itse jättäisin salaojaremontin suosiolla kesäaikaan. Pihahommat kannattaa muutenkin tehdä pääsääntöisesti kesällä.
Remontti talviloman aikana?
Talon sisäpuolella voidaankin sitten tehdä kaikkia remontteja. Myös lämmitysremontin voi tehdä talvella. Silloin on vain oltava varajärjestelyjä, kuten väliaikaisia lämmittimiä käytössä.
Yksi mahdollisuus on teettää remontti esimerkiksi talviloman aikana. Silloin voidaan tyhjentää asunto ja uusia vaikka lattiat. Vaikka itse lähtisi lomalle, täytyy remonttia kuitenkin olla valvomassa oma edustaja, joka katsoo, että remontti hoituu niin kuin on sovittu.
– Koskaan ei saisi jättää urakoitsijaa yksin. Vaikka urakoitsija kuinka sanoisi, että lähde vain rauhassa lomalla, aina pitää olla oma, urakoitsijasta riippumaton rakennusalan ammattilainen valvomassa remonttia, Jokela tähdentää.
– Oli isompi tai pienempi remontti, ammattilaista pitäisi käyttää koko remontin ajan katsomaan, että sopimukset tehdään riittävän tarkasti ja että toteutus on sellainen kuin on sovittu. Myös urakoitsijan suunnitelmat pitäisi hyväksyttää aina ammattilaisella.
Laitehankinnat ajoissa kuntoon
Laitehankinnat, kuten ilmalämpöpumput ja aurinkosähköjärjestelmät kannattaa tilata jo hyvissä ajoin valmiiksi, jotta ne saadaan heti keväällä asennukseen.
– Ilmalämpöpumput ovat suosittuja ja syystäkin. Vaikka lämpöpumpun teho putoaakin kovimmilla pakkasilla, antaa se vielä -25-asteisella pakkasella 30 % enemmän lämpöä kuin sähkö, Jokela toteaa.
Kesäaikaan ilmalämpöpumppu puolestaan viilentää. Toisin kuin joskus luullaan, ilmalämpöpumppu ei ole mikään energiasyöppö, joka hotkisi kesällä talven säästöt.
– Viilennys ei maksa kovinkaan paljoa. Lämpötilaa tarvitsee laskea vain muutama aste, kun taas talvella pumpulta vaadittu lämpötilaeron tuottaminen on ihan eri luokkaa, Jokela muistuttaa.
Energiaremontoinnilla huomattavia säästöjä
Nyt, kun energiansäästö on päivän sana, kannattaisi muutenkin tehdä erilaisia energiansäästötoimenpiteitä. Niitä kannattaa Jokelan mukaan tehdä useampia ja pitkällä tähtäimellä.
Helpoin ratkaisu on aloittaa yläpohjan lisäeristyksellä aina, kun se vain vanhassa talossa on mahdollista.
– Yläpohjan kautta karkaa kaikkein eniten lämpöä harakoille, ja lisälämmöneristyksellä voidaan saada huomattavia energiansäästöjä. Lisäeritys pitää kuitenkin suunnitella niin, että ullakon tuuletus toimii edelleenkin.
Sen jälkeen kannattaisi tarkistaa vanhojen ovien ja ikkunoiden kunto, uusia tiivisteet ja tarkistaa ovien ja ikkunoiden toiminnallisuus, että ne varmasti sulkeutuvat kunnolla tiivisteille. Myös lämmönsäätö pitäisi teettää LVI-ammattilaisella 5-10 vuoden välein, jotta jokainen huone lämpiää tasaisesti ja sopivassa määrin. Myös huonelämpötilan alentaminen on etenkin tällä hetkellä erittäin suositeltavaa.
– Parin asteen lämpötilan tiputuksella voidaan pudottaa dramaattisesti lämmityskuluja.
Vanhoissa rakennuksissa painovoimainen tai huippuimurilla varustettu ilmanvaihto hukkaa energiaa harakoille. Tehokkain ratkaisu olisi lämmöntalteenottojärjestelmä LTO, jossa hukkalämmöstä otetaan lämpö talteen ja lisätään se käyttöveteen tai vesikiertoiseen lattialämmitykseen, jolloin vettä ei tarvitse enää lämmittää sähkövastuksille.
– Tällä tavoin voitaisiin saada huomattavia säästöjä. Käyttöveden lämmitys suoralla sähköllä on lämmityksen lisäksi suurimpia energiakuluja pientalossa. Tällaiset remontit ovat kuitenkin kalliita, ne maksavat vähintään 15-25 000 euroa.
Mitä kylpyhuone- ja saunaremontteihin tulee, Jokela neuvoo olemaan valitsematta täyslasista seinää saunaan.
– Se on ensinnäkin vaikea pitää puhtaana. Toisekseen löyly tulee kylpyhuoneen puolelle, jolloin saunan lämmityksen tehon tarve kasvaa huomattavasti.
Vaikkei talvella tehtäisikään remontteja, on talvi hyvää aikaa suunnitella tulevia remontteja. Mitä paremmin remontti suunnitellaan, sitä parempi lopputuloksestakin yleensä tulee.
– Kun suunnitteluaikaa on riittävästi, homma jalostuu koko ajan. Mitään hätäisiä remonttisuunnitelmia ei koskaan kannattaisi tehdä.
Ilmalämpöpumpusta tehot irti
Miksi ilmalämpöpumppu on niin tehokas? Ilmalämpöpumpun kompressoritekniikka perustuu siihen, että wateissa sillä saa kolmen, neljä kertaa suuremman määrän lämpöä kuin suorasähköllä, jossa suhde on 1/1. Kun tuhannella wattia sähköä saa 1000 wattia lämpöä, tuottaa ilmalämpöpumppu tuhannella watilla 3000-4000 wattia lämpöä.
Ilmalämpöpumpulla voidaan saada sähkölämmitteisessä talossa 30% säästöä, kunhan sitä vain käytetään oikein. Jokela neuvoo laittamaan pumpussa nupit kaakkoon ja kaasun pohjaan.
– Lämmitetään niin paljon kun vain tehoa saadaan. Jos talossa on kaksi kerrosta, pumppu pitäisi olla molemmissa kerroksissa, samoin kuin myös kellarissa.
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Dreamstime