Suomen talvi mahdollistaa monen talvilajin harrastamisen, vaikka lumitilanne välillä vaihteleekin. Ulos kannattaakin lähteä liikkumaan ja kokeilemaan rohkeasti eri lajeja. Kunnon välineillä talviliikunta on helppoa ja mukavaa ja terveyshyödyt tulevat kaupan päälle.
Suomessa on loistavat mahdollisuudet hiihtoon, sillä säännöllisesti ylläpidettyjä latuverkostoja on meillä kymmeniätuhansia kilometrejä. Hiihto on helppo ja mukava laji, sillä sitä harrastetaan yleensä luontoympäristössä, eikä se ole tiettyyn päivään tai kellonaikaan sidottua.
– Hiihto on hyvä kuntoilumuoto, koska se kehittää monipuolisesti kunnon eri osa-alueita. Se harjoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa eli kestävyyskuntoa ja kehittää lihaskuntoa kokonaisvaltaisesti. Hiihto kehittää myös liikehallintaa, kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä, kertoo vanhempi tutkija Pauliina Husu UKK-instituutista, joka on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus.
– Hiihdettäessä ala-, keski- ja ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin kuluu paljon energiaa. Näin hiihto on erinomainen laji myös painonhallinnan tueksi.
Reitin valinnalla ja vauhdilla voi vaikuttaa siihen, miten paljon haluaa itseään rasittaa. Mäkisempi maasto tuo lisää haastetta, mutta hiihtolenkillä voi myös liikkua rauhallisesti nautiskellen samalla maisemista ja aurinkoisesta pakkaskelistä.
– Perinteinen hiihtotyyli sopii hyvin aloittelevalle hiihtäjälle tai pitkän tauon jälkeen lajin pariin palaavalle. Perinteisellä tyylillä pystyy säätelemään vauhtia vapaata hiihtotyyliä paremmin ja myös hiihtotekniikkaa on helpompi hallita. Vapaa hiihtotyyli on usein raskaampaa ja vaatii enemmän kehonhallintaa, muun muassa tasapainoa kuin perinteisen hiihto.
Hiihtotyyleistä voi valita itselle sopivan ja hankkia siihen tarkoitetut välineet.
– Aloittelijan kannattaa hankkia niin sanotut voiteluvapaat perinteisen hiihtotyylin sukset, jolloin hiihtäminen onnistuu monella säällä ilman aikaa vievää ja taitoa vaativaa suksien huoltoa, Husu suosittelee.
Luistelu on hyvää kuntoilua
Luistelu on monipuolinen ja tehokas liikuntamuoto, sillä se kehittää tasapainoa ja koordinaatiota sekä alaraajojen ja keskivartalon lihasvoimaa ja -kestävyyttä.
Matka- ja kuntoluisteluksi kutsutaan auratuilla luonnonjääradoilla ja jäädytetyillä luisteluradoilla tapahtuvaa luistelua ja retkiluistelu taas on vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa, elämys- ja retkeilyhenkistä luistelua. Monilla paikkakunnilla on esimerkiksi kuntien, yksityisten tai luontomatkailuyritysten ylläpitämiä luistelureittejä luonnonjäillä.
Luistimiksi sopivat hyvin tavalliset kaunoluistimet tai hokkarit tai erityisesti retkiluisteluun kehitetyt retkiluistimet. Husu muistuttaa, että tärkeintä luistinten valinnassa on, että ne ovat omiin jalkoihin sopivat sekä koon että istuvuuden puolesta. Myös luistimen riittävä tukevuus on varsinkin aloittelevalle luistelijalle tärkeä ominaisuus.
Luistellessa kannattaa suosia kerrospukeutumista ja valita tuulelta ja kosteudelta suojaavat päällysvaatteet – lisäksi kypärä on tärkeä suojavaruste. Matkaluistelussa voi käyttää apuna sauvoja ja naskalit tuovat turvaa luonnonjäillä.
Vauhdin hurmaa rinteessä
Laskettelu voi tuntua moneen muuhun lajiin verrattuna kevyeltä, mutta sillä on myös paljon hyviä terveysvaikutuksia.
– Laskettelu vaatii muun muassa kehonhallintaa, tasapainoa, koordinaatiota sekä lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Nämä ominaisuudet myös kehittyvät hyvin lasketellessa, joten alkuun riittää, että pysyy suksilla pystyssä. Aloittelijan on paras aloittaa harjoittelu loivissa ja suhteellisen lyhyissä rinteissä ja tutustua lajiin ammattitaitoisen ohjaajan kanssa. Tällöin oppii alusta asti oikean tekniikan ja rinteiden turvallisuussäännöt tulevat tutuiksi, Husu sanoo.
– Ulkoilmassa ja luonnossa liikkuminen tukee myös mielen hyvinvointia.
Laskettelun eri lajeihin on omat välineensä ja asiantunteva urheilukaupan myyjä osaa suositella sopivia niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin laskijalle. Varusteet voi aluksi vuokrata myös hiihtokeskuksen välinevuokraamosta.
Myös lumilautailuun kannattaa tutustua ohjaajan opastuksella. Lautailuun on olemassa erilaisia ja eri pituisia lautoja, riippuen esimerkiksi siitä, laskeeko enemmän monipuolisessa maastossa vai viihtyykö pääasiassa parkeissa hyppyjen ja temppujen parissa.
Laskiessa erityisesti kasvot on hyvä suojata kylmältä ja viimalta ja pukeutua muutenkin tarpeeksi lämpimästi. Vaatteiden on hyvä olla riittävän väljät, jotta niissä on helppo liikkua. Kypäriä kannattaa kokeilla liikkeessä, jotta löytää itselle sopivan mallin.
Talvipyöräilyn suosio kasvanut
Perinteisten talvilajien lisäksi talvella voi harrastaa myös pyöräilyä, kunhan hankkii kunnolliset ja pitävät nastarenkaat, jotta ajaminen olisi turvallista liukkaammallakin kelillä. Pyörässä on syytä olla myös heijastimet sekä etu- ja takavalot – edessä valkoinen valo ja takana punainen. Kypärää tarvitaan myös talvella.
– Lisäksi tarvitaan riittävän lämmin ja tuulta pitävä vaatetus, erityisesti varpaat ja sormet palelevat helposti, Husu lisää.
Talvipyöräilyyn tarkoitetulta polkupyörältä vaaditaan enemmän kuin vain kesäkäytössä olevalta, sillä talviaikaan pyörän pitää toimia hyvin myös kylmässä. Pyörä olisi hyvä säilyttää talvella sisällä tai ainakin suojassa sateelta, sillä se estää kosteuden kerääntymistä pyörän osiin – näin osat eivät pääse jäätymään. Myös pyörän huolto on tärkeää talviaikaan, sillä se takaa paremman toimivuuden kylmässä.
Fatbike-pyöräilyn suosio on kasvanut paljon viime vuosina, ja leveillä renkailla varustetut fatbiket sopivatkin erittäin hyvin myös talvipyöräilyyn. Lumessa ja sohjossa ajaminen on sillä helpompaa ja jousitukset tekevät ajamisesta vakaampaa.
– Talvipyöräily on erinomainen kuntoilumuoto ja oiva tapa nauttia talvisesta luonnosta. Talvella teiden liukkaus ja mahdollinen sohjo tai pehmeä lumikerros lisäävät haastetta tasapainolle ja sekä kehon että pyörän hallinnalle. Pyöräily kehittää myös kuntoa tehokkaasti, erityisesti kestävyyskuntoa ja lisäksi alaraajojen lihakset saavat hyvää harjoitusta, Husu kertoo.
Lumikengät tai liukulumikengät jalkaan!
Kävely on mainio liikuntamuoto ympäri vuoden, ja sauvat tuovat kävelyyn lisää tehoa ja vauhtia, kunhan muistaa oikean sauvojenkäyttötekniikan. Sauvat antavat myös tukea talvikeleillä ja nastakengät mahdollistavat reippaan kävelyn, vaikka reitti olisi liukas ja jäinen.
Retkeily onnistuu hyvin talvellakin, kun pukeutuu oikein ja huomioi aikaisen hämärän tulon – otsalamppu onkin hyvä varuste, jos reitillä vierähtää pidempään kuin oli tarkoitus.
Lumikengillä voi liikkua poluilla, umpihangessa ja lumikenkäilyyn tarkoitetuilla merkityillä reiteillä – liikkuminen on helpompaa kevyessä pakkaslumessa tai kovapohjaisella reitillä. Jos haluaa ottaa lajista enemmän irti, voi sykkeitä nostattaa mäkisemmässä maastossa ja käyttää apuna sauvoja. Lumikenkiä myydään urheiluliikkeissä ja niitä voi vuokrata esimerkiksi retkeily- ja matkailukeskuksista sekä retkeilyvälineitä ja -varusteita vuokraavista yrityksistä.
Jos pitää metsässä liikkumisesta, kannattaa kokeilla myös liukulumikenkiä. Niissä yhdistyvät lumikenkien ja metsäsuksien parhaat ominaisuudet ja niillä voi laskea mäkiä tai kulkea helposti metsäisemmässä maastossa. Liukulumikenkien suosio kasvoi jo viime talvena, ja ne ovatkin hyvä valinta, jos liikkuu vaihtelevissa maastoissa.
Talviuinti lisää hyvinvointia
Talviuinti on harrastus, jossa pääsee lähelle luontoa ja tapaa samalla muita ihmisiä. Sillä on myös positiivisia terveysvaikutuksia. Kylmä vesi parantaa tutkimusten mukaan muun muassa vastustuskykyä, unensaantia ja stressisietoa sekä vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa verenkiertoa.
Talviuintiin tarvitaan uimapuvun lisäksi vain luistamattomat tossut ja päähine, jota suositellaan pidettäväksi avannossa käydessä, sillä se ylläpitää lämpötasapainoa ja suojaa tuulelta. Lisäksi talviuintia varten myydään neopreenisukkia ja -hanskoja. Hanskoilla on helppo tarttua jäisiin portaiden kaiteisiin.
Suomen Ladun verkkosivuille on koottu ohjeita talviuinnin aloittamiseen. Veteen kannattaa aina totutella rauhallisesti ja mennä portaita tai tikkaita pitkin – veteen ei pidä hypätä tai päätä kastella. Veteen mentäessä on hyvä muistaa hengittää rauhallisesti ja aloittaa lyhyillä pulahduksilla ja vedessäoloaikaa voi pidentää omien tuntemusten mukaan.
Vedestä noustaan rauhallisesti ja lämmitellään maltillisesti. Kovin kuumaa saunaa tai suihkua ei suositella heti avannosta nousun jälkeen. Jos on epävarma, sopiiko talviuinti itselle terveydentilan takia, kannattaa asiasta keskustella ensin lääkärin kanssa.
Pilkkiminen tarjoaa elämyksiä
Rauhallisempia talvilajeja kaipaavan kannattaa kokeilla pilkkimistä, etenkin jos kesällä tulee tartuttua mato-onkeen tai virveliin, mutta talvikalastus on vieraampi juttu. Välineet on helppo hankkia ja upealla aurinkoisella säällä pilkillä viihtyy eväiden kera pidempäänkin. Itse kalastettu saalis on lähiruokaa parhaimmillaan ja esimerkiksi kotimaiset paistetut ahvenet tuovat mukavaa vaihtelua ruokapöytään.
Pilkillä saa yleensä hyvin saalista ja pilkkiin voi tarttua esimerkiksi ahven, kiiski, kuha, hauki tai siika. Pilkkimisessä tarvittavia välineitä ovat vapa, siima, pilkki, jääkaira ja istuin, esimerkiksi pilkkijakkara. Jäänaskalit ja kelluntavälineet tuovat turvallisuutta jäällä liikkuessa ja oikeanlainen pukeutuminen suojaa viimalta.
Pilkkejä on runsaasti erilaisia ja valinta tehdään yleensä pyydettävän kalalajin, kalastussyvyyden ja veden värin perusteella. Tyylejä on monia ja yleisimmät ovat tasapainopilkintä, pystypilkillä pilkkiminen sekä mormuskointi. Hyviä paikkoja pilkkimiseen voivat olla esimerkiksi salmet, ruohikkolahdet, jokisuut, selkäkarikot sekä jyrkkien syvänteiden reunat. Kalat viihtyvät talven aikana eri paikoissa, joten pilkkipaikkaa ja pilkkimissyvyyttä kannattaa myös vaihdella. Jäätilanteesta ja jään paksuudesta on hyvä olla perillä, ennen kuin lähtee jäälle kalastamaan.
Lähteet: ukkinstituutti.fi, suomenlatu.fi, jyps.fi, vapaa-ajankalastaja.fi
Uudet vai käytetyt urheiluvälineet?
Urheiluliikkeissä on hyvät valikoimat erilaisia talviurheiluvälineitä alkusesongista, mutta kevättä kohti valikoimat pienenevät, joten hankintojen kanssa kannattaakin olla aina ajoissa liikkeellä. Urheiluvälineitä ei aina tarvitse ostaa uutena kaupasta, vaan niitä voi etsiä esimerkiksi nettikirppiksiltä tai Facebookista oman alueen myydään ja ostetaan -ryhmistä.
Lumitilanne vaikuttaa paljon talviurheiluvälinekauppaan, mikä näkyy liikkeissä suurempina asiakasmäärinä talvisempien kelien tultua. Urheiluliikkeissä kannattaa hyödyntää myyjän asiantuntemusta esimerkiksi hiihto- tai laskettelusuksia valitessa. Lopputalven tarjouksiin kannattaa myös tarttua, kun varastoja tyhjennetään seuraavan kesän sesonkituotteiden alta.
Hyväkuntoisia talviurheiluvälineitä löytyy myös käytettynä. Nettikirppareiden lisäksi myös tavallisilta kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista voi tehdä löytöjä, ja monissa kaupungeissa on käytettyjä urheiluvälineitä myyviä liikkeitä, joista löytyy esimerkiksi laskettelu- ja maastohiihtosuksia, lumilautoja ja luistimia. Liikkeet tarjoavat usein myös välineiden huoltoa.
Monia talviurheiluvälineitä voi myös vuokrata – tyypillisiä vuokrattavia välineitä ovat esimerkiksi lumikengät, laskettelusukset ja lumilaudat, maastohiihtosukset sekä fatbiket.
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik