Moderni ja luonnollisuus kohtaavat saunassa

Kodin merkitys on viime aikoina kasvanut, ja kodin viihtyvyyteen sekä toimivuuteen on alettu panostaa enemmän. Saunatilojakin on remontoitu paljon ja tehty erilaisia ratkaisuja, joilla pyritään saavuttamaan rentouttava ja rauhoittava tunnelma saunaan.

Sisustussuunnittelija Riitta Bergman Sissarit ry:stä kertoo, että saunaa voi uudistaa monin eri tavoin, vaikkei laittaisikaan kaikkia saunan pintoja uusiksi.

– Seinäpintojen käsittely, lauteiden vaihtaminen ja kiukaan uusiminen tekee jo paljon. Joskus voidaan vaihtaa myös laudemallia, jos tilan koko sen sallii.

Hän painottaa, että ammattilaisen käyttäminen suunnitteluun kannattaa. Silloin saadaan suunniteltua kaikilta osin yhteensopiva kokonaisuus, ja esimerkiksi kiuaskin on juuri sopivan kokoinen saunan neliöihin nähden.

– Saunoissa haetaan nyt vahvasti kylpylätunnelmaa, lauteet halutaan vastakkain, ja lasiseinien suosio on kasvanut, mikä onkin teknisesti hyvä ratkaisu ilmankiertoa ajatellen. Toisaalta taas luonnollinen puun väri on palannut takaisin, Bergman kertoo.

– Musta väri ei ole enää niin suosittu, vaan nyt saunoihin valitaan luonnollisempia tummia sävyjä, hän lisää.

Isompi muutos laudemallin vaihtamisella

Kun aletaan suunnittelemaan isompaa saunaremonttia, voidaan miettiä myös laudemallin muuttamista. Ratkaisevaa on tilan koko ja kuinka monen hengen sauna halutaan. Tarkkojen mittojen ottaminen heti alussa on tärkeää, koska niiden perusteella suunnittelija osaa kertoa, mitä vaihtoehtoja kyseiseen tilaan voidaan laittaa.

Bergman on huomannut, että leveät lauteet sekä paneelit ovat olleet kysyttyjä jo muutaman vuoden ajan ja niitä laitetaan edelleen.

– Isommassa saunassa voidaan toteuttaa vastakkain olevat lauteet tai U-lauteet, kun taas pienempään tilaan sopii L- tai I-muodossa olevat, hän kertoo.

– Jos käytössä on enemmän neliöitä, voidaan laittaa irtopenkkejä, jotka tuovat saunaan spa-tyyliä.

Saunan turvallisuuteen voidaan vaikuttaa oikeanlaisen laudemallin valinnalla, kiukaan sijoittelulla ja kaiteilla. Bergman lisää, että lauteita tehdään nykyisin myös siten, että alin porras on isompi ja turvallisempi seisomataso, eikä enää pelkkä jakkara, josta noustaan lauteille.

Saunaremontti alle viikossa

Remontin kesto riippuu siitä, mitä kaikkea laitetaan uusiksi.

– Jos vaihdetaan vain seinäpaneelit ja lauteet, remonttiin saattaa mennä keskimäärin 4–6 päivää.

Seinien kanssa voi joskus tulla yllätyksiä ja ylimääräiset työt vaikuttavat kestoon, Bergman toteaa.

– Jos lattia vaihdetaan, tulee mukaan vesieristykset ja laatoitukset, jolloin remonttiaika on pidempi.

Hän muistuttaa, että kun suunnittelun teettää ammattilaisella, myös tärkeät ilmanvaihtoon liittyvät asiat saadaan kuntoon.

Laadukas kiuas on hintansa väärti

Kiuas on hyvä mitoittaa saunan kokoon sopivaksi, sillä se takaa hyvät löylyt. Bergmanin mukaan tällä hetkellä laitetaan paljon muun muassa verkotettuja kiukaita, joissa kivipinta on näkyvissä. Kiukaan valinnassa hän kehottaa panostamaan laatuun, sillä edullisempia joutuu vaihtamaan useammin.

– Kiukaita on joka lähtöön, mutta laadukas kiuas antaa yleensä paremmat löylyt. Suomessa on todella hyviä kiuasvalmistajia, joiden tuotteet kestävät pitkään.

– Yleisesti ottaen laadukkaisiin kaupunkiasuntoihin laitetaan ylellisempää, mutta mökkisaunaan ei lähdetä hakemaan spa-tunnelmaa, vaan niihin hankitaan enemmän edullisempia kiukaita, hän lisää.

Laatoissa perinteisin edelleen suosituin

Bergman kertoo, että lattiassa 10×10 cm kokoinen laatta on edelleen eniten käytetty, sillä siinä kaadot on helppo toteuttaa oikein.

– Lattiaan voidaan kuitenkin laittaa monen muunkin kokoista laattaa, esimerkiksi 15×30 cm kokoista.

Kiukaan taakse laitetaan nykyään paljon laattoja, joilla saadaan luonnonkivimäinen pinta.

– Laattojen valinnassa on tärkeää, että laatta kestää kuumuutta. Tässäkin asiassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, hän neuvoo.

Saunan uusi ilme pintakäsittelyllä

Jos saunaa ei halua remontoida kokonaan, mutta kaipaa silti jonkinlaista muutosta, vaihtoehtona on käsitellä vaikka vain lauteet tai myös seinä- ja kattopaneelit. Saunan tunnelmaan voi vaikuttaa värivalinnoilla ja erilaisilla yhdistelmillä. Pintakäsittelytuotteita on saatavana värittöminä, sävytettävinä sekä valmisväreinä. Väriä kannattaa myös aina kokeilla, ennen kuin käsittelee koko saunan. 

– Pitää ottaa huomioon, mikä puun sävy on ennestään, sillä kuullotteilla sitä ei saa vaaleammaksi. Tumman pinnan saa pidettyä joko saman värisenä tai tummennettua entisestään, Bergman muistuttaa.

– Väritön saunasuoja ja saunavaha ovat hyviä tuotteita, jos ei halua vaihtaa saunan väriä, hän lisää.

Hän suosittelee, että lauteiden ollessa huonossa kunnossa, ne kannattaa mieluummin vaihtaa kuin hioa.

Tuotteiden turvallisuus ja käyttö

Kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, kun valitsee saunan pintakäsittelyaineita, sillä heillä on viimeisin ja ajan tasalla oleva tieto. Näin voidaan varmistaa, että tuotteet ovat saunan olosuhteisiin sopivia, ja että lauteisiin sekä seiniin saadaan juuri niille tarkoitetut ja turvalliset tuotteet. 

– Valmistajien ohjeita kannattaa noudattaa, tarkistaa pakkausmerkinnät ja sekoittaa tuotteet hyvin, jotta lopputulos on onnistunut, Bergman opastaa.

– Käsiteltävien pintojen huolellinen puhdistus on tärkeää ja markkinoilla on tähän tarkoitukseen hyviä tuotteita. Pinnan on myös oltava puhdas ja kuiva ennen kuullotteen laittamista, hän neuvoo.

Tuotteen pakkauksesta on myös hyvä tarkistaa M1-merkintä, joka kertoo, että tuotteesta ei haihdu sisäilmaan haitallisia aineita.

Saunan valaistus vaikuttaa tunnelmaan

Saunan valaistusta suunnitellessa on hyvä miettiä, minkä verran ja mihin kohtiin valoa tarvitaan ja millä ratkaisuilla saadaan aikaan toivottu tunnelma. Lauteiden alla käytetään myös erillistä siivousvaloa, jota ei tarvitse pitää päällä saunoessa. Saunan valaisimien on aina oltava kosteaan ja kuumaan tilaan sopivia.

Bergmanin mukaan valaistuksella leikittelyä on nykyään paljon, koska mahdollisuuksia on runsaasti.

– Tällä hetkellä laitetaan usein lauteiden selkänojan takaa ylöspäin suuntaavia valoja ja kattoon upotettuja kuituvaloja. Led-projektoreilla varustetuilla valaistussarjoilla voi tehdä vaikka tähtitaivaan saunan kattoon, hän kertoo.

Bergman painottaa myös saunan valaistuksen suunnittelussa ammattilaisen näkemystä.

– Koska vaihtoehtoja on niin paljon, ammattilaista kannattaa käyttää, jotta saadaan aikaan haluttu tunnelma. Suunnittelija osaa valita sopivat tuotteet, ottaa mitat ja huolehtia, että asennus tehdään oikein.

Esimerkiksi katossa olevan kuituvalosarjan etäisyys seinästä vaikuttaa siihen, millainen valokiila seinään tulee.

Saunassa oleva ikkuna tuo luonnonvaloa, mutta toisinaan siihen saattaa kaivata myös näkösuojaa. Kaihtimien lisäksi ikkunaan voi laittaa myös teippauksen.

– On olemassa kuumuuden kestäviä teippiratkaisuja, muun muassa maitolasityyppinen ikkuna on mahdollista toteuttaa myös teipattuna, Bergman vinkkaa.

Luonnonmateriaaleista luksusta

Saunaan on saatavilla monenlaista piensisustusta, joilla saa loihdittua lisää luksusta tai tuotua tunnelmaa saunahetkeen.

– Tällä hetkellä haetaan kaikki aistit huomioivaa spa-tyyliä, johon kuuluu pehmeät kylpytakit, eteeriset öljyt, yrtit ja tuoksut sekä värimaailman rauhallisuus, Bergman kuvailee.

– Luksus tulee nykyään luonnonmateriaalien käytöstä. Hankitaan laadukkaat saunatekstiilit, ja muoviset kiulut ja kauhat vaihdetaan esimerkiksi puisiin, hän sanoo.

Bergman on huomannut, että korona-aika on aiheuttanut kiinnostusta perinteitä kohtaan ja saunan terveysvaikutuksiin kiinnitetään enemmän huomiota.

– Vihtominen on nyt kovassa nousussa. Vaikka olisi kuinka modernia, saunassa näkyy nyt myös perinteikkyys.

Muista ainakin nämä kolme sisustussuunnittelijan vinkkiä:

1. Kun tekee saunaremonttia, kannattaa käyttää ammattilaisia, myös suunnittelussa. Sisustussuunnittelijoidenkin tehtävänä on ammattiin kuuluva perehtyminen asiaan ja toimiminen alan erikoisosaajien kanssa.

2. Varsinkin suuremman remontin ollessa edessä, tekijän kannattaa ottaa heti alussa mitat saunahuoneesta. Silloin selviää muun muassa se, millaiset laudemallit tilaan sopivat.

3. Pintojen käsittelyssä ykkösjuttu on, että käsiteltävät pinnat ovat kuivat ja puhtaat. Myös ohjeita kannattaa noudattaa.

Haastateltava toimii yrityksessä Idyllicum Oy.
Sissarit ry on AJK-Jatkokoulutuksen suorittaneiden sisustussuunnittelijoiden yhdistys.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Dreamstime