Nyt on aika tehdä omakotitalon syyshuolto – muista nämä asiat!

Vaihtuvat vuodenajat tuovat omia mausteitaan omakotitaloasujan arkeen.

Syksyllä lämpötila laskee, kosteus lisääntyy ja talvi tekee tuloaan. Syksyn tullen omakotiasujan kannattaa valmistella koti talven varalle ja huolehtia siitä, että talon kausihuolto on tehty ennen pakkasten tuloa. 

Omakotitalon säännöllinen ja huolellinen hoito pitää kodin kunnossa, ylläpitää talon arvoa ja vähentää riskejä yllättäviin korjausmenoihin. Syksyn kausihuolto kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tässä artikkelissa listaamme huoltotoimenpiteet, jotka jokaisen omakotiasujan kannattaa pitää mielessä syksyn tullen.

Miksi omakotitaloa kannattaa huoltaa säännöllisesti?

– Omakotitalon huollossa tähdätään siihen, että koti tai vapaa-ajan asunto pysyy hyvässä kunnossa. Paras keino siihen on tehdä säännöllistä huoltoa oikea-aikaisesti. Hyvällä huollolla on myös rahaa säästävä vaikutus, sillä se pidentää kodin remonttiväliä ja auttaa välttämään suurempia korjausmenoja, kertoo Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen. Omakotiliitto tarjoaa neuvontaa ja edunvalvontaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaille. 

Omakotitalon säännöllinen kausihuolto ehkäisee riskejä, pidentää korjausväliä, säästää korjauskustannuksissa sekä auttaa havainnoimaan mahdolliset korjaustarpeet hyvissä ajoin. Asukkaan kannattaa seurata säännöllisesti talonsa kuntoa niin ulkopuolelta kuin sisältäkin. 

– Korjausten rinnalla säännöllinen huoltaminen auttaa myös pitämään silmällä talon remonttitarpeita. Omakotitalon huoltaminen on ennaltaehkäisevää havainnointia: paikannetaan pienet vauriot ja korjataan ne, ennen kuin pääsee syntymään suurempaa vahinkoa. Korjaustarpeet on hyvä merkitä muistiin huoltokirjaan.

Nykypäivän pientaloissa on paljon tekniikkaa, kuten esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmiä tai ilmalämpöpumppuja. Niiden huoltamisessa on syytä olla huolellinen. 

– Ohjeiden mukainen huoltaminen pidentää laitteiden käyttöikää ja varmistaa sen, että talotekniikka toimii kuten sen kuuluu, Keränen sanoo. 

Omakotitalossa asuminen opettaa hallitsemaan monenlaisia huolto- ja korjaustoimenpiteitä itse, mutta ammattitaitoa vaativissa tehtävissä on syytä luottaa asiantuntijaan. Esimerkiksi nuohous on työ, johon laki velvoittaa palkkaamaan virallisen nuohoojan. Jos et ole varma korjauksista, kannattaa aina konsultoida ammattilaisia. 

Muista huoltokirjan pitäminen

Huoltokirjan pitäminen on pakollista uusissa pientaloissa, mutta sen pitämisestä on hyötyä kaikille omakotitaloasujille. 

Huoltokirjaan merkitään kaikki talossa tehdyt pienet ja suuremmat huollot, korjaukset, tarkistukset ja remontit. Sen avulla on helppo selvittää milloin on jälleen aika esimerkiksi nuohoukselle, ilmanvaihtokoneiden huollolle tai lattiakaivojen puhdistukselle. Jos asukkaat vaihtuvat, huoltokirjasta on helppoa tarkistaa kodin korjaus- ja huoltohistoria. Huoltokirja auttaa myös ennakoimaan tulevia remontteja ja niiden kustannuksia. 

Huoltokirjan voi hankkia esimerkiksi Omakotiliitosta ja sitä voi pitää sähköisessä tai paperisessa muodossa. 

Omakotitalon syyshuolto – muista nämä asiat

Seuraa veden ja energiankulutusta
Veden ja energiankulutuksen säännöllinen seuraaminen auttaa paikantamaan mahdolliset poikkeavuudet ja viat. Vedenkulutuksesta voidaan havaita esimerkiksi mahdolliset vuodot nopeasti, ennen kuin suurempia vaurioita pääsee syntymään.

Rännien ja syöksytorvien puhdistus
Rännit ja syöksytorvet keräävät lehtiä ja roskia, mikä voi aiheuttaa tukoksia tai vaurioita. Pahimmillaan tukkeutuneet rännit voivat aiheuttaa veden vuotamista talon seinien läpi tai katon alle. Puhdista rännit ja syöksytorvet syksyllä poistaaksesi kerääntyneen lian ja varmistaaksesi, että vesi virtaa esteettä. Puhdista myös kattokaivot ja tarkista niiden kunto.

Ilmalämpöpumpun huolto
Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää, jotta laite pysyy hyvässä kunnossa ja sen käyttöikä pitkänä. Puhdista tai vaihda ilmansuodatin säännöllisesti, tarkista lämpöpumpun ulkoyksikön kunto, ja puhdista roskat tai lehdet pois sen ympäriltä. Jos huomaat toimintahäiriöitä, ota yhteyttä ammattilaiseen. Syksy on myös hyvä aika tilata lämpöpumpun huolto, jossa ammattilainen tarkastaa ja tarvittaessa huoltaa laitteen.

Salaojien kunnon tarkastus
Salaojajärjestelmän toimivuus on tärkeää kosteuden hallitsemiseksi talon ympärillä. Tarkasta salaojien kunto ja varmista, että ne eivät ole tukkeutuneet tai vaurioituneet. Tarkista myös sadevesijärjestelmän toiminta ja varmista, että sadevesi ohjautuu pois talon perustuksista. Jos havaitset ongelmia, ota yhteyttä asiantuntijaan. Syksy on myös hyvä aika tarkistaa sadevesikaivojen ja salaojakaivojen kunto.

Ikkunoiden ja ovien tiivistys
Vuotavat ikkunat ja ovet voivat aiheuttaa energiahävikkiä ja vetoisuutta talossa. Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja vaihda tarvittaessa kuluneet tai vaurioituneet osat. Tiivistä vuotavat kohdat tarvittaessa, jotta lämpö pysyy sisällä ja kylmyys ulkona. Sopiva huoneenlämpötila on 20-22 astetta. 

Kattotarkastus
Tarkasta katon kunto ja korjaa mahdolliset vauriot tai vuotokohdat ennen talven saapumista. Tarkista päällystemateriaalin kunto, saumojen tiiveys ja kattoturvatuotteiden kunto. Jos tarvitset apua katon tarkastuksessa tai korjauksessa, ota yhteyttä ammattilaiseen. Katto on talon ensisijainen suojakerros, joten sen kunto on erityisen tärkeää talon hyvinvoinnin kannalta.

Varmista vesiputkien kunto
Etenkin talvisin tyhjinä olevissa kesäasunnoissa vesiputkien jäätyminen ja rikkoutuminen on riski, joka kannattaa huomioida. Huolehdi siitä, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket kannattaa eristää tai varustaa lämpökaapeleilla talven varalle.

Korvausilmaventtiilit talviasentoon
Korvausilmaventtiilit tulee kääntää talviasentoon, mutta niitä ei suljeta kokonaan jotta ilmanvaihto ei häiriinny. Puhdista myös ilmanvaihdon suodattimet. 

Lämmitysjärjestelmän tarkistus
Syksyn tullen on syytä tarkistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii. Vesikiertolämmitteisessä talossa tarkistetaan patterit, sähkölämmitteisessä termostaatit. Käännä säätimet ääriasentoon ja tarkista, alkaako lämmitys toimimaan. Mikäli vesikiertoiset patterit eivät lämpene tai sihisevät, ne voivat kaivata ilmaamista. Lämmitysjärjestelmälle voidaan tilata myös ammattimainen huolto, mikäli aiemmasta kerrasta on aikaa. 

Ulkovalaistuksen tarkistus
Syksyllä kannattaa tarkistaa myös pihavalaistuksen kunto. Vaihda rikkoutuneet lamput uusiin ja ripusta halutessasi kausivalot piristämään pimeneviä syysiltoja. 

Piha talvikuntoon
Syksyllä on myös hyvä huolehtia pihan valmistelusta talven varalle. Varastoi tai suojaa pihakalusteet. Nurmikko kannattaa jättää talvehtimaan 5 cm korkuisena, suojata puut ja pensaat jäniksiltä sekä kompostoida lehdet ja kasvijätteet mullaksi. Monivuotiset puuvartiset pensaat ja puut voidaan leikata syksyllä. Myös jotkut monivuotiset kasvit istutetaan syksyisin. 

On tärkeää olla tunnollinen ja säännöllinen huoltotoimien suhteen, jotta talon kunto pysyy hyvänä ja mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja korjata ajoissa. Säännöllinen huolto auttaa pitämään omakotitalon viihtyisänä ja turvallisena läpi kylmän kauden. 

Teksti: Veera Kujansuu
Kuva: Dreamstime