Syksy on otollista aikaa uusille harrastuksille

Ja kesä on hyvää aikaa miettiä, mitä kivaa voisi alkaa syksyllä harrastaa. Riippumatossa tai aurinkotuolissa pötkötellessä voi mieleen juolahtaa montakin vaihtoehtoa.

Tähän aikaan vuodesta on moni harrastus tauolla ja siksi harrastusnälkä saattaa hyvinkin kasvaa syksyä kohti. Kesällä tulee usein otettua rennommin niin liikunnan kuin herkuttelunkin suhteen ja siksi syksyn lähestyessä moni alkaa suunnitella ryhtiliikettä ja kunnonkohotusta. 

Harrastaa voi paljon muutakin kuin liikuntaa ja useimmilla paikkakunnilla tarjontaa on paljon. Monelle syksy onkin paluuta vanhan, ehkä jo pitkään jatkuneen harrastuksen ja sen parissa tutuksi tulleiden ihmisten pariin. Toisaalta  monella on jo valmiiksi niin paljon harrastuksia, ettei uusille kertakaikkiaan ole tilaa. 

Mukavan harrastuksen avulla voi joka tapauksessa saada iloa pimeään vuodenaikaan ja piristystä omalle mielelle. Usein harrastamisen alkuun pääsee parhaiten kaverin tai perheenjäsenen kanssa. 

Uuden harrastuksen miettiminen on hyvä aloittaa vaikkapa kansalaisopiston sivuilta. Ne ovat ehtymättömiä keitaita, joiden laajasta valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Monet opistot antavat alennuksia niin työttömille ja lo mautetuille kuin eläkeläisillekin.

Liikunta hyödyttää kaikenikäisiä

Liikunta ja hyvän kunnon ylläpito on varsin tärkeää. Siitä hyötyvät iästä riippumatta kaikki, mutta erityisesti iän karttuessa liikunnan merkitys kasvaa, sillä hyvä lihaskunto parantaa tasapainoa ja suojaa siten vaikkapa kaatumisilta.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen on helppoa, kunhan jaksaa olla alussa sinnikäs. Silloin vaaditaan vähän tahdonvoimaa ja itsensä pakottamista, ettei esimerkiksi kävelylenkille lähtöä siirrä aina seuraavaan päivään. Aika pian liikunta kuintenkin alkaa palkita muun muassa parempina yöunina ja jaksamisena. 

Tosin useimmissa lajeissa alkuun pääsee parhaiten osallistumalla vasta-alkajalle tarkoitetulle kurssille. Se myös pitää paremmin motivaatiota yllä kuin yksin puurtaminen. 

Liikunnan aloittamisessa – varsinkin jos ei ole pitkään aikaan harrastanut liikuntaa – on maltti valttia. Liian kuormittavasti aloitettu harrastus ei yleensä kanna kovin kauas. Liikunnan ilo jää saavuttamatta, jos aloittaa veren maku suussa ja kärvistelee päiväkausia kipeytyneiden lihasten kanssa. Suositeltavaa onkin aloittaa varovasti ja lisätä tehoa sitä mukaa, kun kunto nousee.  

Omaehtoisesti ja jokseenkin ilmaiseksi voi harrastaa vaikka mitä. Voi esimerkiksi lenkkeillä kävellen tai juosten tai nostaa lihaskuntoa kotona jumpaten. Kotijumppaan löytyy netistä runsaasti hyviä ohjevideoita ja vinkkejä. Monilla paikkakunnilla on lenkkipolkujen varrella myös ulkokuntosaleja eli treenaamiseen sopivia ja kannustavia laitteita. Melko pienin kustannuksin pääsee useimmilla paikkakunnilla uimaan tai vesijumppaan. 

Zumbaa, joogaa ja kehonhuoltoa

Kansalaisopistot ja monet seurat järjestävät ohjattua liikuntaa. Valinnanvaraa on: löytyy zumbaa, pilatesta, joogaa, body pumpia ja tanssillisia tunteja, kuten itämaista tanssia, lavis-ryhmiä ja aikuisten hiphoppia. Lavis on lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuoto, joka nostaa hien pintaan vauhdikkaasti ja hauskasti. Paritanssejakin voi opetella ainakin joissakin kansanopistoissa.

Myös perinteistä jumppaa löytyy, samoin liikkuvuuden ja notkeuden kehittämiseen tähtääviä kehonhuolto- ja venyttelytunteja. Lähes kaikilla paikkakunnilla löytyy myös yksi tai useampi kuntosali. Järjestäjästä riippuen maksut vaihtelevat, mutta usein harrastuksen alkuun pääsee muutaman kympin satsauksella kuukausittain. 

Hyviä kunnonkohottajia ovat myös padel tai vaikka kuntonyrkkeily. Molemmissa pääsee alkuun melko maltillisin satsauksin eikä aloittelijalta vaadita huippukuntoa. Harrastaessa kunto kyllä nousee melko nopsaan. 

Neulo villapaita ja liity kuoroon

Korona piti meidät kotona ja innosti ihmiset esimerkiksi käsitöiden pariin. Koronasta on onneksi päästy, mutta neulomisinto ei ole vieläkään laantunut. Neuloosi vaivaa monia ja virkkauskin on noussut uuteen arvoon. Erityisen suosittuja ovat nykyään yhteisneulonnat eli netissä järjestettävät tapahtumat, joissa neuleen ohje julkaistaan paloina, ihmiset kutovat sitä kodeissaan ja vaihtavat ajatuksia yhteisellä alustalla. 

Kansalaisopistoissa on yleensä paljon erilaisia ryhmiä, joissa voi oppia muitakin kädentaitoja ja toteuttaa itseään. Löytyy tilkkutöitä, puutöitä, taontaa, korukursseja, kankaankudontaa, entisöintiä, verhoilua – ihan jokaiselle jotakin. Posliininmaalauskin on ollut valikoimissa jo vuosikymmeniä ja erilaiset askartelukurssit yksin tai yhdessä lapsen kanssa houkuttelevat monia. 

Myös taideaineita voi harrastaa lähes kaikkialla. Useimmilla paikkakunnilla on toimijoita, joiden järjestämillä kursseilla voi oppia piirtämään tai maalaamaan. Jos musiikki kiinnostaa, voi pyrkiä kuoroon laulamaan tai opetella soittamaan vaikka kitaraa, ukulelea tai kosketinsoittimia. 

Erilaisissa kirjallisuuspiireissä voi paitsi tutustua kirjallisuuteen syvemmin, myös oppia itse kirjoittamaan vaikkapa runoja tai lyhyitä proosatekstejä. Oman tarinan kirjoittaminen voi auttaa käsittelemään omia kipeitä muistojaan.

Opiskele kieliä tai tutki sukuasi

Itsensä sivistäminen kannattaa aina. Esimerkiksi kieliä voi opiskella paitsi kansalaisopistoissa, myös omatoimisesti verkkokursseina. Jotkin itseopiskelukurssit ovat jopa ilmaisia. 

Sukututkimus on myös kiehtova ja mukaansa tempaava harrastus. Alkuun pääsee joko kursseilla tai ammentamalla tietoa netistä. Iso osa kirkonkirjoistakin – noista sukututkimuksen peruselementeistä – on nykyään verkossa digitoituina. 

Erilaisia digitaitoja voi kartuttaa kursseilla. Myös vapaaehtoistyö on hyvä ja kannatettava harrastus. Luonnossa liikkuminen, marjastaminen, sienestäminen ja vaikkapa lintujen tarkkailu on voimaannuttavaa ja mieltä rauhoittavaa tekemistä. 

Monin paikoin löytyy kursseja puutarhaharrastuksen aloittamiseen tai elvyttämiseen. Talvella voi opiskella pihasuunnittelua tai perustaa keittiöpuutarhan sisälle. Ympäri vuoden voi kasvattaa esimerkiksi salaattia ja yrttejä. Vasta-alkaja löytää helposti ohjeet aloitukseen netistä.

Teksti: Elina Salmi
Kuva: Freepik