Oma huone lasikatolla

”Kesällä sisään astuessa vastaan lyö ihana, vihreä tomaantinlehtien tuoksu, kurkkupötkylät roikkuvat pinkeinä tukilangoissaan, ja  kypsyvät raskaat rypäletertut tuottavat kasvattajalle suurta tyydytystä.” Sonja Lumme: Kotipihan kasvihuone

Oma kasvihuone on monen viherpeukalon unelma, eikä ihme. Monista kasveista ei saa avomaalla yhtä hyvää satoa, ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän apua kasvihuoneen tarjoamasta suojasta on. Tomaatin ja kurkun lisäksi Suomessa voi kasvattaa kasvihuoneolosuhteissa hyvinkin eksoottisia hedelmiä ja kauniita kukkia.

Enemmän neliöitä, enemmän iloa

Paras sijainti kasvihuoneelle on valoisa ja tuulilta suojainen paikka. Isoja puita ei mielellään kasva lähellä, jotta niiden juuret eivät hakeudu kasvihuoneen ravinteikkaaseen multaan. Tontin koko, korkeuserot ja muoto ovat tärkeitä kasvihuoneen kokoa ja mallia valitessa.

Kevyen ja pienen kasvihuoneen pystyttämiseen ilman valettua perustusta ei välttämättä tarvita lupaa. Harrastus vie tosin usein mennessään, ja neliöt käyvät nopeasti ahtaiksi. Suuremmassa kasvihuoneessa lämpötila on tasaisempi, ilma kiertää paremmin ja väljyys vähentää kasvitauti- ja tuholaisongelmia. Myös huoltotyöt on helpompi hoitaa, kun sisään mahtuu myös kottikärry.

Kasvihuonetta voi hyödyntää moniin muihinkin tarkoituksiin kuin kasvien kasvattamiseen: se on viihtyisä puutarhajuhlien pitopaikka, oivallinen oleskelupaikka sadepäivänä ja siellä voi juoda  äitienpäiväkahvit ja pikkujouluglögit. Kasvihuone on myös kätevä puutarhakalusteiden ja koneiden säilytyspaikka kasvukauden ulkopuolella sekä hyvä talvetuspaikka arimmille kukille.

Tomaateista viinirypäleisiin

Kasvihuoneessa voi viljellä kasveja niin viljelypenkeissä, ruukuissa kuin kasvualtaissakin. Kastelu- ja tuuletustapa edellyttää suunnittelua jo huonetta rakentaessa. Tomaatista on hyvä aloittaa. Niitä löytyy useissa väreissä, ja runsaudenpula tekee ahneeksi siemenluetteloita selaillessa. Huhti-toukokuu on ihanteellisinta aikaa taimikasvatukselle.

Myös kurkun kasvatus kannattaa kaupan versiota selvästi paremman maun ja rakenteen takia. Chiliharrastajille on netissä reilusti tarjontaa tulisuusmittareista lähtien. Siemenet kannattaa hankkia luotettavalta myyjältä, koska chilit pölyttyvät herkästi ristiin. Kokeilemisen arvoisia herkkuja ovat myös ananaskirsikka, meloni, munakoiso ja eri basilikalajikkeet.

Tilavassa kasvihuoneessa kannattaa harkita viiniköynnöksen kasvattamista. Viiniköynnös on paras hankkia taimena nopeamman sadon saamiseksi. Varmimmin kasvihuoneessa viihtyvät aitoviinin ja kestävämpien lajien risteymät. Toiset lajikkeet ovat makoisampia syöntirypäleitä, kun taas toiset lajikkeet soveltuvat paremmin viinin tekoon. Myös persikan ja aprikoosin kasvattamista voi kokeilla isossa kasvihuoneessa.

Artikkelin lähteenä on käytetty Sonja Lumpeen kirjaa Kotipihan kasvihuone. Tammi 2014.


Ulkotöistä harrastukseksi

– Ruokakursseille riittää tulijoita, tekemisen arvostus on noussut ja ihmiset haluavat tietää, mitä syövät, kertoo Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Ruoan kasvattamisesta on tullut välttämättömyyden sijaan harrastus.

– Perinnetiedon siirtyminen on katkennut kaupungistumisen myötä, mutta luovuus on tullut tilalle. Kursseilla käy paljon nuoria, joita tuo varmaankin kaupunkiviljelyn suosio. Kasvun ihme kiinnostaa ihmisiä.

Kasvihuoneen perustaminen ja hoitaminen vaatii sekä innostusta että paneutumista.

– Se on hauska harrastus, johon täytyy sekä sijoittaa että sitoutua. Kasvihuoneita on monen hintaisia, mutta hankintaan kuluu äkkiä pari tonnia.

Mutta miksi vaivautua, kun kaupassa käymisellä pääsee niin paljon helpommalla?

– Näitä ei kannata verrata toisiinsa. Se on se tekemisen ilo. Itse kasvattamalla alkaa myös arvostaa ammattiviljelijöiden työtä, sillä vastaan tulee monenlaista ihmetystä ja opin paikkaa.

Ei säilömistä säilömisen takia

Kasvihuoneen satoa Hopsu-Neuvonen kehottaa maistelemaan sellaisenaan, tuoreena.

– Salaattien lisäksi kasvikset käyvät hyvin wokkiruokiin. Perheelle ja ystäville voi järjestää sokkomaistiaisia oman sadon ja kaupan tuotteiden välillä.

Entä jos kasvihuoneviljely onnistuu yli odotusten ja satoa tulee liikaa?

– Kannattaa miettiä, mihin ainekset käyttää eikä säilöä säilömisen vuoksi. Etikkasäilykkeiden ystäville löytyy internetistä aivan loistavia säilöntäreseptejä. Kasvischutneyn purkittamisesta tulee ihania tuoksuja. Pieniä eriä voi kokeilla ja viedä tuttaville tuliaiseksi.

– Pakastaminenkin käy, ja esimerkiksi soseutettua tomaattia ja viipaloitua kesäkurpitsaa voi pakastaa tuoreena. Ja pakkauksiin kannattaa merkitä niiden sisältö, etteivät säilötyt herkut jää käyttämättä, muistuttaa Hopsu-Neuvonen.

Luomu on yhä suositumpaa, ja itse viljellystä tietää, miten se on tuotettu. Martat eivät ole ottaneet selvää kantaa luomuun. Hopsu-Neuvosen mielestä kannattaa valita vaihtoehto, jonka kanssa on itse parhaiten sovussa. Harrastuksen kohdalla se voi olla se vaivattomin vaihtoehto.

Kasvun seuraaminen ihastuttaa ja rentouttaa kasvihuoneharrastajia.

– Ihanaa, että nähdään, että kauniiden kukkien lisäksi hyötykasveja voi kasvattaa ilman maatilkkua, Hopsu-Neuvonen sanoo iloisena.