Laatoitus näyttelee yhä suurempaa roolia suomalaisten sisustusratkaisuissa. Hyvin suunnitellun ja toteutetun laatoituksen myötä niin seinä- kuin lattiatilat pääsevät aikaisempaa paremmin oikeuksiinsa aina käytännöllisyyttä myöten.
Mutta päästetään laatoitusasiassa ääneen Rautian Toni Rantala, ja aloitetaan haastattelu värikysymyksellä. Onko olemassa klassikkovärejä, ja miten montaa väriä yhdessä kohteessa on järkevää käyttää.
– Klassikkoväreiksi voisi seinässä luonnehtia valkoista ja lattiassa tummanharmaata tai mustaa. Jos näitä neutraaleja värejä vertaa esimerkiksi trendiväreihin, niin asunnon myynti niitä käyttämällä saattaa tulevaisuudessa olla helpompaa, sillä yleisesti suomalainen karsastaa ylivärikästä sisustusta. Yhtä huonetilaa koskevana hallittu värimaailma tarkoittaa sitä, että laatoissa käytetään kahta tai maksimissaan kolmea väriä. Tällöin tilasta ei tule liian täyden tuntuinen.
Mustan ja valkoisen käyttämisen lisäksi Rantala on huomannut myös toisenlaisen ilmiön, ainakin uudisrakennusten osalta.
– Kun toiset rakentavat uutta, huomaa selkeästi, että sinne menee räikeämmän värisiä laattoja sekä erikoisempia laattamalleja, esimerkiksi metallihohtoisia, tai sitten tehdään muulla tavalla värikkäämpiä yksityiskohtia.
Laatoituksen ilmeikkyys syntyy usealla tavalla
Laatoitustyössä, kuten rakentamisessa ja remontoinnissa muutenkin, suunnittelu muodostaa toteutuksen pettämättömän perustan. Laatoituksen mahdollisuuksiin kannattaa perehtyä ajan kanssa, sillä laatoitettavien tilojen ilmeikkyyttä voi lisätä muutamillakin tavoilla.
– Esimerkiksi kylpyhuoneen valkeaan seinään saadaan boordin avulla jokin toinen elementti, vaikka tällä hetkellä boordien käyttäminen tuntuukin olevan hieman hiljaisemmalla tasolla, kertoo Toni Rantala eri laatoitusmahdollisuuksista.
Mainitussa asiassa remontoijan haasteena saattaa olla boordien sovittaminen seinälaattoihin, mikä samalla lisää työn vaikeutta. Omat haasteensa on myös eri lattiatilojen laatoittamisessa, mutta lattian kohdalla valintojen monipuolisuus on kasvu-uralla.
– Lattialaatoissa esimerkiksi lankkumallisesta laatasta löytyy eri kokoja, ja niitä sovittelemalla saa aikaan elävän näköisen lattian. Suosio ei kuitenkaan vielä ole räjähtänyt. Ehkäpä syynä on isojen laattojen neliöhinta, joka saattaa peruskuluttajalle olla hieman korkea. Toisaalta isomman laatan suunnittelu ja asentaminen on työläämpää, sillä erikokoisten laattojen käyttö täytyy suunnitella huolellisesti, ja hukkaan täytyy osata varautua.
Laatoituksessa käytetään myös tehosteseiniä, ja näin esimerkiksi uusissa rakennuskohteissa Toni Rantalan sanoin.
– Niitä käytetään varsinkin wc-tiloissa laatoittamalla lavuaarin takana oleva seinä eri laatalla kuin muut seinät. Laattojen valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Voi kuitenkin olla kannattavaa pysyä hillityissä väreissä oikeanlaista tunnelmaa varten, ja tällöin laattojen väriero ei saa olla liian räikeä.
Mosaiikista isoihin laattoihin asti
Laatoitustyössä käytettävien laattojen koko on eräs keskeisistä kysymyksistä. Mutta millaisia laattoja eri tiloihin sitten voi käyttää, ja millaisten perusteiden avulla valintoja voidaan tehdä.
– Isoa lattialaattaa voidaan käyttää eteisissä, käytävillä ja suurten huoneiden kuivissa tiloissa, joissa ei ole suuressa määrin kaatoja. Laatat on tällöin helppo asentaa, ja näissä tiloissa myös hieman sommitella erilaisia laattoja keskenään, aloittaa Toni Rantala isoista laatoista ja jatkaa sitten kohti pienempiä laattakokoja.
– Tuollaista 10 x 10 -senttistä laattaa käytetään paljon wc-tiloissa ja kylpyhuoneissa, sillä tämän kokoinen laatta sopii hyvin lattiakaivoon suuntautuvaan kaatoon. Mosaiikki sopii ehkäpä parhaiten pieniin tiloihin, vaikka esimerkiksi kylpyhuoneessa mosaiikkilattia saattaakin vaikuttaa täyden näköiseltä. Koska mosaiikkilaattojen hinta on suurempia laattoja korkeampi, niistä ei tavallisesti lähdetä tekemään isoja pintoja.
Hillittyä, mutta myös elävöittämistä
Laattavalinnoissa jokainen on oman onnensa seppä, ja valintoja voi tehdä monien perusteiden turvin. Laatta-alan hyvin tunteva Toni Rantala antaa valintoja varten kuitenkin muutaman vinkin.
– Lattiassa on hyvä pysytellä aika hillityissä malleissa ja yhdessä värissä. Seinille voidaan sitten tuoda omaa silmää miellyttäviä laattoja. Myös erilaiset väriraidat tuovat seiniin elävyyttä, mutta tyypillisempää on elävöittää seinät muulla tavoilla, kuten maalaamalla tai laittamalla tauluja. Ikkunat tietysti vaikuttavat valintoihin.
Valaistus, olipa kyseessä valaisin tai luonnonvalo, tulisi huomioida laattavalinnoissa nykyistä suuremmalla tavalla.
– Tätä asiaa ei riittävästi mietitä, vaikka valonlaatu muuttaa laatan tai muun materiaalin väriä merkittävällä tavalla. Valaistuksen skaala lämpimänvalkoisten loisteputkien kautta led-valoihin on huomattavan laaja. Suurimmat valaistusvaikutukset kohdistuvat tummiin pintoihin, jolloin laatan väri muuttuu hieman vaaleammaksi, luonnehtii Rantala.
Voiko peukalo olla keskellä kämmentä?
Suomalaisen sananlaskun mukaan ”kukaan ei ole seppä syntyessään”, ja tämä luonnehdinta pätee Toni Rantalan mukaan jossain määrin myös laatoittamiseen.
– Tyypilliset harha-ajatukset kohdentuvat laatoituksen ”vaikeuteen”, mutta kun henkilö varaa työlle riittävästi aikaa ja tekee pohjatyöt, kuten kaadot ja tasoitukset, huolella, silloin hän saa valmista aikaan. Toinen haasteellinen asia on laattojen saumaaminen, eli saadaanko saumasta kaikkialla samansuuruinen joka puolelta. Tässä apuna voidaan vaakasaumassa käyttää saumanarua, mutta myös laattaristit helpottavat tekemistä.
Omaa työtä voi kuitenkin helpottaa ammattiavun avulla, joista esimerkkejä ovat sisustussuunnittelija ja laatoittaja.
– Suunnitelman, vaikeammankin sellaisen, voi tehdä varaamalla asialle tarpeeksi aikaa. Toisaalta sisustussuunnittelija helpottaa työtä, ja hänen avullaan laatoitukseen saa uusia näkökulmia. Ja suunnitelman jälkeen voi sitten kysyä urakoitsijalta tarjousta toteutuksesta. Ja laatoittajahan tekee kyllä melkein mitä vain. Tässäkin tapauksessa suunnittelu edustaa työläintä vaihetta, eli tehtävän työn laatu on osattava kertoa laatoittajalle seikkaperäisellä tavalla.