Pienestä ja ahtaasta mökistä voi tehdä viihtyisän

Moneen pienen mökin tilaongelmaan löytyy nerokkaita ja kauniita ratkaisuja, jotka eivät välttämättä maksa paljoa.

Yksi yleisimmistä Pinterest-hauista on pieni mökki. Tästä voidaan päätellä, että monia kiinnostavat neliöiltään vaatimattomampien mökkien rakenteet ja sisustukselliset ratkaisut.

Sisustusarkkitehti Miia Lenkkeri-Tamminen muistelee lämmöllä lapsuudenperheensä mökkiä, jossa on viettänyt useita kesiä.

– Nykyään kun mökkeilemme siellä viisihenkisen perheeni kanssa, niin nukkumamökin seinät tulevat yhtäkkiä vastaan. Väliaikaisten yöpymisten asettamat haasteet on kuitenkin helppo ratkaista tavaroita siirtämällä.

Kesämökin käyttöaika on suhteellisen lyhyt, vain noin puoli vuotta. Lenkkeri-Tamminen kehottaakin pohtimaan sellaisia ratkaisuja, joiden myötä kesäasuntoa ei tarvitse sisustaa joka vuosi uudelleen. Jo muutaman keskeisimmän seikan sisäistäminen voi ratkaista suuren osan mökkien kokoon ja mukavuuteen liittyvistä asioista.

– Jo mökin ostoa harkitessaan voi kartoittaa, riittävätkö neliöt lomalaisten kaikkia toimintoja varten. Sen lisäksi kannattaa huonekaluja ostaessaan puntaroida tilojen ja tavaroiden monikäyttöisyyttä ja sitä kautta tarvittavien hankintojen määrää. Loppujen lopuksi ihminen pärjää aika pienellä tavaramäärällä, vaikka nykyaikana onkin totuttu runsauteen.

Monenlaiset mökkeilijät – erilaiset toiveet

Lenkkeri-Tammisen mukaan mökkiläisten toiveet omien mökkiensä toiminnoista, tunnelmasta ja sisustuksesta vaihtelevat paljon ikäryhmästä, elämäntyylistä ja kiinnostuksenkohteista riippuen.

– Myös se, montako henkilöä mökkiä käyttää, onko mökki lyhyen kulkumatkan päässä ja kuinka yksimielisesti eri tiloja sisustetaan, vaikuttaa valintoihin. Lyhyt mökkimatka helpottaa jokapäiväisten tarvikkeiden, esimerkiksi ruuan, kuljettamista ja pitkä taas vaikeuttaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon keittiön säilytystilojen käyttöä mietittäessä.

– Kaikki eivät kaipaa luksusmökkejä panoraamaikkunoineen ja porealtaineen. Mökit voivat yhtä lailla olla rentoja ja kodinomaisia, Lenkkeri-Tamminen tietää.

Ihmistyypistä riippumatta mökkeilyn helppous on asia, jota yhä useampi arvostaa.

– Tiloja järkevöittämällä voidaan vähentää turhaa tekemistä ja helpottaa loma-arkea.

Kannattaa miettiä, mitä kaikkea sisällä oikeasti tarvitaan ja mitä voisi karsia pois. Mökin ei todellakaan tarvitse olla kaatopaikka, jonne viedään kotiin kelpaamattomat huonekalut.

– Entä voisiko eri toimintoja yhdistellä? Voisiko avoterasseista tehdä katoksellisia, jotta niissä voisi harrastaa ruuanlaittoa, syödä yhdessä ja säilyttää tavaroita, joita ei jatkuvasti tarvita sisällä?

– Jos pienessä mökissä on terassi, on hyvä tietää että terassilasitusten hinnat ovat tulleet alaspäin. Lasituksen avulla terassista voi saada käyttökelpoisen lisähuoneen.

Luovilla ratkaisuilla lisää tilaa

Lenkkeri-Tamminen uskoo, että monella mökillä ruokaillaan jo muutenkin terassilla tai ulkotiloissa.

– Silloin voidaan miettiä sitäkin, tarvitaanko pienessä mökissä sisällä sitä mäntyistä pirttipöytää, johon usein kankkunsakin kolhaisee. Vanhan ja tilaa vievän ruokailuryhmän tilalle voisi hankkia pienen pöydän, josta haetaan ruokaa ja siirrytään syömään muualle.

Järkeviin sisustusratkaisuihin yhdistyy myös vaivattomuus. Tavarat ovat helposti saatavilla, hyllyillä ei ole turhaa roinaa, ja on helppo liikkua.

– Mökeiltä löytyviä vanhoja huonekaluja ja niiden hyödyntämisen mahdollisuutta olisi toisaalta viisasta arvioida uudelleen. Vaikka kalusteet olisivat hieman vanhanaikaisia, niitä voisi yrittää uudistaa maalilla ja verhoilulla. Vanhat huonekalut ovat usein pitkäikäisiä ja kestäviä ja niissä on se hyvä puoli, että ne ovat usein mittasuhteiltaan pieniä.

Lattiapintojen jättäminen avonaisiksi on muutenkin helppo tapa lisätä tilan tunnetta.

– Vanhoista huonekaluista tilaa vievän keinutuolin kohdalla voisi pysähtyä miettimään, kannattaako sitä säilyttää sisällä vai ulkona, vai voisiko sen korvata katosta roikkuvalla riipputuolilla. 

Markkinoiden monitoimikalusteet ovat Lenkkeri-Tammisen mielestä oivia ratkaisuja tiukkoihin paikkoihin.

– On olemassa esimerkiksi tarjoilukärryjä, joiden päällä on leikkuulauta. Niitä voi liikutella, mutta ne sopivat myös kauniiseen tarjoiluun.

Huonekalujen pinottavuudesta on hyötyä, jos mökillä käy paljon vieraita, mutta istuimia ei tarvita muulloin. Pieniä pinottavia puujakkaroita voi käyttää muussakin kuin istumatarkoituksessa, esimerkiksi yöpöytinä.

– Pinottavuus on ehdottomasti myös turvallisuustekijä, kun kulkuväylät voidaan pitää avoimina.

– Taittopöydätkin sopivat ahtaisiin keittiöihin, ja monia säilytyskalusteita voi käyttää istuimina. Mökille ei myöskään tarvita aina sekä sohvaa että sänkyä, jos vain jaksaa avata sohvasta nukkumapaikan tai muokata sängystä sohvan päivittäin, Lenkkeri-Tamminen huomauttaa.

Hauskoilla ideoilla viihtyisyyttä mökkiin

Kaikkien tavaroiden, esimerkiksi juomavesipullojen, talouspaperin tai keittoastioiden, ei tarvitse olla koko ajan esillä. Siistit ja avoimet pinnat lisäävät tilan tuntua, jota harkittu valaistus vielä korostaa.

– Mökeillä ei aina ole mahdollista vaihtaa valaisimen paikkaa, mutta sen valaisutehoa voisi pohtia. Perinteinen alaspäin roikkuva kattovalaisin ei ole paras valonlähde.

Raikkautta tiloihin voidaan luoda myös vaaleilla sävyillä, mutta Lenkkeri-Tamminen ei suosittele aloittamaan raikastamista peittämällä hirsimökin seinät kokonaan valkoisella maalilla.

– Usein riittää, kun pelkästään katseen tasolla on jotain vaaleaa, esimerkiksi verhoissa tai seinätekstiileissä.

Ahtaissa mökeissä monia käyttötavaroita voi nostaa seinälle osaksi sisustusta, esimerkiksi hatut ja harjat voivat näyttää seinillä hauskoilta. Lasipurkitkin ovat viehättäviä säilytysastioita monille pienille käyttötavaroille.

– Jos mökiltä löytyy vanha matto, niin sen voi laittaa muuallekin kuin lattialle. Vanhoista räsymatoista voi tehdä persoonallisia istuintyynyn päällisiä tai nostaa ryijyiksi seinille.

Tekstiileillä on kaiken kaikkiaan paljon merkitystä tunnelman luojina. Värikkäät verhot, tyynyt ja viltit tuovat tilaan pehmeyttä ja lämpöä.

Yhtäkkiä Lenkkeri-Tammisen mieleen tulee hauska vinkki kaikille, jotka karsastavat ulkovessa-ajatusta pimeinä yön tunteina:

– Meidän mökillemme on rakennettu kemiallinen sisävessa isohkoon vaatekomeroon! Vanhoja komeroitakin kannattaa siis katsoa uudella silmällä ja miettiä, voidaanko niitä uusiokäyttää luovemmin.

Talven olosuhteet kannattaa huomioida sisustuksessa

Tyypillinen suomalainen mökki jää talvikuukausiksi kylmilleen. Monet vanhemmat mökit rakennettiin pelkästään kesäasuttaviksi. Uudemmistakin mökeistä osa sijaitsee saaressa, jonne ei ole tuotu sähköä tai muuta peruslämmönlähdettä.

Kylmäksi jätettävän mökin sisustamista on hyvä miettiä ennakoiden, jotta sinne on hyvä palata keväällä uudelleen ilman mittavia korjausoperaatioita.

Lenkkeri-Tamminen liputtaa luonnonmateriaalien puolesta mökkien sisustamisratkaisuissa, koska ne kestävät hyvin kosteuden ja lämpötilan vaihteluja. Lisäksi niitä on helppo hoitaa.

– Kalustemateriaaleista puu on lämmöttömälle mökille hyvä valinta. Kirpputoreilta voi löytyä jopa arvokalustusta, kuten Artekia.

– Torkkupeittojen, mattojen ja vuodevaatteiden lapuista löytyy yleensä varsin tarkat materiaaliselosteet. Mitä enemmän tuotteessa on esimerkiksi villaa, niin sitä lämpimämpi valinta se on mökille, jossa vietetään aikaa usein jo varhain keväällä ja pitkälle syksyyn. Erilaiset villamateriaalit ovat siinäkin mielessä hyviä, että niiden puhdistamiseen riittää pelkkä tuuletus tai talvinen lumipesu.

Suunnittelijan käyttö voi olla sijoitus

Sen lisäksi, että sisustussuunnittelijat ja -arkkitehdit saavat aikaiseksi kaunista jälkeä, niiden käyttöä mökkien sisustamisessa voidaan perustella myös rahalla.

– Suunnittelija voi nähdä tilan täysin eri tavalla kuin asukas. Monesti asukas itse tottuu epäkäytännöllisyyteen ja turhaan rojuun. Kun tilat on mietitty niin, että niiden sisustus kestää sekä aikaa että katsetta, ja on monikäyttöistä ja järkevää, voidaan pitkässä juoksussa säästää paljon enemmän kuin suunnittelija ottaa palkkiokseen.

Sisustussuunnittelijaa ei ole pakko käyttää koko mökin ilmeen kohentamiseen. Asiakas voi itse harkita, tarvitaanko järeämpiä muutoksia vai investoidaanko pelkkään konsultointiin jonkin pienen kohdan osalta.

– Kannattaa listata, mitkä asiat mökillä ovat hyvin ja mitkä vaativat miettimistä. Suunnittelu kannattaa tilata jo syksyllä tai viimeistään talvella. Silloin päästään keväällä heti työn touhuun ja kesällä valmiiseen mökkiin rentoutumaan.

Teksti: Pia Tervo
Kuva: Freepik