Syksyn pihatöissä ennakoidaan jo seuraavaa kesää

Syksy tuo tullessaan syksyn puutarhatyöt. Jos puutarhajätettä tulee paljon, on mietittävä myös sen kompostointia tai mahdollista poiskuljetusta.

Syksyllä puutarhaa hoidetaan ja valmistellaan paitsi talvea myös seuraavaa kesää ajatellen. Syksy on hyvää istutusaikaa monille kasveille ja silloin voi myös esimerkiksi parantaa maata ja istuttaa uutta nurmikkoa.

Se, miten paljon tehtävää puutarhassa on syksyllä, riippuu puutarhan koosta ja kasviston monipuolisuudesta, mutta myös puutarhurin puuhakkuudesta. Kasvien talvehdittamiseen ei ihan kaikkien viitseliäisyys ehkä riitä!

Syksyllä kerätään muun muassa talteen puutarhan loppusato, istutetaan kukkasipuleita ja muita kasveja, siistitään kasvimaata ja kukkapenkkejä sekä leikataan nurmea ja haravoidaan lehtiä. Jos hedelmäpuita tai marjapensaita ei ole keväällä leikattu, niitä voi leikata vielä syksyllä. Myös orapihlaja-aidan kevyttä leikkaamista vielä syksylläkin suositellaan usein. Perennojen siirto ja hoito kuuluvat niin ikään puutarhan syystöihin.

Vähempikin haravointi riittää

Yksi syksyn pihatyö on haravointi, joka ei innosta kaikkia meistä. Onneksi haravoinnissa ei tarvitse eikä ole suositeltavakaan rapsuttaa pihaa täysin vapaaksi lehdistä. Nurmikolta tulisi haravoida vain tiivein lehtikerros, joka estää nurmikkoa hengittämästä. Muuten lehtiä olisi hyvä jättää ainakin jonkin verran nurmikon päälle parantamaan maata. Pienempiä lehtiä voi ajaa myös ruohonleikkurilla silpuksi.

Ruohoa tulisi leikata niin kauan kuin se kasvaa. Lumen alle jäävää liian pitkän ruohoa uhkaa muun muassa lumihome, jos ensilumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.

Kukkasipulit kannattaa laittaa maahan syys-lokakuussa, jos haluaa nauttia jo varhain keväällä kevätkukkien, kuten eriväristen narsissien ja tulppaanien loistosta. Kukkasipuleita voi istuttaa periaatteessa melkein minne vain, mutta parhaiten ne menestyvät yleensä muokatussa maassa, esimerkiksi perennapenkin reunalla, missä ne ilahduttavat ennen perennojen nousua.

Komposti kierrättää ravinteet

Syksyn pihatöistä syntyvä puutarhajäte on kätevintä laittaa puutarhakompostiin. Puutarhakompostiin voi laittaa kaikki puutarhasta syntyvät jätteet.

Tautien runtelemien kasvien ja rikkakasvien kanssa on kuitenkin käytettävä harkintaa, jotta taudin aiheuttajat eivät pääsisi palaamaan takaisin puutarhaan. Puutarhajätekomposti ei yleensä lämpene riittävästi ja riittävän pitkäksi aikaa, jotta taudin aiheuttajat tuhoutuisivat. Sairaat ja vioittuneet kasvit ja kasvinosat onkin turvallisempaa laittaa lämpökompostoriin.

Puutarhajäte kannattaa laittaa kompostoriin silputtuna ja sekoittaa kompostimassaan, jotta hajoaminen lähtee mahdollisimman nopeasti käyntiin.

Vaihtolava tai säkkikuljetuspalvelu?

Jos puutarhajätettä tulee niin paljon, ettei komposti enää vedä, on mietittävä niiden poiskuljetusta. Kotipaikkakunnan jätehuollon sivuilta löytyy yleensä tieto, mihin puutarhajätettä voi omassa kunnassa toimittaa maksutta tai maksua vastaan.

Jos puutarhajätettä tulee erityisen paljon tai niitä on hankala kuljettaa omalla autolla pois, kannattaa miettiä vaihtolavan vuokraamista joko yksin tai yhdessä naapureiden kanssa.

Toinen ratkaisu ovat niin sanonut suursäkit. Tarvittavan kokoiset säkit hankitaan ensin joko rautakaupasta tai noutopalveluyritykseltä. Puutarhajäte kerätään sitten esimerkiksi haravoidessa suoraan säkkeihin. Lopuksi säkit laitetaan sellaiseen paikkaan, mistä ne on isolla autolla helposti haettavissa ja tilataan niille kuljetus.

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Dreamstime