Markkinoilla on paljon erilaisia pihanhoitoa helpottavia koneita, mutta miten valita oikeanlaiset ja oman pihan tarpeisiin sopivat?
Pienemmän pihan ruohonleikkuu saattaa hoitua työnnettävällä kelaleikkurilla sekä ruohosaksilla ja pensaiden hoito oksa- ja pensassaksilla, mutta toisinaan on tarvetta myös vähän tehokkaammille välineille. Puutarhatyöt onnistuvat mukavammin ja helpommin, kun hankkii juuri itselle sopivat ja oman pihan vaatimuksia vastaavat koneet.
Pihanhoidon koneiden hankinnassa on hyvä huomioida monikäyttöisyys eli voiko samalla koneella hoitaa useita pihan kunnossapitotöitä. Koneet tarvitsevat myös säilytystilat ja huoltoa sekä suojavarusteita ei myöskään sovi unohtaa.
Ruohonleikkureiden valikoima on laaja
Ruohonleikkurin valintaan vaikuttaa esimerkiksi pihan koko, eli kuinka iso leikattava alue on.
– Työnnettävä polttomoottorikone on yleensä hyvä valinta hiukan isommalle pihalle. Jos haluaa päästä helpommalla, voi hankkia vetävillä pyörillä varustetun koneen, jolloin leikkaaminen on kevyempää, puutarhuri Kaisa Voutilainen Ahlmanin ammattiopistosta vinkkaa.
Akkukäyttöinen leikkuri on myös hyvä vaihtoehto, sillä polttomoottorikoneeseen verrattuna se on kevyt, hiljainen eikä aiheuta päästöjä.
– Akkukäyttöistä voi tosin olla vaikeampi itse korjata, ja se on yleensä vietävä liikkeeseen, mutta polttomoottorileikkurin pystyy helpommin huoltamaan itse, hän vertaa.
Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri on akkukäyttöisen tapaan hiljainen ja kevyt. Etuna on myös se, että akku tai polttoaine ei pääse loppumaan kesken leikkaamisen, joten koko pihan saa leikattua keskeytyksettä, kunhan jatkojohto on riittävän pitkä. Johto voi kuitenkin aiheuttaa myös hankaluuksia.
– Sähkökäyttöiset ruohonleikkurit voivat toimia pienemmässä pihassa, mutta yleisesti ottaen ne ovat johdon takia epäkäytännöllisiä, Voutilainen arvioi.
Monikäyttöinen ajoleikkuri, kätevä kelaleikkuri vai robotti?
Jos nurmialue on suuri, on järkevää hankkia ajoleikkuri.
– Siihen voi laittaa talvella lumiauran ja syksyllä lehtien keruulaitteen, joten se on myös monikäyttöinen, Voutilainen kertoo.
Hän muistuttaa, että liian suurta konetta ei tarvita pieneen pihaan.
– Tavallinen työnnettävä kelaleikkuri on kätevä, jos nurmialue on pieni, ja lisäksi hinta on yleensä edullinen.
Pienempien koneiden etuna on, että ne eivät vie paljon tilaa varastossa ja ovat kevyitä käsitellä. Pienellä kelaleikkurilla pääsee erimerkiksi ahtaampiin kohtiin, joihin isommilla koneilla ei mahdu.
Helpoin ratkaisu ruohonleikkaamiseen on robottiruohonleikkuri, joka on akkukäyttöinen ja toimii monenkokoisessa pihassa. Leikkuri tarvitsee latausaseman, joka kytketään sähköverkkoon.
Nurmialueen koon lisäksi myös muut asiat vaikuttavat siihen, millainen kone itselle on paras. Markkinoilla on runsaasti erilaisia ja -hintaisia koneita ja myös laadussa on eroa. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon käyttäjän vaatimukset ja kiinnostus puutarhanhoitoon.
– Ruohonleikkurin valintaan vaikuttavat myös leikkaajan käytettävissä oleva aika, mahdolliset fyysiset rajoitteet sekä tietysti budjetti, Voutilainen lisää.
Viimeistelyt trimmerillä
Trimmeri on hyvä ostos, jos pihassa on paljon sellaisia alueita, joihin ei ruoholeikkurilla pääse.
Voutilainen kertoo, että trimmeri sopii erityisesti puutarhan viimeistelytöihin, kuten istutusalueen reunojen siistimiseen.
– Sillä saa leikattua hyvin myös niittyä sekä muun muassa pihavalaisimien tolppien ympäriltä.
Ruohonleikkureiden tapaan trimmereistäkin löytyy niin akku-, sähkö- kuin polttomoottorillakin toimivia.
Akku- ja sähkötrimmerit ovat hiljaisia sekä kevyempiä. Voutilainen suosittelee kuitenkin näistä vaihtoehdoista akkukäyttöistä, sillä johto voi olla epäkäytännöllinen myös trimmerissä.
Jos koneelta haluaa monipuolisuutta, polttomoottoritrimmeri on hyvä vaihtoehto.
– Niihin on olemassa erilaisia vaihtopäitä, eli siimaleikkurin tilalle voi vaihtaa esimerkiksi ruohopään, kolmioterän paksumman heinän leikkaamiseen tai vaikkapa raivaussahapään.
Pensasleikkurilla siistit aidat
Pihan pensaat kaipaavat yleensä myös hoitoleikkausta ja siistimistä, sillä monet pensaat kasvavat korkeuden lisäksi myös leveyttä ja tekevät esimerkiksi kulkureiteistä ahtaampia. Pensas- ja oksasaksillakin saa jo hyvin leikattua, jos pensaita ei ole paljon, mutta toisinaan on hyvä hankkia kunnon leikkuri.
– Jos on iso tontti ja sitä ympäröi muotoon leikattava aita, pensasleikkuri on tarpeellinen, Voutilainen neuvoo.
– Jos taas on alasleikattavaa, raivaussaha tai voimasakset toimivat tässä kohtaa paremmin, hän lisää.
Kun pihassa on paljon eri tyyppistä kasvillisuutta ja pihanhoitoon tarvitsee useampia koneita, akkukäyttöisten koneiden merkin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.
– Akkukäyttöisissä on se hyvä puoli, että jos hankkii samanmerkkisiä koneita, myös samat akut sopivat eli niitä voi vaihtaa koneesta toiseen, hän opastaa.
Toisinaan pensasaidat ovat korkeita, ja leikatessa joutuu kurottelemaan.
– Polttomoottoripensasleikkurit on painavampia kuin akkukäyttöiset, mutta oli kumpi kone tahansa, alkaa se jossain vaiheessa tuntumaan, jos kovin pitkään täytyy kannatella, Voutilainen toteaa.
Kaikenlaisia koneita käytettäessä on hyvä muistaa suojavarusteet. Hän muistuttaa, että silmäsuojat on aina hyvä olla, ja polttomoottorikonetta käytettäessä myös kuulosuojaimet ovat tarpeen.
Pajukoista eroon raivaussahalla
Raivaussahalla voi tehdä metsänhoidollisia töitä, mutta myös omakotitontilla sille voi löytyä käyttöä.
– Esimerkiksi ojan pientareella saattaa kasvaa pajukkoa, joka leviää helposti, ja raivaussaha on silloin oikea työväline. Sillä pystyy kaatamaan myös pieniä puita, Voutilainen vinkkaa.
Hän suosittelee raivaussahan käyttäjälle metsurinkypäräpakettia, johon kuuluu visiiri ja kuulosuojaimet. Lisäksi on hyvä käyttää turvasaappaita ja suojaavia vaatteita.
Oksasilppurista katetta istutuksille
Pihanhoidosta syntyy aina puutarhajätettä ja sen käsittely kannattaa myös miettiä kuntoon.
Leikattavista pensaista jää paljon oksia, mutta oksasilppurilla niistä pääsee eroon, ja jätteen voi käyttää hyödyksi omassa pihassa esimerkiksi kompostissa kuivikkeena.
– Oksasilpun voi laittaa myös katteeksi istutusalueelle tai kasvimaalle tai vaikkapa polun pohjaksi, Voutilainen kertoo.
Jos pensasaita on pitkä ja oksia tulee todella paljon, voi silppurin käyttö tuntua liian työläältä.
– Oksasilppuri sopii parhaiten sellaiseen pihaan, josta oksaa tulee vähän pienempiä määriä, hän lisää.
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Pixabay