Monessa kodissa hurisee nykyään suuri joukko elektronisia laitteita, joista vielä muutamia vuosia sitten ei ollut tietoakaan. Kodin terassilämmittimet, pöytätietokoneet ja vanhat kylmälaitteet voivat olla yllättäviä energiarohmuja, mutta suurin säästö tulee muuttamalla omia arkisia käyttötapoja varsinkin lämmityksen suhteen.
Kodin energiankulutukseen vaikuttavat asunnon koko, asukkaiden lukumäärä ja sähkölaitteiden määrä, ikä ja kunto sekä asukkaiden käyttötottumukset. Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta ilmenee, että asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin kului Suomessa vuonna 2014 energiaa kaikkiaan 64 terawattituntia (TWh). Asumisen energiankulutus oli näin kokonaisuudessaan samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta esimerkiksi kotitalouslaitteiden kulutus laski neljä prosenttia edellisvuoteen nähden.
Tilaston mukaan kulutetusta sähköstä valtaosa eli 63 prosenttia kului sisätilojen ja käyttöveden lämmitykseen ja 37 prosenttia kotitalouslaitteisiin. Kun talvipakkaset paukkuvat ja kodinkoneet pelastavat arjen kiireissä, millä keinoilla sähkönkulutusta voisi vähentää tinkimättä asumismukavuudesta?
Arjen energiasyöpöt
Kaiken kaikkiaan sähkön kulutus laski Tilastokeskuksen mukaan prosentin edellisestä vuodesta. Tästä voi osittain kiittää kotitalouslaitteiden, eli ruoan valmistuksen, valaistuksen ja muiden sähkölaitteiden energiankulutuksen laskua. Ruoan valmistukseen käytettiin prosentti ja valaistukseen yhdeksän prosenttia vähemmän energiaa kuin edellisenä vuonna. Kodin elektroniikkavalinnoilla voi saada aikaan säästöä, joka näkyy myös tilastoissa. Esimerkiksi televisioiden käytönaikaisen kulutuksen ja valmiustilakulutuksen pieneneminen on alentanut sähkölaitteiden kulutusta. Lisäksi siirtyminen energiansäästölamppuihin on pienentänyt valaistuksen sähkönkäyttöä viime vuosina ja näkyy kokonaiskulutuksen määrän laskuna. Helppo säästökeino onkin vaihtaa kodin hehku- ja halogeenilamput pitkäikäisiin ledilamppuihin.
– Säästöä on tainnut tulla aika pitkälle lampuista. Esimerkiksi kodin kylmälaitteissa laitekanta uusiutuu varsin hitaasti, mutta se alkaa nyt näkymään sähkönkulutuksessa, vahvistaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivan Kestävä kulutus ja yhteiskunta -yksiköstä. Hän oli vuonna 2006 mukana tekemässä kotitalouksien sähkönkäyttötutkimusta ja on seurannut sähkönkulutuksen kehittymistä useiden vuosien ajan.
– Vuodesta 2006 tähän päivään laitekanta kasvanut valtavasti kodeissa, tai ainakin muuttanut muotoaan, toteaa Suur-Uski. Esimerkiksi vuonna 2006 miltei kaikilla oli kotonaan pöytätietokone. Nykyään pöytäkoneet ovat vaihtuneet kannettaviin tietokoneisiin, mikä näkyy myös kulutuksessa. Pöytäkoneen sähkönkulutus voikin olla jopa 5-6 kertaa kannettavan tietokoneen kulutusta suurempi.
Kodinkoneet kuriin kulutusta seuraamalla
Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa yleisesti kiinnittää huomiota. Esimerkiksi vanhat jääkaapit ovat yleensä energiatehokkuudeltaan heikkoja ja kuluttavat paljon verrattuna uudempiin malleihin, jotka on suunniteltu sähköä säästäviksi ja joiden energialuokitus on hyvä. Jääkaappi – ja pakastin – kannattaa myös sulattaa säännöllisin väliajoin, sillä energiaa kuluu paljon jos kaappi joutuu työskentelemään enemmän sisällä olevan jään vuoksi.
– Tavallisen kuluttajan on vaikea huomata mikä kotona on mahdollisesti se oma energiarohmu, josta kulutusta tulee, kertoo Suur-Uski. Yhtä yksittäistä energiasyöppöä ei ole helppoa määrittää, vaan se voi riippua paljon taloudesta ja käyttötottumuksista. Suuren osan sähköstä voi haukata vaikka kylpyhuoneen lattialämmitys, vanha kylmälaite, vanha pöytätietokone tai saunominen.
– Uusina ilmiöinä omakotitalopuolella ovat terassi- tai parvekelämmittimet, jotka voivat olla aikamoisia energiasyöppöjä jos ne unohtaa päälle, mainitsee Suur-Uski.
– Aika harva kuluttaja käy seuraamassa netin kautta sähkönkulutustaan. Lähes kaikilla energiayhtiöillä on käytössä palvelu, josta voi seurata netissä omaa kulutusta tuntitasolla, Suur-Uski lisää. Hän suositteleekin, että kuluttajat kävisivät katsomassa miten oma sähkönkulutus jakautuu. Esimerkiksi yökulutuksen pitäisi olla pientä, koska yöllä ei pitäisi olla laitteitakaan päällä. Jos seurannassa yökulutus näyttääkin suurelta, kannattaa kiinnittää huomiota kodinkoneiden sammuttamiseen silloin kun niitä ei käytetä.
Pienillä valinnoilla suuri säästö
Energian kestävää käyttöä edistävä Motiva koordinoi Elvari-yhteistyöhanketta, jonka tavoitteena oli löytää keinoja sähkölämmitteisten pientalojen energiankäytön tehostamiseen. Hankkeen pilottikohteissa tutkittiin erilaisia tehostamiskeinoja sekä energian käyttötapaan että investointeihin liittyen. Tutkimus osoitti, että sähkönkulutus voi pienentyä jopa 30-40 prosenttia ihan vain arkisia käyttötapoja muuttamalla. Käytetyt tehostamiskeinot olivatkin enimmäkseen vanhoja ja tunnettuja toimintatapoja, joiden merkittävyyden tutkimus onnistui vahvistamaan.
– Merkittävään rooli nousi se, että asumisen mukainen lämpötilan säätäminen on tärkeää. Tähän liittyvät myös ilmanvaihto ja lämminvesivaraaja. Yleisemmin meillä on suosituksia korkeammat huonelämpötilat käytössä kuin mitä kuvitellaan. Eikä meillä ole tapana alentaa lämpötilaa ja pienentää ilmanvaihtoa poissaolojen ajaksi, joka myös toisi säästöjä, toteaa Suur-Uski.
Säädä lämmitys käytön mukaiseksi
Noin puolet käytetystä sähköstä kuluu lämmitykseen, joten varsinkin sähkölämmitteisissä asunnoissa on tärkeää pitää sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina, estää hallitsemattomat ilmavuodot ja käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Tämä havaittin myös Elvari-hankkeen aikana.
– Pilottikodeissa katsottiin heti aluksi lämpötilat, ilmanvaihto ja lämmönvesivaraajien asetukset ja säädettiin ne kohdilleen suositusten mukaiseksi. Sillä oli yllättävän iso merkitys, kertoo Suur-Uski. Hankkeen avulla selvisi, että asumistilojen lämpötilaa ja ilmanvaihtoa kannattaa säätää asumisen mukaan. Esimerkiksi kylpyhuoneissa lämpötila pidetään yleensä muuta asuntoa korkeammalla noin 24-25 asteessa, vaikka niitä käytetään tyypillisesti eniten aamulla ja illalla. Niinä aikoina, kun kylpyhuonetta ei käytetä, lämpötilan voisikin siis laskea 21 asteen tuntumaan. Sähkönkäyttö tehostuu myös takan avulla. Varaava takka tai leivinuuni voi kattaa 10–30 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta. Puiden polttoa tulisijoissa kannattaa keskittää mahdollisimman paljon keskitalvelle pakkasten aikaan, jolloin lämmitystarve on suurimmillaan.
– Jos on mahdollisuus käyttää puuta asuintilojen lämmityksessä, niin nyt on oikea hetki käyttää sitä hyödyksi. Nyt tulee parhaiten varmasti hyödynnettyä lämpö tulisijasta, toteaa Suur-Uski.
Veden lämmitys näkyy sähkönkulutuksessa
Lämpimän veden kulutus näkyy tehokkaasti kodin sähkölaskussa. Lämmin vesi on kolme kertaa kylmää kalliimpaa, joten vettä kannattaa lämmittää kohtuudella. Esimerkiksi Motivan tutkimushankkeen pilottikohteissa lämpimän veden käyttöä tehostettiin perinteisin keinoin: suihkun sekoittaja ja suihkusuutin vaihdettiin energiapihiin malliin, ja suihkut suljettiin hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi, jolloin kulutus väheni huomattavasti. Kannattaa myös huomioida, että valtaosa vaikkapa pyykinpesukoneen käyttämästä energiasta kuluu juuri veden lämmittämiseen. Sähkölaskua saa siis pienemmäksi pesemällä pyykit haalealla vedellä, ja pesu 30-40 asteisessa vedessä riittää usein. Koska energiaa kuluu suunnilleen saman verran, pestään sitten paita tai 20, kannattaa aina pestä täysi koneellinen. Sama pätee astianpesukoneeseen. Myös kuivausrumpu kuluttaa runsaasti sähköä tyypillisessä kotitaloudessa, joten pyykit kannattaa kuivata ulkona aina kun mahdollista.
Lähteet: sähköala.fi, motiva.fi, tilastokeskus.fi, halvat.org, energianet.fi