Liian vähän pistokkeita, löystyneitä liitoksia, tee-se-itse -viritelmiä ja hiiriä sähkökeskuksissa. Vanhan talon sähköongelmat vaihtelevat epäkäytännöllisestä hengenvaaralliseen. Jos on epätietoinen oman talonsa sähkötöistä ja niiden turvallisuudesta, kannattaa tilata kuntokartoitus. Asiansa osaava sähköurakoitsija osaa selvittää paitsi korjaustarpeet myös arvioida kustannukset.
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin tekninen asiantuntija Henrik Rousku on sitä mieltä, että sähköasennukset olisi syytä tarkistuttaa jo siinä vaiheessa, kun ostaa itselleen talon.
– Sähköasennusten tarkastuksella varmistetaan talon sähköturvallisuus. Mitä vanhempi talo on kyseessä, sitä enemmän siellä saattaa olla omia virityksiä. Sähköammattilaiset törmäävät niihin säännöllisesti. Itse tehdyistä virityksistä on ollut seurauksena jopa kuolemantapauksia, joten hengenvaarallisista virityksistä on syytä hankkiutua eroon.
Hengenvaarallisia virityksiä saattaa löytyä esimerkiksi rintamiestaloista, mutta mitään vuosirajaa ei Rouskun mukaan voi kuitenkaan sanoa. Vaarallisia virityksiä löytyy nimittäin joskus myös kohtalaisen uusistakin taloista.
– Riski on aina olemassa, joten tarkistuksen teettäminen on aina aiheellista, olipa kyseessä uudempi tai vanhempi talo.
Moraalittomiakin yrittäjiä liikkeellä
Rousku haluaa kuitenkin korostaa, että omat viritykset ovat eri asia kuin se, että talossa on rakentamisaikakauden vaatimusten mukaisesti tehdyt sähköasennukset. Oikein tehtynä ne ovat turvallisia, vaikka ne eivät täytäkään tämän päivän vaatimuksia. Jotkut yrittäjät käyttävät tätä kuitenkin Rouskun mukaan hyväkseen.
– Tällaiset yritykset menevät omakotitaloihin tekemään kartoituksia. Mitään vikaan ei varsinaisesti löydy, sähkötyöt on tehty rakennusajankohdan vaatimusten mukaisesti ja siten turvallisia. Asiakas laitetaan silti teettämään kallis remontti tämän päivän vaatimuksilla. On hyvin ikävää, että ihmisiä, varsinkin iäkkäämpiä, johdatellaan tällä lailla harhaan.
Rousku toteaa, että Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä Sähkömies -palvelu on luotettava taho lähteä hakemaan urakoitsijaa kuntokartoituksen tekoon.
Tyypillisiä vanhan talon ongelmia
Omien viritysten lisäksi omakotitalojen yleisimpiä ongelmia on muun muassa sähköpisteiden riittämättömyys. Niitä ei ole tarpeeksi tämän hetken laitetarpeisiin, ja pitkin poikin menevät jatkojohdot hankaloittavat asumista. Myös vanhat sähkökeskukset ovat usein tarkastuksen tarpeessa.
– Niissä saattaa olla aikaa myöten löystyneitä liitoksia. Monta kertaa niistä löytyy esimerkiksi kuolleita hiiriä. Itsellenikin on tullut niitä joskus vastaan. Vanhoissa kaapeleissa on jotakin, joka kiinnostaa hiiriä ja rottia ja saa ne jyrsimään niitä, Rousku kertoo.
Vanhojen talojen yleinen sähkötekninen ongelma on Rouskun mukaan niin ikään se, että talon niin sanottu käyttömaadoitus on ollut sallittua tehdä taloon tulevan vesijohtoputken kautta. Kun on sitten myöhemmin uusittu putkia, putkistoon liitetty maadoitusjohdin on saatettu katkaista eikä sitä ole ikinä liitetty takaisin. Puuttuva maadoitus on turvallisuusriski ja voi aiheuttaa myös häiriöitä sähkölaitteiden toimintaan.
Asukkaat saattavat tarvita myös pihalle uusia sähköratkaisuja: kaapeleita ulkovalaisimille ja liiketunnistimille, ulkopistorasioita, autolämmityspistorasioita, sähkölatauspisteitä ynnä muuta. Ulkopistorasioiden pitää nykyisin olla vikavirtasuojattuja, mikä saattaa aiheuttaa muitakin muutostöitä, esimerkiksi sähkökeskuksen uusimisen.
Sähköturvallisuus omistajan vastuulla
Märkätilojen korjausten yhteydessä olisi syytä uusia tilojen sähkötkin ja lisätä pistorasioihin vikavirtasuojat. Myös lattialämmityskaapeleiden on nykyisin oltava vikavirtasuojattuja. Tämäkin sähkötyö tulisi teettää aina ammattilaisella.
– Aika usein on tullut vastaan, että remonttimies on asentanut myös lattialämmityskaapelin ”mitäs siinä nyt on niin ihmeellistä” -asenteella. Itse kaapelin asentaminenkin on kuitenkin sähkötyötä, Rousku muistuttaa.
Sähkötyöt on syytä teettää aina ammattilaisella, koska jos tapahtuu vaurioita tai vahinkoja, vakuutus ei ehkä korvaa, jos käy ilmi, että sähköasennukset on tehnyt joku muu kuin sähköalan ammattilainen.
– Yksi asia, mikä kannattaa huomioida, on sähköturvallisuuslaki. Sen mukaan sähkölaitteiston haltija on vastuussa sähkölaitteiston turvallisuudesta. Käytännössä sähkölaitteiston haltija huolehtii vastuustaan siten, että teettää työt ammattilaisella, Rousku toteaa.
Kohdekokemus ratkaisevaa urakoitsijaa haettaessa
Rouskun mukaan vanhan omakotitalon sähköremontin suunnittelussa ei välttämättä tarvita erityistä sähkösuunnittelijaa, ellei sitten haluta jotakin erityisen hienoa.
– Perusremontin ollessa kyseessä sähköurakoitsija pystyy yleensä tekemään myös suunnitelman, ja sähkösuunnittelija saattaisi olla turha menoerä. Kannattaa yrittää löytää urakoitsija, joka on tottunut tekemään vastaavanlaisia kohteita ja osaa tunnistaa muun muassa rakennusajankohdan vaatimusten mukaisesti tehdyt sähkötyöt. Jotkut sähköurakoitsijat ovat saattaneet tehdä vain uudisrakennuksia eikä heillä ole kokemusta vanhemmista taloista, Rousku muistuttaa.
– Perinteinen viidakkorumpu on tietenkin hyvä. Kannattaa kysellä ympäriinsä, kuka olisi hyvä juuri tähän työhön. Jos alueella on naapureita, joka ovat teettäneet sähköremontin ja ovat tyytyväisiä siihen, on se usein paras suositus.
Rousku antaa vinkin tarjouksen arvioimiseen. Vanhasta talosta ei ole yleensä piirustuksia, joten tarjouksia ei voisikaan pyytää niiden pohjalta. Kannattaa pyytää urakoitsijaa käymään, näyttää tälle, millainen kohde on ja kertoa, mitä itsellä on mielessä.
– Sellainen urakoitsija, joka on vastaavanlaisia remontteja tehnyt, pystyy sanomaan paikan päällä, paljonko remontti tulee suurin piirtein maksamaan. Jos taas siinä tilanteessa näyttää, että urakoitsijan on hirveän vaikeaa arvioida mitään, ei urakoitsija ole useinkaan tehnyt paljoa vastaavanlaisia kohteita. Ja kun pyytää tarjouksia, halvin ei yleensä ole paras.
Hintaneuvottelut
Urakoitsijat eivät Rouskun mukaan ole useinkaan kiinnostuneita tekemään saneeraustöitä kiinteällä hinnalla.
– Tämä ei useinkaan ole järkevää sen enempää tilaajan kuin tekijänkään kannalta, koska ei aina tiedä, mitä sieltä löytyy. Usein paras ratkaisu on, että pyydetään sähköurakoitsijalta esimerkiksi hinta-arvio ja seurataan toteutuneita tunteja. Kuluttaja-asiakkaan kanssa voidaan sopia, että hinta perustuu hinta-arvioon, kiinteään hintaan, suuntaa antavaan hintatietoon tai enimmäishintaan.
Näissä kaikissa on erilaiset perusteet lopullisen kustannuksen muodostumiselle, joten kannattaa tutustua asiaan etukäteen. Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta www.kkv.fi löytyy tietoa ja ohjeita palvelun hinnasta sopimiseen. Kannattaa muistaa myös, että sähköremontista on mahdollista saada kotitalousvähennys ja urakoitsijalta sitä koskeva todistus kustannuksista.
Asiakkailla on Rouskun mukaan usein ajatus, että he pääsisivät halvemmalla hankkimalla tarvikkeet itse. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto monessakaan mielessä.
– Urakoitsija tietää tarkalleen, mitä työhön tarvitaan eikä tarvikkeiden laatukaan ole aina paras, jos asiakas ostaa halvinta. Täytyy muistaa myös, että yrittäjälle tarvikemyynti on osa liiketoimintaa eikä tätä useinkaan kiinnosta pelkän työn myyminen.
STUL ry:n Löydä Sähkömies -palvelun löytää osoitteesta: www.loydasahkomies.fi
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Pixabay