Satokauden aarteet talteen

Puutarha tarjoaa loppukesästä runsain mitoin talven varalle säilöttäviä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Puutarhan tuotteita voi säilöä monin eri tavoin, jotta talvellakaan ei tarvitsisi kärsiä tylsästä ruuasta.

– Erityisesti marjat, perunat ja omenat ovat satoisia ja niitä säilötään paljon. Oikeastaan melkein kaikkea voi säilöä, sanoo Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja.

Myös tapoja säilömiseen on vähintään yhtä paljon kuin tuotteita.

– Puutarhan tuotteita voi pakastaa, säilöä kellarissa, keittää hilloiksi tai mehuiksi, valmistaa etikkasäilykkeitä tai niitä voi kuivata, hapattaa, suolata tai umpioida.

Marjojen pakastaminen

Kokonaisille puolukoille, karpaloille ja mustikoille sokeritta pakastaminen sopii hyvin. Kauniita kokonaisia marjaterttuja voi pakastaa kakkujen ja jälkiruokien koristeeksi ensin paperilautasella, minkä jälkeen ne laitetaan varovasti pakasterasiaan. Osa marjoista, kuten vadelmat ja mansikat, on hyvä pakastaa pienen sokerimäärän kanssa. Siten niiden vitamiinit, väri ja rakenne säilyvät paremmin.

Kokonaisina pakastettavat pehmeäkuoriset marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat on hyvä saada mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen rasioihin. Niitä ei huuhdella.

Kovakuoriset marjat ja marjasoseet voi pakastaa pakastepusseissa. Pussit muotoillaan litteiksi ja niistä poistetaan ilma. Pakastin laitetaan alkuun pakastuslämpötilalle (kylmemmäksi), jotta marjat pakastuvat mahdollisimman nopeasti.

Yrttien kuivaaminen

Kuivaaminen onnistuu parhaiten, kun se tapahtuu riittävän nopeasti keruun jälkeen. Yrtit pyritään säilyttämään mahdollisimman kokonaisina kuivatuksen jälkeen, jotta niiden maku ja tuoksu säilyisivät. Vasta ennen käyttöä ne murennetaan rikki. Ilman kasvikuivuria kuivaaminen onnistuu ripustamalla yrtit pieninä nippuina katonrajaan kuivumaan. Myös sähköuunissa kuivattaminen onnistuu, kun lämpötila on reilut 30 astetta ja uunin luukku raollaan. Kuivaamisen jälkeen yrtit pakataan tiiviisiin astioihin. Kuivattuja yrttejä säilytetään vain vuosi. Älä kuitenkaan heitä vanhoja pois. Ylivuotisia yrttejä voi käyttää vaikkapa jalkakylpyihin.

Reseptejä

Kurpitsapikkelsi

  • 3 l kurpitsakuutioita
  • 5 dl väkiviinaetikkaa
  • 8 dl vettä
  • 6 dl sokeria
  • 1 rkl kokonaisia neilikoita
  • 1 kanelitanko

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet sekä pehmeä osa. Kuori ja kuutioi. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi. Kaada kurpitsakuutiot kiehuvaan liemeen ja keitä kunnes kuutiot ovat läpikuultavia. Kuumenna lasitöilkit. Kaada kuuma salaatti liemineen tölkkiin. Tarkista, että liemi peittää kuutiot ja sulje tölkit.


Omenahillo

  • 1 kg omenia, mieluiten happoisia
  • 2 dl vettä
  • 500 g hillosokeria
  • 2 rkl minttua tai sitruunamelissaa silputtuna

Huuhdo omenat hyvin puhtaiksi, kuori ja poista siemenkodat. Lohko omenat kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta kunnes omenalohkot hajoavat hiukan. Soseuta omenat. Lisää hillosokeri, sekoita ja kiehauta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori pinnalta vaahto. Lisää huuhdotut ja silputut yrtit. Hauduta hetki. Kuumenna lasitölkit ja tölkitä omenahillo piripintaan. Pyyhi tölkin suu puhtaaksi ja sulje tölkki.


Raparperimehu

  • 2 l raparperia paloina
  • 1 l vettä
  • 2 dl raakaruokosokeria
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 nippu tuoretta minttua

Pese raparperi, poista huonot kannat ja leikkaa kuorineen 1 – 2 cm paloiksi. Pane kattilaan raparperin palat, vesi, sokeri ja mintun varsia. Keitä n. 30 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja sekoita.

Siivilöi raparperimassa siivilällä ja pullota mehu.