Saunan remontin suunnittelu, kuten remontin suunnittelu yleensäkin, kannattaa aloittaa omien tarpeiden ja toiveiden kartoituksesta. Mitä halutaan, mikä entisessä ei toimi ja mikä voisi olla paremmin. Miksi remonttiin ylipäänsä ryhdytään ja mikä on tavoitteena?
– Aluksi olisi hyvä tietää tavoitteet ja urakan laajuus ja edes suuntaa antava budjetti. Kun tietää mihin muutoksilla pyritään, niin ollaan jo hyvässä alussa. Halutaanko tilasta käytännöllisempi, pinnoista kestävämmät, saunakokemuksesta miellyttävämpi, tilasta valoisampi vai jotakin muuta? Hyvä alku on myös tietää, mitä ei ainakaan haluta, sillä usein muutoksen tarve lähtee tyytymättömyydestä, toteaa sisustusarkkitehti SIO ja kalustesuunnittelija Marjut Nousiainen.
Nousiaisen mukaan alussa voi haaveilla suurestikin.
– On suunnittelijan tehtävä sitten koostaa toiveista toimiva kokonaisuus. Suunnittelija tuo usein myös pöytään jotain mitä ei itse olisi osannut edes ajatella. Usein olen kuullut asiakkaan suusta ensimmäisessä luonnospalaverissa, että ”oho, miksi emme itse keksineet tuota!” Nousiainen kertoo.
– Asiat näyttäytyvät usein eri tavoin kun niitä katsoo ulkopuolelta ja ammattilaisen silmin. Monet tilalliset ongelmat hahmottuvat usein myös selkeämmin pohjapiirustuksen tasolla kuin vain tilaa paikan päällä havainnoiden.
Suunnittelussa voi käyttää apuna sisustusarkkitehtiä tai -suunnittelijaa tai palvelevaa sauna-alan yritystä. Suunnittelijaa käytettäessä säästää Nousiaisen mukaan ainakin omaa aikaa ja hermoja, monissa tapauksissa varmasti myös rahaa.
– Suunnittelija huolehtii että tehtävistä muutoksista muodostuu kokonaisuus, parhaimmillaan koko talon läpi kulkeva yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus, eikä remonttia tehdä niin sanotusti yhtä nurkkaa kerrallaan tuijottaen.
Remontin itsessään voi kyllä suorittaa haluttaessa myös pala palalta. Koko remontoivan alueen remontointisuunnitelma on kuitenkin hyvä tehdä kerralla, jotta osataan ottaa oikeat asiat huomioon, ja jotta muutoksista muodostuu kokonaisuus.
Nousiaisen mukaan saunankin suunnittelu tukee parhaimmillaan talon arkkitehtuuria ja tyyliä. Suunnittelija koostaa myös tarvittavat piirustukset, jotta esimerkiksi saunanlauteista ja remonttiurakasta voidaan pyytää tarvittavat tarjoukset. Sisustussuunnittelijan laatimien piirustusten avulla LVI- ja sähkösuunnittelijat voivat tarvittaessa laatia omat suunnitelmansa, ja urakoitsija voi suorittaa remontin.
– On hyvä, että suunnitelmat ovat selkeästi paperilla, jotta väärinkäsityksiä ja virheitä ei synny. Haluttaessa suunnittelija voi valvoa urakan suoritusta loppuun saakka ja tehdä lopputarkastuksen sen valmistuttua.
Tunnelmaa ja oleskelumukavuutta
Yleensä saunaremontissa uusitaan ainakin lauteet ja silloin seinäpaneelitkin menevät usein vaihtoon. Niitä voidaan myös uudelleen käsitellä ja sävyttää.
Se, millaisia lauderatkaisuja saunaan on mahdollista tehdä, riippuu saunan koosta.
– Pienessä perussaunassa on yleensä vähänlaisesti layout-vaihtoehtoja, mutta jos kyseessä on suurempi sauna, lauteiden sijoitteluakin voidaan päivittää.
Pohjapiirustuksen tasolla voidaan kokeilla eri lauderatkaisuja. Lauteet voivat olla yhdellä sivulla tai vastakkain kahdella sivulla, L-mallisesti tai U-mallisesti. Suuressa saunassa on enemmän variointivaihtoehtoja, ja ratkaisu voidaan tehdä asiakkaan toiveiden mukaisesti.
Sopivaan ratkaisuun vaikuttavat muun muassa se, montako saunojaa saunaan on hyvä kerrallaan mahtua, onko perheessä pieniä lapsia ja tykätäänkö esimerkiksi nostaa jalat kaiteelle saunottaessa tai maata lauteilla.
– Kaikki toiveet oman saunakokemuksen parantamiseksi pyritään ottamaan huomioon saunaa suunniteltaessa. Mutta vaikkei sijaintiin voitaisikaan vaikuttaa, uutta ilmettä voidaan saada kyllä rutkasti myös lauteiden mallilla, sävyllä ja valaistusratkaisuilla, Nousiainen vakuuttaa.
Lauteissa suosittuja ovat leveät lankkulauteet, ja seinillä taas kapeammat rimamaiset paneelit. Suosittuja värejä lauteissa ja paneeleissa ovat luonnolliset, lämpimäntummat lämpökäsitellyt puunsävyt, mutta myös musta.
– Saunojen avartuminen lasiovin ja -seinin sekä lisääntyneet valaistusratkaisut saunoissa ovat mahdollistaneet hyvin tummatkin saunat ilman, että tilasta tulee liian pimeä. Mustaa käytetään paljon myös tehosteissa, esimerkiksi kahvoissa, seinäkoukuissa, kiuluissa, saunatekstiileissä ja niin edelleen. Se onkin kaunis yhdistelmä lämpimän puun kanssa.
Lattialaattojen uusinta kytkeytyy usein kylpyhuoneremonttiin. Nykyään sauna- ja kylpyhuoneremontin yhteydessä halutaan Nousiaisen mukaan usein avartaa saunan ja kylpyhuoneen välistä seinään ja vaihtaa esimerkiksi vanha massiivinen saunanovi kevyempään lasioveen. Usein myös avataan koko- / puolilasiseinä kylpyhuoneen ja saunan välille, jolloin sauna ei ole enää erillinen tila vaan enemmänkin osa kylpyhuonetta. Tällöin sauna saa osansa myös kylpyhuoneen valaistuksesta ja sen olisi hyvä sulautua tyylillisesti muutenkin yhteen kylpyhuoneen kanssa.
– On toki niitäkin, jotka pitävät nimenomaan saunan intiimiydestä ja hämäryydestä ja haluavat säilyttää sen.
Valaistus tärkeä
Kiukaan uusiminen liittyy sen tehoon ja toimivuuteen. Vanha kiuaskin voi jäädä, vaikka kaikki muu ympäriltä muuttuisi.
Sopivan kiukaan valinnassa tulee Nousiaisen mukaan kiinnittää huomiota saunan tilavuuteen ja pintoihin. Suuret kylmät pinnat kuten laatta- ja lasipinnat vaativat hieman tehokkaamman kiukaan kuin täysin puupaneloitu sauna. Suunnittelijat ja saunafirmat auttavat oikeankokoisen kiukaan valinnassa.
Muuten kiukaissa on paljon valinnanvaraa muun muassa käytettävyydessä. On aina valmiita ratkaisuja ja erilaisia ohjaussysteemejä ynnä muuta saunojien mieltymysten mukaan. Ulkonäössä on paljon valinnanvaraa myös. Enää kiukaan ei tarvitse olla perinteisesti musta vaan on myös kauniita vaaleita vaihtoehtoja. Myös valkoiset kiuaskivet ovat nykyään suosittuja.
Nousiainen muistuttaa, että valaistus on todella tärkeä tunnelman luoja saunassa. Saunan kuuluu olla sopivan hämyisä, joten valaistuksen on syytä olla tunnelmallinen ja lämmin. Riittävä siivousvalaistuskin kuitenkin tarvitaan.
Vaihtoehtoja on runsaasti. Erilaiset epäsuorat valaistusratkaisut ovat suosittuja. Tällöin itse valolähde ei ole näkyvissä, vaan valo tulvii tilaan pehmeästi rakenteiden välistä. Himmentimet lisäävät valaistuksen muunneltavuutta eri käyttötarkoituksiin ja eri saunojille sopivaksi. Jos kylpyhuone ja sauna yhdistetään lasiseinillä, voi valaistuskin jatkua saumattomasti tilasta toiseen tai toisaalta kylpyhuonevalaistus saattaa riittää saunankin puolella.
Perinteisten saunavalaisimien lisäksi valokuidut ovat käytetyin tunnelmavalon luoja saunassa. Ne pärjäävät siellä paremmin kuin LEDit kovista lämpötiloista huolimatta. Valokuidut voi asentaa kattoon tähtitaivaaksi tai esimerkiksi valaisemaan selkänojasta epäsuorasti ylös tai alas.
Kevyempi uudistus
Käytettävissä oleva budjetti on tietenkin yksi asia, joka tulee ottaa huomioon. Jos budjetti on pieni eikä riitä isompaan remontointiin, mutta ”jotain tarttis tehdä”, mitä se jotain voisi olla?
– Lauteet ja paneelit voi sävyttää uudelleen. Valaistusta voi mahdollisesti päivittää. Uudet saunatekstiilit, kiulut, kauhat ja lämpömittarit voivat piristää ilmettä nekin. Pienikin muutos voi piristää pitkään. Ja kiuaskivet täytyy tietysti uusia säännöllisesti.
Hankittaisiinko infrapunasauna?
Infrapunasaunan lämpö on luonnollista, kuin auringon lähettämää lämpöä ilman sen haittavaikutuksia. Syvälämpöelementistä tuleva lämpö ei pääasiassa lämmitä tilaa vaan saunojan ihoa, josta lämpö leviää verenkierron avulla kehon eri osiin aiheuttaen hikoilua. Infrapunasauna eli infrasauna on rentouttava saunakeidas, jonka sanotaan edistävän myös terveyttä.
Infrapunasaunaa suositellaan varsinkin kroonisesti sairaille ihmisille, joilla on psoriasis, astma tai reuma sekä sellaisille ihmisille, jotka eivät kestä normaalin saunan kuumaa lämpötilaa.
Infrapunasauna on hyvä toteuttaa juuri saunaremontin yhteydessä. Infrapunakalvot asennetaan tällöin seinään max 12 mm paneelin tai muun vastaavan pinnan alle. Infrapunasaunan voi laittaa myös saunattomaan kotiin kuivaan huonetilaan vaikkapa vaatehuoneen tilalle.
Infrapunasaunan voi yhdistää myös perinteiseen kiuassaunaan, jolloin saunaa voi käyttää sekä kiuassaunana että infrapunasaunana tai molempia yhdistäen.
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik