Talo maalauksen tarpeessa?

Talon pintamaalaus kannattaa tehdä mieluummin kaksi vuotta liian aikaisin kuin kaksi vuotta liian myöhään. Jos talon maalaus tehdään, kun vaurioituminen on jo päässyt etenemään pitkälle, pohjatyöt voivat olla jopa suuremmat kuin itse maalaus. 

Keskimäärin puutalojen maalauksen huoltoväli on 6-7 vuotta, maksimissaan kymmenen. Se, miten usein talo tulisi maalata, riippuu muun muassa talon iästä, onko kyseessä vanha rintamiestalo vai 2000-luvun talo, onko se maalattu öljymaalilla vai vesiohenteisella akrylaattimaalilla tai onko siinä tällä hetkellä kuultava puunsuoja.

– Suomessa on myös aika raaka ilmasto verrattuna Keski-Euroopan maihin. Meillä on pitkä ja märkä talvi ja toisaalta kuuma kesä, jolloin aurinko pääsee polttamaan talon pintaa. Aurinko on pahin kuultavalle puunsuojalle. Sellaista pintaa saa käsitellä viiden vuoden välein. Öljymaali puolestaan liituuntuu auringon paahteessa, kun taas vesiohenteinen akrylaattimaali kestää kuumuutta paremmin, toteaa Pintaurakoitsijat ry:n liiton varapuheenjohtaja Petri Vuori.

Lisää vuosia huoltomaalauksella

Omakotiasujan tulisi Vuoren mukaan joka tapauksessa seurata talon ja sen maalipinnoitteen kuntoa vuosittain.

– Vaikka etelän sivu olisi hyvässä kunnossa, ikkunan puitteissa ja nurkissa voi olla jo hilseilyä, jotka kannattaisi huoltomaalata. Huoltomaalauksella, toisin sanoen pesulla ja huonoja kohtia korjaamalla isompaa urakkaa on myös mahdollista saada siirrettyä jopa vuosilla eteenpäin. 

Myös pelkkä pesu olisi hyvä tehdä aika ajoin, vaikkei mitään maalaustöitä tekisikään. Homepesulla saadaan itiöt pois pinnalta. Talo pysyy silloin pidempään hyvännäköisenä ja paremmassa kunnossa. – Pesemmehän me autojammekin ruostumisen estämiseksi, miksi emme siis pesisi talojammekin? 

Talon maalausajankohdalle Vuori antaa yleisen ohjeen: maalataan mieluummin kaksi vuotta etuajassa kuin kaksi vuotta myöhässä.

– Jos talo on päässyt huonoon kuntoon, sen pohjatyöt saattavat vaatia enemmän kuin itse maalaus. Pohjatöissä on silloin kova työ, mikä näkyy myös tarjouksissa. Kun maalaus teetetään ajoissa, saatetaan säästää jopa tuhansia euroja.

Tilaamalla helppoutta ja turvallisuutta

Se, kannattaako maalaustyö tehdä itse vai teettää urakoitsijalla, riippuu tietysti omakotiasujasta, onko tällä kykyjä, aikaa tai viitseliäisyyttä siihen. Jo työturvallisuussyistäkin Vuori suosittelee maalauksen teettämistä ammattitaitoisella urakoitsijalla.

– Siinä on aina omat riskinsä, kun maalataan milloin minkälaisillakin tikkailla. Ammattilaisilla on telineet ja nostimet, jolloin homma hoituu turvallisesti. Pientalojen maalaamisessa onkin viime aikoina siirrytty pitkälti tilauspuolelle, koska se on helpompaa asiakkaalle, ja takuut ja vastuut siirtyvät urakoitsijalle. 

Jos aikoo maalauttaa talon, kannattaisi päätös siitä tehdä hyvissä ajoin alkuvuodesta.

– Tarjouspyynnöt olisi järkevintä laittaa jo ennen pääsiäistä. Vapun jälkeen ei välttämättä saa enää tarjouksiakaan, jos urakoitsijat ovat ehtineet jo sopia kesän työt.

Se, miten kauan ulkomaalausurakka kestää, riippuu talosta, tilauksen laajuudesta – myös rännit ja sokkelit esimerkiksi? – ja tekijöiden määrästä, mutta keskimääräinen maalausurakan kestoaika on Vuoren mukaan pientaloissa noin kaksi viikkoa.

Sovi asiat kirjallisesti

Talojen ulkomaalaustyöt käynnistyvät toukokuun alusta ja viimeiset kohteet maalataan syksyllä. Toukokuu ja alkukesä ovat parhaita aikoja maalaukselle, koska silloin on yleensä suhteellisen kuivaa.

– Syksymmällä maalaamisen kanssa joudutaan menemään enemmän säiden ja kosteuden ehdoilla. Maalausaika myös lyhenee molemmista päistä, kun aamut ja illat ovat kosteita, Vuori toteaa

Luotettavia urakoitsijoita löytyy Vuoren mukaan Pintaurakoitsijoista, mutta yhdistyksen ulkopuolella on paljon hyviä tekijöitä.

– Urakoitsijaa valittaessa kannattaa joka tapauksessa olla huolellinen. Ovelta ovelle -kauppiaalta en itse ostaisi maalausurakkaa. Suosittelen myös sopimaan asioista kirjallisesti, mitä maalataan ja mihin hintaan. Kirjallinen sopiminen palvelee aina molempia osapuolia, niin tilaajaa kuin urakoitsijaakin.

Älä käytä väärää maalia!

Maalausprojekti lähtee aina pesulla liikkeelle. Ennen maalaukseen ryhtymistä ja maalien hankkimista on myös ehdottoman tärkeää selvittää, millaisella maalilla talo on aiemmin maalattu. 

– Jos talo on aiemmin maalattu akrylaattimaalilla, siihen ei missään nimessä sovi öljymaali päälle. Silloin saa vain ikuisen työmaan, joka jatkuu siihen saakka, kunnes kaikki öljymaali on saatu skrapattua pois. Jos on epävarma, niin akrylaattimaali käy myös öljymaalin päälle, mutta toisinpäin ei missään tapauksessa, Vuori ohjeistaa. 

On erilaisia tapoja selvittää, millaisella maalilla talo on aiemmin maalattu. Yksinkertaisin tapa on ottaa, jos maali hilseilee jo, hilseilevästä kohdasta maalipalanen ja mennä sen kanssa maalikauppaan. Siellä osataan kertoa, millaisesta maalista on kyse. Myös muita kikkoja maalin selvittämiseksi on olemassa. Jos maalaus on annettu urakoitsijalle, aiemman maalin selvittäminen on tämän vastuulla. 

Vuori muistuttaa, että oikean maalin valinta on tärkeää myös rapatuilla pinnoilla.

– Jos rapattu pinta maalataan väärällä maalilla, koko rappaus saattaa tippua pois.

Vaikka kivitaloissa huoltoväli onkin yleisesti ottaen pidempi kuin puutaloissa, on myös niiden kuntoa seurattava ja rappausta huollettava tarpeen mukaan. Sama pätee myös tiilitaloihin. 

Öljymaali vai vesiohenteinen akrylaattimaali?

Perinteinen öljymaali palaa ja niin sanotusti liituuntuu kovassa auringopaistessa. Öljymaalin liituuntuminen eli haalistuminen näkyy selvästi etenkin tummissa maaleissa, jotka juuri nyt ovat suosittuja.  

Akrylaattimaali kestää ilmastoa paremmin. Ammattilaisten keskuudessa vesiohenteiset akrylaattimaalit ovatkin menneet jo kauan aikaa sitten öljymaalin ohi. 

– Eri asia ovat sitten ne kohteet, joissa ei saa käyttää muuta kun perinteistä öljymaalia, kuten Vanhassa Raumassa, jossa museovirasto on määritellyt käytettävän maalin, Petri Vuori kertoo. 

Kumpaa maalia – selvityskikat

Öljymaali palaa iloisesti. Siitä tulee mustaa savua, joka haisee öljylle. Maalitilkku katkeaa taivutettaessa.

Akrylaattimaali taas palaa huonosti, venyy ja paukkuu, savu haisee muoviselle. Maalitilkku taittuu, mutta ei katkea taivutettaessa. 

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Media Potentian kuvapankki