Ulkoporealtaassa ja paljussa voi rentoutua ympäri vuoden

Kylpylätunnelman tuominen kotioloihin kiinnostaa monia, ja pihoille onkin ilmestynyt viime vuosina yhä enemmän pihasaunoja, kylpytynnyreitä eli paljuja sekä ulkoporealtaita, jotka mahdollistavat lämpimässä vedessä rentoutumisen myös omalla kotipihalla.

Lämpimässä kylvyssä keho ja mieli rentoutuu, ja kylpeminen ulkoilmassa on monien mieleen. Suomen olosuhteisiin sopiikin uima-allasta paremmin ulkoporeallas tai palju, jossa on mukava istuskella myös viileämmällä säällä.

Runsaasta valikoimasta löytyy niin kymmenien suuttimien porejärjestelmillä varustettuja, huippumoderneja etäohjattavia porealtaita kuin perinteisiä, puulämmitteisiä paljuja rauhallisempaan nautiskeluun. Palju voi olla myös terassiin upotettava, moderni allas tai helposti ylläpidettävä sähkölämmitteinen kylpytynnyri.

Höyryävä palju kutsuu rentoutumaan

Sastamalassa asuva Niina Tuulaskoski hankki omalle pihalle paljun, koska kotona vietettävä aika oli lisääntynyt koronapandemian myötä, ja palju tuntui muutenkin sopivan hyvin omakotitalon pihasaunan yhteyteen.

– Palju on tuonut lisää arjen luksusta, ja kesällä ja keväällä tuleekin kylvettyä useamman kerran viikossa, talvisin harvemmin. Talvella se on kuitenkin jollain tavalla hienompaa, kun ilma on kylmää, ja lämmin palju höyryää.

Hän kertoo, että paljun täyttö ja lämmitys on talviaikaan myös työläämpää.

– Kyllä se on silloin koko lauantaipäivän ohjelma, työpäivän jälkeen ei oikein ehdi lämmittämään.

Paljun valintaan vaikutti puhtaanapito, paljun koko ja hinta

Markkinoilla on myös sähkökäyttöisiä paljuja, mutta Tuulaskoskelle oli tärkeää, että palju on puulämmitteinen, ja kamiina sijaitsee paljun ulkopuolella. Uppo- eli sisäkamiina sijoitetaan paljun sisälle.

Paljun valintaan vaikutti myös puhtaanapidon helppous, eli puhdistamisen kannalta vaativampi puinen sisäosa ei tullut kyseeseen. Muita tärkeitä kriteerejä olivat paljun hinta ja koko sekä sisäpinnan väri.

– Halusimme paljun, jonne mahtuu minun ja mieheni lisäksi myös muutama vieras. Emme halunneet paljuun mitään valoja, vaan tunnelmaa tuovat vanhat valoroikat ja myrskylyhdyt viereisen pihasaunan seinällä.

Paljuihin on saatavilla monenlaisia lisävarusteita, kuten portaat, kaide, lämpömittari, juomateline ja suodatin. Mallista riippuen paljuunkin saa poreita tai valaistusta.

– Hankimme suodatinpumpun, juomatelineen ja melan veden sekoittamiseen. Vesi jäi helposti kylmemmäksi paljun pohjalta, joten nyt sekoitamme veden melalla lämmityksen yhteydessä, jolloin siitä tulee tasaisen lämmintä. Jos paljussa on poreet, se hoitaa sekoittamisen. Lisäksi rakensimme terassin paljun yhteyteen.

Paljussa vilvoitellaan helteellä ja lämmitellään talvella

Paljussa vesi vaihdetaan yleensä jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta jos käyttää vettä puhdistavia kemikaaleja, vedenvaihtoväli pitenee.

– Kemikaalien ansiosta kesäaikaan riittää, että vaihdamme veden kerran kuukaudessa, jos kylvemme itse, mutta vieraille vaihdetaan aina puhdas vesi. Talvisin tyhjennämme paljun joka kerran jälkeen. Itse paljuhan ei varmaankaan jäätyisi, mutta poistoputki ja kamiinasta tulevat putket jäätyvät hetkessä, Tuulaskoski sanoo.

Paljun käyttökustannuksiin vaikuttavat pääasiassa vesi ja polttopuut.

– Vettä kuluu, mutta onneksi meillä on oma kaivo. Kustannuksia paljun käytöstä ei meille juurikaan tule, koska lämmitämme paljua oman metsän puilla.

– Palju sopii kaikille, jotka pitävät ulkoilmasta ja kylpemisestä. Itse istun mielummin lauantai-iltana paljussa kuin sohvalla telkkaria katsomassa. Paljussa kylpeminen on ihana tapa rentoutua työviikon jälkeen, vilvoitella helteellä tai ihastella talvella revontulia tähtitaivaan alla.

Ulkoporeallas monen omakotiasujan toiveissa

Ulkoporealtaita hankitaan paljon etenkin uusien talojen pihoille, ja altaalle katsotaan paikka jo rakennusta suunniteltaessa. Näin teki myös Elina Kristo perheineen, kun he rakensivat omakotitalon Tampereelle viisi vuotta sitten.

– Ulkoporeallas oli ensin mieheni haave uutta kotia rakennettaessa, ja onneksi hän piti haaveestaan kiinni. Porealtaan paikka mietittiin jo kodin pohjakuvia piirrettäessä.

Erilaisia porealtaita on valtava valikoima, ja hinnat vaihtelevat suuresti, riippuen esimerkiksi altaan koosta, pumppujen ja suuttimien lukumäärästä sekä pumppujen tehosta.

– Meillä valintaan vaikuttivat käytön helppous sekä tuttaviemme kokemukset. Halusimme kunnollisen porealtaan, jossa on hierovia suuttimia.

Aina valmiina kylpyhetkiin

Ulkoporealtaan lukuisilla lisävarusteilla ja -ominaisuuksilla voidaan parantaa altaan käyttömukavuutta. Etähallinta onnistuu puhelimella, turvallisuutta lisäävät esimerkiksi kaiteet sekä portaat, ja tunnelmaa saadaan aikaan LED-valoilla.

Altaan materiaaleihin kannattaa myös kiinnittää huomiota, ja kannen on oltava hyvin eristetty, jotta lämpö ei karkaa.

– Ostimme noin vuosi sitten altaan kanteen vivun, joka helpottaa painavan kannen avaamista ja sulkemista. Vivun avulla altaan käyttö onnistuu vanhemmilta lapsiltakin, Kristo kertoo.

Moni arvostaa ulkoporealtaissa huollon vaivattomuutta. Vesi on aina lämmin kylpyhetkiä varten, ja allaskemikaalien ansiosta vettä ei tarvitse vaihtaa usein. Suodatin pitää huolen siitä, että altaassa ei ole roskia tai muuta sinne kuulumatonta, ja kemikaalit tai vedenhoitojärjestelmä poistaa bakteereja. Myös Kristot ovat olleet tyytyväisiä altaan helppohoitoisuuteen.

– Vaihdamme veden 3–6 kuukauden välein. Käytön jälkeen laitan klooritabletin veteen kellumaan omaan kelluvaan koteloonsa, ja sen jälkeen puhdistusohjelma päälle.

Porealtaassa viihtyy koko perhe

Kristo kertoo, että allasta tulee käytettyä noin kerran viikossa vuodenajasta riippumatta.

– Allas sopii kaikille, jotka muutenkin nauttivat porealtaassa olosta ja tarvitsevat rentoutumista arjen keskellä. Ulkoporeallas on erityisen kiva, kun samalla voi nauttia raikkaasta ilmasta ja vaikka tähtitaivaasta.

Lapsillekin kylpeminen on usein mieluista puuhaa, ja vesileikit onnistuvat hyvin myös ulkoporealtaassa, kunhan aikuinen on valvomassa.

– Lapset ovat olleet arkoja vedessä, mutta porealtaassa ovat rohkaistuneet vesileikkien kautta muun muassa sukeltelemaan.

Ulkoporeallas omassa kotipihassa on oivallinen paikka rentoutumiselle arjen keskellä ja siellä voi viettää aikaa niin oman perheen kuin ystävien kesken. Altaaseen on mukava pulahtaa säällä kuin säällä ja saunomisen lomassakin.

Kristolle poreallas on helppo ja lähellä oleva pakopaikka arjen kiireistä.

– Tulee pysähdyttyä oman hyvinvoinnin äärelle ja keskityttyä perheen kanssa yhdessäoloon. Lisäksi hierovat poreet helpottavat lihasjumeja sekä laittavat veren kiertämään, ja myös lapset nauttivat ”poreilusta” oppien samalla vedessä toimimista.

Paljun voi myös vuokrata

Kylpemistä voi kokeilla vuokraamalla paljun omaan tai kesämökin pihaan. Paljun voi tilata myös juhlapaikan pihaan esimerkiksi täydentämään saunailtaa. Jos ohjelmassa on avantouintia, lämpimässä vedessä kylpeminen voi olla osalle vieraista mieluisampaa tai miksei yhdistäisi molempia!

Vuokratessa kannattaa tarkistaa, sisältyykö kuljetus ja asennus hintaan, mutta jos omassa autossa on vetokoukku, paljukärryn voi yleensä kuljettaa myös itse. Veden ja polttopuiden saatavuus on hyvä varmistaa etukäteen sekä vaatimukset sähkön suhteen, jos paljussa on LED-valot ja poreet. Sähkölämmitteisten paljujen lisäksi myös puukamiinallisissa voi olla lisäksi sähkölämmitys.

Jos kyseessä on esimerkiksi juhlat, paljukärry kannattaa hankkia paikalle hyvissä ajoin, sillä paljun täyttämiseen ja veden lämmittämiseen menee useampi tunti.

Sekä poreammeen että paljun käyttäjien on hyvä muistaa, että kylpemään mennään vain suihkun kautta. Silloin vesi pysyy puhtaampana ja kaikilla kylpijöillä on mukavampaa!

Lähteet: www.tynnyrishop.fi, www.kirami.fi, www.poreamme.fi, www.kuumalahde.fi

Millainen palju tai ulkoporeallas meille sopisi?

Jos kotipihassa kylpeminen kiinnostaa, kannattaa tutustua paljujen ja ulkoporealtaiden valmistajien ja myyjien verkkosivuilta löytyviin ostajan oppaisiin ja blogeihin. Niistä saa tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja mitä asioita kannattaa huomioida, kun valitsee omaan käyttöön sopivaa allasta.

Paljut

– Paljuja on sekä puulämmitteisiä että sähkökäyttöisiä.

– Puulämmitteisissä käytetään paljun ulkopuolella olevaa kamiinaa tai uppo- eli sisäkamiinaa.

– Saatavilla on lisävarusteita- ja ominaisuuksia, kuten poreet ja valot sekä suodatin, portaat, kaide, juomateline ja lämpömittari.

– Vesi kannattaa vaihtaa jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta desinfiointikemikaalien ja suodattimen käytöllä voidaan pidentää vedenvaihtoväliä.

– Palju voi olla perinteinen kylpytynnyri tai terassiin upotettava allas.

– Rakentamistapamääräykset saattavat vaikuttaa paljun sijoittamiseen pihalla, koska kamiinassa palaa elävä tuli.

Ulkoporealtaat

– Poreallasta valitessa kannattaa tarkistaa istuinten muotoilu, pumppujen tehot ja suuttimien sijainnit sekä muodot. Allas kannattaa aina koeistua liikkeessä. Altaan on hyvä olla tarpeeksi syvä, jotta siinä on mukava istua myös viileällä säällä.

– Altaisiin saa mallista riippuen etäohjauksen, kaiutinjärjestelmän sekä monia käyttömukavuutta lisääviä varusteita. LED-valoilla saa aikaan tunnelmavalaistuksen.

– Altaan hintaan vaikuttavat muun muassa altaan koko, laatu ja suuttimet. Sähkönkulutuksessa on myös eroja.

– Huolto riippuu käyttötiheydestä. Altaaseen lisätään allaskemikaalia, esimerkiksi klooria tai kloorittomia aineita. Veden ph-arvoa kannattaa tarkkailla ja huolehtia suodatusjärjestelmän puhtaudesta ja toimivuudesta.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Dreamstime