Tapetti menneeltä vuosikymmeneltä

Nostalgian kaipuu tuntuu täyttäneen ihmiset. Ympärille halutaan nyt tunnelmaa, joka muistuttaa turvallisista ajoista, jolloin tapetit olivat paperia ja kuviot näyttäviä. Tähän tarpeeseen vastaa Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy, joka valmistaa tuotteensa kotimaiselle paperille 180 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä.

Mustavalkoinen Käpy-tapetti sopii hyvin suomalaiseen makuun. Kuva: Pihlgren ja Ritola Oy

Pihlgren ja Ritola on toiminut Akaan Toijalassa vuodesta 1930 lähtien. Tehtaan tuotanto keskittyy vanhanajan design-, tyyli- ja aikakausitapetteihin.

Elisa Ritola Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolasta kertoo, että erikoistuminen rotaatiopainomenetelmään oli oikeastaan pakon vaatimus.

– Kun kauppa Neuvostoliiton kanssa 1980-luvulla romahti, oli keksittävä jotain, jolla erottautua kovenevassa kilpailussa. Me päätimme tuolloin pitää tuotantomenetelmänämme rotaatiopainon ja keskittyä eri aikakausien ja tyylisuuntien malleihin. Ja 90-luvun puolivälistä tapettiemme kysyntä alkoikin kasvaa merkittävästi.

Rotaatiopainaminen on moderneja menetelmiä hitaampaa ja siihen liittyy paljon käsityötä vaativia vaiheita. Yhdellä kerralla tapettipaperille painetaan tapetin pohjaväri ja toisella erillisellä kerralla kuvio. Myös värit vaativat omat kikkansa.

– Värit sekoitetaan veteen ja sideaineena käytetään perunajauholiimaa. Väriaineena käytämme maaväripigmenttejä. Vanhalla menetelmällä painettaessa monet tekijät vaikuttavat lopputulokseen, kertoo Elisa.

Tällä hetkellä Pihlgren ja Ritolalla on käytössään painokoneita, jotka ovat peräisin 1950-luvulta. Kun mallien painamisessa käytetään samoja teloja kuin vaikka 70 vuotta sitten, ei yllätyksiltä vältytä.

– Painamisessa ja vanhan koneen käyttämisessä on yllättävän paljon sellaista tekemistä, mikä vaatii kärsivällisyyttä ja paljon nippelitietoa. Jos jokin osa menee rikki, ei tuosta vain voidakaan soittaa korjaajaa paikalle, vaan ongelma on selvitettävä tehtaan omin voimin. Mutta kokeilemalla ja harjoittelemalla selvitään aina, Elisa naurahtaa.

Raitaa, pöllöjä ja harmaan sinfoniaa

Suomalaisissa kodeissa suositaan tapeteissa samalla tavalla maltillista linjaa kuin muussakin sisustuksessa.

– Jos puhutaan eniten myytävistä malleista, niin hillitymmät tapetit ovat suosituimpia. Värivaihtoehdoista nyt menevät harmaan sävyt, jotka näyttävät menneen beigen ja ruskean ohi. Mutta harmaan rinnalle valitaan usein aika rohkeitakin värejä ja uskalletaan myös repäistä. Suosittuja ovat muun muassa etniset värit, kuten keltaiset ja oranssit. Toisaalta pastellinsävyt ovat myös haluttuja.

Kun puhutaan vanhan ajan tapeteista, on kuvioita tarjolla laidasta laitaan. Tänä päivänä valitaan useimmiten kuitenkin graafinen kuvio.

– Ruudut ja raidat ovat todella suosittuja. Mutta kestosuosikkeja ovat tietysti luontoaiheet; kukat, eläimet, kasviornamentit ja linnut. Pöllöt tuntuvat olevan erityisesti huudossa.

Kiertävät trendit

Vuosikymmenten saatossa Pihlgren ja Ritolan varastoon on kertynyt kymmenisen tuhatta tapettitelaa, joten tehtaalla on varaa valita tuotantoon vaihtuvia malleja. Myyntiin päätyvät tapetit, jotka vastaavat sen hetkistä trendiä. Elisa Ritolan mukaan tuulia haistellaan asiakkaiden palautteiden lisäksi vaatemuodista, taidetapahtumista ja designnäyttelystä.

Uutta sisustamisessa tuntuu nyt olevan, että ihmiset ovat oppineet käyttämään tapettia monipuolisemmin.

– Tapettia voi nyt bongata muualtakin kuin vain seinältä. Tällainen do-it-yourself -ajatus näkyy sisustusmaailmassa. Samanlaista ”tuunausintoa” on ollut aikaisemminkin, muun muassa sota- ja pula-aikoina. Tänään ei pulaa ole sillä tavalla kuin ennen, mutta näinä päivinä kyse taitaa olla enemmänkin ekologisen ajatusmaailman muutoksesta ja tarpeesta toteuttaa itseään, arvelee Elisa. Ihmiset ovat tulleet entistä rohkeammiksi kokeilemaan erilaisia sisustusratkaisuja. Esimerkiksi tapetoimalla seinästä vain osa saadaan huoneeseen selkeästi erilainen ilme.