Jos ei omakotitaloon muuttaessaan ymmärrä mitään remonteista, niin aika nopeasti huomaa, että homma on syytä ottaa haltuun. Pikku remonteista nimittäin suoriutuu aika helposti kunnialla itsekin ja samalla säästyy satasia.
Kodin remonteista monet ovat sellaisia, että ne voi aivan hyvin tehdä itse. Kun työhön keskittyy ja tekee huolellisesti ja parhaansa mukaan, saattaa lopputulos nostaa myös kotisi arvoa. Jos se ei paina vaakakupissa, niin ainakin pieni pintaremontti saa paikat näyttämään uusilta ja siisteiltä.
Alkuun on kuitenkin lausuttava varoituksen sana: sähkö- ja putkityöt kuuluvat vain ja ainoastaan ammattilaiselle. Jotkin työt ovat sellaisia, että ne saattavat vaatia rakennusluvan, joten sekin kannattaa selvittää ennen aloitusta. Ja jos ei tiedä, onko jokin seinä tai muu rakenne kantava, sitä ei pidä mennä purkamaan ennen kuin on varmistanut asian ammattilaiselta.
Kartoita oma osaaminen
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten alkajaisiksi kannattaa istahtaa keittön pöydän ääreen kahvikupposen, lehtiön ja kynän kanssa. Aivan ensimmäiseksi pitää raadollisen rehellisesti kartoittaa oma osaaminen – riittävätkö rahkeet mielessä olevaan urakkaan vai kannattaisiko vaikka harjoitusmielessä aloittaa pienemmällä projektilla. Jos ystäväpiirissä sattuu olemaan joku kokenut nikkaroija, voi häntä pyytää apuun ja oppia itse samalla.
Materiaalikustannukset on aika helppo laskea, mutta tarvittavan ajan arviointi tuppaa menemään amatööriltä pahasti pieleen. Jos siis uskot suoriutuvasi tehtävästä kahdessa päivässä, tuplaa tai triplaa arvio ihan varmuuden vuoksi. Silloin ymmärrät olla aloittamatta koko huushollin tapetointia viikko ennen ylioppilasjuhlia.
Kurkistus työkalupakkiin on hyvä tehdä myös tässä kohtaa. Vuosien saatossa sinne kertyy yleensä kaikki tarpeellinen ja vähän ylikin, mutta aloittelijan pakki todennäköisesti huutaa vielä tyhjyyttään.
Ainakin maalitehtaiden ja rautakauppojen sivuilta löytyy käyttökelpoisia ohjeita ja oppaita, joiden turvin aloittelijakin uskaltaa ryhtyä remontoimaan. Myös alan kaupoissa on ammattilaisia, joilta voi kysellä neuvoja.
Seinien maalaaminen on melko helppo tee-se-itse-remontti
Suhteellisen helppoja tee-se-itse-remontteja ovat seinien maalaaminen tai tapetointi. Joskus huoneen kokonaisilme kohenee huomattavasti jo sillä, että maalaa pelkästään ovet ja uusii ovi- ja lattialistat.
Lattialistojen uusiminen on niitä projekteja, joissa säästöä saattaa syntyä ammattilaisen tekemään verrattuna paljon. Listat voi joko uusia kokonaan käyttämällä vanhoja mittoina tai irrottaa vanhat ja maalata ne.
Erityisesti ovien maalaamiseen kannattaa hankkia siihen tarkoitettu, laadukas maali ja hyvä vaahtomuovitela. Niiden avulla lopputulos on onnistuneempi. Ovi kannattaa irrottaa paikaltaan ja maalata vaaka-asennossa, jolloin ei synny valumia.
Seinien maalaaminen on myös suhteellisen simppeliä ja vieläpä aika mukavaa puuhaa, koska valmista jälkeä syntyy nopsaan. Huonekalujen, lattioiden ja muiden pintojen suojaukseen on hyvä paneutua huolella, niin aikaa säästyy jälkisiivoustöissä. Teippaa suojaukset kunnolla paikalleen maalarinteipillä.
Jos seinässä on tapetti, se pitää irrottaa ennen maalausta. Lorauta korkillinen maalinpesuainetta tai astianpesuainetta lämpimään veteen ja levitä seosta runsaasti tapettipinnalle suihkepullolla tai pehmeällä sienellä. Anna tapetin vettyä ainakin 20-30 minuuttia ja irrota läpikotaisin vettynyt tapetti esimerkiksi teräväreunaisella lastalla.
Aiemmin maalattu pinta pitää puhdistaa maalinpesuaineella ennen maalausta. Sitten vain tela rullaamaan! Telaa maali seinään pystysuuntaisin vedoin ja aloita ikkunasta poispäin, jolloin auringonvalo ei korosta mahdollisia telan jättämiä rajoja. Yksityiskohdat ja reuna-alueet maalataan pienellä siveltimellä ennen muuta maalausta.
Seinä maalataan vähintään kahdesti. Jos sävy muuttuu radikaalisti tummasta vaaleaksi, voi kolmaskin kerta olla tarpeen. 15-neliöisen huoneen seinät maalaa kahdesti yhdeksän litran purkillisella. Kustannukset maaleineen, teloineen, siveltimineen ja maalikaukaloineen on noin 100 – 150 euroa.
Varaa tapetointiin riittävästi aikaa ja tapettirullia
Tapetointi on sitten asteen verran vaativampi toimenpide ja aikaakin kuluu enemmän. Pari päivää saa varata vanhan tapetin poistamiseen. Poistaminen tapahtuu samoin kuin seinää maalatessa.
Yhdellä rullalla tapetoi seinän korkeudesta ja tapetin kuviosta riippuen 1,5 – 2 metriä seinää. Tapettirullia kannattaa heti kättelyssä ostaa yksi tai kaksi ylimääräistä, sillä menekin arvioi todella helposti väärin. Mikään ei harmita enempää kuin se, että tapetti loppuu kesken eikä samaa kuosia ja värierää enää löydykään kaupasta. Monet rauta- ja maalikaupat ostavat takaisin avaamattomat rullat, joten sekin asia kannattaa tarkistaa tapetteja ostaessa.
Aloittelijan ei kannata ensimmäiseksi ostaa tapettia, jossa on kovin suuri hankalasti kohdistettava kuvio. Pystyraitainen tai muuten kohdistusvapaa tapetti on hyvä valinta ensimmäisiin töihin. Netistä löytyy hyviä ohjevideoita, joita huolellisesti seuraamalla onnistuu lähes varmasti.
Tapetteja on monenlaisia ja ne vaativat kukin oman liimansa. Myös työskentelytavat vaihtelevat tapettilaadusta riippuen. Kuitutapettia käytettäessä liima levitetään suoraan seinään, kun taas paperitapetissa liisteri levitetään tapettivuotaan. Tapettikauppias osaa auttaa oikean yhdistelmän valinnassa ja antaa neuvot kaupan päälle.
On tärkeää varmistua siitä, että ensimmäinen tapettivuota tulee taatusti suoraan. Käytä apuna luotinarua, sillä esimerkiksi oven- ja ikkunanpielet ovat erityisesti vanhassa talossa usein vähän vinoja.
Jos ensimmäinen kallistuu pari-kolme milliä, tuppaa vinous kertautumaan koko seinän matkalla. Silloin itse tehden saavutettu säästö hupenee uusiin tapetteihin, kun ei luonto anna periksi jättää seinää huolimattomasti tehdyn näköiseksi.
Kepeä keittiöremontti ovet vaihtamalla
Keittiössä on aika vähän mahdollisuuksia tee-se-itse-remonteille, mutta esimerkiksi kaappien ja laatikoiden ovet ja etulevyt voi melko helposti vaihtaa uusiin tai maalata vanhat. Keittiön ilme uudistuu sillä konstilla yllättävän paljon. Vetimien vaihtokin raikastaa ilmettä.
Tiskipöydän ja yläkaapiston välisen levyn uusiminen on myös melko yksinkertaista – varsinkin, jos seinällä ei ole mitään sellaista, jolle pitää tehdä läpivienti. Siitäkin kyllä selviää porakoneella ja reikäsahalla. Uusi välilevy kannattaa tilata alan kaupasta valmiiksi oikeisiin mittoihin sahattuna.
Jos välitila on kaakeloitu, voi sen päälle liimata kokonaisen levyn.
Talon voi maalata talkootyönä
Ulkoseinien maalaus on tee-se-itse-remonteista ehkä suuritöisin, mutta siinä vastaavasti syntyvät suuret säästöt. Tehtävä ei myöskään ole erityisen vaikea, vaikka aikaa kuluukin paljon. Ulkomaalaukseen vaikuttaa luonnollisesti myös säätila. Kirkkaalla auringonpaisteella tai vastaavasti sateella ei ole suositeltavaa maalata.
Kunnassasi saattaa olla tiukat määräykset talon ulkoväreistä eikä ihan mitä tahansa väriä voi sutia seinään omin päin. Varmista siis ennen työhön ryhtymistä, voiko talon väriä vaihtaa ja tarvitaanko siihen lupa.
Jos maali on jo alkanut irtoilla seinästä, pitää se ensin raapia irti ennen kuin varsinaiseen maalaamiseen päästään. Maalaustyö kannattaa muutenkin suunnitella huolella, että korkeiden kohtien maalaamiseen tarvittavia vuokratelineitä tai henkilönostinta ei tarvitse seisottaa pihassa turhan panttina.
Ulkomaalaus onnistuu talkoilla ehkä nopeimmin. Varmista kuitenkin vakuutusyhtiöstäsi, että vakuutuksesi kattavat myös talkoolaisille mahdollisesti sattuvat vahingot. Valvo, että korkealla työskentely tehdään asianmukaisia turvavälineitä, kuten valjaita tai vastaavia käyttäen.
Ulkomaalauksen yhteydessä voi olla tarpeen maalata myös ulko-ovi. Se näyttää helposti nukkavierulta uuden seinän vieressä, vaikka olisikin hyväkuntoinen. Oven maalaus on suorastaan lastenleikkiä koko talon maalausurakkaan verrattuna.
Viimeistellyn lopputuloksen saamiseksi on hyvä myös tarvittaessa uusia talon numerokyltti ja postilaatikko. Ruosteinen numerokyltti tai haalistunut, muovinen postilaatikko korostuvat rumasti vastamaalatun talon kyljessä.
Purkutöistä selviää vasta-alkajakin
Vaikka varsinaisen remontoinnin jättäisi ammattilaiselle, voi säästää tekemällä purkutyöt itse, sillä monet kodin remontit edellyttävät purkutöitä ennen kuin varsinainen remontointi voi alkaa. Esimerkiksi tapettien, keittiön kaapiston sekä saunan paneelien ja lauteiden poistaminen onnistuu aloittelijaltakin. Työvälineiksi riittävät ruuvimeisseli, purku- tai sorkkarauta ja vasara.
Jos itsellä on peräkärry tai tilava auto, voi jätteet kuljettaa itse kaatopaikalle. Jätemaksua kertyy muutama kymppi, kun lajittelee jätteet etukäteen.
Korostettakoon vielä, että isot purkuhommat – kuten kylpyhuoneen laatoituksen purku tai väliseinän kaataminen – on syytä jättää suosiolla ammattilaiselle. Näin ei tule vahingossa aiheuttaneeksi vesi- tai sähkövahinkoa tai purkaneeksi kantavaa rakennetta.
Lähteet: remontti-info.fi, op-media.fi
Teksti: Elina Salmi
Kuva: Freepik