Toimii kuin toinen olohuone

Lasitetusta terassista voi parhaimmillaan tulla kuin talon toinen olohuone, jossa halutaan viettää aikaa lähes läpi vuoden. Harkittu, mutta houkutteleva sisustus lisää terassin ahkeraa käyttöä.

Lasitettu terassi tuo mahdollisuuksia omakotitalon sisustukseen. Lasitetun terassin voi sisustaa samaan tapaan kuin talon sisätilatkin, tai vaihtoehtoisesti revitellä tyystin toisenlaisella tyylillä.

–Sisätiloissa yleensä halutaan hakea yhtenäisyyttä, mutta lasitetun terassin sisustushan voi olla ihan erilainen. Jos sisustuksessa haluaa kokeilla erilaisia tyylejä ja vaikka vähän hullutellakin, lasitettu terassi on siinä mielessä ehdottomasti sopivampi kohde kuin vaikkapa olohuone, sanoo sisustus- ja rakennusalan kouluttaja, koulutussuunnittelija Pirjo Sillman Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKista.

Lasitetun terassin sisustukseen voi hakea toisenlaista henkeä myös vuodenaikojen vaihtelun mukaan.

–Esimerkiksi keväällä kun aurinko alkaa paistaa, lasitetun terassin myötä voi saada pirteyttä ja tunnelmaa koko taloon.

Pienellä vaivalla vaihtelua sisustukseen

Lasitetun terassin sisustusta voikin pienellä vaivalla vaihdella vuodenkierron mukaan. Jotta terassin käyttökausi olisi mahdollisimman pitkä ja terassilla todella viihdyttäisiin eri vuodenaikoina, on lähtökohtana varmistaa, ettei terassilla ole liian kylmä tai kuuma. Kevään ja syksyn koleammillakin keleillä terassilla voi viettää aikaa erilaisten lämmittimien sekä peittojen ja taljojen turvin. Mukava matto puolestaan pehmentää ja lämmittää terassin lattiaa paljaankin jalan alla. Kun säät lämpenevät, on tärkeää huolehtia terassin ilmanvaihdosta ja auringonsuojauksesta.

–Lasitettu terassi kannattaa suunnitella siten, että jokin osa lasituksesta on mahdollista avata ja tilaan saadaan tarvittaessa selkeä läpiveto, Pirjo Sillman kertoo.

Liikaa paahteisuutta voi hillitä markiiseilla tai lasitusten auringonsuojakalvoilla. Vaihtoehtoisesti terassille voi tehdä varjostusta esimerkiksi erilaisilla puusäleiköillä, irtokaihtimilla tai verhoilla. Kasvukaudella monille tärkeä osa lasitetun terassin sisustusta ovat tietenkin erilaiset viherkasvit.

–Ruohomaisen keveät heinäkasvit näyttävät tulleen muotiin viime aikoina. Jos terassille ei halua hoitoa vaativia eläviä kasveja, sinne voi viedä myös kaislaa tai muita kuivattuja kasveja, tai vaikka pajutöitä.

Syksyn jälleen saapuessa terassille saa tunnelmaa ja houkuttelevuutta koristevaloilla.

–Myös terassitakat ovat yleistyneet. Elävä tuli onkin kaunis elementti myös terassilla. Tosin saman asian voi ajaa muutama kynttiläkin. Keväällä ja syksyllä terassille voi tehdä vaikkapa kynttilänurkkauksen, kunhan huolehtii paloturvallisuudesta.

Terassia ei kannata sisustaa täyteen

Lasitetulla terassilla kalusteet ovat paremmassa säänsuojassa kuin avoterassilla, joten mahdollisuuksia esimerkiksi terassikalusteiden materiaalien suhteen on enemmän. Materiaalien kosteudenkestoon ja haalistumattomuuteen kannattaa silti kiinnittää huomiota. Terassin sisustuksessa on hyvä huomioida myös kalusteiden siirrettävyys ja monikäyttöisyys.

–Helposti siirrettävien pallien ja taittokalusteiden avulla saa tilaa tarvittaessa vaikkapa auringonotolle. Pöytäkalusteiden istuimena voi harkita myös penkkiä. Ne ovat todella monikäyttöisiä – penkkiä voi tarvittaessa käyttää vaikkapa kukkapöytänä, toteaa Sillman.

Vähemmän on enemmän voisi olla hyvä nyrkkisääntö myös terassin sisustuksessa.

–Terassi pitäisi sisustaa kuten olohuone, eli ei liian ahtaasti, vaan riittävästi tyhjää tilaa jättäen. Huonekalujenkin olisi hyvä olla kevyitä ja siroja ja vaikka pyörin varustettuja, jotta niitä on tarvittaessa helppo liikutella muiden toimintojen tieltä.

Uusien kalusteiden sijaan terassilla voi käyttää kierrätyskalusteita. Kierrätyksen ansiosta huonekaluja voi myös vaihdella, joten samoja kalusteita ei välttämättä tarvitse katsella vuodesta toiseen.

–Kierrättämällä tai vaikkapa itse tuunaamalla saakin mukavia ja yksilöllisiä kalusteita terassille.

Tekstiileillä helppo ja näyttävä tyylinmuutos

Vaihtelua, väriä ja uutta ilmettä lasitetulle terassille saa helposti, edullisesti ja nopeasti myös erilaisilla tekstiileillä: peitoilla, koristetyynyillä ja verhoilla. Näillä voi halutessaan leikitellä rohkeastikin.

–Voisi esimerkiksi harkita verhoja terassin jollekin seinustalle. Verhot voivat olla todella mukava, pehmentävä elementti siinä missä lasi on kova.

Useampien verhojen avulla sisustuksesta saa näppärästi hyvinkin näyttävän.

–Ylhäältä alas asti ulottuvat pitkät verhot hillitsevät vetoakin. Kevyillä verhoilla pystyy rakentamaan lasitetulle terassille pesämäisen nurkkauksen. Tekstiilien värejä ja kuoseja voi vaihdella mieltymystensä mukaisesti.

Sillmanin mukaan tekstiilejä voisi yhdistellä vaikkapa siten, että yhdistää toisiinsa sointuvat verhot ja tyynyt, ja ottaa mukaan vielä jonkin kolmannen elementin, jossa on samaa muotokieltä tai väriä. Mitä terassin sisustuksen värivalintoihin tulee, mustaa kannattaisi välttää isoina pintoina aurinkoisissa tiloissa.

–Etenkin lattiassa. Musta lattia on todella tyylikäs, mutta myös kuuma, kun aurinko paistaa siihen. Harmaa tai puunvärinen lattia on tässä mielessä armollisempi valinta.

Lasitetulla terassilla kelpaa vaikka kahvakuulailla

Lasitettu terassi sopii moniin eri toimintoihin. Esimerkiksi lepoa varten terassin voi varustaa vaikkapa divaanilla, tai vaihtoehtoisesti viettää terassilla reippaan kuntoiluhetken. Suuremmalle kuntoilulaitteelle kannattanee suunnitella oma tilansa, jotta laite ei täytä koko terassia ja vie tilaa muilta toiminnoilta. Sen sijaan pienemmille kuntoiluvälineille lasitettu terassi on oiva paikka.

–Kahvakuula, käsipainot, vastuskuminauha, gymstick tai jumppamatto mahtuvat terassille mainiosti, ja tarvikkeita voi säilyttää vaikkapa korissa terassin nurkassa. Lasitettu terassi onkin todella hyvä paikka, jos vaikkapa keväällä haluaa lähteä kuntoilemaan. Siellä voi kuntoilla raittiissa ja miellyttävässä ilmassa, rauhassa hyttysiltäkin, Pirjo Sillman kertoo.

Myös kesäjuhlia voi vallan mainiosti viettää terassilla, kunhan sieltä vain löytyy tarpeeksi tilaa tarvittaville lisäistuimille. Juomia ja muita herkkuja varten terassin voi varustaa viileäkaapilla. Tarjoilujen esillepanoa helpottamassa terassilla voisi olla vaikkapa pieni, pyörillä liikkuva apupöytä.

–Metallikori, jossa on irrotettava tarjotin pöytätasona, on kätevä kaluste terassille, vinkkaa Sillman.

Terassi kannattaa sisustaa koko perhettä varten

Jos lasitettu terassi on ollut vajaakäytöllä tai ajautunut tavaran säilytyspaikaksi, ongelmaa kannattaa lähteä ratkaisemaan nimenomaan sisustuksen kautta.

–Lisää käyttöä ja käyttömukavuutta terassille saa sillä, että miettii sisustuksen houkuttelevaksi. Kun terassi on sisustettu ajatuksella, se houkuttelee ihan eri tavalla verrattuna siihen, että tilaan on vain viety muutama vanha, käytöstä poistettu kaluste. Toki terassilla voi olla vanhoja tavaroita, mutta niiden tulisi olla miellyttäviä ja houkuttelevia käyttää, sanoo Pirjo Sillman.

Terassin sisustuksessa kannattaa miettiä sen kaikkia käyttäjiä – tarvittaessa siis koko perhettä.

–Terassin ei tarvitse olla pelkästään naisten juttu, vaan se kannattaa sisustaa koko perheelle. Mietitään siis terassille sellaisia elementtejä, joista kaikki tykkäävät, ja jätetään riittävästi vapaata tilaa vaikkapa lasten leikeille.

Näin pidät lasitetun terassin puhtaana

* Lasitetun terassin rakenteet pysyvät kunnossa ja käyttömukavuus kohdallaan, kun terassia puhdistetaan säännöllisesti.

* Ylläpitävää siivousta tehdään tarpeen mukaan ja perusteellisempi siivous kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Terassin räystäskourut kannattaa myös puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

* Lasien, listojen, kiskojen, katteiden sekä lattian puhdistaminen on hyvä aloittaa imuroinnilla. Aseptista etenemisjärjestystä ylhäältä alas ja puhtaammasta likaiseen kannattaa suosia.

* Lasit tulee pestä keväällä vasta kun lämpötila on plussalla, tai ennen talven ensimmäisiä pakkasia.

* Lasien pesuun parhaiten sopii neutraali astianpesuaine oikein annosteltuna.

* Ennen pesua kannattaa tarkistaa, onko lasi pinnoitettu – pinnoituksen merkkinä lasissa tulisi olla pinnoituksesta kertova tarra.

* Pinnoitettuun lasiin ei saa käyttää teräviä lastoja tai muita raapivia välineitä, vaan tahrat poistetaan liottamalla astianpesuaineella ja mikrokuitupyyhkeellä.

* Terassin alumiiniosat pyyhitään mikrokuituisella siivouspyyhkeellä ja neutraalilla puhdistusaineella.

* Lattia puhdistetaan lian ja materiaalin mukaan joko lakaisemalla, pyyhkimällä kostealla moppipyyhkimellä, pesemällä harjalla tai hankausmopilla tai matalapainepesurilla. Lattianpuhdistukseen voi tarvittaessa käyttää neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta.

Vinkit lasitetun terassin puhtaanapitoon antoi puhtausasiantuntija Minna Kyllinen SSTL Puhtausala ry:stä.

Teksti: Saara Pakaslahti
Kuva: Pixabay