Toiveena persoonallinen koti

Miten saada kotinsa sisustuksesta persoonallinen ja omaleimainen? Mistä etsiä ideoita ja miten toteuttaa ne?

Sisustusblogien – ja lehtien ilmeikkäät kodit saavat ehkä huokailemaan: miten jotkut osaavatkin tehdä niin ihania ja persoonallisia sisustusratkaisuja! Joillakuilla meistä ehkä onkin enemmän silmää persoonallisille ratkaisuille ja niiden yhdistämiselle kuin toisilla. Kuka tahansa voi kuitenkin luoda kotiinsa persoonallisen ilmeen, kunhan vain malttaa ajan kanssa etsiä ideoita ja olla tekemättä liian hätäisiä ratkaisuja. 

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että persoonallinen koti on asujiensa mieltymysten mukainen. Persoonallisuus sisustuksessa ei siten välttämättä tarkoita vain värikkyyttä, retroa, runsautta tai rustiikkisia ratkaisuja. Persoonallinen koti voi olla myös valkoinen, moderni tai askeettinen. Persoonallinen koti voi olla niin ikään yhdistelmä modernia ja vanhaa tai valkoista ja askeettista, jossa värit ja askeettista linjaa rikkovat rönsyt tai rouheat muodot maustavat kokonaisuutta pieninä ripauksina.

Persoonallinen kodin sisustus ei ole myöskään rahakysymys. Hyödyntämällä kirpputoreja ja muita vanhan tavaran myymälöitä, voi tehdä upeita löytöjä pienelläkin rahalla. Toisaalta hyvin mietityt ja laadukkaat, vaikkakin ehkä vähän hintavammat, hankinnat kestävät yleensä aikaa ja elämistä paremmin kuin halvat trendiratkaisut, ja tulevat siten pidemmässä saatossa edullisemmiksi.

Omaa ilmettä entisöinnillä, verhoilulla ja puusepän huonekaluilla

Uusien löytöjen tekeminen tai kaupasta ostaminen ei sekään ole aina välttämätöntä. Vanhoille huonekaluille voi saada uuden elämän, kun vie ne entisöitäväksi tai verhoiltavaksi. Entisöinnillä tai verhoilulla saa huonekaluille myös juuri haluamansa omanlaisen ilmeen. 

Huonekalun, kuten pöydän, tuolin tai keinutuolin, voi myös teetättää puusepällä. Käsityönä tehty huonekalu voi olla kodin sisustuksessa juuri se elementti, joka tuo kotiin sekä särmää että kotoisuutta. 

Kannattaa muistaa myös, että huonekalujen ja esineiden historia on myös osa kodin tunnelmaa. Pitkään matkassa kulkeneet nallet, taulut, matkamuistoesineet ja isoäidin arkut ovat kodissa asuville enemmän kuin esineitä, sillä niihin liittyy tarinoita, historiaa, muistoja ihmisistä ja koetuista asioista. 

Viihtyisyyttä ja persoonallista ilmettä tavoitellessa ei kannata unohtaa tekstiilejä, kuten mattoja ja verhoja, eikä myöskään tunnelmavalaisimia, seinäkoristeita ja tauluja. Juuri niillä voi olla merkittävä rooli kodin persoonallisen tunnelman luomisessa. 

Viherkasveilla saa kotiin yksinkertaisella tavalla väriä ja viihtyisyyttä. Koti, jossa on useita viherkasveja, tuntuu usein myös persoonalliselta, varsinkin kun kiinnittää huomiota ruukkujen ja amppeleiden valintaan ja kasvien sijoitteluun.

Mistä ideoita?

Ehdottomasti parhaita paikkoja hakea sisustusideoita on tänä päivänä Pinterest ja sen sisustusaiheiset pinnaukset. Pinterestistä löytyy huikea määrä erilaisia ideoita, ja palvelu ohjailee käyttäjää jatkuvasti uuden sisällön pariin. Aina, kun löytää ideoita, jotka miellyttävät itseä, kannattaa tallentaa ne omalle sisustuideoiden taululle, jotta palvelu osaa tarjoilla lisää samantyyppisiä sisältöjä. Pinterestissä jotkut pinnaukset ovat vain kuvia, jotkut taas johdattavat esimerkiksi sisustusblogien sivuille. 

Instagramista löytyy myös sisustusaiheisia tilejä ja monilla sisustusliikkeilläkin on oma tilinsä. Suomalaisten tilien lisäksi monet sisustusharrastajat seuraavat ruotsalaisia sisustustilejä, joista löytyy todella persoonallisia ja viehättäviä sisustusideoita, esimerkiksi vi.flydde.storstan ja kvartet_krukan. 

Sisustusblogit ja sisustuslehdet ovat nekin aina oiva lähde ideoiden hakemiseen.

Mitään sisustustyyliä ei tarvitse kopioida sellaisenaan vaan eri ideoita voi yhdistellä luovastikin. Vaikka kodin sisustuksessa tavoitellaankin yleensä harmonista kokonaisuutta, mikään täydellinen sen ei tarvitse olla. Myös ns. sisustusvirheet ovat sallittuja. 

Apua ammattilaiselta

Jos tuntee itsensä epävarmaksi sen suhteen, miten eri juttuja, kuten perintöhuonekaluja tulisi yhdistellä modernimpien elementtien kanssa, kannattaa kääntyä sisustussuunnittelijan puoleen. Monilta sisustussuunnittelijoilta saa myös lyhyempiä stailausopastuksia, joissa sisustussuunnittelija neuvoo, miten eri elementtejä voisi yhdistää. Sisustussuunnittelijan apua hyödyntämällä voidaan säästää paitsi aikaa myös rahaa, kun vältytään turhilta virhehankinnoilta. 

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Pexels