Uuden harrastuksen pariin

Tiedettä, taidetta, liikuntaa, postimerkkien keräilyä, musiikin kuuntelua, luonnossa liikkumista… Kaikenlaiset harrastukset ovat hyväksi – jokaisen on vain löydettävä omansa!

Koronakriisi jäädytti monet harrastukset ja koetteli samalla suomalaisten hyvinvointia. Harrastustoiminnan myötä moni saattoi menettää olennaisen mahdollisuuden sosiaalisuuteen, mikä näkyi myös mielialassa. 

Suomessa huolestuttiin etenkin lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistikin Harrastamisen Suomen mallin, jolla pyritään lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Mallin ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat perusopetuksen vuosiluokat 1–9. Hankkeessa on parhaillaan käynnissä pilotteja kaikkiaan 117 kunnassa eri puolilla maata. 

Onkin hyvä muistaa, että harrastamisen ei suinkaan tarvitse olla lajin huipulle tähtäävää kilpailua. Usein se on sitäkin olennaisempaa: mukavaa ajanvietettä ja tärkeä henkireikä arjessa kaikenikäisille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtioneuvoston käynnistämä Suomi harrastaa -kampanja on kannustanut ihmisiä aktiivisuuteen eri elämänalueilla sekä palaamaan hyvinvointia tukevaan arkeen terveysturvallisuusohjeistukset ja -suositukset huomioiden. Kampanjassa on mukana yli 100 toimijaa: järjestöjä, kuntia, seurakuntia sekä yrityksiä ja muita yhteisöjä.

Kuvataiteita, mielen ravintoa ja käsin tekemisen iloa

Syyskuussa vietettiin Harrastamisen Suomen mallin puitteissa harrastusviikkoa, joka tarjosi oppilaille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa lasten toiveet ja paikkakunnan tarjonta huomioiden. 

Harrastusviikon tavoitteena oli, että jokainen lapsi ja nuori löytäisi itselleen mieleisen harrastuksen. Kuka tahansa voi kuitenkin parantaa hyvinvointiaan tarttumalla uuteen harrastukseen. 

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta. Sivuille on valittu taidetekemistä ja elämyksiä monipuolisesti. 

Historian ystäväin liitto (www.historianyst.fi) puolestaan tarjoaa sivuillaan lukuisia hyviä linkkejä muun muassa netistä löytyviin arkistomateriaaleihin ja niin kotimaisten kuin kansainvälisten museoiden nettisivuille.

Koronakriisi sai monet kotimaiset ja kansainväliset museot tarjoamaan virtuaalisia kierroksia tiloissaan. Kotimaisia digimuseoita on listattu esimerkiksi osoitteessa: www.museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa, mutta myös muun muassa Louvre (www.louvre.fr/en/online-tours) ja British Museum (britishmuseum.withgoogle.com) tarjoavat virtuaalikierroksia tiloissaan. 

Netti on pullollaan käsityöohjeita niin vasta-alkajille kuin pitkän linjan harrastajillekin. Esimerkiksi Taitoliiton (www.taito.fi) nettisivuille on koottu inspiraatiota ja käsityöohjeita, ja myös sosiaalisesta mediasta löytyy runsaasti vinkkejä harrastajilta harrastajille.

Uutta kieltä voi opiskella myös netissä

Kansalaisopistot tarjoavat tunnetusti runsaasti erilaisia kielikursseja, mutta tiesitkö, että kielenopiskelun alkuun pääsee mukavasti myös netissä? Myös eräät kirjastot tarjoavat verkkosivuillaan kielikursseja. 

Itsenäisen kielenopiskelun pariin opastaa esimerkiksi suomalainen kieltenoppimissovellus WordDive (www.worddive.com/fi). Sovelluksessa voi opiskella englantia, espanjaa, ranskaa, italiaa, saksaa, venäjää, ruotsia, suomea ja viroa. Alun ilmaisen kokeiluviikon jälkeen sovellus maksaa kymmenen euroa kuussa. Kurssit on jaettu eri vaativuustasoille ja ne sisältävät sanastoharjoituksia, kielioppitreeniä, lauseiden muodostamista ja keskusteluharjoituksia.

Duolingo (www.duolingo.com) on samaan tapaan pelillinen kieltenoppimissovellus, jolla voi opiskella yli 30 eri kieltä. Sovellus ei ole kuitenkaan suomenkielinen, mutta esimerkiksi englantia taitava pääsee sen avulla ilmaiseksi kiinni kielenopiskeluun. Myös Duolingossa voi harjoitella lukemista, kirjoittamista, kuuntelua ja puhumista. 

Suomenkielisessä Mondlyn (www.mondly.com) maksullisessa versiossa voi viikon ilmaisen kokeiluajan jälkeen opiskella 33 kieltä noin 10 euron kuukausihintaan. Sovelluksesta on saatavilla myös suppea ilmaisversio. Kuten edellä mainitut sovellukset, Mondly sisältää tasotestin ja erilaisia lukemis-, kuuntelu-, kirjoitus- ja puhetehtäviä.

Talvipyöräilyn pariin oikealla asenteella 

Vanhat ja uudet talvilajit villitsevät heti, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle ja taivaalta satelee edes muutama lumihiutale.

Kiinnostusta herättäneeseen lumikenkäilyyn ei tarvita latuja, ja lajissa pääsee helposti alkuun. Pyöräilykään ei ole välttämättä vain kesälaji! Talvipyöräilyä voi harrastaa niin hybridi, city- kuin maastopyörälläkin. Viime aikoina suosiota saaneet sähköpyörät helpottavat puolestaan ajoa raskailla lumikeleilläkin.

Jäisellä tiellä nastarenkaat hidastavat vauhtia, mutta ovat turvallisemmat kuin kuvioidut talvirenkaat. Loskakelejä varten kannattaa myös asentaa riittävän pitkät ja leveät lokasuojat sellaiseenkin pyörään, jossa niitä ei ole vakiovarusteena. Etenkin talvipimeällä on huolehdittava riittävistä valoista ja heijastimista, jotta pyöräilijä huomataan liikenteessä.

Kerrospukeutuminen on tärkeää kaikessa talven ulkoliikunnassa, myös pyöräilyssä. Pakkasella kommandopipo suojaa kasvoja, ja tuulenpitävä, päänmyötäinen pipo mahtuu hyvin kypärän alle ja suojaa kylmältä viimalta. Pyöräillessä myös käsien suojaaminen on tärkeää, ja että käsineillä saa ohjaustangosta pitävän otteen. Vuodenajasta riippumatta pyöräilyyn kannattaa valita pohjiltaan pitävät ja riittävän jäykät kengät. Erillisiä talvipyöräilykenkiäkin on saatavilla, mutta myös vedenpitävät, varrelliset retkeilykengät ovat hyvä valinta.

Hiihtoharrastuksen alkuun oikeilla välineillä

Hyväluminen talvi voi houkutella hiihtämään sellaisiakin, jotka eivät ole ladulla viihtyneet vuosikausiin. Esimerkiksi Vantaan Hiihtoseura on jakanut nettisivuillaan ohjeita, miten päästä helposti hiihtoharrastuksen alkuun.

Aloittelijan ostoslistalla ovat totta kai sopivat monot, ja niiden jälkeen itse sukset. Suksihankinnassa kannattaa luottaa kokeneen myyjän apuun, sillä valintaan vaikuttavat monojen lisäksi niin hiihtäjän pituus, paino kuin kuntotasokin.

Seuraava tärkeä kysymys on, voiteleeko suksensa itse vai hankkiiko valmiit pitopohjasukset. Seuran mukaan valmiit pitopohjasukset ovat toimineet Etelä-Suomen talvissa hyvin. 

Sauvojen valinnan määrittävät puolestaan hiihtäjän pituus ja haluttu hiihtotyyli: onko aikeissa hiihtää perinteisellä vai vapaalla tyylillä.

Hiihtoseura vinkkaa osallistumaan hiihtokouluun, josta voi saada lisähauskuutta harrastamiseen, mutta myös oppia tehokkaamman ja vauhdikkaamman hiihtotekniikan. Hiihtotyylin vaihtaminen voi myös tuoda lisää mielenkiintoa jo kokeneemmallekin harrastajalle.

Hyvää oheistreeniä hiihtämiselle ovat seuran mukaan loikat, sauvarinteet sekä juoksu ja pyöräily, jotka parantavat hapenottokykyä.

Vakuutukset kuntoon harrastaessa

Varsinkin urheiluharrastusten parissa voi sattua jos jonkinlaista tapaturmaa. Jos harrastaa riskialtista lajia, kuten kamppailulajeja tai sukellusta, tai harrastaminen on edennyt jo kilpatasolle, urheiluvakuutuksen ottaminen onkin suotavaa. Muussa tapauksessa, tai jos harrastaja on alle 12-vuotias, sairausvakuutus tai laaja tapaturmavakuutus voivat riittää hyvin. 

Urheiluvakuutuksen hankkinut ei tarvitse erillistä lisenssivakuutusta, jota monet urheiluseurat vaativat jäseniltään. Lisenssivakuutus on voimassa vain yhdessä urheilulajissa, kun taas urheiluvakuutus kattaa lajin lisäksi myös muulla vapaa-ajalla syntyneet tapaturmat.

Ulkomaanmatkalla on mukavaa kokeilla myös uutta aktiivilajia. Tavanomaisten lajien, kuten laskettelun, joogan tai pyöräilyn, harrastamiseen riittää jo matkavakuutus. Matkavakuutus voi kattaa myös joihinkin riskialttiisiin lajeihin tutustumisen ohjatulla kurssilla tai kokeilulla. 

Matkalle on hyvä ottaa erillinen urheiluvakuutus, jos harrastaa jo ennestään jotain riskialttiimpaa lajia, jota on tarkoitus harrastaa lomakohteessa täysin rinnoin. Alle 18-vuotias lapsi ei tarvitse urheiluvakuutusta matkalle, sillä matkavakuutus on voimassa kaikessa urheilussa täysi-ikäiseksi saakka. Jos vakuutuksen sisällöstä tai kattavuudesta on epäselvyyttä, se on hyvä tarkistaa oman vakuutusyhtiön vakuutusehdoista. 

Lähteet: www.fit.fi, www.eslu.fi, www.if.fi, www.harrastusviikko.fi www.suomiharrastaa.fi,  www.vantaanhiihtoseura.com

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Unsplash