Ulkopintojen huoltomaalauksella puutalo kestää ja komistuu

Puupintaisista ulkoseinistä huolehtiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin omaan autoon kohdistuva ylläpitohuoltaminen. Autoa paljon kalliimman talon huoltomaalaukseen ja pesuun olisikin syytä panostaa nykyistä enemmän.

Pientalo on rakennettu kestämään vuosikymmeniä, jopa satakin vuotta. Taloon on rakennus- tai ostovaiheessa sijoitettu kosolti rahaa ja talovelan maksaminen erissä on usein lähes loppuelämän kestävä projekti. Jotta sijoitus pitää arvonsa, siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Uuden talon huumassa vierähtää helposti vuosi toisensa perään, mutta viimeistään kymmenen vuoden päästä olisi syytä alkaa tarkkailla, millaisia huoltotoimia puutalon uloin kerros kaipaa. Kun puuverhoiltu talo on maalattu rakennusvaiheessa hyvin, verhoilun säänkestävyydelle on annettu hyvä pohja. Säänkestävyyttä on kuitenkin pidettävä yllä, sillä mikään materiaali tai pintakäsittely ei säily ikuisesti, ja tuohan siisti ja huolehdittu ulkoverhoilu talon omistajalle ja ohikulkijoille esteettistä iloa. Seinäjoen koulutuskeskus Sedun lehtori, Jouko Peltokangas, kertoo maalarimestarin tietämyksellä, että taloja maalataan joskus turhaankin. Ylläpito tarkoittaa muutakin kuin maalaamista.

– Taloa pitää tarkkailla jatkuvasti, kuten kaikkea muutakin. Ulkoseinän kunnon ylläpidon pitäisi olla yhtä luonteva osa elämää kuin autojen huollon. Ihmiset pesevät ja maalaavat autojaan, mutta eivät ymmärrä, että pientalokin kaipaisi joskus pesua. Sopiva pesuväli pientalolle on noin viisi vuotta. On olemassa varta vasten suunniteltuja julkisivupesuja. Varsinkin jos talon ympärillä on paljon puustoa, alkaa julkisivu kärsiä siitepölystä. Auringonvalo vaikuttaa myös niin, että etelä- ja länsiseinä alkavat ensimmäisenä hilseillä maalipinnoiltaan.

– Kun ensimmäistä sopivaa maalausajankohtaa miettii, niin kannattaa maalata ennen kuin puupinta menee pilalle. Tarkkailulla päästään ajankohdan täsmentämisessä pitkälle. Puupinta antaa merkkejä ja hälyttää maaliostoksille sillä tavoin, että siihen alkaa tulla näkyviä halkeamia ja rispautumia. Paneeleiden kunnon näkee parhaiten tutkimalla niiden yläkantin terävää reunaa. Jostain ihmeellisestä syystä ihmiset maalaavat kulmat ja terävät reunat kaikkein huonoiten. Kun terävän kulman ohutta maalipintaa tarkastelee, voi nähdä onko siinä tapahtunut jo muutoksia, jotka vaativat toimenpiteitä, vinkkaa Peltokangas.

Ennen maalaamista kerätään tietoa

On mukavampaa viettää talon maalaamisessa joitakin viikkoja, kun tietää, mitkä ovat uhrauksen välittömät hyödyt. Ensimmäisenä huomataan talon ulkonäön paraneminen, mutta estetiikkaakin tärkeämpää on huoltomaalauksella saatava suojaus säätä ja luonnollista likaantumista, kuten siitepölyttymistä vastaan.

– Mitä parempi maalikerros, sitä huonommin tarttuvat lika ja pöly, yksinkertaistaa Peltokangas.

Mikäli talo maalataan ensimmäisen kerran, voidaan puuverhoilu pohjamaalata ja pintamaalata kerran irrallaan ennen asennusta ja toisen kerran vasta seinään asentamisen jälkeen. Maalaaminen irrallaan helpottaa ja nopeuttaa työtä esimerkiksi silloin, kun on päätetty uusia koko verhoilu. Jos huoltomaalataan vanhaa maalipintaa, on suositeltavaa tehdä aina ensin paikkamaalaus kaikkein huonoimpiin ja kuluneimpiin kohtiin. Paikkamaalauksen jälkeen koko talo maalataan kauttaaltaan. Talon ulkoverhoilun värin vaihtaminen on joskus mielekästä ja se päivittää talon yleisilmettä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista rakennusmääräyksistä johtuen. Mutta jos ajatuksena on huoltomaalata talo samalla sävyllä kuin ennen, on urakka mahdollista jakaa useampaan kesään. Voidaan aloittaa vaikka eniten auringolle alttiista etelä- tai länsiseinästä ja maalata muut seinät myöhemmin.

– Maalaamista ei voi myöskään aloittaa ennen kuin tietää, mitä maalia talon verhoiluun on jo käytetty. Asian selvittämisessä voivat auttaa maaliliikkeiden asiantuntevat myyjät. Jos on mahdollista irrottaa verhoilusta pieni pala, sen kanssa voi marssia liikkeeseen, Peltokangas neuvoo.

– Kun jo puuseinässä olevan maalin laatu on selvitetty, voi mennä valitsemaan uuden maalin saadun tiedon pohjalta. Jos talon seinässä on jo öljymaalia, sen päälle käy sekä öljymaali että vesiohenteinen maali. Mutta öljymaali ei käy kuin öljymaalin päälle. Vesiohenteisen maalin päällä se ei pysy pitkään.

Keittomaaleja Peltokangas luonnehtii vähin sanoin: ne ovat luku sinänsä. Niiden päälle ei käy kuin uusi keittomaali, tai ehkä korkeintaan petrolimaali. Näitä perinteisiä maalikeitoksia voi tehdä nykyään muissakin sävyissä kuin punaisena, esimerkiksi keltaisena. Täytyy kuitenkin muistaa, että keittomaaliseinän pinta on harjattava irtonaisesta liasta ja pölystä ennen uutta maalausta.

Pohjatöillä saadaan paras maalin pysyvyys

– Ennen maalaamisen suunnittelua on hyödyllistä tietää, että koko urakan voi usein siirtää pelkästään pesemällä talon ulkoverhoilu. Jos maalipinta havaitaan terveeksi, ei ulkomaalausta tarvitse tehdä samana kesänä.

Perusteelliseen pohjatyöhön kuuluu seinän ulkopinnan pesu joka tapauksessa. Hommaan tarvitaan jäykkä harja, jolla pintaa hangataan. Jos osaa käyttää painepesuria, voi työnteko nopeutua huomattavasti. Painepesurilla pestäessä pitää kuitenkin varoa viemästä ruiskua liian lähelle, jotta vesi ei kulkeudu rakenteisiin. Julkisivupesuun on olemassa oikeita pesuaineitakin, jotka harjataan pintaan ja huuhdellaan pois. On tärkeää lukea käyttöohjeet ennen aloitusta. Peltokangas suosittelee ulkoverhouksen pesua noin kerran viidessä vuodessa. Talon huoltomaalaamisen ajankohtaa ei ole kiveen kaiverrettu, jos puun pintaa tarkkaillaan ja maalaus tehdään heti kun ohuimmissa maalikohdissa alkaa näkyä maalipinnan heikkenemistä ja hapertumista. Säätiedotusten tarkkaileminen on osa urakkaan valmistautumista.

– Pilvipouta on paras mahdollinen maalaussää ja alkukesä on otollisinta aikaa kosteuden suhteen. Loppukesästä alkavat ilmankosteudet nousta, eivätkä ne saisi olla enempää kuin 80 prosenttia. Jos aurinko paistaa, niin pitäisi yrittää maalata siten, että kiertää auringon mukana ja välttelee suoraa paistetta. Suorassa auringonpaahteessa maalipinta kuivahtaa liian nopeasti. Lämmintä pitää kuitenkin olla vähintään viisi astetta, huomauttaa Peltokangas.

– Puun kosteus saisi olla noin 20 prosenttia. On olemassa puunkosteusmittareita, joilla kosteusprosentin saa selville. Mikäli liian kärsimättömänä maalailee märkää puuta, seuraukset ovat ikävät: kun aurinko paistaa lämpimästi uudelleen, alkaa kosteus pyrkiä pois rakenteista ja irrottaa maalin. Turhaa työtä ei kannata edes aloittaa.

Pystylaudoitusta tehtäessä laudanpäät on katkaistava oikeaoppisesti, sillä valmiissa verhoilussa juuri puun pää on altis imemään vettä, mikäli se on väärin sahattu. Samoin huoltomaalaamisessa on tärkeää paneutua katkaisukohtien tarkkaan ja huolelliseen maalaamiseen.

Nostimet, rapsuttimet ja ruiskut apuvälineiksi

Maalaustöitä varten voi vuokrata erilaisia henkilönostimia, joilla on turvallisuustekijöiden lisäksi merkitystä lopputuloksen kannalta. Vuokraus kannattaa Peltokankaan mukaan kilpailuttaa. Hintaan voi saada alennusta, jos nostin vuokrataan vuorokausiperusteisesti ja työpäivät ovat tehokkaita ja pitkiä. Nostimen avulla työtä voidaan tehdä turvallisesti tasaisella alustalla ja maalata laajoja alueita kerralla. Henkilönostimessa on käytettävä valjaita, lisäksi maalarin päähän voi heittää kypärän. Maalit ovat kemikaaleja, joten hanskoja ja suojalaseja käyttämällä pidetään huolta käsistä ja silmistä. Kun nostimen käyttöön on perehdytty, voidaan työkalupakista kaivaa ensimmäinen työkalu: kaavinrauta. Puupinnasta rapsutellaan irtoava vanha maali. Sitten päästäänkin paikkaamaan kuluneimpia kohtia pohjamaalilla, jonka jälkeen koko talo maalataan kauttaaltaan.

– Ammattilaiset käyttävät paljon maaliruiskua. Maaliruiskulla on hivenen huono maine, joka on seurausta siitä, että ruiskulla on tehty koko työ ilman maalin seinäpintaan harjausta. Ruiskulla on tarkoitus vain nostaa maali seinälle, mutta sen lisäksi maali pitää vielä harjata kiinni puun syihin. Muuten ei lopputulos ole kestävä, Peltokangas painottaa.

Jos aloittelevasta maalarista tuntuu vieläkin siltä, että ei ole ihan valmis tarttumaan urakkaan, voi tulla pois nostimesta ja avata tietokoneen.

– Internet on pullollaan ohjeita ulkomaalauksesta, rohkaisee Peltokangas.

– Maalitehtaiden sivuilta löytyy hyviä ohjeita ja kun niitä noudattaa, niin onnistuu varmasti.

Teksti: Pia Tervo
Kuva: Pixabay