Uutta ilmettä kotiin minibudjetilla

Kodin sisustuksen voi hankkia hyvin edullisesti, kun jaksaa nähdä hieman vaivaa etsimällä sopivia kalusteita, sisustustekstiilejä ja -esineitä esimerkiksi kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista tai huutokaupoista sekä tuunaamalla ja kunnostamalla vanhaa.

Sisustusalan artesaani Sanna Suomalainen kertoo, että tavaran hankkiminen käytettynä on lisääntynyt paljon ja siitä on tullut hyväksyttävää ja jopa tavoiteltavaa.

– Jotkut pyrkivät siihen, että kodissa olisi mahdollisimman paljon kierrätettyä tavaraa. Tämä näkyy voimakkaasti vaikkapa Instagramissa – monet suositut sisustustilit suosivat ekologista ja kierrätettyä tyyliä, ja pääasiassa kierrätystavaroilla sisustamiseen keskittyviä Instagram-tilejä on todella paljon.

Ideoita vanhoilla esineillä sisustamiseen voi etsiä helposti kotisohvalla myös esimerkiksi Pinterestistä, Facebookin sisustusryhmistä sekä sisustusblogeista.

Hiljaa hyvä tulee

Sisustuslöytöjä voi tehdä muun muassa perinteisiltä kirpputoreilta, nettikirpputoreilta, Facebookin roskalavaryhmistä, annetaan-ilmoituksista, kierrätyskeskuksista, käytetyn tavaran liikkeistä tai tuttavien ja sukulaisten kätköistä.

Oman kodin tai mökin varastoissa tai vintillä saattaa olla jotakin sinne unohtunutta, käyttökelpoista tavaraa, joka kaipaa vain kunnostusta. Aikoinaan vintille hylätylle kalusteelle tai sisustusesineelle voikin keksiä uuden käyttötarkoituksen.

Hyväkuntoista sisustustavaraa tulee myös kuolinpesistä, ja esimerkiksi osto ja myynti -liikkeet sekä huutokaupat ottavat kuolinpesien irtaimistoa myyntiin.

– Huutokaupoissa tekee joskus hyviä löytöjä, ja netissä näkee usein etukäteen luettelon myytävistä tavaroista, Suomalainen vinkkaa.

Kun sisustuksen haluaa rakentaa vanhoilla ja kierrätetyillä kalusteilla ja esineillä ja vieläpä edullisesti, kannattaa varata aikaa ja malttaa odottaa, että kohdalle osuu itselle mieluista ja omaan kotiin sopivaa sisustusta.

– Nykyään lähes kaiken saa käytettynä, ainakin jos on aikaa odotella. Itse tuunaamalla ja tekemällä saa tehtyä vaikka mitä aivan minibudjetilla, jos osaa vain katsoa kalusteita ja esineitä niin, että näkee, mitä niistä voisi saada. Esimerkiksi purkutavarakirppiksiltä saa muilta ylijääneitä remonttimateriaaleja, kuten maaleja ja tapetteja.

1980- ja 90-luku alkaa näkyä taas sisustuksessa

Vanhoista tavaroista koostuva sisustus voi olla tyylillisesti ajaton, kun kalusteet ja esineet ovat peräisin eri ajoilta, eikä sisustuksessa ole haettu mitään tiettyä vuosikymmentä. Tietyt aikakaudet ovat kuitenkin olleet jo pitkään suosiossa.

Suomalainen kertoo, että 1950-60 -luvut ovat edelleen suosittuja, ja esimerkiksi selkeälinjaiset tiikkisenkit ja designklassikot menevät kuin kuumille kiville.

– On kuitenkin selkeästi havaittavissa 1980- ja 90-luvun nousu etenkin nuorten ja trendikkäiden sisustajien johdolla. Tuon aikakauden kalusteissa ja esineissä on paljon kaarevia muotoja ja sellaisia värejä, jotka ovat taas ajankohtaisia.

Esimerkiksi shabby chic -sisustustyylissä yhdistellään eri vuosikymmenten sisustusesineitä ja huonekaluja. Suomalainen kertookin, että kalusteissa saa näkyä ajan patina, ja uudempia kalusteita voidaan myös tuunata vanhan näköiseksi.

– Shabby chic -sisustustyyliin kuuluu kuluneet tai kulutetut kalusteet ja esineet, vaaleat värit ja tietynlainen romanttisuus. Luulen, että tyylin suosio liittyy sen helppouteen. Huonekaluja ja esineitä on helppo tuunata itse, kun jäljen kuuluukin olla rosoista. Se lienee myös monen mielestä kodikas tyyli.

Mitä kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta ostetaan?

Suomalainen sanoo, että nyt muodissa olevat luonnonsävyiset ja rouheat keramiikkaesineet ja -astiat ovat haluttuja kirpputoreilla.

– Myös 80-90 -luvun esineet alkavat olla haluttuja, kuten 8-kulmaiset astiat. Vanhat kotimaiset esineet ja astiat esimerkiksi Arabia, Nuutajärven lasi, Riihimäen lasi ja Kupittaan savi ovat aina haluttua tavaraa.

Kierrätettäväksi päätyy hänen mukaansa paljon sellaista tavaraa, joka on ollut muodikasta hetken ja ei ole sitä enää.

– Se on yleensä myös sellaista, joka ei tahdo enää kelvata kenellekään. Esimerkkinä erilaiset tuikkukipot, kynttilänjalat ja viinipullotelineet. Myöskään kahviastiastot eivät liiku. Huonokuntoiset ja rikkinäiset sisustusesineet kannattaa yleensä heittää pois mieluummin, kuin viedä niitä kierrätyskeskuksiin tai kirppikselle.

Kierrätettyä sisustustavaraa löytyy hyvin läpi vuoden, mutta Suomalainen on huomannut, että keväisin ja syksyisin kodin tavaroita katsellaan enemmän kriittisin silmin ja hankkiudutaan ylimääräisistä eroon.

Kerroksellisuutta uutta ja vanhaa yhdistelemällä 

Toiset pitävät modernista kodista, jossa on vähän tavaraa ja toisille runsaampi sisustus tuo kodikkuutta ja mielenkiintoa. Sisustuksessa voi silti olla kerroksellisuutta, eikä se riipu tavaroiden määrästä.

– Kerroksellisuus tarkoittaa sitä, että kodin sisustuksessa on käytetty tavaroita eri vuosikymmeniltä ja niihin voi liittyä tarinoita vaikkapa perintötavaroiden muodossa. Sisustukseen saa hyvää kontrastia ja mielenkiintoista ilmettä käyttämällä eri tyylisiä ja eri ikäisiä tavaroita, Suomalainen sanoo.

– Antiikkimatot sopivat mielestäni lähes kaikentyyliseen sisustukseen ja luovat lämpimän pohjan sisustukselle. Yhdistelmiä voi myös tehdä yllättäväksi muun muassa yhdistämällä talonpoikaisen kaappikellon muuten moderniin sisustukseen. Tällöin esimerkiksi kaappikellon värin on hyvä kuitenkin toistua jossain muualla sisustuksessa, jolloin se ei jää irralliseksi. Makean yksityiskohdan moderniin sisustukseen saa vaikkapa maalaamalla tyylihuonekalun neonväriseksi!

Uusi elämä esineille

Kalusteille ja sisustusesineille voi keksiä myös uusia käyttötarkoituksia, minkä avulla kotiin saa persoonallisuutta ja yllätyksellisyyttä. Rahaa säästyy, kun ei tarvitse ostaa esimerkiksi kalliita säilytysratkaisuja.

– Puulaatikot ovat paljon käytetty tuunauskohde säilytystarpeisiin. Niitä voi laittaa seinälle, koota päällekkäin tai laittaa niihin jalat tai pyörät. Punottuja koreja tarvitsee aina ja niissä voi säilyttää leluja, asusteita ja niitä voi käyttää myös kukkaruukun suojana, Suomalainen neuvoo.

Puiset kaapit ovat hänen mukaansa myös hyvä tuunauskohde, sillä jalat vaihtamalla ja maalaamalla niistä saa aikaiseksi vaikka mitä. Vanhoista peileistä taas saa tehtyä näyttäviä kollaaseja seinälle.

– Valaisimia kannattaa aina katsella sillä silmällä, koska niillä saa helposti yllätyksellisyyttä kotiin, vaikkapa kristallikruunulla wc:ssä.

Suomalainen on mieltynyt vanhoihin pöytävalaisimien jalkoihin, sillä niihin voi ostaa uuden, modernin varjostimen ja silloin saa itselleen täysin uniikin ja mielenkiintoisen valaisimen.

– Itselläni on olohuoneessa kolme valaisinta, joissa on vanha jalka ja uusi varjostin. Kannattaa yhdistellä rohkeasti, sillä eri tyyleistä syntyy hienoja komboja, kun samassa esineessä on sekä uutta että vanhaa. Esineen voi myös maalata vaikkapa spraymaalilla. Keraamisia maljakoita ja kukkaruukkujakin voi maalata kalkkimaalilla muuhun sisustukseen sopivaksi vaikkapa kuvioiden niitä.

Miten päästä eroon turhista sisustustavaroista ja -tekstiileistä?

Jos kotona on varastossa ja vintillä pölyyntymässä ja tilaa viemässä turhaa tavaraa, josta joku toinen voisi olla kiinnostunut, roskiin heittämisen sijaan niitä kannattaa tarjota oman alueen kierrätyskeskukseen.

– Esimerkiksi SPR:n Kontti on hyvin organisoitu kierrätystavaratalo, ja lahjoittamalla tavaroita myyntiin, tekee samalla hyväntekeväisyyttä, Suomalainen muistuttaa.

Jos jaksaa nähdä hieman vaivaa, voi tavarat kuvata ja tehdä myynti-ilmoituksia nettikirpputoreille tai kierrätysryhmiin.

Hyvä vaihtoehto on myös varata pöytä perinteiseltä kirpputorilta. Jos tavaroiden hinnoittelu tuntuu työläältä eikä pöytää ehdi ja jaksa käydä järjestelemässä myyntijakson aikana, kannattaa selvittää, löytyykö läheltä sellaista kirpputoria, joka hoitaa asiakkaan puolesta myös hinnoittelun ja esillepanon.

Myös erilaisia kierrätystapahtumia järjestetään etenkin kesäaikaan paljon.

– Suositut peräkonttikirppikset ja rompetorit ovat mainioita paikkoja myydä ja tehdä löytöjä!

Teksti: Marja Haavisto
Kuvat: Sanna Suomalainen