Vauhtia myyntiin stailauksen avulla

Amerikasta Ruotsin kautta Suomeen rantautunut asuntojen stailaus myyntiä varten on kiinnostanut suomalaisia jo usean vuoden ajan. Vaikka siisteys ja puhtaus ovatkin edelleen vahvoja myyntivaltteja, stailauksella saadaan luotua myytävään kohteeseen yhtenäistä ilmettä ja rauhallista tunnelmaa, mikä edesauttaa myyntiä. Stailaamisen tavoitteena onkin asunnon nopeampi myyntiaika ja hyvä hinta.

Kiinteistönvälittäjä, LKV LVV Tuula Piiroinen Solid House Oy LKV:stä kertoo, että myytäviä asuntoja kuvattiin aikaisemmin paljon ilta-aikaan ja välittäjät ottivat kuvat itse. Laajakulmakuvat saattoivat antaa virheellisen ja avaramman kuvan huoneista ja kuvissa näkyi paljon lattiapintaa.

– Nyt on siirrytty ammattikuvaajiin ja kuvissa pyritään tuomaan esiin kodikasta ja mukavaa tunnelmaa. Kaikkia tiloja ei välttämättä enää näy kuvissa, vaan niissä tuodaan esiin enemmänkin poikkileikkaus asunnosta.

Koteja stailataan kuvausta ja esittelyä varten erilaisilla keinoilla. Huonekalujen paikkaa voidaan vaihtaa, vähentää esillä olevia tavaroita tai vaihtaa kodin tekstiilejä. Asunnonvälitysliikkeellä voi olla oma stailausvarasto, jossa on esimerkiksi värisävyiltään neutraaleja tyynyjä, päiväpeittoja ja verhoja.

Ammattistailaaja tai asunnonvälittäjä apuun

Ammattistailaajan palveluja voi olla hyödyllistä käyttää esimerkiksi silloin, kun kohde on suuri ja huoneita on paljon.

– Välittäjä voi antaa myyntikohteen kuvia stailaajalle, jotta hän osaa suunnitella stailausta etukäteen. Ammattistailaaja voi tulla paikalle pakettiautollinen täynnä tavaraa ja kalusteita, josta hän valikoi sopivaa sisustusta, Piiroinen kertoo.

– Jos kyseessä on arvokohde, ammattilaista kannattaa ehdottomasti käyttää.

Ammattilaiseen voidaan turvautua myös ajan puutteen takia.

– Myyjä voi olla myös iäkäs, eikä pysty tekemään kaikkea itse, joten välittäjä tai ammattistailaaja voi silloin auttaa. Riippuu paljon kohteesta, minkä verran tarvitaan ammattilaisen näkemystä.

Osa välittäjistä tekee asuntojen stailaamista myös itse.

– Monet saattavat harrastaa sisustamista vapaa-ajallaankin, joten kiinnostus tulee sitä kautta. Myytävien kohteiden stailaaminen aiheuttaa enemmän työtä, mutta muutenkin sisustamisesta pitäville se tuo mukavaa vaihtelua työpäivään, Piiroinen sanoo.

Tyhjän asunnon stailaus lainakalusteilla tai virtuaalisesti

Joskus käy niin, että talon myyjä on ehtinyt jo muuttaa seuraavaan kotiin ja asunto on tyhjillään. Toisinaan vanhaan kotiin on saatettu jättää esimerkiksi sohva, jos uuteen kotiin on hankittu uusi. Tyhjän tai lähes tyhjän talon stailaus hoidetaan silloin lainakalusteilla.

– Kohteeseen voidaan tuoda esimerkiksi pieni ruokailuryhmä sekä ilmatäytteinen patja ja siihen kaunis petaus päiväpeittoineen ja muhkeine tyynyineen. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä myös virtuaalistailauksia, joista näkee, miten kalusteet mahtuvat huoneisiin, Piiroinen kertoo.

– Arvokohteissa voi tulla vastaan tilanteita, että perhe asuu ulkomailla ja myytävä kohde on tyhjillään tai se on jäänyt vähemmälle hoidolle. Myös silloin kalusteiden vuokraaminen on paikallaan.

Raikkautta ja valoisuutta 

Kun kotia lähdetään stailaamaan, on usein tarpeen vähentää huonekaluja ja muuta tavaraa. 

– Ensiksi mietitään, sopisiko talo esimerkiksi iäkkäämmälle pariskunnalle, lapsiperheelle vai nuorelle parille ja stailataan sen mukaan, Piiroinen kertoo.

– Asiakkaan kotia kunnioitetaan eikä myllätä. Vanhaa sisustusta ei lähdetä peittelemään, ja stailaamisessa käytetään usein asiakkaan omia astioita ja esineitä. Stailaaja voi myös vaihtaa tummat verhot vaaleampiin ja neutraalimman värisiin, unohtamatta persoonallisuutta. Värejä ja kuoseja saa olla, jos ne ovat harmoniassa keskenään.

Siivouksella on paljon merkitystä, kun kotia laitetaan myyntiin.

– Raikkaus, puhtaus ja valoisuus ovat myyviä. Siivous on tosi tärkeää, ja siihen voi ottaa vaikkapa siivousfirman avuksi. Kodin myyntikuntoon laittamisessa olisi hyvä pyrkiä siihen, että lattiapinnat ja tasot olisivat siistejä, eikä niillä olisi liikaa tavaraa. Lastenhuoneessa tavaramäärää kannattaa vähentää, mutta leikit saavat näkyä.

Jos talossa on harrastetila, Piiroinen toisi sinne johonkin harrastukseen liittyviä elementtejä. Niitä voisi hyödyntää myyntikuvissa ja luoda kuvien avulla positiivisia mielikuvia.

– Kerran kohteessa oli harrastetila, jossa oli peili ja tanko, esimerkiksi baletin tai voimistelun harrastamista varten. Otimme myös lähikuvan balettitossuista ja kun ostajaehdokas otti myöhemmin yhteyttä, hän kertoi, että kyseinen kuva oli jäänyt hänelle erityisesti mieleen.

Kannattaako myyntiä varten tehdä pintaremonttia?

Jos pelkkä stailaaminen ei tunnu riittävän ja pinnat kaipaavat remonttia, Piiroinen suosittelee kuitenkin harkitsemaan tarkkaan, mitä on järkevää tehdä, jottei remonttirahat mene hukkaan. Seuraava asukas saattaa juuri tehdystä pintaremontista huolimatta haluta erilaisia materiaaleja.

– En yleensä suosittele remontin tekemistä myyntiä varten, mutta tietyissä tilanteissa sekin voi olla paikallaan. Jos sisustus on esimerkiksi rock-henkinen, se kaventaa ostajakuntaa. Jos tyyli on todella voimakkaasti esillä koko talossa ja siellä on esimerkiksi paljon mustaa pintaa, ihmisten voi olla vaikea hahmottaa, millainen talo olisi omien huonekalujen kanssa. Ostajaehdokkaat alkavat helposti laskea, mitä maalaaminen ja tapetointi maksaisi.

Huonokuntoisen parketin vaihtamista halpaan laminaattiin Piiroinen ei suosittele. Maalaamista voi sen sijaan harkita siistimmän yleisilmeen tavoittelemiseksi.

– Seiniä sekä kuluneen portaikon voi maalata ja sävyttää saunan lauteet modernimmaksi. Myös pesutilojen kaakeleita tai keittiön välitilan laattoja voidaan maalata.

Asuntoa markkinoidaan myyntikuvilla

Hyvät myyntikuvat ovat tärkeä tekijä asunnon myynnissä, ja koti onkin hyvä valmistella kuvausta varten, muutoinkin kuin imuroimalla ja pyyhkimällä pölyt.

Piiroinen suosittelee pesemään ikkunat, sillä sameat ja likaiset ikkunat vievät valoisuutta pois. Myös ikkunanvälit kannattaa tarkistaa, ettei niissä ole kuolleita kärpäsiä.

– Asunnon kuvausta varten kaikki hygieniatuotteet, shampoopullot ja muut purkit pyritään aina ottamaan pois. Peilit, altaat ja hanat puhdistetaan ja wc-harja sekä roskakori siirretään sivuun. Myös lemmikin tarvikkeet laitetaan piiloon. Henkilökohtaiset esineet, kuten valokuvat, on myös hyvä siirtää pois näkyviltä, ja kangassohvankin voi tarvittaessa pestä tekstiilipesurilla.

Autotallit ja vaatehuoneet ovat Piiroisen kokemuksen mukaan usein täynnä tavaraa, joten niistä ei välttämättä kannata laittaa kuvia myynti-ilmoitukseen. Tilat kannattaa järjestää mahdollisimman hyvin, vaikka tavaraa olisikin paljon. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan jotakin voi myös varastoida väliaikaisesti muualle esittelyjen ajaksi.

Lähikuvilla saadaan luotua mielikuvia, mutta jos kohde vaatii täyden saneerauksen, lähikuvia ei kannata laittaa liikaa.

– Jos ilmoituksen kuvissa on esimerkiksi kukkia maljakossa ja muita saman tyyppisiä kuvia, se voi ärsyttää, kun ei näe kunnolla itse asuntoa. Laadukkaita pintoja sen sijaan kannattaa kuvata ja ottaa niistä myös lähikuvia.

Piha kuntoon, myös mökkikohteessa

Omakotitaloa myytäessä katse kannattaa suunnata myös pihalle. Ulkoruukkuihin on hyvä laittaa uudet kukat, leikata nurmikko ja puhdistaa tarvittaessa pihakalusteet. Nurmikon leikkaaminen kannattaa muistaa myös silloin, jos kyseessä on mökki tai talo, jossa ei asuta. Lisäksi talviaikaan on hyvä käydä kolaamassa pihaa ja kulkuväyliä. 

Välittäjä voi ehdottaa myyjälle, mitä toimenpiteitä pihalle kannattaisi tehdä.

– Iäkkäämpi ei pysty välttämättä itse tekemään niin paljon pihan laiton eteen, mutta välittäjän kanssa voidaan miettiä ratkaisuja ja keskustella, mitä asiakas haluaa, Piiroinen sanoo.

Stailaus ja valokuvaus tärkeitä työkaluja välittäjälle

Myyntisopimusta tehtäessä talon myyjä ja välittäjä käyvät läpi myyntiin liittyvät tavoitteet.

– Myyjälle tuodaan reilusti esille ne asiat, joita olisi hyvä tehdä ja kysytään, millaiset mahdollisuudet hänellä on toteuttaa ne. Tarvitaanko esimerkiksi ulkopuolista siivousapua tai olisiko tarvetta kodin stailaamiselle.

Myös kuvista ja myyntitekstistä keskustellaan ja mietitään, mitä asioita ilmoituksessa kannattaa korostaa. On tärkeää, että ilmoituksen perusteella kohteesta muodostuu realistinen kuva.

– Asunnossa voi olla esimerkiksi kuluneet lattiat ja portaat tai remonttia vaativa kylpyhuone ja sauna. Kuvien perusteella ostajaehdokas saattaa odottaa muuttovalmista kotia, sillä kuvista on voinut saada erilaisen käsityksen. Myyntitekstissä kannattaa aina mainita, jos jokin tila, esimerkiksi pesutilat vaativat remonttia.

Muista nämä ennen näyttöä!

Piiroinen muistuttaa, että silmien lisäksi myös nenällä aistitaan.

– Hyvä ja raikas sisäilma on tärkeää, joten ennen näyttöä kannattaa tuulettaa. Ilmanvaihtokanavat on myös hyvä olla kunnossa.

Sälekaihtimet kannattaa nostaa ylös, jotta valoa tulee runsaasti sekä tarkistaa viherkasvit ja kukat, etteivät ne ole kuivahtaneita. Roskat kannattaa viedä juuri ennen näyttöä ja varmistaa, että pyykkejä ei ole koneessa märkänä tai pyykkitelineellä kuivumassa. Siisti uuni ja jääkaappikin ovat plussaa.

– Myyntitilanteessa on tärkeää, että koti on siisti, mutta näyttää kuitenkin asutulta ja kodikkaalta, Piiroinen summaa.

Haastateltava on Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsen ja työskentelee yrityksessä Solid House Oy LKV. Instagram: tuulapiiroinenlkv

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Mikke Pöyhönen, Photomikke