Viihtyisä piha hyvällä suunnittelulla

Kodin merkityksen kasvaessa myös pihoilta halutaan enemmän. Omassa pihassa voidaan pelailla ja kuntoilla, valmistaa ruokaa kesäkeittiössä, nauttia kahvit pergolassa tai rentoutua paljussa tai omassa pihasaunassa. Pihasuunnittelussa huomioidaan myös ekologisuus, ja pihoilta löytyy niin kukkivia pensaita, perennoja kuin ruukkupuutarhoja.

Omakotitalojen pihat ovat muuttuneet aikojen kuluessa paljon. Suuri piha ei ole enää yhtä monen toiveissa kuin aikaisemmin, ja pihalta toivotaan usein helppohoitoisuutta. Terassit olivat ennen pienempiä, ja ne tehtiin usein betonista, mutta nykyään puusta tai komposiitista valmistetut terassit saattavat kiertää talon ympärillä ja olla neliöiltään miltei saman kokoisia kuin talon sisätilat.

– Ennen pihoilla oli paljon leikattavaa nurmikkoa, ja toiminnallisuuteen kiinnitettiin huomiota lähinnä kulkuväylien suhteen. Nykyään pihat suunnitellaan kodin sisätilojen jatkeeksi, ja moni haluaa panostaa laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin, maisemasuunnitteluhortonomi Minna Harju Maisemasuunnittelijat ry:stä kertoo.

Ekologisuus ja luonnon tuominen kotipihalle näkyy myös yksityispihoilla. Nykyään pyritään saamaan luontoa lähelle ja tuomaan esimerkiksi metsään rajoittuvalle tontille kasveja, jotka sitovat metsän ja puutarhan yhteen. Pihassa voidaan käyttää esimerkiksi luonnonkiveä ja kunttaa, ja kasveiksi valitaan luonnollisia ja kestäviä lajeja.

Pihasuunnittelussa huomioidaan helppohoitoisuus

Pihasuunnittelussa pitää ottaa huomioon myös alueen rakentamistapaohjeet. Niissä voi olla määräyksiä esimerkiksi raja-aitojen materiaaleista ja korkeudesta sekä pihan pintamateriaaleista.

– Rakentamistapaohjeissa määritellään yleensä myös putoamiskorkeus, joka voi olla esimerkiksi vain 38cm. Terassin reunaan tarvitaan silloin kaide tai asia voidaan ratkaista esimerkiksi terassia kiertävillä portailla, Harju ehdottaa.

Jos pihaa lähdetään korjaamaan, pitää vanhaa ensin purkaa. Urakan suuruus riippuu myös siitä, miten hyvin pohjatyöt on aikanaan tehty.

– Helppohoitoisessa pihassa pihan runko on hyvä, ja pohjatyöt sekä kulkuväylät on tehty kunnolla. Lisäksi suunnittelussa on hyvä muistaa helppohoitoisuus myös talviaikaan, esimerkiksi lumitöiden määrä ja muu talvikunnossapito.

Piha kannattaa suunnitella siten, että se ei tunnu työmaalta. Vaikka pihan toiminnot olisi suunniteltu hyvin, asukkaalla ei ole välttämättä tietotaitoa pihan hoitamiseen, esimerkiksi pensaiden leikkaamiseen tai suojaamiseen eläimiltä.

– Usein käy niin, että asiakas ei etukäteen ymmärrä, miten paljon hänen toivomansa piha tuottaa töitä tai mitä mikäkin maksaa. Silloin asiakas täytyy herätellä ajattelemaan, mitä pihan hoito vaatii ja millainen piha sopisi juuri hänelle.

Kesäkeittiössä loihditaan grilliherkut ja kesähuoneessa nautitaan kahvit

Harju kertoo, että nykyään omakotitalojen pihoilla nähdään paljon samoja toimintoja kuin kodissa sisällä. On kesäkeittiö, oleskelualue sohvineen, leikkipaikka ja ehkä myös palju tai ulkoporeamme.

– Pihan käyttötarkoitus mietitään aina asukkaiden mukaan. Halutaanko pihalla tehdä muutakin kuin rentoutua, tarvitseeko lapset leikkialueen tai pelikentän tai haluavatko asukkaat kasvattaa syötäviä kasveja?

Nykyisin panostetaan myös enemmän kesäkeittiöihin, kun aikaisemmin saattoi riittää grilli talon seinustalla.

– Nyt tehdään isompia grillialueita, joissa voi olla esimerkiksi pizzauuni, hiiligrilli tai avotulipaikka. Ulkona valmistetaan mielellään ruokaa ja halutaan ikään kuin mökin korviketta omalle pihalle. Myös oleskeluun ja varastointiin kaivataan lisätiloja.

Pihaan saatetaan hankkia kesähuone, joka toimii niin leikkimökkinä kuin myöhemmin teini-ikäisten käytössä tai vierasmajana. Kesähuone voi olla nukkumiseen soveltuva aitta, vierasmaja tai kevyempi pergola, jonka voi tarvittaessa myös lasittaa.

– Piharakennuksesta voi tehdä myös viihtyisän paikan viini- tai kahvihetkiä varten, Harju vinkkaa.

Kodin merkitys on viime aikoina kasvanut ja sen myötä myös pihasaunojen suosio.

– Jos pihasaunan hankintaa lähtee suunnittelemaan, kannattaa tarkistaa alueen rakentamistapaohjeet. Saunarakennus voi olla pienikin, mutta se saattaa tarvita erilaisia lupia. Lupiin vaikuttaa muun muassa neliöt sekä tarvittava tekniikka, kuten viemäröinti. Myös avotulen teko voi olla kiellettyä, joten puulämmitteisen paljunkin hankintaa varten asia pitää tarkistaa etukäteen.

Lapsiperheen pihalla leikitään ja harrastetaan

Trampoliini on saavuttanut vankan aseman lapsiperheiden pihoilla, ja lisäksi nykyään toivotaan erilaisia peli- ja harrastealueita. Pienemmällekin tontille saa mahtumaan monenlaista hyvällä suunnittelulla.

– Trampoliineja on paljon eri kokoisia ja muotoisia ja niitä voidaan myös upottaa maahan. Lapsille hankitaan kiipeilyseiniä ja -telineitä, mutta silloin on huomioitava myös turva-alustat. Esimerkiksi vapaa-ajanasuntojen pihoihin tehdään pelikenttiä petankkia, kyykkää tai lentopalloa varten. Aikuisille on tehty myös puttausalueita ja ulkokuntosaleja, Harju sanoo.

Kun lapsille suunnitellaan erilaisia toimintoja pihaan, kannattaa myös miettiä jo etukäteen, mitä esimerkiksi leikkialueen paikalle tulee, kun lapsilla ei ole enää tarvetta hiekkalaatikolle tai leikkimökille.

– Tekonurmi sopii hyvin pelialueelle, ja kun pihan toimintoja halutaan muuttaa, voi tekonurmen ottaa pois ja alla on valmis pohja muuta pintamateriaalia, esimerkiksi betonikiveystä varten.

Hiekkalaatikkokin voidaan toteuttaa siten, että sitä voi myöhemmin käyttää istutusalueena.

Luontoystävällinen piha

Kun omaan pihaan valitsee puita ja pensaita, Harju kehottaa huomioimaan niiden lopullisen koon. Terijoensalava, tammi tai koivu ei ole välttämättä paras valinta pienelle pihalle.

– Viime vuosikymmeninä kaupunkien ja kuntien rakennusvalvonnat ovat alkaneet ottaa rakentamistapaohjeissa huomioon myös kasvillisuutta ja määritellä esimerkiksi kasvien kokoa. Ohjeet koskevat myös vanhoja taloja, eli se kannattaa ottaa huomioon, kun vanhempaa pihaa aletaan remontoimaan.

Kasveilla on iso rooli yksityispihoilla, ja Harjun kokemuksen mukaan tietoisuus tästä on lisääntynyt. Puutarhassa voidaan kiinnittää huomiota luontoystävällisyyteen esimerkiksi ottamalla puutarhajäte hyötykäyttöön kompostoimalla ja käyttämällä ruohosilppu lannoitteena. 

– Kasvien istuttamisessa kannattaa muistaa yleisohje, että kasvi ei viihdy yksin, vaan se vaatii muita kasveja ympärilleen. Silloin kasvit kestävät ja viihtyvät paremmin. Esimerkiksi perennapenkeistä voidaan tehdä kerroksellisia, eivätkä ne vaadi välttämättä paljon hoitoa.

Myös hyönteisiä tarvitaan ja luontopohjainen piha houkuttelee niitä parhaiten.

– Kasvillisuusalueet ovat lisäksi hyviä hule- ja sadevesien imeytyspaikkoja.

Kukkivia pensaita, perennoja ja heiniä

Pihan kasvillisuudella on monta tarkoitusta. Ne voivat tarjota näkösuojaa, tuoda väriä ja kaunista katseltavaa puutarhaan, hyötykasveista saa syötävää, ja istutukset tuovat pihalle kolmiulotteisuutta.

– Puu ei tuo välttämättä näkösuojaa, vaan pihassa on hyvä olla kerroksellisuutta, ja esimerkiksi kukkivia ja syötäviä kasveja voidaan yhdistellä, Harju sanoo.

Toiset pitävät enemmän kukkivista pensaista, perennapenkeistä tai vaikkapa jaloruusuista, mutta toisille taas erilaiset heinät ja oliivipuut ovat mieluisampia.

– Pionia laitetaan etenkin uudiskohteisiin, mutta myös muita kukkivia pensaita, kuten syreenejä ja hortensioita. Perinteiset suomalaiset perennat, kuten särkynyt sydän ja jaloritarinkannus ovat suosittuja, ja ulkomailta tulleita lajeja, esimerkiksi iisoppia ja laventelia, laitetaan nyt kukkapenkkiin.

Ruukkupuutarhan monet mahdollisuudet

Vaikka pitäisi erilaisista kasveista, pihaan ei aina tarvitse rakentaa suuria istutusalueita, vaan useat kasvit viihtyvät myös ruukuissa.

– Monet laittavat paljon rahaa kesäkukkiin, mutta monivuotisia kasveja voi käyttää ruukuissakin, ja kasvit voidaan istuttaa maahan myöhemmin. Perennat ovat myös kesäkukkia kestävämpiä, Harju muistuttaa.

Ruukkupuutarhan hoitamisessa kannattaa muistaa, että ruukku ei saisi jäätyä veden kanssa. Kevätaurinko vaurioittaa helposti havukasveja, mutta auringolta suojaaminen voi saada ne kestämään myös ruukuissa. Laatuun kannattaa panostaa, sillä laadukkaat ruukut kestävät paremmin talvea ja vaihtuvia sääolosuhteita. 

Ruukuissa viihtyvät esimerkiksi verililja, oliivipuu ja pelargoni. Monia ulkona viihtyviä kasveja voi saada kestämään talven yli, jos olosuhteet ovat oikeanlaiset.

– Jos kukkia ja muita kasveja haluaa talvehdittaa, paras paikka olisi ikkunallinen tila, jossa on noin viisi astetta lämmintä, Harju opastaa.

Ruukkuja pidetään kesällä usein pihan lämpöisimmällä paikalla, mutta kaikki kasvit eivät kestä paahdetta.

– Mehikasvit, kuten aloe vera sekä kaktukset ja heinät viihtyvät paahteisella parvekkeellakin, ja moni sisällä pidettävä huonekasvi viihtyy kesällä myös ulkona. Perinteisestihän pihalle, puolivarjoon pihakasvien katveeseen, on kesäksi viety erilaiset kaktukset, rönsylinjat, amatsoninliljat sekä palmut. Pitää vain muistaa, että multatilaa on riittävästi ja ruukussa on vedenpoistomahdollisuus.

Yhteinen istutusalue naapurin kanssa?

Kaupunkialueella tontit ovat toisinaan pieniä, ja se asettaa vaatimuksia kasveille ja niiden sijoittelulle.

– Pienemmällä omakotitontilla kasvit kannattaa sijoitella ryhmiin, ja se on hoidon kannaltakin järkevää. Naapurin kanssa voi myös tehdä yhteistyötä ja laittaa esimerkiksi korkeampaa pensasta tonttien rajalle, jolloin se toimii taustakasvina kumpaankin suuntaan. Omalle puolelle voi lisätä kerroksellisuutta haluamillaan kasveilla, Harju sanoo.

On tärkeää laittaa oikea kasvi oikeaan paikkaan ja ottaa huomioon sen lopullinen koko ja kasvupaikkavaatimukset.

– Pienellä tontilla aurauslumillekin on hyvä miettiä paikka omassa pihassa, sillä vaikka perennapenkki kestäisikin ylimääräisen lumikuorman, kaikille kasveille se ei sovi.

Haastateltava työskentelee yrityksessä Viherkuutio Oy.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik