Aurinkosuojauksella kuumuus hallintaan

Niin ihana asia kuin aurinko onkin, häikäisee se välillä liiankin kirkkaasti ja nostaa kesähelteillä sisätiloissa lämpötilan tukalan korkeaksi. Järkevästi suunnitellulla aurinkosuojauksella voidaan suojata sisätiloja liialta kuumentumiselta ja toisaalta säästää jäähdytyskuluissa.

Aurinkosuojauksella pystytään estämään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Terveellisessä ja viihtyisässä tilassa lämpötila ei kohoa yli 23 °C. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila nousee helteillä helposti liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa.

Aurinkosuojauksella voidaan minimoida tilojen jäähdytystarve. Samalla saadaan pienennettyä myös energiankulutusta usein tuntuvastikin.

Suojausta sisältä ja ulkoa

Perinteisesti auringonvalolta on suojauduttu kodeissa sälekaihtimilla, jotka ovat joko kokonaan ikkunan sisäpuolella tai ikkunoiden välissä. Sisäpuolinen aurinkosuojaus auttaa toki jonkin verran, mutta suurin teho aurinkosuojauksessa saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan.

Ulkopuolisia aurinkosuojaimia ovat muun muassa ikkunamarkiisit ja niin sanotut screenit. Ikkunan ulkopuolelle asetettava ikkunamarkiisi on perinteinen ja tehokas aurinkosuojaus kaikkiin ikkunoihin. Markiisi varjostaa tehokkaasti, mutta säilyttää kuitenkin näkyvyyden ulos. Markiisi sopii ulkonäkönsä puolesta hyvin myös vanhoihin taloihin.

Screen on puolestaan nykyaikainen pystysuuntaan liikkuva ulkokaihdin, joka säilyttää näkyvyyden ulos perforoidun kankaan ansiosta, mutta varjostaa erittäin tehokkaasti.

Kiinteät tai säädettävät ikkunoiden ulkopuolelle asennettavat kaihtimet varjostavat hyvin ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tehokkain suoja saadaan, kun ikkunan ulkopuolelle asennettua kaihdinta ohjataan sähköisesti ja automatiikan avulla. Ulkokäyttöön suunnitellut kaihtimet eroavat täysin sisäkäyttöön suunnitelluista kaihtimista.

Kaikkein tehokkain aurinkosuojaus kiinnitettävillä suojaimilla saadaan, kun käytetään samanaikaisesti sekä ulkopuolisia aurinkosuojaimia kuten markiiseja, screenejä ja sälerullaimia että sisäpuolisia aurinkosuojia, kuten esimerkiksi juuri sälekaihtimia tai rullaverhoja.

Aurinkosuojaimissa valikoima on nykyään laaja. Tarjolla on niin automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia kuin moottoroituja markiisejakin.

Aurinkosuojaikkuna kotitoimistoonkin?

Toimistoissa ja työpaikoilla käytössä olleet aurinkosuojaikkunat ovat viime vuosina yleistyneet myös kodeissa. Nyt, kun toimistotkin ovat yhtä enenevässä määrin siirtyneet koteihin, tämä on hyvä ratkaisu kodeissa myös etätyöskentelyn mukavuuden kannalta. Aurinkosuojalasi kannattaa laittaa niihin huoneisiin, joissa auringon säteily aiheuttaa eniten haittaa.

Aurinkolasi on ikkuna, jossa on aurinkosuojalla varustettu ikkunan energialasielementti, joka päästää valon läpi, mutta heijastaa pois lämpösäteilyä. Talvisaikaan auringonsuojalasi estää kodin lämpöä karkaamasta ikkunan kautta.

Auringonsuojalasissa lasin selektiivipinta on elementin sisäpuolella. Auringonsuojalasi ei tee ikkunasta merkittävästi tummempaa eikä se rajoita muiden ominaisuuksien käyttöä, vaan auringonsuojalasilla varustettuun ikkunaan voi valita myös esimerkiksi huurtumattoman lasin tai karkaistun lasin.

Modernia auringonsuojalasin ominaisuutta ei voi lisätä vanhaan ikkunaan, vaan ominaisuus lisätään tehtaalla lasin valmistusprosessin yhteydessä. Auringonsuojalasi vaatiikin aina ikkunan vaihtamisen uuteen, joten asia on hyvä ottaa huomioon jo etukäteen, suunnittelipa sitten uuden kodin rakentamista tai vanhan remontoimista.

Leveitä räystäitä ja kasvillisuutta

Myös riittävän leveät räystäät ovat yksi hyvä keino torjua liiallista auringonsäteilyä. Räystään leveys voi olla yli metrinkin. Leveä räystäs suojaa samalla myös talon ulkoseiniä ilmaston muuttumisen myötä lisääntyneiltä viistosateilta.

Räystäiden lisäksi myös muut julkisivua suojaavat kiinteät rakenteet, kuten terassien katot ovat oiva tapa suojautua auringon liialliselta säteilyltä.

Auringolta suojautumisessa voi käyttää apuna myös kasvillisuutta. Esimerkiksi isoikkunaisen olohuoneen edustalla kasvava puusto voi osaltaan estää liiallista auringonsäteilyä. Lehtipuut suojaavat auringonsäteiltä juuri kesällä, jolloin varjostusta tarvitaan, mutta toisaalta päästävät valon sisään talvisaikaan, jolloin luonnonvalon tulo ulkoa on tervetullutta.

Terassirakenteiden sivuihin voi laittaa myös köynnöskasvillisuutta varjostamaan terassia auringolta osan päivästä.

Kasvillisuus toimii pihalla aurinkosuojauksen lisäksi myös näkösuojana. Jos pihalla on terassialue, sen näkösuojaksi voi istuttaa suhteellisen lähelle terassia korkeita pensaita, tuija-aitaa tai pensaiden ja puiden yhdistelmää. Hankkimalla pihalle pienen puuntaimen sijaan jo suuremmaksi kasvatetun puun, saa heti valmista näkösuojaa, joka toimii myös aurinkosuojana.

Lähteet: www.energiatehokaskoti.fi, www.ikkunablogi.fi

Viilennä viisaasti kesällä – Motivan vinkit viilennykseen

  • Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja helteellä vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, joten vältä saunan ja uunin lämmitystä. Suojaa ikkunat verhoilla tai kaihtimilla ja hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.
  • Turvaudu koneelliseen jäähdytykseen sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät enää riitä. Käytä silloinkin huonekohtaisia tuuletus- ja jäähdytyslaitteita järkevästi ja vain tarpeen mukaan. Huonekohtaiset jäähdyttimet ja tuulettimet: rajaa jäähdytettävä tila sulkemalla ovet niihin huoneisiin, joissa viilennys ei ole välttämätön. Pöytätuulettimella voit tehostaa lämmön poistumista iholta, kun suuntaat ilmavirran itseä kohti. Sammuta laitteet aina, kun et oleskele tiloissa.
  • Käytä ilmalämpöpumpun viilennystoimintoa fiksusti: sulje ulko-ovet ja ikkunat, mutta varmista muuten ilman esteetön kulku asunnossa. Sammuta laite, kun lämpötila on laskenut asteen tai pari – ilmalämpöpumppu poistaa samalla ilmankosteutta, joten miellyttävän huonelämpötilan saavuttaa nopeasti.

Lähde: www.motiva.fi

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Dreamstime