Lomatunnelmaan jo kotipihalla

Lomakeidas voi löytyä myös omalta pihalta tai sen voi luoda sinne. Lomatunnelmaan pääsee, kunhan irrottautuu arkirutiineista, tekee asioita hieman eri tavalla ja eri rytmissä kuin normaaliarjessa. 

Aina ei tarvitse matkustaa päästääkseen irti arjesta ja lomalle. Aina siihen ei myöskään ole mahdollisuutta esimerkiksi taloudellisen tilanteen tai loman lyhyyden takia. Vaikka mieli kaihoaisikin kauemmas lomalle, voi ajatella myös kotipihalomailun hyviä puolia: ei stressiä siitä, että onhan nyt varmasti kaikki mukana, ei pitkiä lentoja, ei jonotusta turistikohteisiin, ei muita turisteja ylipäänsäkään.

Sen sijaan on muutaman askeleen päässä oma piha, jonne mennä, asettua riippukeinuun tai aurinkotuoliin makaamaan, sulkea silmänsä ja matkailla mielessään vaikkapa kuuntelemalla äänikirjaa. Tämän lomakohteen mainoksen slogan voisi olla: kotipihalla olisit jo lomalla. 

Luo kesäkeidas

Pihaterassit ja grillikatokset monella onkin jo pihalla. Viimeistään ennen lomaa ne kannattaa ottaa kunnolla käyttöön, ja myös panostaa niiden laittamiseen mahdollisimman viihtyisiksi. 

Kevyet ja kestävät pihakalusteet, ruokaryhmät ja sohvat luovat oleskelutilan, jossa viettää aikaa yhdessä ja yksin: ruokailla, pelata pelejä, lukea kirjaa tai kuunnella radiota. Värikkäät tekstiilit, kauniit kattaukset ja vaihtuvat kukat pöydällä luovat kesäkeitaaseen viihtyisyyttä. 

Kylmiä iltoja varten on hyvä varata vilttejä, ja pimeitä iltoja varten laittaa kesäkeitaan ylle valoja. Riittävän suuri katos tai auringonvarjo varmistaa, että keitaassa pystyy viettämään aikaa myös auringonpaahteessa tai jopa sateen ropistessa. 

Syö ulkona

Lomalla voi päättää nauttia niin aamukahvit, lounaat kuin päivällisetkin kesäkeitaassa. Grillaamalla saa helposti erilaisia kasvis-, liha- ja kalaherkkuja, ja pizzakiven päällä valmistuvat herkulliset oman kotipizzerian pizzat. 

Jos minkäänlainen ruoanlaitto ei jonakin päivänä nappaa, voi kotipihalle tilata myös valmiita aterioita kuljetuspalvelun kautta. Jos muu matkailu ei onnistukaan, monipuolinen ruokamatkailu onnistuu ainakin isoimmilla paikkakunnilla: thaimaalaista, georgialaista, kreikkalaista, italialaista, nepalilaista…. 

Piknikki lasten tai ystävien kanssa puistoon tai uimarannalle tai ihan vain omalla pihalla poikkeaa sekin miellyttävästi arjesta. Piknik-koriin tai kylmälaukuun voi pakata mukaan salaattia, hedelmiä, marjoja ja muuta pikkusyötävää sekä juotavaa. Riittävän iso piknik-viltti, aurinkovoidetta ja aurinkoista mieltä mukaan ja piknikille! 

Rentoudu riippukeinussa

Riippukeinussa makoillessa rentoutuu ja siinä on helppo nukahtaa myös päiväunille. Geneveläisen yliopiston professorin Michel Muhlethalerin tutkimustulosten mukaan riippukeinussa nukahtaessa uni on myös syvempää. Riippumatossa maatessa on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota makuuasentoon. Riippumatossa tulisi maata viistoittain kulmasta kulmaan. Tällöin riippumatto tukee selkää ja pysyy hyvin auki.

Riippumattoa hankittaessa kannattaa panostaa kokoon ja laatuun. Riippumaton tulisi olla vähintään metrin nukkujaa pidempi, mieluummin vielä enemmän, jotta viistoittain makaaminen onnistuu. 

Nuku ulkona

Jos kauemmas telttaretkelle lähtö ei nappaa, voi teltan pystyttää myös omalle pihalle ja nukkua siellä jonkun yön. Jo yöpaikan vaihtaminen yhdeksi yöksi voi auttaa kääntämään lomamoodin päälle. Riippukeinussa voi nukkua kesäaikaan myös öisin. Pidemmille yöunille suositellaan kuitenkin usein isompaa kahden hengen riippukeinua, jotta tilaa kääntyillä olisi enemmän. 

Ole muuten vain arjesta ”pihalla”

Yritä heti loman alussa irrottautua mahdollisuuksien mukaan arkirutiineista. Nauti ateriat pitkän ja rauhallisen kaavan mukaan, höllää elämisen rytmiä muutenkin. Pukeudu rennommin. Pyri irti suorittamisesta. Koeta löytää sen sijaan jotakin mielekästä tekemistä. Valitse tekemistä, joka on ihan muuta kuin työsi. Jos teet esimerkiksi arkisin koneella töitä, pyri irrottautumaan mahdollisuuksien mukaan tietoteknisistä laitteista lomalla. Puhelimen räplääminen sohvalla ei ehkä auta irrottautumaan arjesta. Pidä sen sijaan sometaukoa ja lähde vaikka marjastamaan tai muuten vain metsään kävelemään. Jos työsi on fyysistä tai joudut antamaan itsestäsi paljon toisille, ota aikaa itsellesi ja uppoudu hyvään kirjaan. 

Pyörälenkillä voi tuulettaa päätään ja ajella paikkoihin, missä ei ole juurikaan aiemmin liikkunut. Elokuviin tai museon meno keskellä päivää voi virkistää sekin. Mitä et yleensä tee, mutta mitä haluaisit tehdä? 

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik