Pientalon putkiremonttia ei tarvitse pelätä

Kaikki ovat kuulleet kauhukertomuksia kerrostalon putkiremontista – miten se kestää kuukausia ja maksaa valtavasti. Onneksi omakotiasujan elämä on helpompaa. Putkiremontista saattaa selvitä parissa päivässä ja melko pienin kustannuksin.

Useimmiten pientalossa uusimisen tarvetta on käyttövesiputkistossa. Putkiston kulumiseen vaikuttavat muun muassa käytetyt materiaalit, käyttötottumukset ja veden laatu. Esimerkkinä voisi käyttää vaikkapa kupariputkea, jossa on melko vähän juoksutusta. Sellaisen putken sisäpintaan muodostuu kuparioksidikalvo, joka suojaa putkea kulumiselta. Tilanne on siis aivan toisenlainen kuin kerrostalossa, jossa virtaamat ovat suuria. 

– Käyttövesiputkiston tekninen käyttöikä vaihtelee paljon. Siksi sen uusimistarvetta ei voi katsoa kalenterista, vaan aika ajoin pitää pyytää asiantuntija-arvio putkiston kunnosta, muistuttaa tekninen erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset urakoitsijat ry:stä.

– Jos putket on viimeksi uusittu 30-40 vuotta sitten, on korkea aika pyytää ammattilaisen arvio tilanteesta. Sitä voisi verrata hammaslääkärillä käyntiin – paras uutinen on se, että kaikki on kunnossa ja jos jotakin korjattavaa on, saattaa päästä vähemmällä, kun on ajoissa liikkeellä.

Arvio kannattaa pyytää ammattilaiselta, johon itse luottaa. Se voi olla lvi-suunnittelija tai paikallinen, pitkään toiminut alan yritys, jolle saavutetun hyvän maineen ylläpitäminen on tärkeää. Ovelta ovelle kiertävän remonttikauppiaan ansaan ei kannata langeta, sillä joskus he myyvät joko turhia tai turhan kalliita remontteja.

Putkien vaihto sujuu pientalossa sukkelaan

Vanhoissa eli 40-50-luvulla valmistuneissa taloissa käyttövesiputkisto tehtiin yleensä galvanoidusta teräsputkesta. Toki sellaiset on jo lähes varmasti tähän päivään mennessä vaihdettu uudempiin, mutta jos niitä talosta vielä löytyy, ovat ne auttamatta jo tiensä päässä. 

70-luvulta lähtien kupari korvasi teräksen putkimateriaalina ja viimeiset 30 – 40 vuotta on käytetty muoviputkea. Käytetyt muovilaadut ovat erittäin kestäviä ja palvelevat moitteettomasti hyvinkin 50 – 60 vuotta. 

Vanhemmissa taloissa voi olla iän mukana lisääntyvässä määrin ongelmia putkien eristeiden kanssa. Vanhemmiten ne alkavat painua, saattavat kastua ja kuluvat muutenkin. Eristeiden kulumisen myötä lisääntyy myös käyttövesiputkiston jäätymisvaara. Se taas voi aiheuttaa putkien rikkoutumista ja vuotoja. Niinpä eristeetkin kannattaa tarkastuttaa aika ajoin. 

Jos asiantuntija-arvion perusteella on syytä ryhtyä uusimaan putkia, voi vanhat putket jättää rakenteisiin – niitä ei siis tarvitse erikseen purkaa. Uudet putket pyritään mahdollisuuksien mukaan piilottamaan näkymättömiin, mutta jos se osoittautuu kovin aikaa vieväksi ja hankalaksi, voi putket vetää pintavetoina ja koteloida nätisti piiloon. Putket asennetaan niin, että mahdollinen vuotovesi ohjautuu näkyville.  

Käyttövesiputkiston remontin kestoon ja hintaan vaikuttaa tietysti oleellisesti se, millaisesta kohteesta on kyse. Pelkkä putkien vaihto vaikkapa rintamamiestalossa tai vastaavassa perusmallisessa pientalossa kestää todennäköisesti vain pari päivää ja kustannukset ovat noin 4 000 – 5 000 euroa. 

Jos taas kyseessä on suuri tai erityisen arvokas kohde, jossa suojattavaa on paljon, tulee remontista tietysti kalliimpi, koska työtä on selvästi enemmän.

Kannattaisiko uusia myös vesikalusteet ja vaikka allaskaapit?

Ei tietenkään ole järkevää sen paremmin yli- kuin aliremontoidakaan, mutta kun ryhtyy putkien vaihtoon ja perustaa sitä varten työmaan, on viisasta tehdä muitakin parannuksia samalla. 

Monet modernisoivat kylpyhuoneen ja vessan remontin yhteydessä. Tyypillisesti halutaan vaihtaa esimerkiksi vesikalusteet nykyaikaisemmiksi ja energiatehokkaammiksi, uusitaan suihkukaappi ja vaikkapa laatoitetaan pinnat uudelleen. 

Silloin on ymmärrettävää, että myös kustannukset kasvavat ja aikataulu venyy. Jos pesutilat tai wc kuitenkin kaipaavat kasvojen kohotusta, niin  on fiksua hoitaa se remontin yhteydessä, kun putkiasentaja on joka tapauksessa jo paikalla.

Muoviviemärit kesätävät pitkään

Kun pyytää ammattilaisen paikalle arvioimaan käyttövesiputkiston kuntoa, kannattaa pyytää häntä samalla tarkastamaan viemäreiden ja lämmitysjärjestelmän putkien kunto. 

Jos jostain talosta vielä löytyy viemärinä vanhaa valurautaputkea, voi olla, että se hapertunut jo lähes olemattomiin. Muoviviemäreissä on harvoin kulumisesta aiheutuvaa ongelmaa, mutta vaurioita voi tulla sitä kautta, että vaikkapa autotallissa tai kellarissa näkösällä olevat putket joutuvat alttiiksi iskuille ja kolhuille. 

Viemärin kunnossa pysymiseen vaikuttavat eniten käyttötottumukset. Useimmiten ammattimiestä tarvitaan silloin, kun viemäri syystä tai toisesta menee tukkoon. Tukosten avaamisessa tarvitaan toisinaan aika vahvoja kemikaaleja tai mekaanisia välineitä, jotka saattavat vahingoittaa putkea ja lyhentää sen käyttöikää. 

Pientalon viemäreiden pinnoituksiakin kaupitellaan ovelta ovelle, mutta niitäkään ei pidä sortua hankkimaan oudolta kulkijalta. Viemäreiden pinnoittaminen kun on pientalossa usein tarpeetonta. Jos putket on asennettu betonin sisään ja ne ovat siten vaikeasti otettavissa esiin, voi pinnoittaminen olla hyvä vaihtoehto. Silloinkin se tietysti kannattaa teettää luotettavalla toimijalla. 

Älä vaihda lämmitysjärjetselmän vettä suotta

Myös lämpöputkiston kunto vesikiertoisessa keskuslämmityksessä on tarkistettava aika ajoin. Jos putket ovat jossain kohdassa suorassa kontaktissa betoniin, saattaa teräsputki antaa periksi. Jos putki on kuitenkin asiallisesti maalattu ja kuivassa sisätilassa, se kestää melko varmasti pitkään. 

Lämpöpatterit saattavat hyvinkin kestää vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen niissä virtaavan hapettoman veden ansiosta. Jos järjestelmään joudutaan laittamaan uutta vettä, kasvaa ruostumisriski joka kerta, sillä puhdas vesi sisältää aggressiivista O3-happea, joka vauhdittaa ruostumista. 

Jos vettä joudutaan lisäämään säännöllisesti tai järjestelmästä katoaa paine, on syytä kutsua ammattimies paikalle pikimmiten, koska silloin systeemi erittäin todennäköisesti vuotaa jostain kohdasta. 

Käyttövesiputkiston vuoto taas paljastuu helposti vesimittaria tarkkailemalla. Jos kaikki vesipisteet ovat kiinni, mutta siitä huolimatta vesimittari pyörii, on putkistossa jokseenkin varmasti vuoto. 

Ja vielä viimeisenä muistutuksena: kun kerran olet pyytänyt ammattilaisen paikalle tarkastamaan putkistoja, kannattaa samalla tarkastuttaa ilmanvaihto. Jos se ei toimi oikein, muodostuu kosteutta, joka jää helposti rakenteisiin. 

Viisas osaa ennakoida: ei kannata odottaa vaurioita, vaan toimia ajoissa, jolloin pääsee yleensä helpommalla ja pienemmin kustannuksin. 

Pientalon putkiremontti pähkinänkuoressa

  • Kutsu ammattilainen paikalle säännöllisin väliajoin tarkastamaan käyttövesiputkiston ja muun järjestelmän kunto
  • Tarkastuta hänellä samalla viemäreiden ja lämmitysjärjestelmän putkien kunto
  • Myös lämmönjakohuoneeseen kannattaa kurkistaa,. Ammattilainen näkee mahdolliset uusimistarpeet ja osaa vinkata energian kulutuksen pienentämiseen liittyvissä asioissa
  • Lämmitysjärjestelmän veden vaihtaminen suotta lisää ruostumisen vaaraa
  • Ryhdy remonttiin ajoissa.
  • Jos paine lämmitysjärjestelmässä laskee, on siinä todennäköisesti vuoto.
  • Käyttövesijärjestelmän vuoto saattaa paljastua vesimittaria tarkkailemalla. Jos kaikki vesipisteet ovat kiinni, mutta vesimittari raksuttaa kulutusta, on jossain päin vuoto.
  • Remontin yhteydessä kannattaa uusia vesikalusteet energiaa säästäviksi ja nykyaikaisemmiksi
  • Ilmanvaihdon on toimittava ja siitä pitää varmistua
  • Viisas pientalon asukas kalenteroi itselleen tarkistussuunnitelman talotekniikan kunnossapitämiseksi

Teksti: Elina Salmi
Kuva: Freepik